ING konto

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 6. 4. 2017 13:05

tom brava: Zatím jen předpokládám. Až budu investovat, tak si to přečtu, čas mám. :-)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sorryjako 6. 4. 2017 13:45

Na investování a studování nemám čas, já si raději zariskuji.
sorryjako
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JPT666 9. 4. 2017 17:30

Dají se nějak zjistit ty správcovské poplatky, které se platí (když se nikde nezobrazují) ? Nebo je to jen na důvěře? Jde mi o to, jestli třeba neplatím stejné nebo nedejbože větší jako u jiného distributora, který si bere i vstupní poplatky? Jestli to ING nějak nevymyslelo, že já si budu jen myslet, že platím míň, když u nich neplatím ty vstupní poplatky? V prospektech fondů jsou uplně jiné správcovské poplatky než uvádí ING. Nedá se to zjistit třeba podle nějakého grafu někde na netu, který by zobrazoval čistě cenu fondu bez správcovského poplatku? Nebo nějak jinak?
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 9. 4. 2017 18:04

Nejvíce relevantní údaje o správcovských poplatcích budou zveřejněny v dokumentu označeném jako KIID (klíčové informace pro investory) daného fondu. Pokud jde o jeden fond (tedy má identický ISIN), tak správcovský poplatek distributor nedokáže ovlivnit nijak - ve správcovském poplatku jsou zahrnuty i poplatky za distribuci, distributor se může leda rozhodnout za kolik ten fond prodá (tedy vstupní poplatek), v KIID je pak napsáno jaký může být vstupní poplatek nejvyšší (často je tam hodnota až kolem 5 %). Každopádně nyní má ING v distribuci jen 4 "své" podílové fondy bez vstupního poplatku označené jako ING Aria (a u nich jsou správcovské poplatky dost vysoké), za jiné fondy už vybírá vstupní poplatek 1 % (je to ale pořád méně, než je obvyklé třeba u akciových fondů v prodeji v ČR, investiční společnosti mnohdy chtějí tak 3 %).
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod JPT666 9. 4. 2017 18:41

Tak jako než jsem tam dal peníze,tak jsem se zhruba podíval i na jiné společnosti a vypadalo to,že správcovské poplatky jsou zhruba stejné jen se neplatí vstupní, tak jsem do toho šel.

Pak jsem našel rozdílné poplatky, tak mi to začalo vrtat hlavou jestli ING nevuádí schválně menší poplatky, aby to vypadalo líp:

Např.:
ISIN: LU1213835512:
ING: Poplatek za správu 1,50 % p.a.
KIID: Poplatky hrazené z majetku fondu v průběhu roku
Průběžné poplatky 2.01%

ISIN: LU0405488742:
ING: Poplatek za správu 1,8 % p.a.
KIID: Poplatky hrazené z majetku fondu v průběhu roku
Poplatek za správu 2,14%

Jinak zatim to vypadá, že lidem neúčtují vstupní poplatky ve fondech do kterých člověk investoval bez poplatku ani po zavedení poplatku.

Ještě by mě zajímalo jak je to s těma Aria fondama, když to jsou fondy fondů. To se asi platí dvojnásobný správcovský poplatek, že?
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 9. 4. 2017 19:01

KIID by měl udávat hodnotu TER, tedy úplné náklady fondu včetně správcovského poplatku, který nemusí obsahovat všechno (náklady za audit, depozitář, bankám za vedení účtu...) - možná manažer má páky jak ovlivnit ten rozdíl mezi poplatkem správci, který uvádí typicky v reklamních prospektech, aby to vypadalo lépe a celkovými náklady TER.

Pokud fond drží určitý podíl dalších fondů, měl (nevím přesně, možná to je i povinnost) by zveřejňovat i parametr syntetické TER, které vyjádřuje navíc celkovou nákladovost se zohledněním nákladovosti podfondů.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod brumlak 11. 4. 2017 20:36

JPT666: me se uctuji 1% vstupni poplatky i fondu pred zmenou sazebniku, beres tu informaci dle toho, ze se tu objevila nebo se ti opravdu poplatky neuctuji?
brumlak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JPT666 13. 4. 2017 22:27

Viditelně se mi vstupní poplatky neúčtují (jako položka na účtu) ani mi nedojde do fondu míň než jsem poslal. Ale nevím, jestli se navzájem chápeme. Já jsem investoval do fondu, který byl bez poplatku a neplatil jsem poplatek. Pak rozšířili nabídku a najednou ty fondy bez poplatku nabízeli s poplatkem. Nevím jak to účtují jiným lidem, ale mě na dotaz, jestli budu od teď platit poplatky napsali, že ne.
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jumpmans 14. 4. 2017 05:18

Jsem na tom stejne. A jestli se nepletu tak mi to poslali i v nejakych zpravach hako sdeleni - ze u fondu do kterych jsem jiz investoval mi poplatek uctovat nebudou
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod brumlak 17. 4. 2017 17:15

Ano, myslim fond do ktereho jsem investoval uz drive, treba 2015 vstupni polatek 0 Kč, rok 2017 vstupni polatek 1 %.
Ten poplatek v prehledu neni hned videt, neuctuje se samostatne a ve vypisu je uvedena jen celkova nakupni castka. Musi se radek na prehledu obchodu rozkliknout, kde je uveden, pripadne je tam pak tlacitko na detail transakce, kde je taktez uveden.
Pokud si clovek vynasobi cenu 1 CP poctem nakoupenych, zjisti, ze nakoupil za odeslanou danou castku minus to 1 %.
Takze pokud to mate opravdu bez poplatku, to jest, ze mate v prehledu opravdu uvedeno doslova vstupni polatek 0 Kč, obratim se na ING, samozrjme moznost nakupovat bez polatku bych si nechtel nechat uzmout :)
brumlak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jumpmans 17. 4. 2017 19:56

Obrázek
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod brumlak 18. 4. 2017 18:39

jumpmans: diky moc, zkusim napsat do ING
brumlak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod brumlak 18. 4. 2017 20:10

takze takto:
Pokud jste do podílového fondu, který byl dřívě bez poplatku zainvestoval jednorázově nebo nepravidelně, tak jste nemohl být zařazený mezi klienty, kteří investují do fondů pravidelně. Klienti, kteří u nás měli zadanou pravidelnou investici mohli být zařazeni do marketingové akce a fond, který nyní má vstupní poplatek 1% jim, tak zůstal bez poplatku.

skoda no, kdyby to clovek vedel, tak klidne do fondu zadam i mesicni platbu, netusim, proc to takto odlisili, nereknu, kdyby to brali treba podle objemu investice za posledni 1-2 roky.
brumlak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JPT666 19. 4. 2017 22:52

Jsem zvědavý jak dlouho to bez poplatků vydrží. Airbank taky tvrdila, že Top3 garance bude napořád a taky ji zrušili. A nějaký poskytovatel satelitního příjmu taky nabízel kartu jednorázově za 2000Kč napořád bez poplatků a pak tam zavedli poplatek.
Když jsem se ptal ING jestli ty fondy budou bez poplatku jen dočasně, tak tvrdili, že ne. Tak doufám, že to nastavení pro lidi, kterým to teď dávají bez poplatků vydrží, když už tam ty poplatky zavedli pro nové nákupy/lidi.
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DoubleSix 20. 4. 2017 08:32

Oni si to odpuštěné 1% na vstupním poplatku vyberou jinde (podívej se na TER).
DoubleSix
Diskutér
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků