výběr EUR z eurového účtu u Fio CZ

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod obx.obx 27. 6. 2017 13:03

Dobrý den,
potřebuji mít pro drobná vydání nějaká EURa v hotovosti a moc se mi nelíbí poplatek za výběr ze zahraničního bankomatu 0,5% z objemu +80Kč nebo výběr na pobočce za 0,5% z objemu (nejméně však 75Kč). Existuje nějaká levnější varianta, nebo budu muset své bance zaplatit?
Pro upřesnění mám ve FIO eurový účet a k němu i platební kartu.

Díky za rady.
obx.obx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Franklin 27. 6. 2017 13:17

Já jsem to vyřešil následovně: zrušil jsem účet u FIO.cz, na Slovensku jsem si otevřel účet u FIO.sk. Získal jsem tím platební styk v eurozóně zdarma a 1 výběr z bankomatu měsíčně zdarma kdekoliv ve světě.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod obx.obx 27. 6. 2017 13:24

Děkuji za radu, nicméně v mém případě bohužel nerealizovatelná - mám i CZK účet u Fio, tudíž mi nebylo u Fio SK umožněno otevřít si EUR účet :-(
obx.obx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod franko_cz 27. 6. 2017 15:55

Řešil bych to EUR účtem v Equa a jejich multiměnovou kartou. Případně na drobná vydání si EUR vyměnit hotově v dobré směnárně.
franko_cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 27. 6. 2017 18:47

Eurový účet Fio banka moc univerzálně použitelný nemá, hodí se nejvýše tak pro platby na Slovensko a tím to končí, maximálně ješte na měsíčně jednu-dvě příchozí či odchozí SEPA platby do/z eurozóny, při větším provozu je to už hodně nákladný špás. Ono to chce hlavně univerzální účet někde v eurozóně, z kterého si lze z bankomatu normálně i vybrat, či to doplnit něčím jiným - třeba aspoň tou Equa bank na výběry.

Jak už bylo řečeno, vybírat eura z účtu bude nejvhodnější z bankomatu v eurozóně (samozřejmě za nějaký normální poplatek), v republice to není až tak jednoduché - platí v podstatě to, co tady už zaznělo, i když eura mám na účtu (z něhož to levně nedostanu), tak vhodnější bude nakoupit ve směnárně hotovost za koruny. Jinak jsou možnosti v bankách zhruba následující:

- výběr hotovosti na pokladně v RB - jeden výběr v kalendářním měsíci je bez poplatku (i v cizí měně), ale chce to eKonto Komplet ze dvou důvodů - vedení další měnové složky u eKonta Smart je zpoplatněno (tuším 29 Kč měsíčně) a pak je tam jedna příchozí (nebo jedna odchozí) SEPA platba v kalendářním měsíci v ceně (jinak stojí 200 Kč a každá další taky), standardně je eKonto Komplet ale drahý produkt (vedení 129 Kč měsíčně)

- výběr hotovosti na pokladně v Bance Creditas - vedení účtu v cizí měně bez poplatku, příchozí SEPA platba 15 Kč, výběr v hotovosti do ekvivalentu 400 tisíc Kč 10 Kč - levné, jednoduché, šikovné, ale zásadní nevýhodou je absolutní minimum poboček, které mají cizí měny v hotovosti (asi by šly spočítat na prstech jedné ruky)

- výběr hotovosti na pokladně v Expobank CZ ze Spořicího účtu v cizí měně - vedení spořicího účtu v EUR bez poplatku, první příchozí SEPA platba v kalendářním měsíci je bez poplatku (k tomu navíc i první odchozí v kalendářním čtvrtletí - ale pozor, každá další příchozí je za 200 Kč, odchozí až za astronomických min. 350 Kč) a výběr v hotovosti v cizí měně je zpoplatněn 1 %, přičemž není stanoveno minimum ani maximum (no, při výběru nad 500 tisíc eur je to "jen" 0,5 %) - takže na malé částky v desítkách, nejvýše stovkách eur by to ještě snad překousnout šlo, poboček ovšem taky není moc

Existuje toho ještě více (šlo by si vypomoct třeba se spořicím účtem v ČSOB, akorát pak už není moc bank, do nichž lze přijmout SEPA platbu relativně levně, pokud počítáme, že by byla odeslána z Fio banky za 20 Kč)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod obx.obx 29. 6. 2017 12:59

Tak jsem si to nakonec vymyslel tak, že za mnou má přijet slovenský kamarád, takže před příjezdem do ČR mu pošlu peníze na účet a on mi je vybere zdarma z SK bankomatu :-)

Jednalo se mi o jednorázové řešení, nikoliv o řešení dlouhodobé.

Ale i tak díky všem za rady.
obx.obx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod penav 3. 7. 2017 21:07

Chci se zeptat Franklina jak si otevřel účet u slovenské FIO. To si byl schopen zprovoznit on-line nebo si musel fyzicky na pobočku na Slovensko ?
penav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Franklin 3. 7. 2017 21:19

Zařídil jsem to osobně na Slovensku.
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod penav 4. 7. 2017 12:11

Dík za info. Byla v tom nějaká záludnost, nebo to šlo standardně jako v ČR ? A jak si to udělal s doložením výpisu z účtu u jiné slovenské banky ?
penav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fremantle 4. 7. 2017 12:46

Když si účet sjednáváš osobně, tak žádný výpis z účtu nepotřebuješ - ten by bylo nutno předložit v případě uzavření smlouvy distančním způsobem (korespondenčně nebo online), kdy se použije k ověření pomocí odvozené bankovní identifikace (tvoji identitu již ověřila jiná banka). Je to podobné jako v ČR, i na Slovensku několik bank otevření účtu vzdáleně umožňuje, ale pro cizince je to asi ve všech případech nepoužitelné, protože jediný doklad, který banky přijímají je místní občanský průkaz...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod penav 4. 7. 2017 14:09

OK, dík.
penav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TrustNo1 2. 11. 2017 13:05

Ahoj, podělím se zkušeností se zřízením eurového účtu u FIO SK minulý měsíc (říjen 2017). Otevření na pobočce trvalo asi 30-40 min. vč. žádosti o platební kartu MasterCard (ta je zdarma). Vše v pohodě, dostačovala jen česká občanka a české telefonní číslo pro autorizační SMS.

SEPA platby do celé eurozóny jsou na účtu zdarma (na rozdíl od EUR účtu u FIO CZ), 1x výběr z bankomatu měsíčně po celém světě také, druhý a každý další je pak za 1,20 €.

Platební kartu (MasterCard Debit) jsem održel cca. za 14 dní. Pro platby v Německu je možné požádat o vydání dodatečné karty Maestro za poplatek 3,50 € / 4 roky (I když se v poslední době síť pro akceptaci VISA/Eurocard v Německu podstatně rozšířila, najdou se stále místa, která akceptují jen elektronickou GiroCard - bývalá EC karta. Bývá doplněná o funkci Maestro, takže s tou je placení v pohodě).

Výhodou je i účet s českým kódem banky, kam je možné posílat koruny (a obráceně z něho koruny odesílat). Konverze je kurzem dle jejich kurzovního lístku na stránkách, při nižších částkách (nižší stovky EUR) to vůbec neřeším. Standardní i SEPA platby jsou po celé EU vždy v pohodě v režimu D+1.

Zjišťoval jsem také ještě možnosti výběru EUR hotovosti z bankomatů v ČR. Je to možné v případě bankomatů Euronet (a dříve to prý také ještě šlo z bankomatů Travelex).

Problémem je ale skutečnosto, že zúčtovací měnou je na území ČR u Euronetu CZK, takže např. výběr 100 EUR mohou do mé banky poslat klidně např. jako 2.900 Kč a má banka mi to opět přepočítá a já zaplatím např. 116 EUR. Takže jsem to raději nezkouošel a vybral přímo v Německu.

No neber 100 EUR za 116 EUR. :-D :-D :-D

Tak na to pozor.
TrustNo1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 2. 11. 2017 15:49

Problém je, že nesmí být účet u české Fio, ne? Jinak bych si tam aspoň firemní účet udělal. Jde v postatě hlavně o bezhotovnost EUR platební styk, zbytek v podstatě nepotřebuji.

Když jsme u toho: nevíte o nějaký jiný slovenský bance, kde by se dal otevřít bezplatný účet s platebním stykem po EU?
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Franklin 2. 11. 2017 16:28

Jakou výhodu mi přinese Maestro v německém obchodě, kde berou jen GiroCard?
Franklin
Diskutér

Odeslat příspěvekod TrustNo1 2. 11. 2017 16:35

xls: Ano, nesměl jsem být při zřizování sloveského účtu klientem české FIO banky.

Franklin: GiroCard (bývalá EC Karte), Maestro, či nově ještě V-Pay - je v podstatě všechno jedno a to samé - terminál pro "GiroCard" umí akceptovat výhradně jen Maestro a V-Pay (nikoliv ale MasterCard či Visa).

Naopak GiroCard je běžně doplňována o funkci Maestro (aby byla uznávaná mezinárodně).
TrustNo1
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků