Odepisování a připisování plateb bankami - diskuze

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod audiobullys 17. 7. 2017 10:23

ČSOB Era .pak ČS tak do 12.30 cca a Moneta do 12.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 17. 7. 2017 13:29

Hlavně by měly banky spolu s ČNB přestat spekulovat a jednoduše stávající systém aktualizovat tak, aby byl jediný systém funkční on-line a s minimálními náklady. Ono za těch x let stávajícího systému výpočetní technika udělala pořádný krůček vpřed a naše pidizemička podobnými transakcemi žádný datový tok vytvořit nemůže. O jakých řádech dat se bavíme? I kdyby to bylo 10 mil. transakcí po 1 kB, tak jsme na 10 GB dat za den! A to je směšný.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 17. 7. 2017 14:01

A co banky, které jsou celé postavené na nočním zúčtování a zkrátka ten systém nezvládnou předělat? Ty se úplně zavřou? Nebo budou banky s dobrým IT 5 let čekat, až se ta nejpomalejší předělá? Pro všechny je jednodušší vybudovat paralelní systém, tím se nic nerozbije, na nikoho se nečeká, a pokud to bude s poplatkem, třeba se i vývoj trochu zaplatí. (Dokonce ten systém může zvenku vypadat úplně stejně jako CERTIS, pokud servery budou dost rychlé, a pokud se banky dohodnou, že odesílat se „v novém systému“ bude okamžitě!)

Nějaké zpoždění odchozích plateb se taky docela hodí na detekci podvodů (někdo se podvodně dostal k velkým penězům a rozeslal 1000 transakcí po všelijakých předplacenkách?) a lépe zamaskuje čas potřebný pro zkoumání plateb kvůli zákazu plateb teroristům / praní špinavých peněz. (Jak tohle chtějí dělat u těch opravdu on-line plateb, nevím. Jen předem navázaní příjemci? Malé limity?)

(CERTIS se jinak v čase docela vyvíjí, nedávno přešli z předávání dat specializovaným poštovním serverem na webový portál.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 17. 7. 2017 14:49

Bureš taky donutil pár set tisíc subjektů k přechodu k on-line a taky se nikoho na nic neptal, takže těch pár bank nevidím jako relevantní.

Podvody se stejně musí řešit nějaký filtry, které třeba určité platby pozastaví.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 18. 7. 2017 13:41

fremantle píše:Jo, s těmi expres platbami to byl taky pořádný úlet... Poplatek přes stokorunu byl taky hodně vzdálený od reality a jak se pak ukázalo, tak za tu samou službu si banky mohly účtovat třeba už od 26 Kč (za tolik měla expresní platbu Poštovní spořitelna před letošním 1. květnem, kdy začala odesílat platby do 12:00 hod. jako D+0, pak to sjednotila s ČSOB na stokorunu) či Equa bank za 29 Kč, až třeba na částku 150 Kč (Sberbank CZ tuším).

Přitom pokud by banky chtěli, mohli se držet víc při zemi, nabídnout zasílání D+0 jako standard a expresní platby nastavit do nějakého rozumného pásma (třeba 14:00 hod.) a pořád rejžovat třeba i po padesátikoruně.

Taky by mě zajímalo, jak bude vypadat takový klasický formulář příkazu k úhradě v internetovém bankovnictví někdy příští rok - bude tam nějaké "šupátko" nebo radiobox, kde si vyberu "standardní", "prioritní" a "superrychlou" platbu? A za prioritní pořád zacvakám tu stokorunu, jak je obvyklé nyní, zatímco za "rychlou" pětku? :hm


To je historicky, driv ty poplatky certisu byly asi v radu desetikorun. A snizovani koncovych cen je nevratny krok, takze vetsina bank to odklada co to jde. Prioritni platba dnes nema zadny vyznam, toje z dob, kdy ten system certisu byl extremne pomaly, rekl bych a davky chodily ve frekvenci 1x denne.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod LaNov 18. 7. 2017 21:49

fc70 píše:A co banky, které jsou celé postavené na nočním zúčtování a zkrátka ten systém nezvládnou předělat? Ty se úplně zavřou? Nebo budou banky s dobrým IT 5 let čekat, až se ta nejpomalejší předělá? Pro všechny je jednodušší vybudovat paralelní systém, tím se nic nerozbije, na nikoho se nečeká, a pokud to bude s poplatkem, třeba se i vývoj trochu zaplatí. (Dokonce ten systém může zvenku vypadat úplně stejně jako CERTIS, pokud servery budou dost rychlé, a pokud se banky dohodnou, že odesílat se „v novém systému“ bude okamžitě!)


Přesně. Nový systém oboustranně garantovaných online plateb je něco kvalitativně úplně jiného než plošné zkrácení cut-off time nebo "nějaké vylepšení CERTISu".
Expresní platby v dnešní podobě nepochybně zaniknou.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 19. 7. 2017 06:14

O tom neni pochyb, jde z naseho pohledu uzivatelu spise o to, kolik ten online system bude stat a kdo ho bude platit...

Co si o tom myslet? Tlak velkeho bratra na to, mit vse pod kontrolou, pred krucek finalniho zruseni hotovosti.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lemming 19. 7. 2017 06:32

xls píše:Ono za těch x let stávajícího systému výpočetní technika udělala pořádný krůček vpřed a naše pidizemička podobnými transakcemi žádný datový tok vytvořit nemůže.


Ne, v tom problém není. Ani v HW. Problém je v architektuře systému dávkové zpracování vs. online (realtime) zpracování.

xls píše:Bureš taky donutil pár set tisíc subjektů k přechodu k on-line a taky se nikoho na nic neptal, takže těch pár bank nevidím jako relevantní.


Taky to neudělal tak, že by se pořád dokola odesílalo kontrolní hlášení, ale udělal na to extra nový systém. Jinak problém není ani tak na odesílací straně, ale na přijímací straně aby bankovní systém postavený na dávkovém zpracování dokázal zaúčtovávat příchozí platby v reálném čase.

A není to problém principiální, že by to vůbec nešlo. Akorát je to hodně drahé.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 19. 7. 2017 07:07

Jediny duvod, proc nestaci v davkach napr. v 1-minutovych intervalech (a na tom nic tak draheho uz neni) je, ze se to bude nasledne pouzivat jako nahrada hotovostnich plateb (nejdrive nepovinne) podobne, jako platebni karty. Tam uz logicky cekani 2 minuty neprichazi v uvahu.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lemming 19. 7. 2017 07:39

Neznám přesně design současného clearingového centra, ale dokážu si představit, že zkrácení intervalu moc nepřipadá v úvahu.

Jako náhrada hotovostních plateb se používají právě ty karty :D Navíc, ani nový systém nemusí platbu udělat v rámci sekund; taky to může trvat minuty.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 19. 7. 2017 11:45

s ohledem na to, ze to tvé centrum to reguluje cenikem, by musel někde v pravidlech být stanoven minimální počet položek nebo maximální počet dávek za jednotku - je? Pokud ne, tak je to asi jen na bance odesílatele. Jak často dávku odešle. Proč by nemohla 1x za 10 minut už teď?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dockalacek 10. 8. 2017 15:15

kamil2268 píše:Poslal jsem platbu z čsob do equa v 10:38 ráno a v equa byla 11:05. Další platby odpoledne a taky to trvalo max půl hodiny. Všiml jsem si toho někdy v půlce června.


Tak potvrzuji Kamilova slova, ačkoliv jsem čas D+0 netestoval nijak extrémně. Mám Poštovku, platil jsem mamce e-knihu, bude mít svátek. Chtěl jsem to stihnout do 12.00, kdy je u Poštovní spořitelny zaručeno, že platba dorazí týž den. Když jsem se přihlásil do bankovnictví, schválně jsem mrknul na mobil, kolik je. Bylo 12.06. Na mém účtu, jež mám vytvořený v Ebuxu, je čas vzniku objednávky 12.03, není v tom započítáno její zaplacení, jen vznik. Takže platbu jsem mohl dokončit ve 12.08 až 12.10 a automaticky počítal s tím, že tam budou peníze až zítra, koneckonců mamka má svátek až za pět dní. Ovšem ve 12.54 mi dorazil z Ebuxu mail, že přijali a děkují za mou platbu. Šlo o převod z Poštovní do FIO banky. Takže 12.00 není úplně striktní čas pro platby z ČSOB/Poštovní, když chcete, aby platba do cizí banky dorazila ještě ten samý den. Kde ta hranice leží, testovat nechci, ale faktem je, že jsem nepatrně přešvihl čas pro režim D+0 (neříkáte tomu cut-off time?), ale platba stihla dorazit ještě dnes. Třeba to někomu pomůže a potěší.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 11. 8. 2017 16:56

Ten člověk to exportuje než jde na oběd, takže kdyoliv mezi 12-12:50 hodin myslím :)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 11. 8. 2017 18:11

Tak jsem to schválně dneska vyzkoušel (leč nechtěně - v rámci soutěže u Cetelemu jsem včera čerpal z kreditky hotovost na účet, a ta platba chodí zpravidla až tak někdy kolem poledne), platbu do jiné banky zadal kolem 12:30 přes smartbanking, ale dnes už nedorazila... :-)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod audiobullys 14. 8. 2017 23:33

Aby to nebylo jak smartbanking u CS, tam to taky nefunguje ale přes servis24 jo.ja dneska kolem po 12,30 posílal z čs do ČSOB a doslo v 14:12. Ale jak to pošlu přes aplikaci tak ani náhodou.
audiobullys
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků