Finanční gramotnost žen

Diskuze o fóru FinExpert: Rady, náměty, připomínky...

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 1. 2016 11:06

Jo, taky jsem tu mojí trochu poňoukl. Zrušila PS a založila Air (kam převedla úvěr od PS a velmi rychle předčasnými splátkami splatila) a také má HC premia (s čerpanou výhodou 2500 od CZK) a Citi Mall a točí přes poštu. Jo a ještě si založila Equa s bonusem.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 12. 1. 2016 11:10

libol: V podstatě argument lidí, co za účet vlastním rozhodnutím platí je jednoduchý, cituji mého otce: něco přece za službu, kterou využívám, platit musím, pokud chci, aby služba fungovala, nikdo zadarmo pracovat nebude.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 1. 2016 11:14

souhlasím. Ale já to být nemusím :)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 1. 2016 11:25

Lexx píše:Přítelkyni jsem přemluvil od ??? k FIO a Air (a když bylo super úročení na mSpoření, tak i k mBank),
její máti jsem přemluvil k založení spořáku Air (FIO troskotá na bankomatech, které nemá po ruce, jinak zůstává u Raiffky, s tím se musí něco udělat),
ségru a svoji máti jsem přemluvil od ČSOB k FIO.
Za mě docela dobrý, akorát... nemělo by mi za to FIO platit? :D

Tak zrovna RB (eKonto Smart) i ČSOB (Plus Konto) mají i účty "zdarma" s celkem snesitelnými podmínkami (kreditní obrat 15 tisícovek u RB navíc 3 libovolné odchozí platby), že bych nutnost doporučovat hned jinou banku neviděl. A právě třeba i u RB si lze vybírat z kteréhokoliv bankomatu, jenže hodně lidí má nejspíš v paži si správně nastavit služby pro svoji potřebu. Mně naopak vloni doporučení ČSOB třem novým klientům hodilo 1400 Kč (300 Kč za každého + 500 Kč do Světa odměn převedených na stavebko u ČMSS), takže bych Fio asi doporučoval spíš neochotně... :-D
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod libol 12. 1. 2016 20:21

astrapa, PatrikChrz - ˇMám kolegyní, která má (placený) účet u GE, ale měnit ho nechce, protože by to asi bylo stejně složité.
Tak sem ji říkal, že už chápu, kdo mi zaplatil tu tisícovku za založení (už zrušeného účtu) - asiji to štve, ale "stejně se s tím nedá nic dělat"
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 13. 1. 2016 00:55

astrapa:

"fremantle: tohle taky ale není normální pamatovat si 5 let staré výroky a ještě je tu najít"

Tak to pozor, moje matka tu Českou Spořitelnu používá doteď !!! Přemlouval jsem jí pak ke změně banky ještě asi 10x, než jsem to nakonec definitivně vzdal. 13 tisíc ročně na úroku navíc "zadarmo" jí *****ělo, ale najednou by ode mě nyní chtěla dostávat peníze, protože prý "nemá"... To se ale nedá nic dělat, jestli jí nestálo těch cca 20 minut na změnu banky za ušetřených 65 tisíc (za 5 let), tak takovému člověku prostě není pomoci a je mi důrazně proti srsti takovému člověku pomáhat. Já ty peníze opravdu nese*u !!! Kdo pohrdal, ten loudí... Holt bude muset jít do Tesca za pokladnu.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod outlier 13. 1. 2016 18:23

Kam na takové partnerky chodíte, že si otevřou účet u Fio? Já si pamatuju, že v jeden čas jsem se opravdu snažil přesvědčit, že účet u ČS je úplně out. Tak jsem zkoušel nabízet alternativy - Fio, absolutně neprůchodné - nemá hezký design, navíc tam má účet jeden člověk, kterého nemám ráda a vůbec, to je banka pro socky :) Ok, tak pěkný design - zkusil jsem Airbank. Hmm, a ta má málo vlastních bankomatů a já ráda vybírám často a ten Velký tarif mají za stovku, tak to je podobné jako Spořka, to nemusím nic měnit. Tak co mBank. A to jsou jako fakt Poláci, jo? Posílají kartu z Polska? A stejně ta polská karta ani není moc hezká, to nechci. Tak Equa? Tam to vypadalo nadějně, neomezené výběry zdarma, design asi ušel, z Polska to taky nebylo... Slíbila, ale pak tam stejně nikdy nešla. Tak jsem to už vzdal.
outlier
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne2 13. 1. 2016 19:06

Jestli ma dobreho sponzora, tak nejake bankovni poplatky neresi.
;-)
Naposledy upravil osobne2 dne 13. 1. 2016 19:06, celkově upraveno 1
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod astrapa 13. 1. 2016 19:06

Není tvoje partnerka ségra té mé? Názory jak přes kopírák :D
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Proti srsti 13. 1. 2016 19:25

Existuje nějaký seriozní výzkum, který by řešil, zda méně finančně gramotní jsou muži nebo ženy? Pokud jo, sem s ním :-).
Sama jsem toho viděla a zažila dost, a tak usuzuji, že pohlaví na (ne)gramotnost vliv nemá.
Ono se to v posledních příspěvcích trošku zvrhlo, ale jen vlastnictví "účtu zdarma" rozhodně není jediným ukazatelem finanční gramotnosti. Vy děláte, jak kdybyste to těm svým drahým polovičkám sponzorovali :-).
Proti srsti
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 13. 1. 2016 19:29

No bohužel v mém případě to tak je :-)
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod radecekh 13. 1. 2016 20:20

outlier píše:Kam na takové partnerky chodíte, že si otevřou účet u Fio?


Možná jen u partnerek preferujeme inteligenci před vzhledem.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 13. 1. 2016 21:34

Já musím svou manželku ve finančních otázkách pochválit. Sice prakticky vůbec nemá ponětí o co jde, ale je si toho alespoň vědoma a nechává finanční otázky na mě. Takže ji stačí tak 1-2x ročně vytáhnout po bankách otevřít/zavřít nějaký běžný nebo spořicí účet, kartu, mě přidělit práva na ovládání a pak jí jen dám instrukce, kterou kartu na co při které příležitosti použít a na které je kolik peněz. V podstatě dlouhodobě v pohodě. Já jí kuchyni taky neřídím.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod eR99 13. 1. 2016 22:12

fremantle píše:
Takové "pomáhání" nemá cenu... já neradím nikomu, pokud zájem nemají, ať to je třeba v rámci rodiny, nebo mimo ni, ať jde o ženy nebo o muže. Dobré skutky jsou leda po zásluze potrestány... Však ono to už tady dávno psali i jiní: viewtopic.php?f=316&t=1112311&p=8557390#p8557390

mikicz píše:a tohle páchání dobra vás ještě baví? Existuje jedno zlaté pravidlo: "nikdy nepomáhej nikomu, kdo si o to neřekne". A v penězích to platí dvojnásob. Už se to tu řešilo tisíckrát.


Dobré pravidlo. Díky, že jsi to našel. Už se jim vlastně (po jedné negativní zkušenosti také řídím).

Jinak té své milované jsem řekl, který účet (BÚ a SÚ) bude používat (air/bank) a jakou kartou bude platit (prioritně dodatková KK Mall.cz).
Když jede do zahraničí, tak ji zajdu pro EUR k arabům nebo půjčím svoji (ano vím) debetku od UCB.

Produkty užívá, když se zeptá, co a jak funguje, tak vysvětlím. Moc zájem však o finance nemá a čas, který já strávím s flotilou KK, BÚ, SÚ by ona určitě nikdy neobětovala. Na druhou stranu si např. jednou navázala DK od air/ bank na Paypal a platila v EUR s jejich kurzem. Když jsem to zaregistroval a vysvětlit, že je to proti mé politice, tak prý řeším drobné. Každopádně již používá na PayPal tu správnou kartu (moji KK Cetelem).

Myslím, že stačí, když se v páru věnuje financím jeden (ať už žena či muž).
eR99
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod S474N 14. 1. 2016 13:15

radecekh píše:Možná jen u partnerek preferujeme inteligenci před vzhledem.


Mluv za sebe :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků