Účastnické fondy u Allianz

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod marvy 19. 10. 2015 16:30

Ahoj,

staré penzijko sem převedl na účastnické fondy u Allianz. Spořím v dynamické strategii. Koukal sem na výnosy za rok 2014 a až vznikne nárok na odbytné, chci se zeptat zde zkušených, zda se vyplatí přejít k jiné společnosti,třeba konkrétně ke Conseq,která mívá stabilně lepší výnos cca 12%. Spořka měla nějakých 7%

Podle mě se to nevyplatí,vzhledem k poplatkum,které bych zaplatil. Allianz,u kterého sem, měl dle zprávy 4,6% .Jedině snad počkat těch 60 měsíců a pak přejít dle nabídky jinam.
Díky za radu.
marvy
Diskutér

Odeslat příspěvekod mlsal 20. 10. 2015 14:36

Jaké výhody má penzijní připojištění?
- získáš státní příspěvek a příspěvek od zaměstnavatele. Samotný státní příspěvek ale nemá na celkový výnos žádný vliv a tak pokud ti nepřispívá zaměstnavatel, je to k ničemu.
- spoříš pravidelně a automaticky, což můžeš i ve fondech.

Jaké jsou nevýhody:
- je to na dlouho, vybrat můžeš až při dosažení důchodového věku.
- stát může kdykoliv změnit podmínky nebo to rovnou znárodnit.
- penzijní společnosti můžou investovat skoro do čeho je napadne. Portfolia fondů většinou nezveřejňují, drží se jen vágními pravidly danými Statutem. Investovat s nimi je otázka důvěry a víry.

Jaký je rozdíl mezi fondy Allianz a Conseq?
- Dynamický fond Allianz má 65% (max 80%) akcií, 10% dluhopisů, 25% cash.

- Conseq globální akciový fond je čistě akciový. Podle Statutu může investovat do různých regionů a trhů podle toho, jak se zrovna portfoliomanager vyspí.

Pokud to máš na desítky let a jsi rozhodnutý vytrvat, volil bych spíš akciový Conseq. Dával bych tam ale max. 1000 Kč. Zbytek tvých bohatých přebytků bych dával do podílových fondů a ETF.

Jaký ale zvolíš penzijní fond je v podstatě jedno, nijak zvlášť bych se tím netrápil. Moc se neřiď jejich minulými výnosy. Tyhle fondy teprve začínají a tak některý nakoupil akcie dřív, některý později. Podstatné je složení jejich portfolia.

Na čem záleží je tvé celkové portfolio, tj. jak rozložíš svůj majetek do tříd aktiv (akcií, dluhopisů, nemovitostí, atd.) a jak ti bude do toho tvé penzijko zapadat.

Např. mé portfolio se skládá z 55% akcií, 18% dluhopisů, 14% nemovitostního fondu, 13% peněz.
Dluhopisovou část tvoří transformované penzijko a stavebko, protože investují převážně do dluhopisů. Pokud bych zvolil akciový Conseq, počítal bych penzijko do akciové části portfolia a do dluhopisové části bych musel vymyslet něco jiného.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod marvy 20. 10. 2015 16:57

Dík, dobře napsaný, ano mam to na desítky let,. Už sem u Allianz a mužu přejít až vznikne nárok na odbytné,tak že mi pár měsíců zbývá. Potom zaplatím 800kč za předčasné ukončení a přijdu o zhodnocení a ještě to zdaněj. od zaměstavatele příspěvek nemám.
marvy
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 20. 10. 2015 18:00

Nějak nechápu tu logiku - "máš to na desítky let", ale chceš to předčasně ukončit s vyplacením odbytného??? :shock:
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod marvy 20. 10. 2015 19:18

No to právě nevím,polemizuju právě kvuli poplatkum. Když bych to předčasně převedl k jiné společnosti,zaplatím a ještě přijdu o výnosy. Allianz na tom nebyl tak dobře jako Conseq. Tak proto sem to téma založil. Jinak bych to nerušil. Ovšem co bych měl na možná lepším výnosu jinde,tak prodělám ještě víc při rušení u Allianz. :hm
marvy
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 20. 10. 2015 19:37

Jak "předčasně"? Při převodu prostředků do jiné penzijní společnosti do 5 let akurát zaplatíš poplatek 800 Kč, výnosy ti zůstavají. Jak dlouho ti ta smlouva běží? Osobně bych počkal aspoň 5 let u Allianzu a pak bych se rozhodl - za těch 5 let bych nečekal až takové rozdíly vzhledem k tomu, kolik prostředků do toho vložím (akorát fakt nevím, jaká jsou podkladová aktiva u těch jednotlivých fondů, radši bych se podíval na to, než dělat nějaké unáhlené závěry). Allianz má poměrně dobrou vlastnost, a sice možnost hradit příspěvky platební kartou, takže je tam aspoň "výnos" z vratek (což sice zanedlouho bude možná liché), takže to posečkání by tolik nebolelo... :-)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 10. 2015 20:54

marvy, neřešil jsi tady nedávno splacení 35000 Kč na kreditce spotřebitelským úvěrem?
Vyber to a splať ten dluh 8-)
anonymni

Odeslat příspěvekod mlsal 20. 10. 2015 21:18

A ani pořádně nepracuje, má dluhy a řeší penzi.
A já se tady můžu přetrhnout. >:-(
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fremantle 20. 10. 2015 21:26

nnnokiaE52: Tak to máš recht... :-)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod marvy 22. 10. 2015 10:51

Dík kluci. No mlsale máš v podstatě pravdu. Právě to penzijko stojí. Mam tam 00 prd. Ano službu "moje Allianz" mam zřízený. Spíš sem chtěl počkat až dospořím do těch 24 měsíců na odbytné a pak bych to mohl převést jinam. Ale možná pletu jabka z hruškama to bych přišel o výnosy - těch 800Kč. Řešil, ale pujčku sem tím ani splatit nemohl. Posílám tam 300Kč abych dostal od státu pár zlatejch a víc ani tuk,do takového produktu.Počkám těch 5 let jak píšeš. :-[
marvy
Diskutér


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků