Kam investovat 5000kč/měsíčně

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod JPT666 7. 5. 2017 23:07

ivo_2 píše:Takže se omlouvám ,že to tu využívám k novým informacím.
I když nevím jestli neutíkáme od tématu .
Už je to několik let co sem o těch "půjčkách" něco četl.
Zdálo se mě to zatím moc rizikové .
Ještě si vzpomínám ,že se tu na foru „obecně“ řešily jestli se z toho platí daně .
A u některé firmy změnily pravidla ,tak že snížily konečný zisk o několik procent .
Jestli se to týká i Zonky už nevím . Ale mám pocit ,že sem to někde „četli“ .
Kdyby sem čekal ,že mám dostat 2000 a přijde 1000 protože mají nějaký nový podmínky nebo něco takového .A změnili to i už podepsaných smluv.
Tak by mě to asi hodně nas…. .

.
.

.
.
Takže se to omezil na možná časem nějaký ETF fond .

Zatím sem začal hledat nějaké konkrétní informace o ETF . ale moc toho nemůžu najít.
.
.


Tak já jsem byl přednedávnem konzervativní a pořád su nedůvěřivý. Taky bych do všech P2P peníze nedal. Do Zonky a Melounu jsem to zkusil. Za oběma stojí někdo velký, tak snad to bude OK. Zonky má v podmínkách "Jinou částku", které jsem se bál, protože podle podmínek ji můžou v případě konce společnosti vyplatit a je čistě na zvážení Zonky, kolik to bude. Ujišťovali mě, že to bude tržní hodnota půjček, ale tak podmínky jsou podmínky, takže z tama teď peníze rači jen vybírám než je změní. Slíbili je změnit ve prospěch investorů.
Benefi měnilo myslim pravidla, ale na to člověk nemusel přistoupit. Jestli to bylo, tak jak píšeš, tak to nevím.

ETF možná někdy zkusím, ale tak zatim mi to stačí to všecko co mám. Navíc o něm moc nevím.

Finlord nabízí nějaké návody (články) zdarma a nějaké detailní návody pak za peníze. Chtěl jsem ty za peníze využít, kvůli něčemu, ale tak nakonec jsem si poradil sám. Možná to časem využiju na to ETF, pokud o tom nenajdu nic dostačujícího zdarma.

Ještě jsem viděl na tomto fóru téma o sociálním obchodování. To taky nezní špatně, ale nevím jestli to nebude zas nějaký ojezd. Tak až to bude prověřené, tak to bych třeba taky zkusil.
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rasty_CZE 13. 5. 2017 14:47

Děkuji za všechny odpovědi.
Už mám objednané knížky:
Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách
Naučte se investovat

Ještě si chci pořídit - Inteligentní investor

Tak uvidím časem, jestli mě něco napadne co s těmi 5000kč/měsíčně, jak je nejlépe investovat.
Rasty_CZE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashewk 16. 5. 2017 14:54

Já investuji přes LYNX. Jsou spolehliví a mají jedny z nejnižších poplatků na trhu a navíc mají českou zákaznickou podporu, která v pracovních dnech reaguje vcelku svižně.

Ideální jak pro akcie, tak pro ETF. Já obchoduji NYSE a NASDAQ

Pokud chceš, napiš mi SZ a můžu tě doporučit. Získáš od nich tak 50USD na obchody (já samozřejmě taky :-).
tomashewk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mat11 22. 5. 2017 12:50

jestli chcete investovat do P2P tak já doporučuji MINTOS. Je to jedna z největších zahraničnich platforem na BuyBack garanci velké množstvi půjček, možnost investovat ve vice měnách.
mat11
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dr.D 22. 5. 2017 13:22

A dají se tam poslat z ČR i dolary? Nemůžu to tam bez registrace najít...
Dr.D
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 22. 5. 2017 13:34

Dolary nejsou na Mintos podporované vůbec (žádné, ani americké, australské, novozelandské...), po přihlášení je vidět, že jediné možné měny jsou: EUR CZK PLN DKK GEL RON GBP, nicméně úvěrové obchody jsou tam aktuálně téměř výlučně v EUR, v dalších měnách takřka nic.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Dr.D 22. 5. 2017 13:50

Díky. Až budu mít přebytečná eura, vezmu do úvahy...
Dr.D
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Rasty_CZE 22. 5. 2017 16:15

Děkuji všem za odpovědi.

Ještě jednou shrnutí.
Mám koupené tyto knížky: Naučte se investovat,Inteligentní investor, Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách

Pokud bych se chtěl zaměřit na investování do akcií a podílových fondů, tak co si kde přečíst, naučit, zajímat se ( jakou stránku)
+ jakého brokera by jste doporučily a proč?
+ jsem našel, že nějaký brokeři dělají webináře na toto téma, tak o to se taky zajímat že?
Rasty_CZE
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mariner 24. 5. 2017 13:06

Ty knihy nejsou špatné - Inteligentní investor je dokonce naprostá klasika. Přimlouval bych se ale přidat ještě z těch, co vyšly v češtině, Náhodnou procházku po Wall Street pro trochu jiný pohled na investice.

Osobně jako brokera používám Lynx a jsem spokojený. Nicméně nedělal bych jednotlivé obchody po 5000 Kč. Když počítám nákup na US burze, tak 5 USD konverze měny na Forexu a 5 USD za obchod, tak jsme na 5%. Nákupy jednou za čtvrtletí by snad šly.

Na webináře od brokerů ale pozor. Určitě si z nich lze něco vzít, ale v zásadě jsou postaveny tak, aby podporovaly chování, ze kterého má broker největší příjem na poplatcích - t.j. např. intradenní obchodování.
mariner
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod qsubt 30. 5. 2017 16:18

5000 mesicne, bez namahy a s pravidelnym vynosem a decentnim rizikem -> Mintos.

Zonky blbost neni, z hura projektu startupu uz je regulerni byznys, prevzali to lidi z PPF (resp HC), puvodni startupove vedeni uz je pryc. Reklamy za miliony a velke plany... Na Zonky ale kaslej, budes otrokem mobilu, kdyz se budes snazit vychytavat zajimave pujcky. Mintos ma autoinvest a jsi bez starosti.
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Stevex22 7. 6. 2017 11:54

Zonky P2P platforma za ty 2 roky od spuštění již skoro vyzrála a nedávno změnila startup vedení za zkušené matadory z vlastnického Home Credit a začala se chovat k investorům vstřícněji. Od 1.6. jsou nové podmínky pro investory k lepšímu (lepší jištění investora pokud by šla náhodou platforma do kopru) a od 15.8. 2017 by měla konečně spustit sekundární trh pro předčasné odprodání investovaných půjček. Jsem tam už bezmála ty 2 roky a momentální zhodnocení se mi pohybuje lehce nad 10% p.a. při skoro tisíci půjčkách. Na mobilu jsem stejně skoro pořád takže nevýhoda chybějícího autoinvestu se dá přežít s aplikacemi pro Android (Zonkoid) a iOS (Zonkios), které umožnují velice rychlé notifikace na novou zajímavou půjčku a následné investovaní během pár vteřin + se dá za menší poplatek využívat doplňkově i nový autoinvest na https://zotify.cz/

O Mintosu jsem hodně uvažoval v lednu když tam zavedli půjčky v CZK s buyback garancí a udělali s tím český účet a dokonce jsem se i zaregistroval, ale jsou to půjčky od Creamfinance Czech a ty se mi moc podporovat nechce takže zatím jsem se neodhodlal tam něco nalít.

Jinak pokud jde o P2P platformy obecně pokud Vám splatí zpět za rok víc jak 6000Kč (obrat, nikoli zisk) je nutné podat daňové přiznání což může někoho odradit, naštěstí Zonky vždy na konci ledna posílá pěkný soupis i s odečtem 1% p.a. poplatku za jednotlivé půjčky a částkou ke zdanění, takže není problém buď sám či za 1-2k nechat sestavit od daňového poradce. (mě to udělal za tisícovku a vše přijal a podal elektronicky takže minimální ztráta času).

Na dlouhodobou investici můžu ještě doporučit snad jediný indexový fond na našem trhu zajištěný do koruny AMUNDI INDEX MSCI NORTH AMERICA (CZK), vstupní poplatek u komerčky sice 3%, ale TER - celkové průběžné náklady pod 0,4% p.a., Fidelity a Blackrock fondy přes ING jsou hodně kvalitní a mají vstupní jen 1% ale TER kolem 2% a to je na víc jak 5letém horizontu znát a těžko se překonává trh dlouhodobě i s kvalitní management týmem. (pro investice stačí mít u KB účet Start který je pro jednu příchozí platbu v měsíci zdarma)

ETF fondy jsou spíše pro zkušenější investory, kteří se umí měnově zajištovat případně se nebojí měnové diverzifikace a pro investice po min. 1000 EUR/USD (např iShares Core MSCI World UCITS ETF, ticker EUNL s TER pouhé 0,2% p.a.) jinak se u spolehlivého zavedeného českého brokera nedoplatíte (u Fio poplatky 9.90 EUR či 7,90 USD za transakci), pokud si teda neuděláte Degiro kde je ted nějaká akce na určité ETF 1xměsíčně zdarma, ale upřímně raději mám obnosy nad 100k u Fio banky a pokud kupuji jednou za kvartál za 1000 EUR tak se dá poplatek 9,90 EUR přežít). Také u všech ETF z US burz může být problém, že vyplácejí dividendy, které by člověk měl zdanit a tedy také nutnost podat daňové přiznání. (pozor i spoustu evropských vyplácí dividendy, které by se měly pak v daňovém přiznání zdanit)

No a zakončím to, pokud nemáte, pro mě základní investicí tisíc Kč na velmi dlouhé období tedy do důchodu je vhodný nějaký dynamický fond z nabídky III.důchodového pilíře doplňkového penzijního spoření (např. velmi dynamický Conseq globální akciový účastnický fond), důvod je jasný, žádné vstupní poplatky, TER lehce nad 1% p.a., a pokud se vybere až v 60ti tak jako bonus státní příspěvky, případně i příspěvky zaměstnavatelele nedaněné (pokud se vybere pak jako renta v 60ti na 10let), samozřejmě může se klidně vybrat bez státních příspěvků bez penále po 5ti letech a mít to jako velice levný akciový fond a tedy investovat i klidně více než 1k měsíčně a jednou po pěti letech v příhodné době vybrat.
Naposledy upravil Stevex22 dne 7. 6. 2017 16:09, celkově upraveno 7
Stevex22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 7. 6. 2017 13:11

TER v III. pilíři kolem 1%? Jak?!? To je se započítáním státního příspěvku?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Stevex22 7. 6. 2017 13:37

@fc70 - Nechápu Vaši otázku, co má co dočinění státní příspěvek napřímo s TER (Total Expense Ratio - kompletní náklady/poplatky za obhospodařování)?
v nových "dynamických" (nikoli povinných konzervativních či transformovaných) důchodových fondech III.pilíře je TER podle toho jak se danému fondu daří tedy 1-2% p.a. (skládájí se ze státem stanoveného max. 1% p.a. pevného poplatku za vedení fondu, který může být daným fondem snížen, ale snad ve skoro všech fondech je na max + 15% poplatku ze zisku pokud fond překročí v daném období max. historickou hodnotu).
viz třeba: http://finance.idnes.cz/penzijni-sporen ... _penze_sov
Velice silně pochybuji že nějaký i nejdynamičtější důchodový fond bude průměrně dlouhodobě dosahovat zhodnocení nad 7% p.a. takže TER bude vždy pod 2% p.a. navíc pokud z důvodu výkonnostního poplatku vůbec mi to nevadí :-), to není špatná nákladovost na fondy s převahou akcií v portfoliu a bonusy typu státního příspěvku či případně i odpočtu z daní při příspěvcích 1-3k měsíčně.
To jak si dynamické fondy dlouhodobě povedou je sice ve hvězdách, ale díky (na České poměry) příznivým max. poplatkům za obhospodařování stanovených státem + výkonnostní prémii budou manažeři jistě dostatečně motivovaní dávat to z velké části do levných indexových ETF či nakupovat blue chips akcie a dluhopisy napřímo) takže za mě to jsou alespoň nákladové hvězdy v porovnání z běžně dostupnými fondy na trhu do kterých můžete investovat i po stovkách korun :-)
Naposledy upravil Stevex22 dne 7. 6. 2017 15:41, celkově upraveno 1
Stevex22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 7. 6. 2017 14:44

Stevex22,

Pokud byste měl prémii 7 % a bezrizikovou sazbu 4 %, tak jste šupem na 11 % průměr. To je mimochodem zhruba historický údaj z USA za posledních několik desítek let.

Nákladovost 1 - 2 % je odporná, ale proti USA jsme zkrátka malý trh a nikoho to nezajímá. Takže zbývá jenom to Degiro.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 7. 6. 2017 23:19

Stevex22 píše:@fc70 - Nechápu Vaši otázku, co má co dočinění státní příspěvek napřímo s TER (Total Expense Ratio - kompletní náklady/poplatky za obhospodařování)?

Velice silně pochybuji že nějaký i nejdynamičtější důchodový fond bude průměrně dlouhodobě dosahovat zhodnocení nad 7% p.a. takže TER bude vždy pod 2% p.a. navíc pokud z důvodu výkonnostního poplatku vůbec mi to nevadí :-)
Já jsem se divil tomu TER 1%, to u 1%+15% nenastane (doufejme) nikdy.

2% už je lepší odhad, ale u zhodnocení 8% už jsme hned na 2,2%, což už je dražší než spousta v ČR běžně dostupných akciových fondů. (Mám dojem, že zvýšení limitů na 3. pilíř podezřele časově korelovalo se zvyšováním manažerských poplatků a zavádění výkonnostních prémií u běžných fondů mimo 3. pilíř… ale může to být jenom tím, že jsem ty fondy dlouho nesledoval a jeden rok jsem se náhodou podíval na obojí a všiml jsem si dlouhodobého trendu.)

(A to, jestli je to výkonnostní poplatek nebo ne je dost nezajímavé. Když je očekávaná hodnota přes 2%, je přes 2%. Naopak výkonnostní poplatek může být ještě daleko horší, pokud správce motivuje k vysoké volatilitě; naštěstí ve 3. pilíři se počítá od předchozího maxima.)

Původní zákonné limity na nákladovost 3. pilíře byly ještě docela lákavé. Po tom zdražení (které mi bylo jednou vysvětleno jako „stát bankám zničll 2. pilíř, tak je nechal se zahojit takhle aniž by to musel explicitně platit“) už je to užitečné jen na sbírání příspěvků zaměstnavatele a možná státu; pro investice v řádu 5 tisíc měsíčně a víc není v těch dynamických kategoriích vůči fondům mimo 3. pilíř víceméně žádná výhoda, a o ETF ani nemluvě.
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků