Jaké volit vytápění u novostavby?

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod godzilak 4. 7. 2017 16:10

Inev píše:Co očekáváš od kombinace podlahovky a radiátorů?

No podlahovku jsme chtěli jen tam kde budou dlaždice, jinak bych radši topil radiátory, logicky mi přijde že radiátory barák vytopí líp jak podlahovka... alespon pokud bych chtěl teplotu v místnosti 25°C+, na nižší teplotu by asi byla podlahovka lepší. Jinak nevím jak se podlahovka snáší třeba s kobercem a plavoučkou, někde jsem četl že to na tyhle povrchy není úplně ideální ...

Je třeba si uvědomit pár faktů. Kotel na pevná paliva má nějakou optimální výstupní teplotu vody (počítám, že 70-80 st). Nižší teploty zřejmě sníží účinnost kotle a možná z dlouhodobého hlediska i životnost kotle. Nejsem expert. Teplota vody do radiátorů může být od 40-60 st. Teplota vody v podlahovce je, při správném nadomenzování, mezi 23-37 st (krátkodobě až 32 st v koupelně).

Podle topenáře to prý problém není. Dle jeho slov se to dělá běžně, ale jak to funguje to netuším.... :mrgreen:

Kolik bude vody v takovém systému? 200 litrů? Máš představu jak rychle to ten kotel ohřeje? Co pak s tím teplem? Jak snížíš teplotu z 70 st na 27 pro podlahovku? V radiátoru se rychleji sníží teplota vody a co se bude dít? Podlahovka naopak má velkou setrvačnost. Jak to budeš regulovat? Budeš mít výpočtenou tepelnou ztrátu např. 5,8 kW, ale drtivou většinu sezóny bude potřeba jen 3,6 kW. Neříkám, že to nejde.....Proto se tam dává ta AKU nádrž. To je jen pár otázek na zamyšlení. Už jsi to řešil s nějakým topenářem?

Tak alespon vím na co je ta akumulační nádrž... :) Jinak pokud máš kotel na tuhá paliva není snadnější koupit pořádnou akumulační nádrž, zatopit kotlem a až se nahřeje, tak se to prostě vypne a do dalšího dne by to mělo vydržet ne ? To by vyřešilo problém s tím že by kotel musel zbytečně běžet a přetápět dům... Možná je to blbej nápad, ale přijde mi to relativně rozumný :D

TČ :

TČ země -voda se dá v pohodě nadimenzovat bez bivaletního zdroje a pokryje 100% tepelné ztráty.

Zdroj tepla jako kolektor : Udává se průměrně, podle typu půdy, cca 20-25W/m2 = na 1 kW cca 40-50m2 = na 7 kW = cca 300-350 m2...Čím vlhčí půda, tím lepší. Taky záleží na typu kolektoru : přímý, nebo slinky V nebo H....to je na další studium. Každopádně by na to mělo svítit sluníčko a nemělo by být poddimenzovaný. Nabíjí se pouze deštěm a sluníčkem.

např. http://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cer ... -zeme-voda

Zdroj tepla jako vrt : Cena je tuším stále okolo 700-1000 Kč/bm....Viděl bych to cca 80-100 tis. Kč. -+ odhadem.

TČ vzduch - voda : zdrojem tepla je vzduch. S klesající teplotou venku však klesá i účinnost TČ (COP) až se z něho stane prakticky přímotop. Technicky není problém ani takové TČ udělat na 100% tepelné ztráty. Musel by jsi tam mít prakticky stejně výkonný kompresor jako je tepelná ztráta domu = drahá sranda. A jelikož těch kritických dnů je málo, dá se do TČ elektrokotel a ten tu ztrátu dožene. Pak se mluví o bivaletní teplotě = teplota kdy ten kotel sepne.

No ten článek je na mně trochu moc odborný :) Jinak v principu to znám, jen nejsem přesvědčen o tom že to je to nejlepší co může být ... tč země/voda by bylo asi nejlepší, ale těžko realizovatelný na to si myslím že máme malý pozemek... a tomu čerpadlu vzduch/voda moc nevěřím že to jednak dokáže vytopit a taky to udrží provozní i servisní nároky na rozumné výši... :/

-- 4. 7. 2017 11:04 --

Napiš prosím tě stránky, kam na ty diskuze chodíš :-) Já za sebe říkám, že nejlepší diskuze je living.cz a pak tzb- info. Jednoznačně nejvíce info podloženy kupou faktů, argumentů, výpočtů atd.....

Stačí zadat do googlu "tepelné čerpadlo diskuze" a vyběhne ti stránek spousta... :) na to TZB jsem koukal, ale většina těch diskuzí kde se opravdu něco řeší je už zase moc odborná nebo taková že tam jeden tvrdí to a druhý ono ...


-- 4. 7. 2017 17:24 --

m_p_ píše:Godzilak:
Zapomeň na pevná paliva! Chceš v 21.století skládat uhlí a stavět uhelnu, když nemusíš? Uhelný kotle se používají pro starý baráky s relativně s velkou tepelnou ztrátou, ale nikdy jsem neviděl nikoho dávat uhelný kotel do novostavby rodinného baráku, a to jsem se v tomhle businessu pár let pohyboval.
Zkusím ti dát svůj pohled (trochu založený i na vlastní zkušenosti, mám novostavbu domu s tepelnou ztrátou 6,5 kW):
Tak mě práce nevadí, já bych si celkem dovedl představit topit i dřevem (nutnost přikládat), on až ten barák bude dodělanej tak nevím co tam budu dělat, tak bych se alespon nenudil... Tam kam se stěhujeme je konec světa :) Jinak já znám tři lidi za poslední dva roky co stavěli dům a mají kotel na tuhá paliva ...

1) máš-li na pozemku plyn, dal bych plynový kotel (kondenzační, jiný už stejně neseženeš). Já osobně jsem zastáncem kotle s externím ohřevem teplé vody, protože pak ti stačí i 12 kW kotel, který tolik nebude cyklovat při vytápění a současně snížit teplotní nestabilitu proti kotlům s průtokovým ohřevem. Osobně bych možná zvažoval zásobník se dvěma šneky, aby do budoucna šly připojit třeba i kolektory, ale bez dotace nemají aktuálně ekonomický smysl. Nevýhodou této varianty je, že pak budeš mít na elektřinu jen sazbu D02, tedy relativně drahou, takže tato plynová varianta není vhodná pro dům s jinak velkou spotřebou elektřiny (klimatizace, sušička, velké a hodně podsvícená LCD běžící celý den, klasické žárovky místo LED atd.)

Na pozemku plyn není, ani v obci... Jak jsem psal, konec světa :)

2) pokud budeš mít velkou spotřebu elektřiny, vyplatí se nějakým způsobem řešit zdroj na elektřinu, protože pak budeš mít 20 hodin levný tarif na všechno. A z hlediska topení dej buď elektrokotel (malá počáteční investice, ale dražší provoz, ale v podstatě blbuvzdorný, de facto bez potřeby servisovat - do této varianty bych šel v případě tepelné ztráty do cca 5,5 kW) nebo tepelný čerpadlo vzduch/voda (větší počáteční investice, navíc i roční servisní prohlídky jsou dražší než na plynový kotel). Ještě tu nezazněla diskuse, zda u TČ monoblok (vhodný do míst, kde nehrozí dlouhodobější výpadky elektřiny) či split (investičně dražší, ale v případě dlouhodobému výpadku elektřiny to nezamrzne). Osobně jako blbost vidím variantu země/voda.

V bytě máme roční spotřebu elektřiny lehce přes 20.000 a to elektrikou netopíme, ani na ní nevaříme ... Takže očekávám že spotřeba proudu bude značná ... Jo o elektrokotli jsem taky uvažoval, ale co jsem tak četl, tak každej protopí strašný sumy ... No výpadky elektřiny na delší dobu jsou celkem očekávaný, je to na konci světa :mrgreen: Proč myslíš že země / voda je špatná ? Měla by přece být efektivnější jak vzduch / voda s nižší spotřebou elektřiny ne ?

Jinak pár poznámek k vnitřku: za mě rozhodně vodní podlahovka - příjemné, nepřekážejí radiátory, navíc do budoucna vždy můžeš zdroj změnit - až tě omrzí stávající zdroj (rozuměj až se změní ceny energií či technologií), připneš tepelné čerpadlo a furt jedeš dál. A pozornost taky věnovat dispozicím - výtoky teplé vody situovat co nejblíž sobě, abys měl co nejdříve teplou vodu bez odtáčení (ušetříš za vodu) a nemusel řešit cirkulaci, která ti požere zas něco málo provozních nákladů jak na čerpací práci, tak na samotné energii). Architekti na tohle často příliš neřeší a topenář/vodák s tím pak už nic nenadělá, když dostane úkol nakreslit vodu ke stávajícím dispozicím.

Já chodím doma vždycky bez bot, u pár lidí jsem to viděl v koupelně ... asi je to o zvyku, ale to teplo od nohou mi teda moc příjemné není ... Voda je ze studně, to moc neřeším... Ono to stejně tak jak to máme navržený moc nejde skloubit, protože kuchyně je na druhé straně domu než obytná část a jinak to ani nechci...


-- 4. 7. 2017 17:27 --

xls píše:Chce to hlavně přemýšlet a počítat:
1) Udělat dům co nejjednodušší. Řemeslníci nebývají žádní einsteini a co mohou, to zmrví, hlavně když po nich chce někdo složitosti. Jednoduché tvary, jednoduché .technologie, standardní materiály.

To je asi otázka koho si tam pozveš, je spousta šikovnejch, ale ještě víc nešikovnejch ... :-))

2) Správně naplánovat funkčnost a orientaci oproti světovým stranám, rozvody ideálně umístit jen na jedné straně domu.

To je spíš věc na projektanta.

3) Spočítat si návratnost. U těch pokročilejších topných systémů to při podrobném výpočtu většinou nevychází dobře, i když dodavatelé tvrdí opak. Mají tendenci nezapočítávat náklady na provozní prohlídky, údržbu, obnovu zařízení, přeceňují životnost. Viz bod 1.

Po 10+ letech od nastěhování musím říct, že se mi to se štěstím podařilo vyřešit velice obstojně. Zdi bloky 25 cm + 10 cm polystyren, kondenzační plynový kotel s vestavěnou nádrží na TUV a podlahové topení. Všechno drží, v domě velice dobrá teplotní i vlhkostní pohoda. Jediný, co není ideální, je třeba napouštění vany, kdy kotel v průtokovém režimu po vyčerpání nádrže nestíhá. Šlo by to asi řešit větší nádrží, ale do toho se mi vůbec nechce, prostě kompromis.

Pokud je tam plyn tak není víceméně co řešit, ale pokud tam plyn není je to podstatně složitější ...
godzilak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m_p_ 4. 7. 2017 16:48

ad uhlí:
Kolik tě bude stát vybudování uhelny? Až odjedeš v zimě na týden pryč a zůstane doma manželka, bude nadšená z manipulace s uhlím? Až tě chytnou záda, co potom? Ale OK, každý jsme jiný... Já mám jasno, ale bydlet tam budeš ty.

ad země/voda:
získáš sice o malinko větší účinnost, ale cena vrtu je tak vysoká, že se to proti TČ vzduch/voda už nevyplatí.

ad elektrokotel:
20 tis. spotřeby na byt je docela dost.. Ano, topit elektrokotlem barák, který má tepelnou ztrátu 20 kW je šílenost, ale ty budeš mít kolem pěti-šesti kW, tam už bych o tom uvažoval.

ad podlahovka:
když ti vadí teplo od nohou, namotej tam víc trubek a top na nižší teplotu, pak skoro ani nepoznáš, že topíš podlahou (a v případě TČ ještě vylepšíš účinnost). A je teplo od nohou nepříjemné i partnerce? Ženský bývají z podlahovky nadšenější než chlapi...

ad návrh dispozic:
když to máš od sebe, budeš dělat cirkulaci? Nebo budeš stát ve sprše a několik desítek vteřin čekat, než doteče teplá? Při napouštění vany je to šumák, ale když chceš něco umýt teplou vodou v kuchyni nebo v té sprše, tak je otrava čekat, než začne teplá téci. Zkus jednu věc: spočítej si délku trubek od zdroje, průměr trubky, změř si doma v bytě kolik máš průtok a dopočti si, kolik budeš mít vychladlé vody v rozvodech a jak dlouho budeš čekat, než se dočkáš teplé..ono totiž v bytě máš vždy vše hned vedle stoupaček, kde je cirkulace.
m_p_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod godzilak 4. 7. 2017 19:22

Těžko říct, ale budu muset dům zvětšit o cca 16-20m2, takže zadarmo to nebude. Nadšená nebude, ale zima jí donutí :D Já jasno právě nemám, ale uhlí/dřevo/pelety jsou prostě jistota, tč je jen elektronika, tam žádná jistoja není, tam je to spíš o náhodě...

U země/voda jsem ani neuvažoval o vrtu, to je jednak drahé a jednak nemáš šanci pohlídat si kvalitu odvedené práce... jedině pokládku do země plošně...

Topit jakýkoli barák elektřinou je ošidné, na forech se člověk dočte různé informace o spotřebě, někdo uvádí 20.000 někdo 40.000 to bych asi radši neriskoval :D

No když chci mít teplotu v místnosti 25°C+ tak těžko budu podlahovnou topit na nějakou nižší teplotu ... Ta na tom asi nikdy nestála, ale veřím že by z toho nadšená byla :D

Nevím co znamená udělat cirkulaci, to je asi věc na topenáře ... sprcha je hned vedle TM, to spíš do kuchyně než to doteče ... tam to bude dobrejch 12-15metrů, ale na mytí nádobí je myčka, takže zase tolik té teplé vody tam snad potřeba nebude ...
godzilak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 4. 7. 2017 19:32

A co se nejdrive snazit pochopit JAK CO FUNGUJE a potom si teprve na tom stavet a az nakonec delat zavery? Odkazujes se porad na "nejake" diskuse, tady naproti tomu te doslova kazdy zrazuje od tuhych paliv a ty si porad jedes jak kolovratek. Argumentu tu padla spousta, nicmene ty uz mas evidentne rozhodnuto, pac to prece rikal Franta odvedle a ten tomu rozumi a vi jak na to! A na drevo a rosti bude chodit manzelka po praci s nusi.

Bohuzel misto souhlasneho hykani, jak sis to skvele nafantaziroval tady s tebou nikdo nesouhlasi, protoze proste vetsina z nas o tech vecech premyslela, vi jak funguji a venovala tomu i cas. Spousta z nas je dost setrnych na penize, ale tim spis si umime spocitat, ze cena palivoveho drivi neni jen v castce pri koupi, ale dalsich x veci, ktere se ve finale dost prodrazi i o tu manualni praci a cas.

Udelej to, jak ses uz davno rozhodl a budes spokojen. Pokud budes celej zivot jezdit v Trabantu, tak budes taky z Dacie Logan nadsen, ale necekej, ze stejne tak bude nadsen ten, co jinak jezdi v Mercedesu.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod godzilak 4. 7. 2017 19:45

O to se snažím delší dobu, ale tyhle věci mě upřímně nikdy moc nebavili, takže ta schopnost je vstřebávat není kdo ví jaká ....
Tak já chápu proč mě od toho lidi zrazují, topit tuhým palivem znamená práci navíc, ale já prostě nechci přijít do baráku a nemít co dělat.... Když tam bude topit čerpadlo tak přijdu a budu se akorát nudit, leda bych přikoupil v sousedství pole :D Nemám to rozhodnuto, ale je logické že s kotlem je to sice práce, ale jistota, u čerpadla nic neřešíš, ale jen platíš a doufáš že se nic nepodělá.... Sehnat dřevo je to nejjednoduší, alespon pro mne, jediné co je ta práce s tím, ale to spíš beru jako zábavu ne jako práci....

Vstupní náklady na topení až tolik neřeším, proto jsem to čerpadlo nezavrhnul, jestli komplet topení bude stát 150.000 nebo 250.000 už mě ve výsledku netrápí tolik jako jaké budou pak provozní náklady a jak to bude fungovat ...

Já se ještě nijak nerozhodnul :pozor
godzilak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noxik 5. 7. 2017 08:55

godzilak: Tak pokud jsi zhyraly miliardar, co se nudi, tak si to porid. Ale pokud jako vetsina lidi pracujes nebo podnikas, tak zjistis, ze toho casu az tolik nemas a neboj, na baraku bude furt prace dost, takze si zbytecne nepridavej dalsi. Nebo snad nema sjine konicky nez barak?
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod godzilak 5. 7. 2017 09:21

No zatím celkem čas mám, v práci končím v jednu, když po cestě na barák zajedu nakoupit nebo něco, tak nejdýl ve dvě jsem tam....
No tam na konci světa to bude složitý, fakt mám dost strach abych se tam nenudil :D No co no, maximálně budu sedět na terase a čumět do PC ... :)
Přes zimu si můžu alespoň topit v krbu, ale to myslím není zrovna efektivní způsob vytápění ...
godzilak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noxik 5. 7. 2017 09:47

Tak tvoji praci bych chtel mit. Taky nezapomen, ze kdyz cokoliv zapomenes koupit, znamena to jet zase tam a zpatky, atd. Jako nudit se rozhodne nebudes, to se spolehni. Zvlast kdybys chtel topit v krbu dverem, tim myslim ze si to drevo i sam zarizoval, to je takovy prace, nez s tim zatopis.... ja stale rikam, zlaty panelaky. A k tomu sekani/zalivani travy, drobne opravy, atd. A to snad nemas nejakeho konicka?
Jen tim chci rict, ze rozhodne bych si nezacal zarizovat zivot tak, abych mel co nejvic zbytecne prace. Budes jako stvanec, litat od niceho k nicemu, neustale nebudes stihat a budou se kupit resty. Dost lidi takhle zije, ale podle meho takovy zivot stoji za prd.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod godzilak 5. 7. 2017 10:14

No nevím jestli by jsi chtěl ve čtyři ráno vstávat ... :)
Jo nad tím jsem už přemýšlel, že když něco zapomenu tak do krámu je to asi sedm kilometrů ... :D
Já vím že to není sranda, ale třeba na chatě za poslední dva roky jsem připravil tolik dřeva že to do důchodu nespálíme ani kdyby se topilo celoročně.... Udělat dřevo jen pro topení krbem je sranda, i kdybychom topili denně, tak toho nebude tolik.
Bydlíme v cihle, ale i tak mě to štve, v paneláku bych to nedal... Samozřejmě to má něco do sebe, ale je to bydlení pro lidi co nechtěj mít starosti. Já rád pořád něco dělám :) Jednou týdně projet pozemek se sekačkou je práce na dvě hodiny, když se s tím budu hodně babrat, drobné opravy u novostavby ? Byl bych raději kdyby to postavili tak abych nic opravovat nemusel :D No popravdě žádného koníčka nemám, snažím se pořád něco dělat, když je co, jinak hodně čtu, no ale to není koníček :))
Zase u baráku si můžu postavit dílnu a něco tam vytvářet, manželka alespon nebude remcat že se všude válí materiál a nářadí :D
godzilak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noxik 5. 7. 2017 11:10

Ja vstavam v pet, takze vim, o cem mluvis.
Tak ja zase bydlim v miste, kde o vikendu sezenes akorat co je v marketech, takze kdyz na neco potrebujes 1 sroubek, cekas do pondelka a za vikend kdy mas cas to proste neudelas.
Tak kdyz te to bavi ... me to prijde jako silena prace a vysledek skonci doslova v kotli. A to jsem delal drevo jen jednou a nebylo to primo z lesa.
Panel je akorat horsi na hluk, kdyz nekdo vrta do zdi, uzijou si to vsichni klidne i ve 12 patrech. A cim vic bytu, tim casteji nekdo neco vrta. Plus treba drazky na elektriku jsou v cihle lepsi, ale to nedelas casto.
Osobne bych radeji ty 2 hodiny venoval necemu, co ma dlouhodoby efekt a ne ze to zas za tyden zaroste. Pro me je to zbytecna prace. Neco drobneho budes na baraku delat furt, pokud se na to samozrejme nevykasles, ne vse bude dokonale napoprve, u neceho zmenis nazor, protoze bys to potom chtel jinak, atd. Tak pokud nic jineho nemas bavi te prace kolem baraku, proc ne. Pro me osobne je to zbytecna prace, ktera akorat zere cas.
Dilnu budes potrebovat minimalne na naradi, byt to muze byt treba garaz. Ono se tech kramu nakupi, ze to nebude kam davat. Staci treba zjistit, ze madlo od lednice, co se urvalo je ne hvezdickovych sroubcich a hned kupujes novou sadu sroubovaku, protoze jinak ho proste nevymenis.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod godzilak 5. 7. 2017 11:32

No nas barak taky bude v místě kde 7-8km je to do krámu, ale 25 do obchoďáku do plzně, takže na tom budeme podobně :)
Panel je horší na hluk a mas 3x tolik sousedů, ale ani u nas to neni zadna sláva....
To dřevo je celkem zábava, alespoň pro mne, sekani mi nevadí, když to přijedeš každý týden , tak je to hned hotové :)
Nářadí a materiálu mám tolik že už se nám do bytu nikam nic nevejde :D myslel jsem spíš že si postavím extra dilnu, jako ze fakt něco o velikosti 2-3 garáží, abych tam mohl všechno nastěhovat a shánět další krámy :D
godzilak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noxik 5. 7. 2017 11:44

No a ja navic nemam auto, takze pro me je tech 25km vylet na cely den, cili to nema smysl a cekam do pondelka.
Panelak muze mit i mene bytu nez cihlak, zbytek je o lidech. Barak plnej duchodcu muze byt v tomhle vyhodou, ti kraval vetsinou nedelaj.
Tak kdyz te to bavi... pro me otrava. Navic muzes onemocnet, fofr v praci, atd a co potom s topenim? Radsi bych s ezaridil nenarocne s tim, ze vzdycky muzu vymyslet neco navic.
Cim vetsi dilnu si postavis, tim vic kramu tam budes mit. Takze radsi rozumnou velikost ablbosti vyhazovat, jinak pak stejne nevis zda neco mas a kde a kupujes to.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xtonda 5. 7. 2017 12:14

Znám jednoho co stavěl barák nedávno, montovaná dřevostavba, vytápění si udělal krbovou vložkou s výměníkem, topí dřevem, kupuje celé kmeny, sám je ji nařeže na metry, doveze a zpracuje na velikost do krbu, tvrdil, že mu to vyhovuje, dělání dřeva má prý místo chození do fitka.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 5. 7. 2017 13:16

To je zajimave, casu spoustu a ze rad cte. Ale aby si zjistil zakladni fakta o domech, to ne.

Mimochodem, povime si za pet let, jak te to vsechno bude bavit. Zatim ten zacatek odpovida takove historce, co se siri netem, jak se pan stehoval do Krkonos.
:arrow: http://blog.odboryplus.cz/?p=2027
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod godzilak 5. 7. 2017 13:55

Noxik píše:No a ja navic nemam auto, takze pro me je tech 25km vylet na cely den, cili to nema smysl a cekam do pondelka.
Panelak muze mit i mene bytu nez cihlak, zbytek je o lidech. Barak plnej duchodcu muze byt v tomhle vyhodou, ti kraval vetsinou nedelaj.
Tak kdyz te to bavi... pro me otrava. Navic muzes onemocnet, fofr v praci, atd a co potom s topenim? Radsi bych s ezaridil nenarocne s tim, ze vzdycky muzu vymyslet neco navic.
Cim vetsi dilnu si postavis, tim vic kramu tam budes mit. Takze radsi rozumnou velikost ablbosti vyhazovat, jinak pak stejne nevis zda neco mas a kde a kupujes to.


No bez auta je to v háji, ale ono i jet zbytečně 50km tam a zpět do obchodáku kvůli nějaké kravině není úplně příjemné.... :D
Samozřejmě že může, ale obecně to platí spíš opačně :)
Dřevo je v pohodě, to dělám od mala, nejhorší je to dostat na pozemek, pak už je to sranda. Z důvodu nemoci nebo vysokého vytížené by právě byl nejlepší ten automatickej kotel, kde by se topilo dřevem jen kdyby jsi chtěl, nasypat do toho pelety nebo uhlí zvládne každej, ale manželce by nevadilo ani kdyby tam musela chodit přikládat. Musíš samozřejmě mít hotové dřevo, ale to musíš mít tak jako tak, protože do kotle potřebuješ mít sušený dřevo, čerstvým toho moc nevytopíš :D
Já jsem z práce zvyklej používat skladovej systém, není problém si to zařídit i ve skladu v dílně, pak máš přehled kde, kolik a čeho máš :)

-- 5. 7. 2017 14:56 --

xtonda píše:Znám jednoho co stavěl barák nedávno, montovaná dřevostavba, vytápění si udělal krbovou vložkou s výměníkem, topí dřevem, kupuje celé kmeny, sám je ji nařeže na metry, doveze a zpracuje na velikost do krbu, tvrdil, že mu to vyhovuje, dělání dřeva má prý místo chození do fitka.


Rozhodně to je lepší než chodit do tělocvičny... :)

-- 5. 7. 2017 15:05 --

S474N píše:To je zajimave, casu spoustu a ze rad cte. Ale aby si zjistil zakladni fakta o domech, to ne.

Mimochodem, povime si za pet let, jak te to vsechno bude bavit. Zatim ten zacatek odpovida takove historce, co se siri netem, jak se pan stehoval do Krkonos.
:arrow: http://blog.odboryplus.cz/?p=2027


Čtu kde co, ale to neznamená že to dokážu vstřebat, pochopit a porozumět tomu co je napsáno .... Většina věcí co si kde přečtu je moc odborná, nebo nudně napsaná. Případně si pak otevřu další podobný článek na stejné téma a tam je zase napsáno něco jiného. To samé diskuze. Kdyby si mohl člověk někde přečíst tak jak to skutečně je, bez toho aby zdlouhavě musel zjištovat a ověřovat zda je to pravda a nejsou-li v tom nějaké háčky a nejasnosti taky by to bylo o něčem jiném....

JJ to znám, podobných "vtipů" je plno, taky jsem se tomu před lety smál. A ano je možné že za několik let budu mluvit jinak, ale rozhodně není problém vyměnit kotel za tepelné čerpadlo. Naopak problém je místo čerpadla dávat kotel, když na to ta stavba nebude připravená ... Já mám totiž takovou smůlu že když si něco pořídím, tak co se může to se pokazí, proto bych to radši měl co nejjednodušší. Zrovna na tom TZB foru pročítám diskuze k tepelným čerpadlům a taky tam je spousta lidí co s tím mají starosti, bud to netopí jak si mysleli, nebo zase vytápění oproti výpočtu stojí mnohem víc, poruchy a podobně .... Otázka ale je, zda ty lidi kterým to funguje na ty diskuze vůbec ještě chodí, nebo se tam zhlukují pouze neštastníci s problémy ...
godzilak
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků