Účty pro SVJ

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod osobne2 4. 1. 2016 05:17

Kdyby jenom s urokem 0%, to by se dalo jeste zkousnout, ale ty poplatky u KB zkousnou jen hlupaci. :D
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 1. 2016 06:50

Většinou je podmínkou úvěru na revitalizaci vedení účtu a posílání příspěvků a záloh vlastníků na takový účet. Fio je sice zadarmo, ale myslím, že úvěry pro SVJ nemá, ty umí snad jen ČSOB, KB a ČS a pak některé stavební spořitelny.

brouter: 1 mil. Kč je dost, asi bude třeba částku rozdělit na víc účtů, nevím, jestli to má smysl. Na termíňák bych asi peníe nedával, co když je budete operativně potřebovat, čili v úvahu přicházejí asi jen spořící účty.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Franklin 4. 1. 2016 10:46

My používáme Konto Domov od UniCredit Bank. Platí se tu sice měsíční poplatek 190 Kč, ale i tak je to pro nás výhodné, protože připsaný úrok (0,1 - 0,2% dle zůstaku) je vyšší.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 1. 2016 12:11

Já myslím, že optimální je pro příjem příspěvků vlastníků a platby dodavatelům používat Fio (i díky API, účet lze propojit s účetním SW). A peníze pro fond oprav, které aktuálně SVJ nepotřebuje, přesouvat na spořící účet.

Tohle ovšem nebude fungovat, pokud SVJ má úvěr, protože banka je nutí, aby používala jejich účet. V jednom našem SVJ jsem pro toto loboval, protože používáme pekelně drahý účet u ČS (měsíční poplatky 2000 Kč), ale bohužel mě označili za blázna podvodníka zloděje, přece nebudeme mít účet v nějaké neznámé záložně, která příští měsíc zkrachuje.... Takže pokud máte v domě rozumné sousedy, nejlepší je přejít k Fiu.

Spořící účet pro právnické osoby lze vyhledat tady: http://finparada.cz/Sporeni-Kalkulacka- ... -Uctu.aspx (zatrhnout "pro firmy" a "včetně záložen")
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod brouter 4. 1. 2016 21:44

osobne2 píše:Kdyby jenom s urokem 0%, to by se dalo jeste zkousnout, ale ty poplatky u KB zkousnou jen hlupaci. :D


Nerekl bych...mame u KB ucet zdarma vcetne transakci...tedy zde problem neni...dokonce nemame ani ucet vazany na uver, tedy spis se jedna o zhodnoceni penez v bance...
brouter
Návštěvník

Odeslat příspěvekod osobne2 4. 1. 2016 21:48

Neverim, ze zrovna u KB existuje bezpoplatkovy ucet. :mrgreen:
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod brouter 4. 1. 2016 23:15

Nase mesicni naklady jsou celkem nula...nechtel jsem lidem menit cislo uctu, tak jsem chvilku s nema komunikoval a toto je vysledek...
brouter
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 5. 1. 2016 01:58

Má první priorita po zvolení do výboru bylo ukončení účtu u RB, kde byly poplatky přes 3 stovky měsíčně..Hlasováním prošla změna na Fio banku..nic lepšího na trhu oficiálně není, RB výpověď přijala bez jakékoliv retence, ač na jejich účtech byl do léta řadu let zůstatek přesahující +/- 1,2 mil.. Barák máme zrekonstruovaný, půjčka u Buřinky na změnu banky neměla vliv ;-)
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 5. 1. 2016 07:58

brouter: tak to blahopřeji, že se ti to podařilo vyjednat. Dali vám to "doživotně"? Určitě je pro lidi lepší moc často účet neměnit.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod astrapa 5. 1. 2016 11:36

brouter, dr._lukas: mimochodem, jak to máte s elektřinou do společných prostor a do výtahu, přešli jste od dominantního dodavatele k někomu menšímu typu Fosfa, Fonergy, 3-e? Podařilo se vám ušetřit? Protože větší část platby asi bude distributorovi za jističe, zajímalo by mě, jestli úspora má smysl.

-- 5. 1. 2016 11:38 --

dr._lukas: nastavili jste si ve Fiu autorizace odchozích plateb přes dva členy výboru? Funguje to dobře, myslím tím zda funguje koordinace obou členů výboru, Fio vím, že to má pěkně provedené.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 5. 1. 2016 14:00

astrapa: Nový výbor vznikl v prosinci s účinností od 1.1.2016, takže se Fio muselo založit ještě s bývalou předsedkyní, tím veškeré odchozí platby přešli na našeho správce, ale zítra máme odečty, tak budu chtít nahlédnout do smlouvy s Fio bankou a po zavedení mého jména do obchodního rejstříku budu moci řešit více..Díky za tip.. A co se týče elektřiny, tu jsme také prozatím neřešili, výtah nemáme, 4 patra, světlo na fotobuňky na každém patře, tak nevím jestli nebude spíše opruz měnit nějakého menšího dodavatele pro pár stovek, které se v konečném důsledku rozmělní na pár kaček na byt ;-)
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod D.roak 5. 1. 2016 14:07

Zatím máme jako SVJ účet u ČS zatím to neřešíme. Osobně jsem prosazoval Fio.
No společná elektřina jsme nechali být spotřeba je jen za osvětlení: Takže změnou obchodníka by uspora nebyla moc velká
D.roak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod dr._lukas 5. 1. 2016 15:01

Já už to řešil hned po tom, co se Fio stalo bankou..tenkrát důchodci na novou banku neslyšeli, dokonce bývalá předsedkyně výboru šířila poplašnou zprávu, že v případě krachu bychom o veškeré úspory přišli a že žádná ochrana ve výši 100 tis. euro neplatí :-D Nyní to zkoušela, při návrhu jednoho z členů, abychom přešli pod Airbank, že jsou to podvodníci apod..Protože jsem věděl, že jí nahradím, tak jsem jí důrazně upozornil, aby si promýšlela co vykládá, protože to může taky skončit trestním oznámením za vědomé lhaní :-)
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 5. 1. 2016 15:10

Myslel jsem, že Air neumí účty pro PO?

Blbé je to s těmi úvěry. Fio nemá žádný produkt pro SVJ a většinou banky chtějí vidět nějakou platební historii, proto se taky na úvěry pro SVJ specializuje jen pár velkých bank a stavební spořitelny.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 5. 1. 2016 15:27

AB nemá účty pro podnikatele, to je jasné, jen to padlo jako návrh jednoho z neznalých..
Co se týče úvěru je Fio mrtvé, moc tomu nerozumím, ale ani taková RB nenabízí pro SVJ úvěry na rekonstrukce, takže bych byl v klidu :-D .. Máme úvěr 0,5 mil u Buřinky za 1,89% na 5 let, kdy se tato půjčka doplatí a pak snad další potřeba nebude...
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků