vydelek v librach - jak na koruny?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod zved 17. 4. 2017 11:20

dcera za chvili odjizdi na 90 dni na brigadu do Anglie.Jak nalozit s vydelkem?Otevrit si doma devizovy ucet? nechat vydelek na nim a podle potreby cerpat?jak poradit?
zved
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 4. 2017 11:29

Jak bude výplatu dostávat? Cash? Na účet?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 4. 2017 11:29

kolik si za těch 90 dní vydělá? Asi bych nevymýšlel nějaké superkomplikované nesmysly. V Anglii zřídit účet (jsou tam i banky, které mají základní služby zdarma) a z něj platit místní výdaje. Před odjezdem pryč vše vybrat v hotovosti a doma směnit v nějaké dobré směnárně (v Praze bych pár tipů měl, např. alfaprague.cz, www.prahaexchange.cz a další).

Předpokládám, že si s sebou nepoveze zpátky několik tisíc liber, aby se vyplatilo šaškovat s bankovními převody a devizovkami.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 4. 2017 11:33

S tím účtem v GB to nemusí být tak snadné. Kamarád tam pracuje, momentálně už asi 5. rok, ale když přijel a chtěl otevřít účet, tak po něm chtěli nějaký doklad o adrese (účet za energie nebo nájem nebo něco takového, už si nepamatuji), a když chtěl získat ten doklad, tak po něm chtěli číslo toho účtu, což byla zdánlivě neřešitelná situace. :-)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 4. 2017 11:44

Jo, tzv. proof of adress. Údajně někde uznali dopis, co si ten člověk sám sobě poslal. Možná ale, že se vzrůstajícím počtem cizinců už na to budou některé banky připraveny a bude jim stačit pas.

-- 17. 4. 2017 12:46 --

Pokud bude dostávat peníze v hotovosti, dalo by se bez účtu obejít, ale kde ty prachy skladovat. Předpokládám, že bude mít nějaké spolubydlení a to s lidmi, které nezná a riziko krádeže tam nulové určitě nebude.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zved 17. 4. 2017 12:12

kdyz jsem to tak pocital tak by ji melo zbyt tak do 2000 liber.dcera ma ucet Unicredit bank a tam u bezneho uctu moznost dalsiho uctu v cizi mene.Tak ze pokud by ji plat chteli posilat na ucet tak by ho asi mohla pouzit.
zved
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 4. 2017 13:55

Asi jo, ale asi každý převod s poplatkem. Tipuji tak 1%, min. 250,-. Vy nevíte, jak to bude dcera dostávat?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod zved 17. 4. 2017 14:08

ja jsem to pochopil ze ruzni zamestnavatele vyplaceji plat ruzne i v ruznych intervalech,Na pohovor ma jit az tam dopredu konkretni praci nema.
A tan ucet jsem si myslel ,kdyz bude met zriceny ucet v cizi mene a budou ji tam chodit penize tak zaco poplatek?
zved
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 17. 4. 2017 14:55

Britský zaměstnavatel asi bude chtít platit na britský účet, ne mezinárodní platbu (která by pro ně byla podobně drahá jako pro nás příchozí v českých bankách).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 4. 2017 15:44

fc70 - Tak bych to viděl taky.

zved: Čemu se divíš, poplatky máš v sazebníku. Ale pokud bude zaměstnavatel vyžadovat GB účet, pak teď nemáš co řešit, až po těch 90 dnech. A pak budete mít varianty: 1) vybrat hotovost v Británii a v Čechách v nějaké dobré směnárně směnit; 2) směnit přes devizovku bezhotovostně (GB účet - účet devizovky - CZ účet) ... a případně nejjednodušší (ale poplatkově nepříliš výhodné - dle banky bude poplatek za převod a ještě špatný kurz) - přímý převod z GB účtu na CZK účet (buď v CZK a využít směnný kurz GB banky, nebo v GBP a využít směnný kurz CZ banky).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 4. 2017 05:49

Až bude dcera vědět, kde bude bydlet, ať si tam hned pošle dopis (ideálně doporučený), nejlépe, aby si ho mohla vyzvednout hned po příjezdu a zkusit s tím pak otevřít britský účet.

Anglický zaměstnavatel bude vyplácet peníze buď hotově nebo převodem na britský účet, rozhodně je nebude posílat mezinárodním převodem.

Před odjezdem vybrat v hotovosti, přivézt do ČR a zde vyměnit v nějaké dobré směnárně. Pro 2 tisíce liber těžko najde jiné, výhodnější a jednodušší řešení
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rafael58 18. 4. 2017 07:06

Britsky ucet lze ziskat jednoduse pres appku Revolut, zdarma jsou vybery do £200/mesic (celosvetove), prevody do £5000/mesic ale tam je potreba pocitat s poplatkem na strane prijemce
rafael58
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 18. 4. 2017 07:15

Přesně, pokud půjde o tak krátký pobyt jako 2-3 měsíce (a za předpokladu, že se bavíme o potřebě řešit pár tisíc liber), tak nyní si to nemá smysl ani komplikovat a vyřešit to právě přes Revolut - plátcům v UK poskytnout místní platební údaje (bank/sort code), domů si objednat plastovou předplacenou kartu za 10 GBP, pomocí ní platit výdaje a vybírat z ATM. Přímo z aplikace si lze pak převést na účet koruny za velmi dobrý kurz (prakticky střed, až do limitu 5000 GBP měsíčně, pak je tam v základní variantě už nějaký příplatek), přičemž tam není žádný další poplatek navíc (v ČR přijdou koruny z jako tuzemský převod z ČS od třetí strany - partnerské společnosti provozovatele)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod taylor729 18. 4. 2017 07:38

Jen doplnim ze je potreba aby zamestnavatel posilal i s pridelenym reference kodem, platba jde na spolecny ucet Revolutu. Unikatni UK ucet muze ziskat jen UK rezident. Toto mi alespon sdelila podpora Revolutu, kdyz jsem se ptal proc v appce nevidim unique UK account na sve jmeno.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod qsubt 18. 4. 2017 10:31

jen doplnim ze karta tusim nestoji 10 liber, mne strhli 6 eur. standard doruceni, dosla cca za 10 dnu. (pred avizovanym terminem).
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků