Jak nejvhodněji investovat střednědobě, dlouhodobě?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod audiobullys 11. 3. 2017 01:53

Marek Otakar píše:. Jednak věřím, že jsou bezpečný a pak taky úroky od nich porostou, pokud začnou stoupat úroky v bankách. Takové zhodnocení nikdo jiný nenabízí.

Hmm jediná firma co si dá pribor ještě k úroků z dluhopisů. Dobrá vábnička.vykazy hospodaření na justici ani nehledam, když nejsou na tom webu. Kdo upisuje dluhopisy aspoň napíše proč nejde do banky. Jinde dávaj aspoň 7 procent a jsou to jistější byznisy, než tendle nákup nemovitosti, nebo na co to má být.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod MirecBA 9. 4. 2017 22:54

ja neviem, ale mam pocit, ze lepsie ako akykolvek fond cez sprostredkovatela je investicia hoci len do zmrzlinoveho stanku. Ale uznavam, ak sa clovek nahodou trafi, moze aj zarobi a nemusi makat. 3,4,5 % nepokladam za daky rozumny zisk z investovanych penazi, teda pokial clovek nema aspon 2 mega v EUR
MirecBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radecekh 10. 4. 2017 05:23

MirecBA:
A o ten zmrzlinový stánek se bude starat kdo? Měl jsem kdysi kolegu, který vymyslel skvělý podnikatelský záměr. Po revoluci si takovou tu budku na noviny/tabák a myslel si, že je to nejlepší investice. Pokud v tom prodával sám, bylo to v pohodě. Jakmile ale začal shánět lidi, nikdy nesehnal nikoho spolehlivého. Buď mu občas nedorazil do práce nebo se mu ztrácely cigarety, prostě po čase zjistil, že je to absolutně nerentabilní. Tak se na to vyprdnul, cigarety si nechal pro sebe a měl až do smrti co kouřit.
Každopádně něco, o co se musím nějak starat, bych nenazýval investicí, ale prací. Vydělat se tím dá, ale člověk investuje právě proto, aby nemusel nic nebo skoro nic dělat.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod xcmaniax 10. 4. 2017 08:25

Máš nějaký trezor nebo schránku v bance? Kup si za co nejlepší cenu nějaký sportovní model od Rolexu (typicky Submariner v oceli), dej to na těch 7 let do sejfu a ročně Ti to udělá víc než investice do fondů. Problém teď je, že jsme v dost věcech na vrcholu (akcie, nemovitosti..) - jasně může to ještě růst, ale už bych na to dnes nevsázel.
xcmaniax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MirecBA 10. 4. 2017 20:41

radecekh: ano mas pravdu, taka investicia si vyzaduje aj daku tu pracu, ale to investovanie ti tiez zaberie cas , musis pracivat, rozdiel je asi len v tom, ze jeden pracuje z domu a druhy vo svojej investicii. Ako, ak chces na dakej prevadzke naozaj zarobit a nenechat sa nesutale o...at, treba to strazit. Serioznych ludi moc nieje a ti co aj su, si podnikatelia casto nedokazu vazit a nechapu, ze aj ked im viac zaplatia, je to v konecnom dosledku lacnejsie ako si zamestnavat takych ako si pisal.
MirecBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LukášMa 4. 6. 2017 15:48

Dobrý den,

K tomuto mám několik VÁŽNÝCH komentářů.

1) Investiční plány dávají největší smysl, protože se vyhnete tomu, že budete zbytečně konzervativní, což je jedna z největších chyb investorů. To, že jste se Patriku setkal s lidmi, kteří dělají dlouhodobě předplacené náklady není chyba investičního plánu, ale poradenské společnosti. Existuje několik společností, které předplácejí na krátkou dobu.

2) Přirovnání k IŽP snad ani komentovat nechci

3) Co ale komentovat Patriku chci je, že Vaše doporučení na střednědobou a dlouhodobou investici je doporučení k stavebnímu spoření a spořícímu účtu.

Stavební spoření na 6 let, s cílovou částkou 170 tis. Kč a 20 tis. Kč ročně na získání maximálního státního příspěvku znamená i po započtení poplatků (300 Kč ročně) efektivní úrok cca. 3 % p.a. (1% zhodnocení, zbytek udělá státní příspěvek). Což znamená, že na 6 letém horizontu budete po započtení inflace cca. na svém.

Standardně spořící účty nepřekonávají inflaci. V ČR byla situace jiná kvůli konkurenci na trhu. Dnes se to začíná projevovat. Inflace okolo 2%, spořící účty okolo 1%. Reálná dlouhodobá ztráta 1%.

Závěrem to s čím se Patriku nemohu smířit je, že někdo označovaný jako administrátor webu dokáže na dotaz na střednědobou až dlouhodobou investici doporučit věci, které reálně prodělávají přičemž na dlouhém horizontu je právě nejhorší inflace.

Pokud jste konzervativní udělejte si portfolio složené:
1) 25 % z akciového podílového fondu, který je globálně zaměřen a investuje do velký firem formou hodnotového investování (hlavní zaměření by mělo být v USA)
2) 75% z dluhopisového fondu. Primárně investující do státních dluhopisů po světě. Určitě by dluhopisový fond měl být v českých korunách. Přimícháním dluhopisů s vysokým výnosem taky neuděláte chybu.

Pak budete skutečně konzervativní investor.


PatrikChrz píše:Také doporučuji vyhnout se různým "investičním plánům". Hlavní důvod, proč je fianční poradci nabízejí se jmenuje "předplacené náklady". Produkt je konstruován stejně, jako rezervotvorné životní pojištění (např. IŽP). Tedy až první dva roky jdou do kapsy poradce a tyto investice si jen horko těžko vydělají na svoje náklady, čisté zhodnocení je bídné a často i záporné (zejména pokud se klient rozhodne produkt ukončit dříve).

Se stavebním spořením nešlápneš vyloženě vedle. Díky státní podpoře (jen a pouze díky ní) nabízí aktuálně slušné zhodnocení (samozřejmě se může klidně stát, že státní podpora bude snížena (už se v minulosti stalo), nebo bude v budoucnu účelově vázána (o tom se uvažovalo)). Doporučuji zjistit si, jestli tebou vybraná stavební spořitelna nemá nějakou akci na sjednání bez 1 % vstupního poplatku, při sjednání přes Internet je často sleva (např. 50 %) oproti sjednání přes poradce, u některých tarifů má poradce možnost vstupní poplatek snížit (na úkor své provize), kdyžtak mi napiš SZ, mohl bych zkusit něco vyjednat.

Co se investic týče, to je o vztahu k riziku. Já mám vám odpor k riziku, tak využívám pouze produkty kryté pojištěním vkladů (a platím za to nižším zhodnocením), z aktuální nabídky vychází nejlépe pro "příruční" peníze spořák od Creditas s úrokem 1,1 % (0,5 % + 0,6 % bonus pokud nebude v daném čtvrtletí vybíráno) ročně.

-- 4. 1. 2017 11:27 --

Článek o stavebním spoření: http://www.mesec.cz/clanky/jak-spravne- ... -srovnani/
LukášMa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radecekh 4. 6. 2017 16:32

LukášMa:
Doufám, že vám vaši klienti dají pořádně přes držku, až prokouknou vaše rady.
Vadí vám stavebko s 3% zhodnocením a spořící účet s 1% úrokem a doporučuje dát 75 % do dluhopisového fondu, ještě navíc ze státních dluhopisů, jehož výnos bude po započtení poplatků nejspíše záporný.
Jste tak hloupej nebo takovej grázl?
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod paty07 4. 6. 2017 21:52

Není hloupej, ale tohle je standardní rozložení konzervativní investice.

Budu mít stejnou, ale ne tak ostře položenou otázku jako radecekh. Jako konzerva, resp. investor čekající na korekci mám nějakých 20 % v akcií (na přímo, ne fond), které rostou a tedy i zvyšují svůj podíl v portfoliu :-[

Moje otázka je, proč jít dneska s konzervativní složkou do dluhopisů, když mají záporný výnos do splatnosti a jejich cena bude klesat, když se očekává zvyšování sazeb? Z tohoto důvodu se snažím hledat alternativní investice jako InvestAuce jako náhradu za dluhopisy. Jinak taky paběrkuju se stavebkem a nějakými spořícími produkty. Nějaký jiný nápad, kam vrazit peníze, když se mi dluhopisy nelíbí z důvodů výše?
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod mlsal 4. 6. 2017 22:26

Dluhopisy jsou obyčejné úvěry. Když nejsou ochotné státy ani firmy za své půjčky platit úrok převyšující inflaci, nezbývá než půjčovat lidem, jak říká známá reklama.

Když se podívám na patria.cz, tak státní dluhopis se splatností 5 let má yield -0,267%. Kdybych chtěl investovat do běžného dluhopisového fondu, bude to o 1% méně. Cokoliv s vyšším výnosem je tedy lepší.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod paty07 5. 6. 2017 00:16

Jenomže ta známá reklama zapomíná na to, jak u té firmy funguje výpočet úroku v případě, že dlužník nesplácí a o vymáhání zesplatněných pohledávek ani nemluvě. To je důvod, proč se mi do zebry nechce jít.
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 5. 6. 2017 06:57

Blízko nuly za rok by chtěli mít lidé výnos z kapitálu?
Já v žádném případě.
A tak jsem koupil 23.5. na Xetra další kusy akcií, které už mám a jsou dosud levné a platí dividendy 5% až 7% za rok z kurzu.
AT&T http://www.comdirect.de/inf/aktien/deta ... N=13421834
HSBC http://www.comdirect.de/inf/aktien/deta ... ON=9385761
Munich Re http://www.comdirect.de/inf/aktien/deta ... ION=186563
Royal Dutch Shell http://www.comdirect.de/inf/aktien/deta ... ION=243295
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 6. 2017 06:46

Dneska mi přišla nabídka od ČS na Focus Technology 06/2018 1 rok, úrok 7,4 %, poplatek za nákup 100 Kč (bez ohledu na počet podílů)
ISIN: AT0000A1WK79

Cenný papír je navázán na akcie 3 firem - Cisco, Broadcom a Acuity Brands. Jestli to správně chápu, tak pokud jednotlivé akcie během jednoho roku neklesnou o alespoň 45 %, dostane klient jistinu + úrok. Pokud ale klesnou, nedostane nic.

Říkám si, že pravděpodobnost poklesu o tak velké procento asi není vysoká, ale stejně - na tohle bych nervy neměl. Ale úrok vypadá zajímavě :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saabik 20. 6. 2017 07:46

Nechápu, jak by taková konzerva jako Patrik vůbec uvažoval nad takovým certifikátem. Rizikovost worst of, zřejmě americká opce a ještě takové akcie. Pravda, ne každý tam dokáže vidět to riziko. Ale že by ani Patrik?
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 6. 2017 08:11

Však říkám, že bych na to nervy neměl :)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audiobullys 21. 6. 2017 00:42

Jeden borec si myslel jak vocural trhy. Mastil mastil na opcích velký love až jednou přišel obchod a projel 400 tisíc eur. 99x to vyjde a jednou ne a jste v (i).
Jednou ty akcie spadnou, jednou se treba italii zvednou úrokový sazby že to zas na trzích tak na rok a půl klesne o 50 procent dolů.
audiobullys
Diskutér

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků