Prodej "jen tak"

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tepster 10. 6. 2015 08:43

Zdravím,

Chci se zeptat, jestli někomu mohu něco prodat "jen tak" a zároveň legálně. Potřebuji k tomu živnostenský list, nebo mohu daně odvést i bez něho? Kdybych měl ŽL, díky kterému budu například programovat web stránky, mohu díky němu i třeba prodat počítač?

Děkuji
Tepster
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Joezbrna 10. 6. 2015 09:38

Pokud něco děláš soustavně (= s úmyslem opakovat) vlastním jménem za účelem zisku atd., jedná se o podnikání. Na to potřebuješ ŽL. Jednorázový prodej počítače není podnikání, ale když párkrát koupíš PC z velkoobchodu a prodáš známému, už to podnikání je. Kde je ta hranice, co si ustojíš proti všem úřadům, co tě mohou buzerovat, je v ČR vždy nejisté.

Dnes máš jeden ŽL na všechno, a když už jdeš na úřad, nahlásíš si tam vše, co kdy hrozí, že bys moh někdy chtít dělat. Je to za stejný prachy (poplatek za vystavení výpisu, když řekneš, že ho nechceš, poplatek neplatíš :-) ). Když se objeví něco, co byc hchtěl dělat, ale nemáš to v ŽL zapsané, zajdeš na úřad, nahlásíš to a pokračuješ v krasojízdě.
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tepster 10. 6. 2015 09:51

Dobře. A když teda ten ŽL nemám, jak mám legálně někomu prodat jeden počítač (tudíž nejde o podnikání)? Je mi jasné, že v praxi se takováhle věc nikam nehlásí, protože se v jednom malém obchodu nikdo hrabat nebude, ale teoreticky...
Tepster
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Joezbrna 10. 6. 2015 09:58

Jak "jak mám prodat"?
Vezmu, donesu, odnesu si prachy, v čem je problém? Stejně jako přes Aukro prodám jedny staré běžky, jedno kolo, jedny pouta, jedny důtky... :mrgreen:
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod paty07 10. 6. 2015 09:59

To jsou problémy. Předáš počítač, dostaneš peníze. Kupní smlouva je tedy uzavřena ústně. Vyřízeno. Kdybys chtěl mít doklad, uděláš na to kupní smlouvu.

Edit: Tak už mě někdo předběhl :D
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tepster 10. 6. 2015 10:47

No a je to dle zákona, když pak neodvádím daně?

Jak jsem psal - v takovém případě daně nikoho nezajímají, ale jak to je napsáno přímo v zákonu?
Tepster
Návštěvník


Odeslat příspěvekod SocPredator 10. 6. 2015 11:13

Daňový poradce by ti to vysvětlil přesně, já jen nastíním: fyzická osoba platí daně jen z prodeje "registrovaných" věcí. Auto, nemovitost.... a ještě jen v určitých případech.

Že máš doma počítač nikdo oficiálně neví. Zatím ... tedy pokud se nebude platit koncesionářský poplatek i z něj, jak vymyslela nějaká "moudrá" hlava v radě ČT.
:-D
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod paty07 10. 6. 2015 15:20

paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 10. 6. 2015 18:26

Tepster: prosím pěkně co chceš konkrétně dělat? Pokud budeš mu programovat stránky a součástí dodávky bude i počítač, tak na to musíš mít živnostenský list .... i na to programování webů je to výhodnější.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DrumSession 10. 6. 2015 19:32

Předměty, které prohlásíš za své osobní věci, sbírky apod., pokud je vlastníš více než 1 rok a nejedná se o opakovaný prodej (resp. koupím a obratem prodám), můžeš prodat bez danění. Finančák zajímá to, co může dohledat. Klidně můžeš vyprodat celou svoji domácnost. Výše není omezená resp. měla by být přiměřená obvyklým poměrům. Ale asi bude podivné, kdybys tvrdil, že jsi "vyprodal" 10 kuchyní a ještě k tomu nových...
Auta - pokud jsou N/P tuším že do 1 roku, měl bys dodat na finančák kupní a prodejní smlouvu s cenou. Pokud je prodejní vyšší, měl bys k tomu přiložit i fakturu ze servisu, jak bylo auto zhodnoceno. Ale výsledná cena by měla být na 0. Jde zkrátka o to, abys prokázal, že jsi (cílenou náhodou) nevydělal. Pokud to neprokážeš, tak finančák má šanci na dodanění. Třeba když se sousedovi nelíbí, že máš každé 3M jiný auto a pošle kamsi dopis... Auta jsou dohledatelná v registrech a taky toto byl jeden z důvodů zrušení polopřevodů, kdy se jednalo o šedáka.
Nemovitosti jsou samostatná kapitola. Při prodeji cizím osobě se daní se vždy.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rop 10. 6. 2015 21:32

DrumSession ... co prosím? co si takhle nejdřív přečíst § 4 zákona o daních z příjmů?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků