Posílání CZK ze zahraničí (USA)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod comment 2. 2. 2017 10:15

Ahoj, má někdo zkušenosti s posláním zahraniční platby z USA do ČR v CZK? Je to standardní bankovní převod - wire transfer. Banka v USA údajně může poslat CZK a tady mi to dojde bez problémů na CZK účet.
Jde mi ale o to, jestli nemůže cestou (tzn. v některé korespondenční bance) dojít ke konverzi třeba na EUR nebo USD a pak tady zase ke konverzi zpět na CZK. Předpokládám, že by to mohlo nastat, pokud by korespondenční banka vůbec neuměla s CZK obchodovat a musela to zkonvertovat na nějakou měnu, kterou "zná".
Víte o tom někdo trochu víc? Nebo s tím máte nějaké zkušenosti? Musí umět každá banka obchodovat s každou měnou? Poslat CZK mi vychází výrazně výhodněji než USD, ale bojím se, ale se neztratily po cestě...
Díky za rady.
comment
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 2. 2017 11:01

obecně to lze. Každá banka nemusí umět pracovat s jakoukoliv měnou, ale pokud odesílací banka je ochotna odeslat CZK a cílová je přijmout, měly by také CZK přijít. Samozřejmě záleží na typu platby, jestli to bude posláno jako SHA nebo OUR. Pokud jako SHA, tak počítej s tím, že korespondenční banky si cestou ukousnou nemalou část na poplatcích, pokud jako OUR, platí to odesilatel.

Obecně si ale moc nedokážu představit, že by to vyšlo výhodněji, než platba zaslaná v USD.

Možná, kdybys trochu popsal důvod a výši platby, tak by se dalo najít nějaké efektivnější řešení (například šek). Záleží na tom, jestli ti jde i o to, kolik bude platit odesilatel platby (je o tvoje vlastní peníze a převod mezi USA a ČR), nebo jestli na tom nezáleží.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod comment 2. 2. 2017 11:55

Díky za odpověď. Poplatky budou skoro určitě SHA a je to tak, že si mohu vybrat jestli USD nebo CZK. Kurz americké banky je ale o dost lepší než kurz mojí banky tady v ČR (Fio), odpovídá skoro kurzu ČNB. Proto by se mi víc vyplatilo poslat CZK než USD. O poplatky mi nejde, ty zaplatím tak jako tak, ať to bude USD nebo CZK, čili je není potřeba řešit. Bojím se ale toho, aby nějaká z korespondenčních bank nepřevedla peníze na jinou měnu (asi EUR/USD) a do Fio pak už nedorazily EUR/USD a to ještě zkonvertované z původně zaslaných CZK kurzem nákupu té korespondenční banky, takže bych vlastně prodělal na konverzím kurzu dvakrát (ještě jednou pak při konverzi ve Fio při přijetí platby).

Čili si můžu vybrat mezi vrabcem v hrsti (nechat poslat USD a nechat si je převést horším kurzem) nebo holubem na střeše (nechat poslat CZK a mít šanci na skoro nulovou kurzovou ztrátu ale taky riziko minimálně dvakrát tak velké ztráty než při posílání USD).

Podle informací z infolinky banky to nejde dopředu říct a někdy to dojde v CZK a někdy v něčem jiném, netuší ale, jaká je pravděpodobnost, že CZK projde. Pokud by to bylo spíš "skoro vždycky projde" tak bych volil CZK, pokud "skoro žádná korespondenční banka CZK neumí", tak samozřejmě USD.
comment
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 2. 2017 12:02

Jiný způsob zaslání, než převodem, není možný? Např. že by ti poštou poslali šek, který by sis zde nechal proplatit (nejlevněji se to dá za 1 % z částky v KB nebo ČS - v ČS sice musíš být klientem, ale to jde obejít přes vkladní knížku)?

Než si nechat zasílat v CZK do FIO, zvolil bych zaslání v USD a nějakou devizovku - Akcenta, Easychange či další. Smění to dobrým kurzem, např. Easychange má 7 haléřů od středu. V korunách ti to už převede na český účet.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 2. 2. 2017 12:03

Nejprve řeš kurz, poplatky až následně. Nejlepší bude částky směňovat u některé z devizovek (mnoho z nich umí přijmout platbu ze zahraničí i bez poplatku, což samozřejmě pořád neřeší otázku poplatků korespondenčních bank, které můžou být kdovíjaké) - tady by každopádně bylo nejvhodnější pokud bys dostal do banky v ČR původní měnu bez konverze... a co se týče poplatků - osobní zkušenost nemám, ale podle tohoto fóra jedna z nejvhodnějších možností je nechat si proplatit šek v původní měně (u KB nebo ČS).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 2. 2. 2017 12:11

Trochu OT, ale tohle jednani bank, ze nevi jake jsou naklady korespondencnich bank je ojeb na lidi a zlodejina. Hotovy kartel s tim, ze nereknou ceny. Nevim jak to exaktne funguje, ale snad ty korespondencni banky nejsou imaginarni, ne? Snad maji mezi sebou smlouvy? Nebo to nevedi, pres koho posilaji penize? Pote dekuji...
To je jak si poslat balik z Anglie, ze zaplatim Royal mail urcitou castku s tim, ze nevi, kolik jsi vezme GLS v Nizozemsku a mistni dorpavce v Praze za doruceni, ktere doplatii prijemce baliku. WTF 8-S

Europska komisie resi hocjakou picovinu, ale ze by se koukli na tuhle politiku bank to ne. Asi silna lobby
Naposledy upravil slavo963 dne 2. 2. 2017 12:17, celkově upraveno 1
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 2. 2017 12:16

Hele, a vy si fakt myslíte, že po cestě může dojít ke konverzi? Není to náhodou tak, že ta platba v CZK musí jít přes zprostředkovatelskou banku, která s CZK pracuje? Nemám v mezinárodních platbách úplně jasno, ale představuji si to zhruba tak, že existuje pro každou měnu nějaké zúčtovací/clearingové centrum (myslel bych si, že pro národní měny jsou to národní banky), do něhož mají přístup jen ti, co si platěj. V nejjednodušší variantě mají přístup jak banka plátce, tak příjemce a není potřeba zprostředkovatelská. V nejsložitějším tam nemá přístup ani banka plátce, ani příjemce, ale pro platbu musejí mít nasmlouvány zprostředkovatelské banky. (Přijde mi, že v reálu by k tomu vůbec nemuselo docházet a banky jsou po cestě jen max. 3.) Ale vím o tom prd. Víte to vy? :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 2. 2017 12:23

Ono to vždy nejde stejnou cestou. Dvě platby mezi stejnými bankami mohou jít jednou přes jiné korespondenční banky (a jiný počet) než podruhé. A zejména v případě, kdy je těch korespondenčních bank více, tak odesílací banka nemůže garantovat cenu. A už vidím, jak zákazníkovi řeknou, že to bude stát 500 Kč a ono to nakonec bude stát 700 Kč.

Teoreticky by to asi šlo pro jednu konkrétní platbu cenu zjistit, ale nebylo by to na počkání a ne bez nákladu na banku. A byl bys ochoten za takový dotaz zaplatit i jen 15 minut práce (za což si banky obvykle účtují několik set korun)?

-- 2. 2. 2017 13:49 --

slavo963 píše:
Europska komisie resi hocjakou picovinu, ale ze by se koukli na tuhle politiku bank to ne. Asi silna lobby


Prosím, jen to ne. Dopadne to jako u platebních karet. Na cenu zboží to vliv nemělo, zato banky snižují odměny na vracecích kreditkách a výpadek příjmů kompenzují zvýšením kurzové marže a poplatky za vydání nebo správu karet (případně vyžadují vyšší obraty na kartách).

Regulace jen velmi zřídka vede ke snížení nákladů - ona totiž už ze své podstaty (někdo to musí v postižených subjektech zavést do praxe a dorozorovat, jestli produkty splňují příslušné požadavky) přináší náklady a ty náklady musí někdo zaplatit.

OK pro SEPA platby, kdy jde o platbu v jedné konkrétní měně mezi dvěma bankami a jedním konkrétním prostředníkem (ECB) a to vše v rámci území EU. Ale platby v různých měnách přes různé prostředníky a různé státy - pokud by banka byla povinna předem sdělit celou cenu, tak jen za cenu toho, že si nechá dostatečný polštář. Takže mezistátní platba by najednou stála třeba 2 tisíce.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod slavo963 2. 2. 2017 13:17

Tak radsi nech zdrazi, ale budu vedet, kolik mne ta sluzba bude stat. A od toho se muzu odrazit a posoudit okolnosti, zda se to, jak a kde vyplati lepe. Kdyz banky prestreli cenu, lidi to prestanou pouzivat. Tohle je proste ojebavani. Mne by se taky libilo za me sluzby poskytnout urcitou cenu s dovetkem, ze cena se upresni po udelani zakazky :-D

Ted je to vesteni, co je lepsi, poslat to sekem, nebo cash v pojistene obalce, nebo prevod, atd.
Naposledy upravil slavo963 dne 2. 2. 2017 13:21, celkově upraveno 1
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod qwertz375 2. 2. 2017 13:20

PatrikChrz píše:Prosím, jen to ne. Dopadne to jako u platebních karet. Na cenu zboží to vliv nemělo, zato banky snižují odměny na vracecích kreditkách a výpadek příjmů kompenzují zvýšením kurzové marže a poplatky za vydání nebo správu karet (případně vyžadují vyšší obraty na kartách).


To není až tak úplně pravda. Řada obchodů následně zrušila poplatek za platbu kartou, což je s největší pravděpodobností dáno právě snížením poplatku za terminál. Holt když už aquireři nemusí dotovat nesmyslné MC World kreditky s Interchange fee 2% (zejména viz kreditky Citibank), tak se holt dalo jít s cenou níže.
qwertz375
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 2. 2. 2017 13:34

Tak sice se mírně zvýšila mezi acquirery konkurence (terminály a platební brány začala poskytovat třeba i Fio banka, nicméně když se interchange fee snížil z až 1,8 % (MC World Elite) na 0,2 - 0,3 %, tak bych očekával o něco vyšší zájem) a terminály se objevily i v místech, kde bych je vůbec nečekal (čínská nebo indická bistra), ale nedělám si iluze, že by poplatky za akceptaci nějak významně klesly, leč se možná dostaly na nějakou "psychologicky tolerovatelnější" úroveň (<2 %?) případně si ty náklady už rozpustili i z jiných důvodů (EET)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 2. 2017 13:35

No nevím, zrovna jsem viděl jednu čerstvě smlouvu poměrně velké společnosti na akceptaci plateb kartou a poplatek byl vyšší, než měl můj bývalý zaměstnavatel před 7 lety.

-- 2. 2. 2017 14:36 --

slavo963 píše:Tak radsi nech zdrazi, ale budu vedet, kolik mne ta sluzba bude stat. .


Ale to můžeš mít už nyní - některé banky nabízí OUR platby za paušál.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod slavo963 2. 2. 2017 13:37

Ale mnohe z dovetkem, ze nejsou zapocitane pripadne naklady korespondencnich bank
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 2. 2017 13:39

Tak třeba Zuno to mělo naprosto bez dovětku. Prostě 490 Kč za OUR platbu. Devizovky to mají běžně.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 2. 2017 13:42

No, já si myslím, že člověk by měl znát cenu služby předem a že by to zase nebylo tak těžké.
drkarel
Inventář

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků