Stavební spoření a hypotéky

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fremantle 20. 6. 2017 19:00

Výše úvěru ze stavebního spoření ale přece ≠ cílová částka. Tady účastnice zjevně měla uzavřené stavebko na nějakou CČ (dejme tomu 150 tisíc Kč) a vznikl ji nárok na přidělení CČ (= mohla čerpat úvěr), nicméně nepotřebovala až tak vysokou částku, tak CČ snížila, tož a rozdíl mezi sníženou CČ a naspořenou částkou bylo oněch 25000 Kč.

(Jinak splátka ve výši 1375 Kč je docela vysoká, už nevím jaké měla Buřinka tarify, ale když já splácel před pár lety, měl jsem nějaký, u něhož byla výše splátky stanovena na 0,73 % z CČ - pokud tohle platilo pro původní CČ, tak ta mohla být kolem 188 tisíc? :hm)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod elinor 20. 6. 2017 19:45

Původní cílová částka byla 300 tis., snížila jsem ji na 250 tis., dostanu 250 tis. z toho je 21594 úvěr. Jak došli k měsíční splátce úvěru mi nevysvětlili. Podle mě tomu moc nerozuměli, pořád někam volali. Očekávala jsem splátku kolem 1000 na cca 2 roky. Teoreticky to můžu hned splatit, ale nevím, k čemu by to bylo dobré. Ale do konce roku bych to splatit mohla.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 20. 6. 2017 20:02

Tak to by smysl dávalo... Výše splátky je "nějak" fixně stanovena poměrem k cílové částce nějakým relevantním dokumentem, buďto sazebníkem, nebo něčím popisující daný tarif - nevím, jak je to už u Buřinky a zpravidla se ta výše pohybuje kolem 0,5 % - 0,8 % z CČ... 1375 Kč je 0,55 % z 250 tisíc, tedy už snížené CČ, což je tak akorát. Sám bych se splácením nepospíchal, tohle jsou "levné" peníze...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod swisst 21. 6. 2017 09:37

Výše úvěru ze stavebního spoření je maximálně ve výši rozdílu mezi cílovou částkou a naspořenou částkou. Nic nenutí klienta snižovat cílovou částku, pokud chce čerpat úvěr nižší. Nicméně u většiny stavebních spořitelen je snížení cílové částky bezplatné, takže je to víceméně jedno.

Výše splátky úvěru ze stavebního spoření se odvozuje z výše cílové částky, u Buřinky je měsíční splátka minimálně 0,55 % cílové částky. Úvěr ze stavebního spoření je tedy možno splácet rychleji bez sankcí (výjimkou je Modrá pyramida, ta to nedovoluje).

Naopak pomalejší splácení je možno docílit snížením cílové částky (tady by to dávalo smysl).

Viz též http://www.stavebky.cz/uver-ze-stavebniho-sporeni/
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Firestone 14. 10. 2017 17:40

Zdravím všechny, rád bych se pozeptal na názory ohledně refinancování HÚ s blížící se dobou konce fixu. Láká mě nabídka fixu na 15 let za 2,59% oproti 10 letům za 2,29% (objem cca 1,8 mil. Kč). Úspora kolem 300 Kč/měsíc na splátce, ale nebude to přeci jen s těmi sazbami časem citelně horší a neporostou (=> otázka pro paní s křišťálovou koulí :)? 5 let fixu v dnešní době s očekávaným růstem mně přijde celkem špatná volba (i za cenu toho, že by byla sazba kolem 1,89%, tj. rozdíl kolem 600 Kč/měsíc oproti 2,59%). Co si o tom myslíte? Úskalí 15 letého fixu může být i v tom, že zbude celkem nízká částka kolem 800k která nebude pro banky atraktivní.

Dále bych se rád poptal, zdali má někdo zkušenosti s HÚ od Modré pyramidy. Zdali je to nějaká jednoduchá hypoška, anebo je to z překlenováku či jiným způsobem zamotanější než "jednoduché" hypotéky?
Díky za názory.
Firestone
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod swisst 14. 10. 2017 21:39

Modrá pyramida nabízí
1. Hypotéky Komerční banky (prodávané pro "matku" cross sellingem) a
2. Hypoúvěr - což je překlenovací úvěr + stavební spoření.

Hypoúvěr má nicméně mnoho vlastností hypotéky, je zde sjednána fixace úrokové sazby na 3 - 10 let, výhoda oproti hypotéce je v tom, že po skončení fixace nová sazba nepřekročí 6 %. Vypadá to sice trochu jako hypotéka, ale jinak je to stavební spoření s překlenovacím úvěrem, a celé je to poměrně složitým zůsobem "přiohnuté", aby to vypadalo jako hypotéka. Podrobněji je to popsáno v tomto článku o Hypoúvěru Modré pyramidy.
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dr._lukas 21. 1. 2018 19:08

Doporučujete spořit pravidelně každý měsíc nebo poslat na SS jednou ročně 20 tisíc + peníze na poplatky? Kdybych si nechal možnost jednoročního placení byly by finance na spoř. účtu se stejnou úrokovou sazbou jaký mám u SS.
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fodi 21. 1. 2018 19:33

Dopad na státní příspěvek bude shodný. Na poplatky také. Takže záleží, jakým způsobem jsou kde připisovány úroky. Pro max. st. podporu v dalších letech už není potřeba poslat 20.000.
Jestli je úrok ze SS a SÚ velmi podobný, pak asi v rámci likvidity by bylo lepší SS posílat 1x ročně. Na SÚ na to člověk snadněji dosáhne. Ale to může být výhoda a i nevýhoda. Osobně bych použil jiný produkt, protože SS je zasaženo inflací a nedobrou likviditou a pro mě osobně to státní příspěvek nevyrovná.
Fodi
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dr._lukas 21. 1. 2018 19:47

Za 6 let a jeden mesic navic vyberu na statnim prispevku 16 tisic, takze jsem do toho v prosinci sel.. urok je mrzky to je fakt, ale co se da dnes delat.. hlavne, ze se zdrazuji hypoteky, ale pujcovat by banky rady stale zadarmo
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sniper76 25. 1. 2018 14:03

Zdravím, mám starší stavebko s 2% úročením u MPSS. Protože se již pomalu blížím k CČ a nechci přespořit, zvažuji, že smlouvu změním na smlouvu bez státní podpory. Vznikne tak termiňák s 3 měs. výpovědní dobou. Otázka zní, bude MPSS toto považovat za změnu SS a krouhne mi úroky?
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod swisst 26. 1. 2018 10:09

sniper76 píše:Zdravím, mám starší stavebko s 2% úročením u MPSS. Protože se již pomalu blížím k CČ a nechci přespořit, zvažuji, že smlouvu změním na smlouvu bez státní podpory. Vznikne tak termiňák s 3 měs. výpovědní dobou. Otázka zní, bude MPSS toto považovat za změnu SS a krouhne mi úroky?

Změna úrokové sazby může nastat dvěma způsoby.

Na základě § 5 odst. 7 zákona o stavebním spoření, tedy po uplynutí 6 let a nepřijetí úvěru ze stavebního spoření. Tato možnost tady je a změna smlouvy (odmítnutí státní podpory) to nijak neovlivní.

Druhá věc je, že změna smlouvy vyžaduje souhlas obou stran. Tedy: klient chce změnit smlouvu, a stavební spořitelna může změnu odmítnout, nebo změnu něčím podmínit. Typicky pokud klient navrhne zvýšení cílové částky, stavební spořitelna se změnou souhlasí jen pokud klient současně akceptuje změnu úrokové sazby. Tp je asi nejčastější situace, se kterou se setkáváme.

Něco podobného by ale podle mého přesvědčení nemělo nastat, protože:
Změna nároku na státní podporu sice je změna smlouvy, ale zároveň jde o změnu, na kterou má klient právo ze zákona (§ 5 odst. 1). Takže pokud by stavební spořitelna odmítla změnu provést, nebo pokud by změnu podmiňovala změnou úrokové sazby, dostala by se zde do konfliktu s právem klienta, které je klientovi dáno zákonem.
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod deepman 7. 5. 2018 16:50

V posledních několika letech platí nová legislativa při podávání žádosti na změnu záznamu v registru nemovitostí.
Doplatil jsem hypotéku a potřebuji k tomu vyplnit formulář s žádostí o výmaz zástavního práva. Nemáte s tím náhodou někdo zkušenost, ideálně vzor? Ve formuláři je totiž třeba dodržet terminologii, nerad bych na katastr musel vícekrát.
deepman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dargen 7. 5. 2018 17:15

sniper76 píše:Zdravím, mám starší stavebko s 2% úročením u MPSS. Protože se již pomalu blížím k CČ a nechci přespořit, zvažuji, že smlouvu změním na smlouvu bez státní podpory. Vznikne tak termiňák s 3 měs. výpovědní dobou. Otázka zní, bude MPSS toto považovat za změnu SS a krouhne mi úroky?

Modra pyramida vypovida smlouvy do 14 dnu. Pokud je splneno 6 let. Take sem z toho mel terminak.
dargen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ToLa 12. 5. 2018 18:00

Nikde jsem to nenašel, tak snad to najdu tady :-)
Má smysl si na spoření posílat více peněz než je těch 1800,- měsíčně? Tj například 3000,- měsíčně?
Bude se to co je navíc nějak úročit nebo ne? Mam stavebko u Raifky
ToLa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eeet 12. 5. 2018 18:17

Jo uroci se zustatek.
eeet
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků