vybavení zvyšující kvalitu a komfort života

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 8. 7. 2015 22:07

guru jara píše: Že vás ještě nikoho nenapadlo, že nejlepší je bydlet v samostatném domě v klidném prostředí na venkově někde uprostřed krásné přírody?


No právě tak jsem to myslel, zkuste se více zaměřit na pozitivní stránky...
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 8. 7. 2015 22:30

Tohle je fakt relativní, možná v důchodu. Kdo má ten barák uklízet?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod omgf 9. 7. 2015 08:24

K těm bidetům:
doporučuji bidetovací sedátko k instalaci na klasickou záchodovou mísu.

Sehnat se to dá od 12ti tisíc, oproti bidetu není třeba místo navíc a má to výrazně lepší funkci. Bidet jsem měl několik let a dělaly se v něm pavučiny, nikdo z rodiny ho nepoužívat.
Tahle sedátka mají trysku, která stříká tam kam má a nepostříká celej zadek a má to i sušení. A nemusí se přesedat, stačí zmáčknout čudlík. Hygiena nesrovnatelně lepší oproti papíru.

Mám to doma už 6 let a musím říct, že si na to člověk tak zvykne, že dovolená se stává utrpením a člověk se těší, až se vrátí domů a bude si moct zase komfortně umejt zadek :)

Jen upozorňuji, že výrobky od korejců a japonců mají menší sedáky. Já to kupoval před 6ti lety a tehdy na trhu ani jiné nebyly. Dá se na to zvyknout, ale pohodlnější už asi budou ty evropské.
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 7. 2015 08:34

K užitečným zbytečnostem přidám ještě kontaktní gril a friťák. A dobré je, když jde rozebrat a mýt v myčce.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod omgf 9. 7. 2015 08:37

A k robotickým vysavačům:
taky ho mám (Navibot od samsungu), ale zapadal prachem.
1. není to vysavač, nevysává to vzduchem. Pouze to má rotační kartáče a sbírá nečistoty kartáči. Nikdy to není tak dokonalé jako vysátí klasickým vysavačem.
2. je zpotřebí uklidit všechno ze země, než se to pustí, jinak se to zasekne nebo to sežere co nemá. To je konkrétně u mě doma dost problém, jsme bordeláři a věčně se na zemi něco válí
3. nevykličkuje to pořádně mezi nohama židlí, křesel a pod. Představa, že to pustíte každej den a ono to samo vysaje je mylná. Musíte minimálně odklidit židle, kabely apod.
4. neporadí si to s prahy, malou přechodovou lištu to přejede, ale na větší se zasekne. Taky se zasekával na přechodu z plovoučky na volně položený koberec.
5.No a po 2-3 letech odešla baterka a nová stojí 1800 Kč. Je pravda, že dlouho ležel a to asi NiMh baterce neprospívá, takže pokud bude v provozu, tak to možná bude se životností baterky lepší.

Jako výhoda byla, že to vjelo i pod linku, kam se normálně člověk nedívá ani to tam moc nevysává. Ale byli jsme líní tomu pokaždý připravovat prostor....
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 9. 7. 2015 08:40

My doma používám bidet, a je opravdu používán více lidmi každodenně.

Z druhé strany se mi líbí i ty spršky, dokonce ji už mám koupenou, jen to na montovat. Oproti bidetu to ale vidím spíš jako doplněk.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 9. 7. 2015 08:51

omgf: A jak jsi vyřešil přívod vody a elektřiny? Bohužel mám koupelnu ve tvaru L a v tom appendixu je vestavěný klozet, do této části bych asi nedostal elektřinu, leda protáhnout z vypínače světla. Probourávat kachle, které už patrně stejné neseženu se mi také nechce. Neznáte nějakou firmu, která se na přestavbu záchodů "za pochodu" specializuje?

-- 9. 7. 2015 09:54 --

omgf: zkus se na Youtube podívat na videa z provozu Kärcher RC 3000, v různých situacích ho testoval tento maník: https://www.youtube.com/user/hdablin , ale najdeš i testy na německých a anglických kanálech.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod omgf 9. 7. 2015 09:00

A ještě mě napadlo, že se u nás uchytily elektrický zubní kartáčky, ale ne ty rotační, ale Trizone hlavice, které jezdí štětinkama do stran. Ne každýmu to musí vyhovovat, ale mě přijdou lepší než ty rotační. Ty Trizone hlavice jdou sice na všechny kartáčky od Oral-B, ale starší a levnější kartáčky mají pomalejší vibrace. Byl jsem překvapenej, jakej byl rozdíl mezi nový kartáčkem trizone a kartáčkem pro tu rotační hlavici. Hned za tejden letěl starej kartáček do krabice na půdu a objednal druhej kartáček Trizone, i když stojí 1500 Kč a ty levnější se daj koupit i za 500.

Astrapa: řešil jsem to při přestavbě koupelny, takže to bylo v pohodě. Teď jsme ale kupovali jeden byt na přespávání v Praze, a tam mám podobnej hlavolam jako ty. Elektřina by se dala asi provrtat přes zeď přes příčku - natáhnout kabel na druhý straně příčky, kde nejsou dlaždice a pak "jen" v dlaždičce vykroužit díru na krabičku a drát protáhnout z druhý strany. Jenže j tam geberit a tudíž se nedostanu k přívodu vody. Naštěstí tam přespáváme jednu noc max dvě noci, takže to asi v tom bytě řešit nebudu a budu se těšit domů.

P.S. oproti bidetům je to fakt o třídu vejš, musí se to zkusit.

-- 9. 7. 2015 10:12 --

Ke Karcheru - neměl jsem čas se dívat na všechno, ale přijde mi, že ten borec to testoval hlavně s velkejma předmětama. Ty jsou v pohodě, o to se robot zarazí. Jenže podle mojí zkušenosti jsou problém menší předměty - tužky, kabely, kostičky lega, ocas od plyšáka apod. Tam to buď robot zbaští nebo se zasekne a začne pípat, že nemůže dál.
Jinak s vysypáváním nádobky na smetí jsem problém neměl. Robot si zapípal a zastavil se a čekal, až někdo půjde kolem a vysype ho. Víc mě štval ten úklid před půštěním, pořád kontrolovat, jestli někde něco neleží.... Ale my jsme fakt bordeláři, takže jestli míváš uklizenou podlahu, tak to nemusí být problém.
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 9. 7. 2015 09:16

Z elektrického kartáčku spíše preferuji sonický od Philips, zkoušel jsem oscilační od Brauna a na pocit se mi sonický zdá šetrnější k zubům.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod omgf 9. 7. 2015 09:18

Jo a když mě tohle tohle téma zaujalo, tak přidám ještě jednu vychytávku, která usnadňuje život - robotickej bazénovej vysavač. Tam naopak spokojenost a k ručnímu vysávání už bych se nevrátil, i když to stojí 25 litrů a víc. Tuhle vychytávku ale ocení jen nebožáci, kteří mají větší bazén jako já (mám 50m2). Bazén považuju za nesmysl, ale u baráku, co jsem koupil, už byl a žena s tchyní mi ho nedovolily zasypat.
omgf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 12. 7. 2015 15:10

► tvrdá a rovná matrace, klidné spaní - k nezaplacení
► sympatický budík
► kvalitní strava
► tepelně izolovaná podlaha
► otevřený oheň - krbové kamna (nízkoteplotní systém je jistě ekonomický, ale nezahřeje a neprohřeje zmrzlý kosti tak jako sálavých 300 °C)

► stmívací vypínače (+ vhodné žárovky)
► klimatizace (byt) nebo rekuperační jednotka (RD) ta může běžet 3/4 roku
► domácí řídící jednotka ovládající: vytápění, časový program do každé místnosti zvlášť (+ třeba stahování rolet na jižní straně) přes mobil
► paní na výpomoc do domácnosti na občasný úklid (snad se na to jednou vzmůžu)
► ALE domácí pohoda je nejdůležitější (a asi i nejdražší), ta se dá jedině vytvořit a musí se na ní pracovat každý den...

Přijde mi, že vychytávek lze najít docela dost. Nebylo by to lepší roztřídit ?
Např.: kuchyně, wc+koupelna, obývák, pracovna, ložnice, skladovací prostor, apod. A ještě uvést co je standard.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radecekh 12. 7. 2015 18:39

Tak sem taky něco napíšu. Vypíchnu jen takové věci, které nejsou úplně běžné v každé domácnosti. Ne každý je využije, ale my jako 4 členná domácnost bydlící v rodinném domě oceňujeme následující:

1) NAS - mít všechna data na jednom místě a moci v rámci domácnosti zasednout kamkoliv a mít přístup k hudbě, filmům, seriálům, obrázkům... prostě k nezaplacení.
2) E-book čtečky - obrovská úspora místa jak doma, tak v kufrech na dovolenou.
3) Elektrické dálkové ovládání vrat - to je paráda, každý den to ušetří tak 2 minuty času na jeden průjezd, průměrně někdo projede tak 5x za den, takže každý den 10 minut ušetřeného času. Za rok to ušetří 60 hodin a to ani nemluvím o ušetřeném benzínu, promzlých a špinavých rukách nebo riziku, že mi někdo nastartované auto na ulici šlohne, když otvírám vrata.

P. S. Chápu touhu po bidetu. Sám po něm netoužím, hned vedle záchodu mám v jedné koupelně vanu a v druhé sprchový kout, takže očistu realizuju tam. Ale jakmile jsem někde, kde nemám možnost pořádně očistit svoji *****, jsem z toho celý nesvůj a cítím se špatně. V budoucnu by se mi nějaký inteligentní záchod s vodním čištěním a následným sušením velmi zamlouval. Ale zatím kvůli němu překopávat koupelny nebudu.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Paul Atreides 14. 7. 2015 09:16

To je docela široké téma, ale za poslední dobu nám komfort zlepšil:

1) Odvlhčovač, pokud máte třeba jednu místnost vlhčí, než je běžné. (máme tento - ale s výkonem 20 l - https://www.alza.cz/midea-comfee-md-16liter-d499022.htm

2) Bezúdržbový olejový radiátor - třeba opět na dotápění jedné studenější místnosti.

3) Jestliže nemáte inteligentní dům, tak je dobré mít alespoň spínací zásuvky - https://www.alza.cz/solid-fdd-50-sf2b-d113021.htm.

4) Indukční deska na vaření.

5) Raspberry PI jako nenáročné zařízení plnící roli NASu i zařízení, přes které se lze odkudkoli připjit domů (SSH, VPN).
Paul Atreides
Mírně pokročilý

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků