Jaké fondy vybrat v programu Moneta Money Bank k SÚ Gold?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod marek 1300 7. 12. 2017 11:38

Dobrý den,
poradil by mi zde někdo fundovaný, jaké fondy vybrat u banky Moneta-Money Bank(dřívější GE) ?

Jsem v situaci, kdy by se mi vyplatilo do nich zainvestovat, jelikož mám u nich spořící účet Genius Gold a při vkladu 500tis do jednoho z jejich nabízených fondů garantují zvýšení úrokové sazby na spořícím účtu, na dnešní poměry slušných 1,1%. Nyní mám tuším něco kolem 0,5%

Do fondů jsem nikdy neinvestoval a nerozumím tomu, jsem konzervativněji založen asi jako většina z nás, proto by se mi hodila rada, na jaké fondy z jejich programu se zaměřit, které by jste vybrali...
přehled zde: https://www.moneta.cz/lide/investovani/podilove-fondy
porovnání fondů https://www.moneta.cz/lide/investovani/porovnani-podilovych-fondu [url][/url]

Navíc do 13.12.017 mají 50% slevu na vstupní poplatek.
Jaká je maximální, ještě únosná výše takového poplatku dle nějakých průměrných konkurenčních nabídek a možností?


Děkuji za rady a postřehy.
Naposledy upravil marek 1300 dne 7. 12. 2017 23:04, celkově upraveno 1
marek 1300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jarmila H. 7. 12. 2017 15:26

Tento dotaz je míněn vážně, nebo je to trolling?
Jarmila H.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom brava 7. 12. 2017 18:33

Hele Marku, a co máš aktuálně v IB Monety? Totéž co já? Rámcovku o obstarání koupě nebo prodeje cenných papírů a stejně je mně to prd platné, kdybych chtěl investovat do pf....

Vážená klientko / Vážený kliente,

v současné době není z technických důvodů možné provádět transakce s podílovými fondy. K založení a změnám Rámcové smlouvy, příkazům k nákupu, prodeji a přestupu mezi podílovými fondy prosíme navštivte nejbližší pobočku MONETA Money Bank, a.s..

Za vzniklé komplikace se omlouváme.

Vaše MONETA Money Bank
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 7. 12. 2017 18:54

Kdyby náhodou to bylo vážně:

Na fondech není dlouhodobě drahý poplatek za nákup, ale za správu (ten, co není ani v ceníku, jen v KIID).

Zvýhodněné úročení spořicího účtu / TV při investici do fondu typicky ani nepokryje ten nákupní poplatek; takže pokud člověk nechce investovat tak jako tak, neušetří vůbec nic.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 7. 12. 2017 19:29

Neinvestovat nic. Nevyplatí se to.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marek 1300 7. 12. 2017 21:37

Proč bych ten dotaz neměl myslet vážně, je snad nějak nepochopitelně napsaný, nebo je nepochopitelné že chce člověk vložit do fondu půl mega jen kvůli tomu aby si zvýšil úrokovou sazbu z 0,5 na 1,1% kdy mu poplatek za vložení do fondů zaplatí úrok za 1 měsíc ze spořícího účtu?

Navíc poplatek za vložení do fondů u Monety je od 0,5%(konzervativní fondy) a 1% u fixního fondu, což činí vstupní poplatek 2.500kč, nebo 5000kč(o dynamickém fondu neuvažuji, poplatek 2%), navíc s 50% slevou do 15.12 jsou ty poplatky poloviční...

Těch 500tis. které jsou podmínkou pro vklad do fondů mi na spořícím účtu leží za 0,1% protože jsou již nad celkovou částkou která je u této banky ještě úročená úrokem 0,4%, tak mi nepřijde nelogické tuto částku, kterou bezprostředně nepotřebuji investovat do fondů, kde budou mít možnost se zhodnotit jistě lépe než o 0,1% za rok na úrocích.

Jistě že bych mohl těch 500tis. vložit na jiný spořící účet , ale co jsem se koukal, tak všechny ty "výhodnější úrokové sazby" jsou podmíněné nějakými podmínkami, které mi nevyhovují a kouskovat do různých účtů se mi to opravdu nechce.

Můžete mi objasnit, o jaké poplatky za správu fondů se přesně jedná a je na to člověk při sjednání upozorněn? To jsou nějaké šikovně skryté poplatky, nebo jak tomu mám rozumět?

Nechci do toho jít za každou cenu, jen bych si rád nechal vysvětlit proč jsou fondy u Monety nevýhodné a jak je to s těmi skrytými poplatky...

Děkuji
marek 1300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod filip893 7. 12. 2017 22:03

Tady na foru ti o podílových fondech neřekne nikdo nic hezkého. Poplatky za správu se nijak neztrhávají, ty jsou zakomponované již v samotné denní hodnotě podílového fondu. Čím větší správcovský poplatek, tím nižší potenciální výnos.

Já nevidím nic špatného investovat do podílových fondů, i když bych si vybral jiné, než co distribuuje Moneta. Problém spatřuji v naprosto špatném důvodu, proč uvažuješ do podílových fondů. Ty totiž uvažuješ jen v režimu spořícího účtu, kde řešíš, jak získat lepší úrok. A vůbec nebereš v potaz, že touto operací sice získáš lepší úrok na spořícím účtu, ale klidně můžeš provařit násobně více na případném poklesu hodnoty podílového fondu.

Lepší bude, když se na nějaké takové úvahy vykašleš. Stejně co uděláš, když zainvestuješ a následně Moneta změní podmínky pro zvýhodněný úrok.

A jestli chceš ode mne tip, tak v tuto chvíli nejlepší od Monety jsou její akcie. :-) Podhodnocené a s vysokým dividendovým potenciálem.
What kind of operating system does it use?
It's... Vista!
We're going to die!
filip893
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Delitzsch 7. 12. 2017 22:28

Možná by na začátek bylo lepší přečíst si informace k fondům, které jsou na webu Monety. Myslím, že je tam všechno komplexně vysvětleno. Je to hodně textu, ale investice nejsou hra na pískovišti. Případně na webu ING Bank jsou (byly) dobré edukační materiály o investování. Podílové fondy a další investiční produkty fungují úplně jinak než spořící účet. Při výběru je třeba zohlednit různá kriteria. Je tam také třeba povinnost vykazovat jejich prodeje nad určitou částku (100 tis.) v daňovém přiznání, před uplynutím určité doby (3 roky) platit z rozdílu mezi nákupem a prpdejem daň z příjmu atd. Já bych si z nabídky Monety vybral max. 2 fondy, kdybych musel. Podílové fondy od jiných společností mi připadají lepší.
Naposledy upravil Delitzsch dne 7. 12. 2017 22:32, celkově upraveno 1
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod marek 1300 7. 12. 2017 22:31

ad filip893:
počítám s tím, že jsou jistě možnosti investovat do konzervativních nebo fixních fondů se 100%-tní návratností vkladu(nebo to tak nefunguje?), nebo s výdělkem, ale zatím jsem to nestudoval, ale určitě jsou možnosti investice do fondů, aby měl člověk jistotu že na tom neprodělá, byť s menší pravděpodobností nějakého vyššího zhodnocení.Pokud se pletu, opravte mne.

Ano je to jak píšete, může se to zdát a zřejmě to i je krátkozraké řešení a s pohyblivou úrokovou sazbou samozřejmě člověk počítat musí, ale to platí u všech produktů, tzn. že když klesne úrok "plošně" na spořících účtech , tento zvýhodněný bude i po poklesu ve srovnání s ostatními nadprůměrně úročený, alespoň si to myslím... Ono je to těžký dneska najít nějaký rozumný kompromis, ještě k tomu, když se člověk v těch finančních a investičních možnostech moc neorientuje...

Škoda že zrovna Moneta nemá ohledně fondů dobrou reputaci, bylo by to snažší rozhodování při opaku...

Díky za názor.
marek 1300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Delitzsch 7. 12. 2017 22:36

Konzervativní fondy a fondy s garantovaným výnosem zrovna nemají příliš smysl, když se odečte od malinkého výnosu vstupní a správcovský poplatek, plus inflace. Za možnost získat na spořícím účtu úrok 1,1 to podle mě nestojí. Zvlášť to platí pro investici 500 tis. jsou to pro běžného člověka velké peníze, ale na takovou investici dost málo. Když už fondy, tak diverzifikovat a dle finančních možností volit i rizikovější investice.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod marek 1300 7. 12. 2017 22:41

Delitzsch píše:Já bych si z nabídky Monety vybral max. 2 fondy, kdybych musel. Podílové fondy od jiných společností mi připadají lepší.


děkuji za názor, o potřebě něco danit v souvislosti s fondy slyším prvně, spíše jsem se dozvěděl, že po ponechání vložené částky do fondu po nějakou dobu(3roky?) jsou po této době úroky osvobozené od daně(teď nevím zda i zpětně, ale to je asi blbost...), to budou zřejmě ty 3 roky o kterých píšete...

Ano, chystám se to prostudovat o víkendu na stránkách Monety a něco o tom víc zjistit, ale tady mne spíše zajímají zkušenosti a doporučení ostatních, kteří se v tom pohybují...

Mohu se zeptat, do jakých konkrétních fondů u Monety by jste tedy investoval a proč?

Děkuji

-- 7. 12. 2017 22:46 --

filip893 píše:Tady na foru ti o podílových fondech neřekne nikdo nic hezkého. Poplatky za správu se nijak neztrhávají, ty jsou zakomponované již v samotné denní hodnotě podílového fondu. Čím větší správcovský poplatek, tím nižší potenciální výnos.


Mám jakož-to laik nějakým způsobem možnost při sjednávání produktu -investice do fondů, možnost zjistit jak moc nekřesťansky jsou tyto poplatky nastavené? Jak se v tom orientovat?
Nebo to lze chápat tak, že u konzervativních fondů jsou díky menšímu potenciálnímu výnosu zohledněny i větší poplatky za zprávu? Nebo to nelze takto paušalizovat a je to zcela individuální...

díky

-- 7. 12. 2017 22:56 --

Delitzsch píše:Konzervativní fondy a fondy s garantovaným výnosem zrovna nemají příliš smysl, když se odečte od malinkého výnosu vstupní a správcovský poplatek, plus inflace. Za možnost získat na spořícím účtu úrok 1,1 to podle mě nestojí. Zvlášť to platí pro investici 500 tis. jsou to pro běžného člověka velké peníze, ale na takovou investici dost málo. Když už fondy, tak diverzifikovat a dle finančních možností volit i rizikovější investice.


no když si spočítám rozdíl mezi ročním úrokem z 0,5% a 1,1% při výši částky na účtu(s penězi nehýbu)a beru na vědomí fakt, že i u konzervativního nebo fixního fondu bude výnos jistě lepší nž 0,1% tak my to trošku smysl dává, otázkou je, zda je vlastně investice do fondů také nějak (u těch konzervativních a fixních fondů) pojištěna do nějaké výše, jako je tomu např. u spořícího účtu(tuším pořád 100tis euro?) nebo o to člověk opravdu může přijít? To by úplně měnilo situaci...
marek 1300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mlsal 7. 12. 2017 23:34

marek 1300,
opakuji...
Delitzsch píše:Konzervativní fondy a fondy s garantovaným výnosem zrovna nemají příliš smysl, když se odečte od malinkého výnosu vstupní a správcovský poplatek, plus inflace. Za možnost získat na spořícím účtu úrok 1,1 to podle mě nestojí. Zvlášť to platí pro investici 500 tis. jsou to pro běžného člověka velké peníze, ale na takovou investici dost málo. Když už fondy, tak diverzifikovat a dle finančních možností volit i rizikovější investice.

U konzervativních (dluhopisových) fondů jsou důležité 2 parametry: durace a výnos do splatnosti. Nikdy neinvestujte do fondů, které tyto parametry neuvádějí v měsíční zprávě. Od výnosu do splatnosti odečtěte nákladovost fondu, kterou zjistíte v KIID a zhruba získáte výnos fondu na duraci. Dál je potřeba odhadnout pohyb úrokových měr. Když úrokové míry porostou, ceny dluhopisů budou klesat. Všechny tyto konzervativní fondy budou v několika příštích letech prodělávat. Investování do dluhopisových fondů není úplně triviální. Hodit půl mega někam a nevědět, co to udělá, mi přijde jako hazard.

Lepší přístup je v současné době kombinace akciového fondu (ETF) a spořícího účtu. Čím méně akcií, tím menší výnos a riziko. Nastudujte Investice: William F. Sharpe.

Do podílových fondů se neinvestuje, abyste získal na spořáku o 0,5% lepší úrok!!!!
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod marek 1300 7. 12. 2017 23:49

mlsal:
ano, z Vašeho pohledu máte samozřejmě pravdu. Jenže já když neudělám tuto změnu, nechám to tak jak jsem to měl roky do teď a to postrádá ještě víc smysl, jsem natolik konzervativní, že určitě nezačnu studovat,jak jinak a lépe investovat toho půl mil. Nerozumím všem těm zkratkám co tady zazněly( KIID ap.) a už vůbec ne souvislostem o kterých se tu odborně píše, jsem odkázán na to co mi finanční poradce doporučí/poradí jako pro mne nejlepší řešení...
marek 1300
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mlsal 8. 12. 2017 00:13

Jste určitě tak konzervativní? Když to chcete na 1-3 roky tak je to důvod. Když investujete na 5 a více let, tak je to zbytečná ustrašenost. Vyplňte si nějaký investiční dotazník.

KIID: klíčové informace pro investory, musí zveřejňovat každý fond. Např.
https://www.moneta.cz/documents/cz/depo ... statut.pdf

Nejsem finanční poradce a nemůžu, ani nechci radit, do čeho máte investovat. Můžu jen poradit a pomoci pochopit problematiku investování. Spočítejte si, kolik vám vynese zvýšení úroku na spořáku a kolik zaplatíte na poplatcích fondu. Tohle je jen marketingová akce banky. Nikdy se nerozmýšlejte pod tlakem.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 8. 12. 2017 00:15

marek 1300 píše:ad filip893:
počítám s tím, že jsou jistě možnosti investovat do konzervativních nebo fixních fondů se 100%-tní návratností vkladu
Ne. Nic takového v ČR pokud vím neexistuje (v USA snad ještě ano, ale tam to taky budou rušit.) Podíly fondů jsou pravidelně (denně/týdně) přeceňované na reálnou hodnotu a nikdo nezaručuje, že neklesnou.

Jestli chceš 100% návratnost, tak si založ spořicí účet nebo termínovaný vklad a hotovo. Je to míň práce než investovat do fondu a líp to odpovídá.

Mít 0,5% p.a. navíc na úročení vkladu, a přitom zaplatit 0,5% (nebo i kdyby 0,25%) na začátku, a pak průběžně 0,8% p.a. + náklady na obchodování za správu investice, (a to už vůbec nemluvíme o tom, že skutečně dosažené TER nějak zatloukají, nebo je aspoň neumím najít), to ty peníze nech v peněžence a budeš na tom stejně.

-- 8. 12. 2017 00:16 --

marek 1300 píše:ano, z Vašeho pohledu máte samozřejmě pravdu. Jenže já když neudělám tuto změnu, nechám to tak jak jsem to měl roky do teď a to postrádá ještě víc smysl, jsem natolik konzervativní, že určitě nezačnu studovat,jak jinak a lépe investovat toho půl mil
Když to musíš nejdřív investovat, aby tě zajímalo, jak to funguje (což tak trochu chápu), tak investuj těch minimálních 300 Kč jednorázově nebo něco řádově podobného. Ne půl milionu!
fc70
Přeborník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků