Stavební spoření - od koho uzavřít vyhodně?

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod astrapa 15. 5. 2015 10:28

A chceš spořit nebo potřebuješ úvěr?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Joezbrna 12. 6. 2015 10:13

Co myslíte, uzavřít stavebko teď (než zas ještě klesnou úroky) nebo počkat na konec roku na pravidelné neopakovatelné akce? ;-)
Jedná se o SS pro malé dítě, předpoklad spoření min. 7 let, klidně i dvojnásobek, bez následného úvěru, tak klidně doporučte konkrétní produkt (kromě mopíska).
Naposledy upravil Joezbrna dne 12. 6. 2015 10:35, celkově upraveno 1
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod guru jára 12. 6. 2015 10:29

Pockat do prosince a pak tam narvat dvacet tacu + poplatek.
guru jára
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 12. 6. 2015 10:55

Pokud chceš SS pouze na spoření, tak jednoznačně čekat na akci bez poplatku, nebo s bonusem, který poplatek pokryje.

Na stavebky.cz pak najít produkt s nejvyšším efektivním úrokem (ale pozor, stavebky.cz trochu "nešikovně" do efektivního úroku počítá i státní podporu, což znamená, že nelze mít jiné SS, na to se hodně zapomíná a výsledky na stavebky.cz pak mohou být tímto zkreslené).

Osobně bych se bál zvyšování poplatků za vedení účtu v příštích letech. Ty taky výnosy trochu požerou.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 6. 2015 11:10

Pokud nejsou vyčerpané možnosti spořáků s nějakým zajímavým zhodnocením (Fér spoření 1,63 % p.a., SÚ Hit 1,5 % p.a., eKonto Flexi 1,3 % p.a.), tak asi bude opravdu lepší počkat do konce roku a peníze zatím ukládat na ten spořák, jelikož spořicí tarif nad 1 % p.a. je už asi pasé... Pokud se v průběhu objeví nějaká zajímavá akce, tak vždy to lze operativně přesunout... A souhlas s uživatelem astrapa, řídit se dle srovnání na stavebky.cz, lepší přehled asi jinde nebude.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Joezbrna 12. 6. 2015 12:39

Ono když to máš na dýl, tak i desetina procenta na úroku přebije nějakou tisícovku prémie (resp. snížení či zrušení poplatku za uzavření smlouvy). ČMSS má aktuálně 1,3, Wuestenrot 1,5 (při splnění určitých podmínek, ale asi není problém naplánovat vklady tak, aby se do toho člověk vešel). Právě mám strach, aby ty procenta ještě neklesly.
1,5% plus státní podpora na 7-10 let je pořád víc než spořáky kolem 1,3-1,5 bez podpory...
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 6. 2015 12:52

Tak ten Wurst by pak asi nemusel vyjít špatně a při sjednání online by tam pořád měli mít 50 % slevu z poplatku za sjednání smlouvy. Jinak si nemyslím, že budou před koncem roku nějaké zajímavé akce, ten Wurst tuším poslední 2 roky ani nic neměl (nepočítám-li starší tarify s vyšším zhodnocením), s tím by pracovat asi šlo.

Ale nevím, jestli počítat se stavebkem na delší, než vázací lhůtu 6 let. Stavební spořitelny už docela tvrdě sankcionují starší tarify už nyní (třeba RSTS má nesmyslně navýšené poplatky za vedení u starších smluv), což člověka donutí přehodnotit jejich výhodnost.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod refedr 12. 6. 2015 13:37

Jen aby někoho z politiků nenapadlo uzákonit formu čerpání státní podpory na stavební úpravy nebo bydlení. Během 6 let se může stát cokoli. ERB má teď na 5 let 2,7% p.a
refedr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martinsip 14. 7. 2015 12:59

Joezbrna píše:Co myslíte, uzavřít stavebko teď
Jedná se o SS pro malé dítě, předpoklad spoření min. 7 let, ...

***** BYCH SE NA TO!!!
Koncem března jsme vypověděli smlouvu na syna a teprve v září máme opatrovnický soud a to ještě před soudem musíme zaslat mraky papírů jako daňový přiznání, výpisy z katastru, všechny vyživovaný děti, rodný listy, oddací list, rozpočet rekonstrukce, ... A ještě tabulka příjmů, dovolených, nemocí atd. od zaměstnavatele.
SER NA TO. Nebudeš moct ke svým naspořeným penězům. A čekej až do 18tin dítěte, který tě pak pošle do zádele. Za tyhle obstrukce ať si stát 2.000,- ročně strčí do *****. :grr:
Peugeot 308SW 1,6HDi 2010, Fiat Marea Weekend 1,9JTD 2003
Honor magic5 Pro
martinsip
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod passydent 15. 7. 2015 22:27

Smlouva na dítě se v tomto ohledu jeví velmi rizikovou a nevýhodnou.
- není jistota že se k penězům dostanete
- a i pokud se podaří SS zrušit, náklady na obstrukce při výpovědi (poplatky za vedení účtu po dobu tahanic při výpovědi, pořizování důkazů pro soud,spořitelna se nestydí si naúčtovat i poplatek za výpis požadovaný opatrovnickým soudem, ušlý výdělek obou rodičů při soudním jednání) vymažou zisky ze SS.
passydent
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pepisis 15. 8. 2015 12:35

Ahoj,
chci vypovědět stavební spoření - spořím více než 6 let a našel jsem vhodnější uložení peněz. Zároveň bych chtěl ale uzavřít nové stavební spoření, opět čistě na spoření, a to tak, aby efektivní úrok po 6 letech byl co nejvyšší. Moje dotazy:

1) je lepší uzavřít nové stavební spoření teď nebo je lepší počkat na konec roku? Případně u koho momentálně vyjde nejlépe? (díval jsem se na stavebky.cz a tam nejlépe vychází Mopisek od ČMSS)
2) jak to bude se státní podporou za letošní rok - dostanu ji dodatečně k současnému stavebnímu spoření, které vypovím (nárok na státní podporu za letošní rok již mám) nebo ji dostanu v tom novém stavebním spoření?
3) Pro co nejvyšší efektivní úrok u toho nového stavebního spoření musím zvolit cč cca 140 tis.?
4) Stačí v tomto případě posílat každý měsíc 1800 Kč? Nebo je nejlepší na konci 1. roku vložit 24 000 a pak vždy 24 000 - 2000 - úroky?

Díky za odpovědi.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 15. 8. 2015 13:25

1. Čistě z hlediska efektivního úroku má smysl spíše konec roku, ale zásadní rozdíly tam nebudou, možná některé stavební spořitelny budou mít akci na uzavření bez poplatku, ale i tak je možné, že vyjde "zpoplatněné" SS jiné SS lépe (jak jsi už asi zjistil i na stavebky.cz).

2. Státní podpora za letošní rok se bude vztahovat ke staršímu stavebku. Pokud už nebude příští rok při vyplácení státní podpory existovat, tak stavební spořitelna ti pak přepošle státní podporu na BÚ. Možná tedy ani nemá smysl zakládat stavebko letos, ale až koncem příštího roku...

3. Spíše 180 tisíc - pro získání 8 státních podpor, tedy za letošní rok, pak roky 2016-2021, pak ještě v lednu 2022 přivložit dalších 20 tisíc a SS poté vypovědět bude v součtu 160 tisíc + 6 záloh státních podpor = 172 tisíc + nějaká rezerva pro úroky... Tohle by teda platilo, pokud bys neměl to starší stavebko, kde už státní podpora připsána bude.

4. Stačí 1700 Kč měsíčně, státní podpora se počítá 10 % z nejvýše 20 tisíc ročně... Další roky pouze úroky méně, připsaná záloha státní podpory se nepočítá do nároku pro získání státní podpory na další rok. Je to na tobě, jak ti to bude vyhovovat lépe, aktuálně je asi lepší mít peníze na SÚ a na konci roku vložit 20 tisíc (resp. sníženou částku o úroky), ale nějak zásadní rozdíl v tom nebude... Pozor akorát na různá "bonusová" stavebka, kde pro získání bonusového úročení může být vyžadován pravidelný měsíční vklad, nikoliv roční a pod.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod pepisis 15. 8. 2015 14:11

Super, díky za odpověď. A kdybych chtěl nové SS uzavřít hned, tak jaké SS vychází pro spoření momentálně nejlépe? Je zrovna v běhu nějaká akce?
Ten Mopisek jsem se dočetl, že je jen pro děti, já to chci zařídit pro mamku, která má 60 let. Teoreticky by pak bylo pro ni nejvhodnější od ČMSS Spoření třetího věku, kde je poplatek 0 a cílová částka 200 000 tis. (pokud je poplatek 0, tak je mi to jedno). Další podmínkou je neexistence jiné smlouvy, tj. musel bych počkat 3 měsíce, než uběhne výpovědní lhůta současného SS. V té době před Vánocema možná budou nějaké další akce, tak se tedy možná znovu ještě zeptám.
pepisis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 15. 8. 2015 16:41

Já si myslím, že před Vánocema stejně nebude žádná lepší akce, než uzavření bez poplatku... Pokud lze SS uzavřít s CČ 200 tisíc Kč bez poplatku a má to aspoň 1,5 % p.a., tak bych ho klidně sjednal už nyní, teda pokud netřeba hlídat nějaké speciální podmínky.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod pepisis 15. 8. 2015 17:34

Úrok je tam právě jen dnes už standardní 1 % p.a. Nejlepší úrok, co jsem se díval, je od ČMSS tarif Multi s úrokem 1,3 % p.a. Vyšší jsem nikde nenašel. Ale s ohledem na to, že u toho Spoření třetího věku není poplatek za uzavření, tak stejně vyjde výhodněji.
Díky za konzultace.
pepisis
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků