Dobrý fin. plán nebo holení ovečky?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod toman2 25. 6. 2015 18:28

Zdravím, jelikož jsem expertem ve zcela jiné oblasti, nežli finance, zašel jsem si za poradcem, aby mi sestavil finanční plán. Teď bych se rád zeptal širšího obecenstva, zda je vhodný.

Situace:
Věk 36 let, svobodný dlouhodobě žiju s přítelkyni, bezdětný (to se asi měnit nebude), bydlení družstevní (to také ne), auto nové (tzn. další nejdříve za 10 let). Do důchodu chci jít nejpozději v 60.

Příjmy: 90 000,- čistého (teď se daří, ovšem pod 50 000,- by snad klesnout v budoucnu nemělo)
Výdaje: 40 000,- průměrně (je v tom opravdu všechno včetně dárků, dovolené,...) bylo by snadné omezit na polovinu protože tam je hromada "zbytečností".

Spořící účty + končící stavebko: 1,9 mio
Fondy (Amundi): 450 000
Kalouskovy dluhopisy: 200 000
Transformovaný třetí pilíř: cca 80000 (měsíčně 1000)
Závazky/dluhy,...: 0

FP:
1) převést 3. pilíř do nové podoby (nedoporučuje zvýšovat na 2000, což jsem chtěl kvůli daňové výhodě)
2) pojistka Aegon Invest&Live 500Kč/měsíc + ČS Flexi 850Kč, obojí pouze invalidita všech stupňů s lin. klesajícím plněním, spoření minimální. Do 60 let. S myšlenou vykrytí výpadku příjmu kdyby mi třeba utrhlo všechny čtyři ruce ( takhle mi to říkal ;-) ). Dvě pojistky prý abych nemusel běhat po doktorech.
3) Conseq - mix fondů 80 % akciové zbytek dluhopisové - 20 000,- měsíčně na 20 let, zaplatit dopředu poplatek za celé období (obrovský ranec peněz! ale dlouhodobě nejvýhodnější)
4) Partners 7 Stars - 500 000 (nulový vstupní i výstupní poplatek)
5) Na stavebko se vykašlat
6) Zbytek ponechat na spořícím účtu (v zadání bylo, že chci 1 mio likvidní což je s přehledem splněno)

Mám k tomu následující výhrady
1) !obrovská! suma, kterou bych měl zaplatit na počátku Consequ
2) aktuálně zhruba 30000 nevyužitých peněz, v budoucnu potenciálně problém s placením těch 20000. To asi půjde vyřešit tím, že bych teď platil víc a na druhou "desetiletku" méně. Musím se informovat, zda to lze.
3) zvolený mix fondů v consequ je docela dost nákladový (třeba Fidelity Funds - America Fund vstupní poplatek 5,25 % ten nevím, zda se mě týká, roční poplatky 1.95 % - tomu říkám masakr)

Co myslíte vy?
toman2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radecekh 25. 6. 2015 19:28

Finančního poradce bych kopnul někam.
a) Podle mne by bylo rozumné na tom penzijku spořit ty 2 tisíce, jak jste si sám myslel. Pro lidi s nízkým příjmem a ve vašem věku bych penzijko nedoporučoval, ale pro vás bude tvořit formu pojistky do budoucna.
b) Pojistky bych žádné neuzavíral. Nemáte proč. Závazky nemáte, když se vám něco stane, stát se o vás trochu postará a vy si z našetřených peněz trochu přilepšíte.
c) Naprosto zcestné jsou ty fondy Conseq. Ale to víte sám, jen se o tom potřebujete ujistit.
d) Obecně jsou pro vás fondy k ničemu. Máte-li měsíčně 30 přebytečných tisíc, prostě každý měsíc kupte akcie jedné firmy, která je vám sympatická. Zříďte si účet u Fio nebo nějakého jiného levného brokera a přes internet jednou měsíčně něco kupte. Ono to vypadá jako rizikové, ale ve skutečnosti cena každé akcie celkem odráží, co si o ní investoři myslí. Samozřejmě na některých z nich proděláte, ale statisticky byste si měl vést lépe, než ty fondy. A když budete investovat do dividendových akcií, můžete si říkat, že každá vaše měsíční investice ve výši 30 tisíc vám zajistí příjem ve výši jednoho rohlíku denně. Vím, že to vypadá zcestně, ale při 2% dividendě dostanete každý den cca těch 1,50, kolik stojí rohlík. A za rok už máte jistotu, že nikdy v budoucnu neumřete hlady, protože váš pasivní příjem bude 12 rohlíků denně. :-)
e) To stavebko je asi opravdu skoro nanic. Nic s ním nezkazíte, ale taky moc nezískáte. Stavebko naopak doporučuju nízkopříjmovým skupinám lidí, už jen proto, že na ty peníze nemohou sáhnout.
f) Se stávajícími penězi bych nedělal nic. Ty cca 2 miliony bych nechal na spořících účtech, kde sice prakticky nic nenesou, ale tvoří formu rezervy a pojistky do budoucna.
g) Další tip je koupit zemědělskou půdu. Ne na žádné spekulace, že by se z ní někdy mohla stát půda stavební, ale proto, že nájem nese cca 1 % ročně a přitom se ještě v průběhu let cena této půdy zvedá. Je to jediný statek, kterého je na Zemi opravdu omezené množství. Riziko je to, že v budoucnu vám tu půdu nějaká komunistická vláda znárodní. Proto bych to bral jen jako doplněk, řekněme max. do 10 % z investic.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 25. 6. 2015 19:59

Vcelku souhlasím s doporučením výše. Jen myslím, že 1 mil. na spořicích účtech je až-až. Hlavní je vyhnout se zbytečným poplatkům, zbytečným závazkům něco desítky let platit a nedej Bože si nějaké poplatky na desítky let předplácet - to může navrhnout jen naprosté hovado!

Prostě žádné zbytečné poplatky, závazky, pojištění; užívat si a přebytky investovat do relativně výnosných a likvidních produktů, které zabrání znehodnocování: akcie, časem třeba nějaká nemovitost, obligace, spořicí a termínované účty...

Při daných příjmech a rozumném utrácení bych se spíš zamyslel nad dřívějším odpočinkem, případně změnou ovzduší o pár let dřív (50-55), dokud má člověk ještě chuť si užívat.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 25. 6. 2015 20:05

Taky bych postupně přikupoval dividendové akcie, jak radí radecekh (přes eBroker/EasyClick nebo Brokerjet).
Možná by stálo zauvažovat koupit dva nájemní byty (blízko sebe) v kvalitních domech v Praze nebo v Brně v lokalitě, u které lze očekávat, že bude vyhledávaná i za 30 let. Nebo s tímto příjmem lze zauvažovat i o činžáku, ale s tím už je mnohem víc práce, prakticky full-time job.
Co se týče stavebka, tak naopak si myslím, že je to vhodný střednědobý nástroj pro spoření a uchovávání peněz, navíc s jistotou levného úvěru (v případě potřeby), který je spořitelna povinna nabídnout.
Divím se, že se vám ještě neozvali z banky s nabídkou jejich investic :-D
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod fremantle 25. 6. 2015 20:32

Taky souhlasím, na jakékoliv pojištění v současnosti nevidím sebemenší důvod - v případě vážnějšího úrazu to další příjmy nezabezpečí a na řešení případného poúrazového stavu bude nejspíš z čeho brát.

Podílové fondy s vysokými manažerskými poplatky kolem 2 % ročně při těchto částkách taky ne, to už si člověk opravdu může vyhlédnout nějaký takový, který se mu zamlouvá a sám si ho zreplikovat přímým nákupem akcií. Obecně na produkty, u nichž se jakékoliv vstupní náklady mají předplácet, bych si dal pozor, nejlépe se jim úplně vyhnout. Čím víc jsou takto netransparentní, tím větší paseku to může nadělat.

Stávající penzijko - klidně bych navýšil na ty 2000 Kč, a zda převést do účastníckého fondu - asi bych zvážil odkdy je založeno a kolik času zbývá do možnosti čerpání výsluhové penze, kde by pak mělo spíš význam vybrat polovinu a snad až pak zvážit přestup.

Stavebko, pokud už je, tak se tím nic nezkazí, proč to zatím nevyužít, jakožto další státem podporovaný produkt...

Na spořicím účtu bych si nechal asi opravdu jen likvidní rezervu, aby si s tím šlo vystačit na půl roku při úplném výpadku příjmu, pokud by se to přesto mělo blížit k milionu, tak 300 tisíc na Fér spoření do Sberbank CZ k pohotovostní rezervě, zbytek nad 500 tisíc na vklad s 3 měsíční výpovědní lhůtou do J&T, ještě větší zůstatky, které by se neinvestovaly, tak zatermínovat...

Tak jako tak mi tam osoba "poradce" vychází jako nadbytečný, nebo dokonce spíš i škodící, prvek.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 25. 6. 2015 21:06

Nakupovat jednotlivé dividendové akcie bych nedoporučoval, přece jen je tam slušné riziko spálení se / navezení do nějaké momentálně populární bubliny. Ale široce diverzifikované ETF třeba od Vanguardu (já bych vzal VT a neřešil to, ale různých regionálních, sektorových atd. je v nabídce dost) dá úplně stejnou práci nakoupit, stojí pár desetin procenta p.a., a je daleko víc chráněné před náhodnými průšvihy (i víc než fondy normálně dostupné v ČR).

Mluví se tu o akciích, ale možná tolerance k riziku opravdu vyžaduje nějakou dluhopisovou složku (já vím, že jinde tu investice do dluhopisů rozhodně nedoporučuji, ale tady se bavíme spíš o dlouhodobém nastavení než o tom, co dělat letos), a levnější alternativu dluhopisovým fondům není zase úplně snadné najít (dluhopisová indexová ETF jsou vážená podle trhu, tj. víc vystavená těm, co jsou víc zadlužení, což není nutně žádoucí).

Pravda, pracovat s brokerem je víc práce než jen nechat poradce sepsat smlouvu a jen nastavit tvalý příkaz. Já myslím, že za ta ≥3% na vstupu a ≥2% p.a. to v těchto objemech skoro určitě stojí, ale objektivně vzato je to jiný produkt vyžadující jinou úroveň klientova zapojení, tak se na poradce nedokážu úúúplně zlobit, že nabídne investiční fondy, byť drahé (no ony jsou drahé v podstatě všechny).

(Použitím ETF by taky zmizel důvod předplácet vstupní poplatek, a proto i starosti s tím, jestli plánovat investovat teď nebo za 20 let přesně 20 000 taky – bude snadné každý měsíc investovat tolik, kolik je k dispozici.)

Na nemovitosti, obzvlášť byty k pronájmu, jsem trochu opatrnější než ostatní: s klesající populací bude poptávka po bydlení obecně klesat a s přibývajícím procentem důchodců ubude těch, co by se chtěli stěhovat do novějšího/lepšího; bydlet ve vlastním, dobře, ale že mi příjmy z pronajímání bytů v důchodu zaplatí jídlo a zdravotní péči bych se tědy spolehnout nechtěl. Ale co já vím, populační změny na akcie a jiné typy investic taky budou muset nějak dopadnout…
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Joezbrna 25. 6. 2015 21:24

Technická: ovce se stříhají. Holí se bobr :mrgreen:
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fc70 25. 6. 2015 22:54

toman2 píše:4) Partners 7 Stars - 500 000 (nulový vstupní i výstupní poplatek)


Nakoupit kolem 10 ETF a účtovat si za tuto profesionální a vysoce pracnou správu 1,5%,+20% z (inflace+3%). A ještě výstupní poplatek při brzkém odprodeji, jako by ta ETF byla nějak nelikvidní nebo co. To je panečku přidaná hodnota.

(Pořád asi platí, že je jednodušší investovat do fondu než kupovat ETF, a že je lepší drahý fond než peníze na spořicím účtu. Ale nějak se mi zdá, že poplatková struktura fondů nabízených v ČR je čím dál nehoráznější. Přece to není tak dávno, kdy aktivně spravované akciové fondy stály 2% bez podílu na výnosu, ale teď čím dál častěji vidím horší a horší nápady. Asi to klienti kupují, ale to je taky dost děsivé.

Jak to, že si na proklientském přístupu a ušetření peněz klientů někdo nevybuduje značku a nenabere tržní podíl? Jediné, co jsem zaznamenal, je ING eliminující vstupní poplatky, ale na management fee strhávanou ze spravovaného majetku nikdo sáhnout nechce…)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 26. 6. 2015 06:25

Také se přikláním k tomu, že to pojištění je zbytečné. Máš slušnou rezervu, tu bych si držel, jestli ji budeš mít na prakticky neúročených spořících účtech, nebo to dáš do akcií je na tvém vztahu k riziku. Docela bych začal uvažovat o tom mít část v nějaké jiné měně, samozřejmě v jiné zemi, protože stát se může cokoliv. Snad CHF a Švýcarsko, i když frank je v tuto chvíli docela nahoře, tak nevím, jestli je nejvhodnější doba k nákupu, jestli alespoň nepočkat, až skončí intervence ČNB. A historie na Kypru nám ukázala, že mít nějakou hotovost, pokud možno v drobných bankovkách, také není úplně špatný nápad.

Určitě se ale neuvazovat k nějakým dlouhodobým vysokonakladovym produktům. Pár tisícovek do produktů se státní podporou (penzijko, stavebko) ano, ale žádné investiční plány a podobné věci s předplacenými náklady.

-- 26. 6. 2015 07:29 --

fc70 píše:
toman2 píše:4) Partners 7 Stars - 500 000 (nulový vstupní i výstupní poplatek)


Nakoupit kolem 10 ETF a účtovat si za tuto profesionální a vysoce pracnou správu 1,5%,+20% z (inflace+3%). A ještě výstupní poplatek při brzkém odprodeji, jako by ta ETF byla nějak nelikvidní nebo co. To je panečku přidaná hodnota.

(Pořád asi platí, že je jednodušší investovat do fondu než kupovat ETF, a že je lepší drahý fond než peníze na spořicím účtu. Ale nějak se mi zdá, že poplatková struktura fondů nabízených v ČR je čím dál nehoráznější. Přece to není tak dávno, kdy aktivně spravované akciové fondy stály 2% bez podílu na výnosu, ale teď čím dál častěji vidím horší a horší nápady. Asi to klienti kupují, ale to je taky dost děsivé.

Jak to, že si na proklientském přístupu a ušetření peněz klientů někdo nevybuduje značku a nenabere tržní podíl? Jediné, co jsem zaznamenal, je ING eliminující vstupní poplatky, ale na management fee strhávanou ze spravovaného majetku nikdo sáhnout nechce…)

Tyhle produkty se nekupují, ty se prodávají. Z něčeho musí tyhle společnosti platit vysoké provize (jinak nemají šanci na trhu uspět) a samy také chtějí z něčeho žít. Potřebují pravidelný příjem a to i v době, kdy se fondu nedaří. Každý chce zisk bez rizika, nejen klienti :).

-- 26. 6. 2015 07:29 --

fc70 píše:
toman2 píše:4) Partners 7 Stars - 500 000 (nulový vstupní i výstupní poplatek)


Nakoupit kolem 10 ETF a účtovat si za tuto profesionální a vysoce pracnou správu 1,5%,+20% z (inflace+3%). A ještě výstupní poplatek při brzkém odprodeji, jako by ta ETF byla nějak nelikvidní nebo co. To je panečku přidaná hodnota.

(Pořád asi platí, že je jednodušší investovat do fondu než kupovat ETF, a že je lepší drahý fond než peníze na spořicím účtu. Ale nějak se mi zdá, že poplatková struktura fondů nabízených v ČR je čím dál nehoráznější. Přece to není tak dávno, kdy aktivně spravované akciové fondy stály 2% bez podílu na výnosu, ale teď čím dál častěji vidím horší a horší nápady. Asi to klienti kupují, ale to je taky dost děsivé.

Jak to, že si na proklientském přístupu a ušetření peněz klientů někdo nevybuduje značku a nenabere tržní podíl? Jediné, co jsem zaznamenal, je ING eliminující vstupní poplatky, ale na management fee strhávanou ze spravovaného majetku nikdo sáhnout nechce…)

Tyhle produkty se nekupují, ty se prodávají. Z něčeho musí tyhle společnosti platit vysoké provize (jinak nemají šanci na trhu uspět) a samy také chtějí z něčeho žít. Potřebují pravidelný příjem a to i v době, kdy se fondu nedaří. Každý chce zisk bez rizika, nejen klienti :).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod toman2 26. 6. 2015 08:17

Diky všem za názory, vážím si jich.

S ETF/akciemi vidím problém dvojí konverze kurzu (v ČR myslím nejsou žádné koupitelné akcie - ČEZ polostátní, O2 vypadá na podvod na investory v přímém přenosu a nikdo z toho zase nebude obviněn jako v případě AAA, PM - vydělává na nemorální věci, ...), měnového rizika (zahedgovat si to asi sám nemůžu) a také tam je de facto vstupní a výstupní poplatek. No a pak noční můra - jak to zodpovědně danit. Trochu jsem se na to koukal a vypadá to strašidelně... U těch akcií se navíc bojím, že prostě vyberu blbě (pře pár léty jsem si říkal, že bych koupil akcie Nokie, že to je taková jistota ;-) ).

Možná bude nejlepší zvolit nějakou kombinaci.

Ad Stříhání/holení- možná se kdysi stříhaly ale teď se teda rozhodně holí takovým přerostlým holícím strojkem, viděno na vlastni oči ;-)
toman2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 26. 6. 2015 08:34

Je to sice off topic, ale stříhají :). I u lidí se podobnému zařízení říká zastřihovač (vlasů/vousů)
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fantucci 26. 6. 2015 08:50

Omg, tazatel hned v úvodu zmiňuje, že na finance není expert a už se mu tady radí nakupovat akcie napřímo po jednom kusu měsíčně...
Imho nikoho tady ještě nenapadlo se zabývat těmi stávajícími fondy Amundi. Třeba v nich je hezké portfolio a stačí tam jen peníze přihodit.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod fagot 26. 6. 2015 10:03

Za experta se neoznacuje, ale z prispevku mam pocit, ze uz posbiral tolik informaci a hlavne chape vice, nez leckdo, kdo by se za experta oznacil ;-)
fagot
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mlsal 26. 6. 2015 10:33

Také zdravím.

Tento finanční plán není žádný plán, ale pořádný masakr. Pokusím se to navrhnout lépe.
Je to ale jen takový nástřel, tak to berte z rezervou.

1) Zajištění rizik.
Pojišťovat u pojišťovny se mají jen rizika, která nedokážete pokrýt z vlastních zdrojů a která vás finančně můžou položit. Asi bych zvážil pojištění obecné invalidity a trvalky, ale čistě jen na rizika. Žádné investiční "spoření". Takže třeba to ČS Flexi nebo ČSOB Forte. Když si spočítáte, kolik si za produktivní život vyděláte a o kolik můžete přijít, možná se ta tisícovka vyplatí.

2) Finanční cíle.
Finanční plán se má odvíjet od vašich finančních cílů. Pokud to chápu správně (něco jsem si musel domyslet), chcete a) finanční rezervu ve výši 1 mil.Kč. To se mi zdá zbytečně moc, ale budiž. b) nové auto za 10 let. Nevím jak jste náročný, budu počítat s cenou cca 750 tis. Kč. c) rezervu na důchod za 24 let ve výši 5 mil. Kč. Opět nevím, kolik budete potřebovat, takže je to odhad. Zhruba platí, že 1 mil. odpovídá doživotní rentě 5000 Kč/měs.

Jak bych postupoval:
a) Rezervu bych rozdělil na dva spořící účty, tady není co řešit.

b) Auto za cca 10 let, cena 700-800 tis. Na tomto horizontu bych dal 250 tis. (50%) do akcií a 250 tis. (50%) do dluhopisů. Dluhopisová část bude pokryta Kalouskovými dluhopisy 200 tis. a stavebkem (1700 Kč/měs.) akciová část bude tvořena akciovým fondem (zdroj = 250 tis. fondy Amundi). Toto portfolio se zhodnotí za 10 let zhruba o 50%, takže když investujete 500 tis., budete mít 750 tis.

c) Doživotní renta 25 tis./měs. Portfolio bych volil 80% akcií a 20% dluhopisů. Akciová část bude pokryta opět akciovým fondem (zdroj = 900 tis. hotovost a 200 tis. fondy Amundi). 1,1 mil. se zhodnotí za 24 let zhruba 4,5x, tedy budete mít 5 mil. Dluhopisovou část bude tvořit Penzijní připojištění - transformované (2000 Kč/měs). To vám udělá za 24 let zhruba dalších 500 tis.

Když to sečtete, uvidíte, že takový plán vám pokryjí prostředky, které již v současnosti máte. Měsíčně přidáte jen 1700 Kč na stavebko a 2000 Kč na penzijko, možná 1000 Kč na životní pojistku. Zbude vám měsíčně cca 45 tis., které se dají využít buď na další finanční cíl nebo na zvýšení renty v důchodu. Podle tohoto cíle by se to opět rozložilo na akcie a dluhopisy v určitém poměru.

Ještě jaké zvolit akciové fondy. Buď bych volil fondy nezajištěné do koruny (Index Fund World od ČSOB nebo EUNL), případně část fondů nezajištěnou a část zajištěnou (třeba ČSOB Akciový fond dividendových firem). Jaké jsou to ty fondy Amundi? Buď by se použily nebo prodaly.

Jednotlivým akciím bych se úplně vyhnul. Stejně tak úzkým trhům (BRIC, střední Evropa, různé sektory atd.). Smysl mají globální fondy.

Vidíte, že nepotřebujete ani dvě životní pojištění, ani nehorázně drahé předplacené poplatky v Consequ ani fondy s vysokými poplatky.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 26. 6. 2015 11:29

mlsal píše:1,1 mil. se zhodnotí za 24 let zhruba 4,5x, tedy budete mít 5 mil.


Prosím tě, na tohle si přišel jak? Není to sice tak drsné jako ty žvásty "poradců" o "garantovaném" zhodnocení u IŽP 8 % p.a., ale na základě čeho máš ten odhad, že dané portfolie stabilně poroste cca. 6,8 % p.a. každý rok (obzvlášť, když bude 80:20 v akciích - a pravděpodobně bude ten poměr v čase třeba i nějak upravovat)...
fremantle
Inventář

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků