Posílání CZK ze zahraničí (USA)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 2. 2017 13:47

Jak jsem psal - všechno jde, jen všechno něco stojí. Pokud někdo bankám nařídí, že musí být schopny sdělit cenu předem, tak se podle toho zařídí. Ale zaplatíme to my, zákazníci.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 2. 2017 13:54

Mně přijde, ž banky mají ty zprostředkovatelské banky pro různé měny nasmlouvány a ty poplatky jsou taky furt stejné (tedy v určitém období mezi změnami), takže by to nejspíš k žádnému zdražení ani nevedlo. Navíc, ať si to klidně ke zdražení vede, když jim to tržní situace dovolí, já preferuji transparentnost. Ostatně jsou sami proti sobě, radši to pošlu za pevnou cenu 500,- než za cenu 150,- plus 50,-až 1500,-.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod qwertz375 2. 2. 2017 13:58

fremantle píše:Tak sice se mírně zvýšila mezi acquirery konkurence (terminály a platební brány začala poskytovat třeba i Fio banka, nicméně když se interchange fee snížil z až 1,8 % (MC World Elite) na 0,2 - 0,3 %, tak bych očekával o něco vyšší zájem) a terminály se objevily i v místech, kde bych je vůbec nečekal (čínská nebo indická bistra), ale nedělám si iluze, že by poplatky za akceptaci nějak významně klesly, leč se možná dostaly na nějakou "psychologicky tolerovatelnější" úroveň (<2 %?) případně si ty náklady už rozpustili i z jiných důvodů (EET)...


Tak to pozor. Poplatky za terminál už spadly významně pod 1% a to jsou čísla, která banky prezentují veřejně. Dalo by se očekávat, že významní zákazníci si vyhádají cenu ještě lepší.

http://www.penize.cz/platebni-karty/310 ... lik-vyjdou

Jednu dobu měla klasická MC World interchange fee dokonce 2%, pak se to trochu snižovalo, protože banky vydávající terminály s tím težko byly spokojené. Taková Citibank si na tom postavila pokřivený business. Většinu kreditek prodávala jako "prémiové" MC World, rozdávala je na potkání každému a kromě negramotných klientů s pokutičkami vesele dojila i aquirery, kteří prodávali terminál od 1.5% a vlastní karty pro běžné klienty vydávali jako MC Standard / VISA Classic s interchange fee 1%. To snad nikdo nemohl považovat za normální a udržitelný stav.
qwertz375
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 2. 2017 14:10

Zrovna nedávno jsem měl v ruce novou smlouvu pro významnou firmu a ta neměla poplatek 1 % ani náhodou.

-- 2. 2. 2017 15:12 --

drkarel píše: Ostatně jsou sami proti sobě, radši to pošlu za pevnou cenu 500,- než za cenu 150,- plus 50,-až 1500,-.

To můžeš už nyní. Ale teď si můžeš ještě vybrat. Pokud by to bylo regulováno, už bys na výběr neměl.

-- 2. 2. 2017 15:14 --

A je dost dobře možné, že po regulaci by se ceny ustálily mezi těmi 500 a 2000 Kč. Takže by to pro všechny znamenalo zdražení.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 2. 2017 14:19

Vždyť to taky píšu. Regulace nemusí být zaměřená na cenu, jen může nařídit to, že to bude známo předem (což já tedy považuji za normální). Dost možná by se mohlo stát cokoliv. Ale stejně jako jsou nyní poplatky u různých bank různé, mohly by být i poté.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod comment 2. 2. 2017 15:32

Díky za podnětnou diskusi, ale zpět k otázce. Musí to být převodem a potřebuju CZK. Čili ve výběru hotovosti za 1÷ a výměně ve směnárně jejich kurzem moc výhod nevidím.
Zaujal mě ale příspěvek drkarla ve 13:16 - může někdo potvrdit nebo vyvrátit, že převod z CZK do CZK nesmí být po cestě konvertován?
Díky.
comment
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 2. 2. 2017 15:39

Nejhorsi je, ze tohle neni osterene nikde, vcetne UK bank. Vseobecne, v cenicich je uvedeno prijem cizi meny s poplatkem v rozmezi £2-£100(+ vetsinou zly kurz).Takze prijemce je ten, ktery vlastne nevi, kolik penez dostane.

OUR platby ani nelze sjednat...

-- 2. 2. 2017 16:44 --

@comment, stale nevime o jakou castku jde. Mozna by se oplatil trasferwise.
Valuty vyplaceneho seku v bance muzes zamenit v jine smenarne, neni nutne vyuzit banku...
Prevod z CZK do CZK bez konverze ti nepotrvdi nikdo, resp. nekdo asi zde nema realni skusenost.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod fremantle 2. 2. 2017 16:04

comment píše:Zaujal mě ale příspěvek drkarla ve 13:16 - může někdo potvrdit nebo vyvrátit, že převod z CZK do CZK nesmí být po cestě konvertován?

Ty jsi další takovej zpohodlnělej, co? Proč projevit i to minimum vlastní iniciativy, když se pořád najde nějaký vůl, co to udělá za tebe... :oboze

Vždyť se podívej na libovolnou banku na trhu do relevantních informací/dokumentů, kde zveřejňuje "své" korespondenční banky, třeba taková ČSOB je uvádí na této stránce: https://www.csob.cz/portal/podnikatele- ... ncni-banky

Pochopils? Vždy uvádí měnu a pro danou měnu korespondenční banku. Ta korespondenční banka má opět podobný seznam až se v konečném důsledku nějako dostaneš do "cíle". Trochu logicky přece - na to, aby mohla být "banka B" korespondenční, tak "banka A" musí mít u "banky B" otevřený nostro účet v dané měně. A aby to šlo, tak ta "banka B" asi vedení účtů v té měně umožňuje, ne?

Takže se můžeš podívat na stránky své banky, třeba tam má podobný seznam svých korespondenčních bank (nevím jaká je legislativa ve Spojených státech, třeba to ani nemají žádnou povinnost zveřejňovat).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 2. 2017 16:15

Tedy, o sobě bych úplně neřekl, že jsem zpohodlnělěj, a podrobnější info, abych se dopídil toho, jak přesně fungují mezinárodní platby, se mi nějak nepodařilo najít. I ty seznamy korespondentských bank mi daly zabrat. Jen ten ČSOB vypadl hned. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 2. 2. 2017 16:26

Seznamy korespondenčních bank patří mezi povinně zveřejňované informace, takže to by neměl být problém najít na stránkách jednotlivých bank u nás, pokud obdobnou povinnost mají i banky v jiných zemích, tak by teoreticky šlo dopátrat jaké "kolečko" by mohla podstoupit platba v konkrétní měně. Problém bude už ovšem s poplatkováním pro nostro účty, ty se běžně nezveřejňují ani u nás, jednou z mála výjimek bude asi ČS: https://www.csas.cz/static_internet/cs/ ... _terms.pdf
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod osobne2 2. 2. 2017 16:39

Ze se nekdo ma neco zepta, tak je hned zpohodlnelej? Od toho snad to forum je, aby se nezkuseni ptali. At uz lze odpoved vyhledat lehce nebo tezce, je to jedno.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod comment 2. 2. 2017 17:50

Díky za odpovědi, podle toho rozdělení na měny u ČSOB to vypadá, že by přes korespondenční banky měla projít ta měna, která je posílaná - banka prostě bude hledat cestu pro tu konkrétní měnu. To vypadá, že by se tedy vyplatilo poslat CZK.
Jinak žádné TransferWise nebo podobně bohužel nejde - musí to být bankovním převodem, ani nevím z jaké banky, můžu si jen zvolit jestli CZK nebo USD. A vím, že jejich kurz přepočtu USD-CZK je lepší, než ten u Fia.
comment
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 2. 2017 03:04

A porovnával jsi ten směnný kurz s nějakou devizovkou, třeba Easychange (pozor, ne teď v noci, ale v pracovní den cca mezi 9 a 16)?
Podle mne to vyjde výhodněji nejen z hlediska kurzů, ale možná i poplatků.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků