Rada při výběru hypotéky

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod osobne2 31. 12. 2015 11:40

Jakeho manzela si vybrala, takoveho mela. Vzala si ho dobrovolne. Mohla si vzit takoveho, ktery by ji neutekl, radeji by zemrel.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod evlo 4. 1. 2016 01:26

[quote="Fantucci"
V zásadě kromě finančních parametrů řešte např. i způsob čerpání a jeho zpoplatnění,[/quote]Co to znamena konkretne?
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vrtadlo1 4. 1. 2016 08:02

@evlo: způsobů čerpání je několik. Prvně je to rozdělení na čerpání na návrh na vklad a to normální. To na vklad je mezi vkladem návrhu na zástavní právo a jejím skutečném zapsání Katastem. Slušné banky mají tohle zdarma, ty neslušné i za 2000,- (třeba Spořka). Běžné čerpání je 1-3 ks zdarma, pak třeba za 500 Kč. To se využije zejména při výstavbě. Opět, u slušných bank jsoou všechna čerpání zdarma.

A pak je dělení čerpání pro výstavbu. Na fakturové a na bezfakturové - využívá se u stavby svépomocí. Tam většinou ale banka chce, aby třetí osoba (odhadce) kontroloval, jak ta výstavba skutečně probíhá.
vrtadlo1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mariacek 11. 1. 2016 23:59

No já bych všem, co uvažují o hypotéce doporučil si otevřít excel a tam dát otevřít šablonu úmor půjčky. To vám perfektně ukáže poměr úroku a jistiny, o kolik to přeplatíte při x letech splácení apod. vyplnění za 10 vteřina pak si můžete hrát s čísly a počítat jestli je lepší platit x let, nebo jaký je rozdíl, když máte sazbu o x % nižší atd...
Mariacek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod evlo 12. 1. 2016 01:19

vrtadlo1 píše:@evlo: způsobů čerpání je několik. Prvně je to rozdělení na čerpání na návrh na vklad a to normální. To na vklad je mezi vkladem návrhu na zástavní právo a jejím skutečném zapsání Katastem. Slušné banky mají tohle zdarma, ty neslušné i za 2000,- (třeba Spořka). Běžné čerpání je 1-3 ks zdarma, pak třeba za 500 Kč. To se využije zejména při výstavbě. Opět, u slušných bank jsoou všechna čerpání zdarma.

A pak je dělení čerpání pro výstavbu. Na fakturové a na bezfakturové - využívá se u stavby svépomocí. Tam většinou ale banka chce, aby třetí osoba (odhadce) kontroloval, jak ta výstavba skutečně probíhá.
Jo no, bohuzel uz na me ty pasti vyskakuji, holt se clovek ojebum poprve nevyhne, vsak to je jak s koupi auta, proste jde o to ziskat zkusenosti, stoji to penize, chce to nadhled.
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 12. 1. 2016 07:46

To nejsou pasti, jen se v tom prostě neorientujete. Každý nemůže rozumět všemu.
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod evlo 12. 1. 2016 14:34

:D
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 29. 1. 2016 20:38

Dobrý den

Jen pro info pro budoucí diskutéry:

Byl jsem v UniCredit a skutečně, hned ze startu nabídka 1,89% bez pojištění, nebo 1,59% s pojištěním. Paradox je, že měsíční splátka včetně pojištění je nižší, než splátka bez pojištění, takže ušetřím a ještě budu pojištěn.

Kontaktoval jsem ještě společnost, která se zabývá vyřizováním hypoték a ti mi nabídli ještě o pár stokorun nižší splátku, tak jsem se s nimi sešel a údajně to funguje tak, že poptají několik bank za mě a dokážou vytendrovat ještě lepší podmínky, než já sám. Každopádně, se spořitelnou jsem telefonoval, řekl že má nabídku nejvyšší a chtějí se sejít, že zkusíme něco vymyslet. Takže uvidíme a jestli se to nebude blížit tomu, co mám nyní, tak asi využiji tu společnost...když tak pro info pro ostatní napíšu, jak probíhalo.
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 1. 2016 21:32

Tady k tomu jeden nejmenovaný finanční poradce napsal povídání: http://svorba.cz/hypoteka-od-unicredit-a-pojisteni/
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 29. 1. 2016 21:39

astrapa, takhle mi dělat reklamu :-)

Goorila, zdánlivě nejlevnější není nejlepší a nejlevnější, pozor na to.
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 29. 1. 2016 22:02

Pokud banka dokáže zabalit pojištění tak, že se tváří jiný produkt jako levnější, hlupák klient (to není urážka ani nic osobního vůči tazateli) na to slyší a sáhne po tom, tak udělala hodně dobrou práci... Klioš přece "ušetří a ještě je pojištěn" :lol: Ten manažer, co to vymyslel si jistě za prodej předražené jinak po funkční stránce nepoužitelné slátaniny své odměny zaslouží.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 29. 1. 2016 22:28

No ale pravda je, že u UCB splátka s pojištěním je prostě nižší, než splátka bez pojištění. Takže pak můžeš koumat, jestli úvěr vezmeš u UCB (s pojištěním smrti a invalidity 3. stupně) nebo u jiné banky za stejnou sazbu a bez pojištění.

Bylo mi vysvětleno, že pojištění je po dobu fixace (tj. 3 nebo 5 let), předplácí se, ale pojistné se rozpustí do měsíčních splátek úvěru. O to pojištění se navýší úvěr, čili je pak třeba vyšší zástavní hodnota, nebo víc vlastních peněz, ale není to žádná dramatická částka, tuším cca 30 tis. na 1 mil. úvěr.
Je ale potřeba pořádně pročíst úvěrovou a pojistnou smlouvu, jestli tam nebude nějaký háček, např. při konci fixace (překvápko v podobě automatické prolongace apod.).

Když si člověk udělá to jejich Premium konto a k němu naváže kreditku Visa Classic, je pak na hypotéce 1% sleva (nabídka o jaké píše Gooorila už je předpokládám kalkulována s touhle kreditkou).
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Gooorila 30. 1. 2016 17:53

fremantle píše:Pokud banka dokáže zabalit pojištění tak, že se tváří jiný produkt jako levnější, hlupák klient...


Nejsem odborník na finance, ale chápal jsem to takhle:
Hypotéka bez pojištění na 2 500 000,00 = 1,89% = splátka 10 463,00 Kč/měsíc
Hypotéka s pojištěním na 2 575 00,00 (těch 75k je právě to pojištění) = 1,59% = splátka 10 407,00 Kč/měsíc

Přestože se k částce připočítala částka na pojištění a jakoby si půjčuji více, pořád je to o tom, že na měsíční splátce platím o pár korun méně a přitom mám alespoň nějaké pojištění. Každopádně, dám si to do excelu, abych viděl, jak se to tváří po pěti letech, kdy bych chtěl mít fixaci a kdybych chtěl refinancovat.

vladimir.svorba píše:...zdánlivě nejlevnější není nejlepší a nejlevnější, pozor na to....


Jasně, proto se ptám na zkušenosti ostatních. Nestydím se přiznat, že tomu až tak moc nerozumím a bohužel, zkušenost mě naučila, že mě vždy chce někdo odrbat. Logika by v tomto případě naznačovala, ať si najdu nějakého poradce, ale ta má paranoia se vztahuje i na tohle :o).
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vladimir.svorba 30. 1. 2016 18:19

Vždyť to v tom článku máte napsané, jak se to chová.
Po pěti letech máte tento zůstatek:

Při sazbě 1,89 % p.a. 2 089 697,48 Kč
Při sazbě 1,59 % p.a. 2 138 408,62 Kč

Za to pojištění tedy za těch 5 let zaplatíte 45 411,14 Kč , o tolik je varianta s nižší úrokovou sazbou podmíněnou pojištěním dražší... tedy 756,85 Kč měsíčně za nekvalitní pojištění.
Zajímá vás něco v oblasti financí, s čím vám můžu pomoci?
vladimir.svorba
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 31. 1. 2016 13:24

astrapa: Psali jsme si o tom v SZ. Podle mého průzkumu trhu je to pojištění 2x dražší než u konkurence. Ta zdánlivá výhodnost je v tom, že pojištěn jsi na 5 let (předpokládejme takovouto fixaci), ovšem cena pojištění je rozpočítána do splátek na celou sjednanou dobu (např. 20 let). Po 5 letech zase vyjednáváš o sazbě, a když nepřistoupíš na další pojištění, dostaneš dále sazbu 1,89 % (řekněme, že situace bude obdobná nynější) ... (nebo zacvakáš další pojistné na dalších 5 let).
Gooorila píše:... bohužel, zkušenost mě naučila, že mě vždy chce někdo odrbat. ...

Možná spíš "bohudík". U bank, pojišťoven apod. je vždy třeba se mít na pozoru.
BTW, obdobnou nabídku jako v UCB pravděpodobně dostaneš i v ČSOB a bez kreditky a pojištění (to měli uvedeno transparentněji zvlášť měsíční sazbou). Navíc jak u UCB, tak u ČSOB jsou schopni bez většího naléhání jít ještě o 0,2 % níž (na 1,69 %).
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků