Posílení koruny (ČNB) a cena zlata?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fremantle 13. 10. 2016 09:15

Jednorázový konec intervencí se mi zdá lepší, jinak by se nepřirozený stav prodlužoval, říká ekonom Pavel Sobíšek: http://byznys.ihned.cz/c1-65475150-inte ... ci-sobisek
fremantle
Inventář


Odeslat příspěvekod radecekh 7. 12. 2016 15:01

osobne2:
Ten odkaz jen ukazuje, jak jsou novináři tupí (ostatně Rudé Právo a ekonomika nikdy nešly dohromady). ČNB zveřejní nějaké informace a oni si vezmou jen ty nejstarší a něco z nich vyvozují. Ano, ČNB v říjnu intervenovala více jak 100 miliardami. Ovšem v listopadu se bavíme o sumě řádově menší. Devizové rezervy sice za listopad vzrostly o 50 miliard, ale větší část tohoto růstu způsobilo zhodnocení devizových rezerv uložených v dolarech, který o korunu posílil.
Počátkem prosince se naopak koruna odpoutala od 27,02, kterou ČNB brání a oslabila o několik haléřů. To je v příkrém rozporu s větou z článku, že "Tlak na posílení koruny k euru, na který musela centrální banka reagovat, tento týden vyvolalo také neúspěšné referendum o změně ústavy v Itálii."
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod osobne2 8. 12. 2016 05:24

Ale ty si vybíráš také pouze něco. :-)
S tou umělou devalvací koruny je třeba přestat, včera bylo pozdě.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod radecekh 8. 12. 2016 06:44

osobne2:
Argument nemáte ani jeden, ale jasno máte. Přitom se ekonomice tak krásně daří. A daří se i domácnostem.
ČNB je docela transparentní a pokud vás zajímají nějaká data, není nic snazšího, než si je dohledat. Třeba tady: https://www.cnb.cz/cs/statistika/stat_f ... 016q2.xlsx
Zde si můžete prohlédnout, kolik mají lidé úvěrů, vkladů v bankách či akcií a podílových fondů. Když ten odkaz změníte, dostanete se i k údajům před začátkem intervencí a můžete porovnávat. A z těch dat vážně není vidět, že by nám ty intervence nějak ubližovaly, spíše naopak. Za tři roky domácnosti zbohatly o 20 %. Samozřejmě, můžete oprávněně argumentovat, že část z tohoto zbohatnutí zapříčinilo oslabení koruny, protože kdybychom ta aktiva neoceňovali v CZK, ale v EUR, tak to bude méně procent, než těch dvacet. Jenže aby domácnosti zchudly (a vy mohl tvrdit, že intervence nám ublížily), musel by být kurz eura 22,50 či spíše ještě méně (některá aktiva domácností nejsou v korunách) a tomu nevěříte snad ani vy.
Samozřejmě vím, že vás to nepřesvědčí. Máte utkvělou představu, že intervence škodí, protože vidíte, že zdražilo zahraniční zboží. Že na zdražení zahraničního zboží se z více jak 3/4 podílí oslabení eura proti dolaru a ne koruny vůči euru, to ignorujete, případně hůře, myslíte si, že je to také důsledkem intervencí.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mrusnok 8. 12. 2016 08:38

No naštěstí jsem si příští týden domluvil směnu 100 EUR, kterých jsem dostal od babičky v roce 2015, za 2.700 Kč s kolegyní v práci, která jede do Francie. Toliko význam toho kursového závazku pro mě.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xtonda 8. 12. 2016 10:05

Možná sem naivní, ale mě to přijde úplně ideální, ČNB tiskne (vyrábí z ničeho) koruny a kupuje Eura. A za tato Eura by si ČR mohla pořídit něco pěkného, třeba nechat postavit od nějakého zahraničního dodavatele třeba dálnici, tedy v podstatě bychom měli dálnici zadarmo.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod sniper76 8. 12. 2016 10:30

radecekh píše:Argument nemáte ani jeden, ale jasno máte. Přitom se ekonomice tak krásně daří. A daří se i domácnostem.

Jenže co když řeknu, že by se domácnostem i ekonomice dařilo i bez intervencí? :?:
Intervence ČNB byly spuštěny primárně k posílení ekonomiky? :hm
ČNB prostě zaspala, intervence měly měly být spuštěny o dva roky dříve a kurzový závazek ukončen již před třemi roky. Já vím, po bitvě každý generál, ale taky neberu miliónové platy zaměstnance ČNB. :/
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 8. 12. 2016 13:58

sniper76:
Samozřejmě, že se ekonomice mohlo dařit i bez intervencí. Stejně tak je ale možné, že by dneska byl kurz kolem 27 korun, i kdyby žádné intervence nebyly. Polský zlotý i maďarský forint jsou na tom dneska prakticky stejně (mírně hůř) ke koruně, než den před intervencemi a to přesto, že jejich centrální banky žádné intervence neprováděly.
Důvod spuštění intervencí je vždy jen jiným pojmenováním téhož. Když ČNB řekne, že intervence byly kvůli deflačním tlakům, znamená to, že intervence byly proto, že inflace byla na nule a růst ekonomiky klesal směrem k nule. Pokud by ekonomika rostla třeba o 5 % ročně, tak by ČNB neintervenovala, i kdyby byla 2% deflace. Tedy se nedá jednoduše říci, že primární důvod k intervencím byl ten a ten.
Že ČNB s intervencemi zaspala o dva roky si nemyslím. Oni na ty podněty z ekonomiky reagovali, postupně snižovali sazby a teprve v okamžiku, kdy už to dál nešlo, přišla intervence. A okamžik ukončení intervencí je taky otázka. Osobně si myslím, že teď už je to jedno, pokud ČNB zůstane transparentní a řekne, kdy skončí. Pokud to řekne, prodá ještě pár set miliard až bilion korun a nestane se vůbec nic podstatného. Obrovská nabídka korun udrží korunu na dohled kurzu 27, ať už z jakékoliv strany, úrokové sazby u úvěrů a dluhopisů vystřelí nahoru na úroveň obvyklou pro země na podobné ekonomické úrovni (to, že jsme si půjčovali za špičkové sazby, byl jen důsledek intervencí) a ostatní ekonomické ukazatele budou podobné jako dnes.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mrusnok 8. 12. 2016 15:39

O dva roky nezaspala, tak o 9-10 měsíců ale určitě. I když nedá se říct, že zaspala, protože prostě dopadlo jinak to hlasování v bankovní radě až v tom listopadu 2013 se to přehouplo na 4:3 pro intervence.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod sniper76 8. 12. 2016 19:33

Pokud chtěli podpořit ekonomiku tak dobu zaspali. Vláda od roku 2009 jen škrtala a lidé méně utráceli. Co čekali? Že v takovém prostředí inflace poroste? Úrokové sazby jsou poblíž nuly od roku 2010. Ty tři roky prostě jen čekali na zázrak, který nepřišel. Profíci jak lusk.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod radecekh 8. 12. 2016 19:56

sniper76:
Jenže to vidíte teď. Z tehdejšího pohledu platilo, že zatím se nikdy v minulosti nestalo, že by při poklesu úrokových sazeb a tím napumpování peněz do ekonomiky nezačala inflace růst. Ty sazby nebyly kolem nuly, protože třeba lombardní sazba, za kterou si od ČNB půjčují komerční banky, byla v tom roce 2010 na úrovni 1,75 %, v červnu 2012 se snížila na 1,5 % a teprve rok před první intervencí šla na současnou úroveň 0,25 %. A jelikož každému finančnímu pokusu musíte dát čas, aby se jeho vliv projevil, nezdá se mi roční odklad intervencí jako přehnaný.
Žádné čekání na zázrak se nekonalo. Zázrak (něco, co svět dosud neviděl), bylo naopak to, že ani sazby kolem nuly nevedly k masivním investicím, zvedání mezd, zvyšování spotřeby domácností a následnému zvedání inflace.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mrusnok 8. 12. 2016 20:35

sniper76:
Nemáte pravdu. Repo sazba byla v květnu 2010 0,75 % a k technické nule (0,05 %) šla (až) v listopadu 2012.
http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/mp ... /#historie
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod sniper76 9. 12. 2016 08:37

Nikde jsem nepsal na nule, ale poblíž nuly. A 0,75% je poblíž nuly, zvláště pokud jde ekonomika do háje, pokles HDP pokračuje a inflace klesá a není vidět dlouhodobý trend ke změně. Ano, pokud jsem vystudovaný ekonom tak vidím že musím reagovat. Stejně tak tvrdím, že intervence v době zavedení byly již zbytečné, protože ekonomika se z nejhoršího již sbírala.
Jinak pokud tvrdíte, že pokles sazeb je pumpování peněz do ekonomiky, zvláště pokud komerční banky peníze nepůjčují, tak jak potom nazývat současné oslabování měny? :hm
Dále nazývat pokles sazeb pokusem... Ano, potom je cílené oslabování měny v době růstu ekonomiky hazardérstvím, kdy podobné výstřelky přínos nemají, jen škodí. A téma zázrak? Ano pokud jde ekonomika do pr...., klesá HDP, vláda škrtá výdaje, propouští se, lidé méně utrácí, ano, v té době (rok 2010-2013) by byl růst inflace zázrakem. A v té době všichni v ČNB tvrdili, že potřebují zvednout inflaci, že to jejich hlavní cíl. Stabilita měny. Tak na co paloni v ČNB čekali? S jejich platy a vzděláním?
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 2. 2017 16:02

Trošku od tématu: mám dlouhou pozici v eurech a lehké obavy o kurz EURCZK. Nabízí se jistá možnost sjednat si půlroční forward na 26,60. Co si o tom myslíte?
jednadva
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků