Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod taylor729 4. 1. 2018 23:00

Tohle hodne lidi spatne interpretuje. 23% z vkladu je to pouze první rok (pokud prepocitavame na urok p.a.). Dalsi roky se ti zuroci 23% jen ty nove vklady, takze efektivne je to uz pulka, atd.
Na par let se to jeste vyplati, ale kdyz si spocitas efektivní urok treba za 30 let, tak uz to vyjde dost nic moc. Za to riziko jestli po te dobe ty peníze clovek vubec dostane to nestojí.
taylor729
Diskutér

Odeslat příspěvekod sniper76 5. 1. 2018 07:10

Markil píše:Chci si pro sebe založit od dubna nové penzijní připojištění na 5 let. V těch nových fondech a podmínkách nemám moc přehled, tak prosím o radu, koho byste zvolili a jaký přesně fond (strategii)? Budu to mít založeno na jinou osobu v rodině, která je v důchodovém věku, takže opravdu jen na 5 let a pak případně nové kolečko. Původní fond byl Allianz, ale ještě podle starého systému. Ten vypovídám ke konci března.
Do smlouvy dám samozřejmě sebe jako oprávněnou osobu. Bylo by ještě něco vhodného, na co nezapomenout?

Co to je oprávněná osoba? Na starých PP ji musel mít sjednanou pozůstalostní penzi a tam byt uveden jako oprávněná osoba. Nebudou případní dědici podávat žaloby?
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod elinor 5. 1. 2018 12:37

Oprávněná osoba je osoba, které je vyplacena pozůstalostní penze nebo odbytné. Pokud je uvedena, penzijní připojištění není předmětem dědictví. To mne inspiruje k myšlence, že peníze vložené do doplňkového spoření (nebo penzijního připojištění) nepodléhají dědictví, nemusí se z nich platit dědická daň a jsou navíc rozděleny ne dle zákona či závěti, ale dle toho, co je určeno ve smlouvě o doplňkovém spoření.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Markil 5. 1. 2018 17:17

Pořád čekám na nějaké návrhy kam s tím a případně, na co dát pozor ve smlouvě. Taky nevím, který typ těch jejich strategií, i když na pět let asi tu konzervativní?

Diskuzi, jestli se to vyplatí, jsem tu řešit nechtěl :-D Vyplatí, protože to bude jen na těch 5 let :idea: a takové úročení s min. rizikem těžko někde dostanu. I když je fakt, že jde o malé částky úspor... Ale kdo mi jen tak dá každý rok 2730 Kč? ;-) Pokud to někoho zajímá kolik vychází úroková sazba, tak jen zhruba pokud bych tam vložil vždy peníze na celý rok dopředu (pro měsíční úložky se to nepočítá úplně snadno, takže se mi to počítat nechce ):
1.rok 23%
2. rok 11,5 %
3. rok 7,67 %
4. rok 5,75 %
5. rok 4,6 %
Pak konec a případně nanovo.
Jde o hrubý úrok a navíc k tomu bude ještě zhodnocení fondu, které je nejisté.
Při měsíčních úložkách ty úroky vyhází ještě víc.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pestt 5. 1. 2018 17:29

No dobre, ale asi bych nemel to srdce tahat kvuli tomu pribuzneho nekam do banky. Da se to u nejakeho penzijniho fondu zalozit pres internet na dalku?
pestt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Markil 5. 1. 2018 17:36

Nevím, ke mě přijde poradce/agent a podepíšeme doma ;-) :-D
Přes internet jsem to nehledal, nechci s tím trávit čas běháním na poštu apod. Nebo nedej bože ověřováním podpisů. Já vím, na koho se obrátit, ale i pokud bych nevěděl, tak agentů je, že není problém pro nikoho si některého přivolat. Nakluše a jak rád :-D

pestt píše:Má to vůbec cenu pro těch 230 Kč měsíčně nebo kolik to je?


:-)) :-)) :-))
To je o úhlu pohledu:
Má cenu věnovat tomu řekněme hodinu času (sjednání smlouvy), když mi ta hoďka přinese 13 800 Kč? Sice ne hned, ale po 5 letech.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mlsal 5. 1. 2018 18:35

Markil píše:Pořád čekám na nějaké návrhy kam s tím a případně, na co dát pozor ve smlouvě. Taky nevím, který typ těch jejich strategií, i když na pět let asi tu konzervativní?

Smlouvu najdeš na stránkách penzijní společnosti. Nic zajímavého tam není. Budeš muset vyplnit Investiční dotazník. Zkus si nějaký sehnat a vyplnit. Podle výsledku si zvolíš strategii. Na 5 let je nejlepší vyvážená strategie, ale je to jen můj názor.

Na penize.cz vyšel článek s porovnáním penzijních fondů. Podle historických výnosů se člověk nemá řídit, ale alespoň se z toho dá zjistit, komu to šlape a komu ne a podle toho vybrat společnost. Nejlíp mi vychází vyvážená strategie ČS, ČP, ČSOB a KB. Konzervativní strategie budou všechny prodělávat, u vyvážené je alespoň šance na malý kladný výnos.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod LaNov 5. 1. 2018 22:45

taylor729 píše:Tohle hodne lidi spatne interpretuje. 23% z vkladu je to pouze první rok (pokud prepocitavame na urok p.a.). Dalsi roky se ti zuroci 23% jen ty nove vklady, takze efektivne je to uz pulka, atd.
Na par let se to jeste vyplati, ale kdyz si spocitas efektivní urok treba za 30 let, tak uz to vyjde dost nic moc. Za to riziko jestli po te dobe ty peníze clovek vubec dostane to nestojí.

Už to tu vysvětelovali jiní - samozřejmě, že 23% je za celou dobu spoření, která může být 5 nebo 30 let. Pokud to je za 5 let, jak bylo napsáno výše, tak tak vloží postupně 60 tis. a na konci dostane 73 800 + případný drobné úrok.
To s tím "vůbec nedostane" jsem ale nepochopil

-- 5. 1. 2018 22:48 --

elinor píše:Oprávněná osoba je osoba, které je vyplacena pozůstalostní penze nebo odbytné. Pokud je uvedena, penzijní připojištění není předmětem dědictví. To mne inspiruje k myšlence, že peníze vložené do doplňkového spoření (nebo penzijního připojištění) nepodléhají dědictví, nemusí se z nich platit dědická daň a jsou navíc rozděleny ne dle zákona či závěti, ale dle toho, co je určeno ve smlouvě o doplňkovém spoření.

Je to přesně, jak píše elinor. Pokud by někdo chtěl právní úpravu, tak je to v zákoně č. 42/1994 Sb. - § 23 a 25
Podle § 25 předmět děditcví jen pokud nenastane postup podle § 23 odst. 1 b - a to je právě určení oprváněných osob. A ještě bych dodal, že někteří používají pojištovací termionologii s "obmyšleným".
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Markil 6. 1. 2018 12:39

Jenomže těch tvých 23% za celou dobu spoření je nic neříkající údaj, který lidi jen mate. Úroková míra, která se dá porovnávat i s jinými možnostmi investic, se běžně udává roční, a ta jak je vidět i z mého přehledu velni rychle klesá s přibývajícími roky a množstvím peněz držených v tom spoření. Po 30 letech je už výše státních příspěvků vůči naspořené částce minimální procento a větší roli spíš hraje zhodnocení fondu...
Navíc tady hraje roli to, že výše státních příspěvků je fixní bez ohledu na výši celkových úspor, takže i když 5. rok to je těch cca 4,6%, což oři dnešních sazbách vypadá dobře, ve skutečnosti platí, že to, zda se tam peníze vyplatí držet i 6. rok, když už uplynula vázací doba, na tomhle údaji vůbec nezávisí. Musí se porovnat jen předpokládaná výše výnosů fondu bez státních příspěvků a kolik můžu mít výnos jinde. Když např. bude na spořících účtech úrok 1,5% a penzijní fond má zhodnocení jen 1%, tak se vyplatí penzijní fond zrušit, peníze převést na spořící účet a založit si zároveň nový penzijní fond, kam pošlu jen tolik, abych dál čerpal státní příspěvky...
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mlsal 6. 1. 2018 13:28

Při spoření 1000 Kč, státním příspěvku 230 Kč a nulovém výnosu fondu je efektivní výnos v jednotlivých letech:
1. 44,26%
2. 21,03%
3. 13,79%
4. 10,28%
5. 8,17%
6. 6,79%
10. 4,05%
15. 2,69%
20. 2,01%
25. 1,61%
30. 1,34%

Jestli např. na horizontu 10 let nejsi schopný získat jinde větší výnos než 4% p.a., pak se vyplatí penzijko i na 10 let. Točit to po 5-6 letech není vůbec špatné.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pestt 6. 1. 2018 13:55

Ja si puvodne zakladal penzijni pripojisteni jen kvuli bonusum z ING kreditky, ale tehdy pred lety jsem si rikal, ze az budu mit narok, tak si z toho necham vyplacet dozivotni rentu. To jsem asi premyslel blbe co? Nyni tam davam mesicne 1000 Kc, zamestnavatel dava mesicne 500 Kc a stat 230 Kc, pred koncem roku jsem dal mimoradny prispevek 24000 Kc kvuli danim, mam tam nyni zustatek kolem 222000 Kc. Uvazujete vubec nekdo o dozivotni rente z penzijniho pripojisteni?
pestt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod čulibrk 6. 1. 2018 13:58

To Mlsal: Jenže jak zalozíš penzijko jen na 5 nebo 10 let, aby jsi pak mohl vše vybrat?
čulibrk
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pestt 6. 1. 2018 14:05

Kdo je v duchodovem veku, tak muze na pet let ne? Kdo neni, tak ma pribuzne v duchodovem veku a uzavre to na ne.
pestt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mlsal 6. 1. 2018 14:15

pestt,

já uvažoval o předdůchodu, ale ještě mám na rozhodnutí čas.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod elinor 6. 1. 2018 14:47

Pestt,
já uvažuji o výplatě doživotní penze - mám staré penzijko do 50 let s technickou úrokovou mírou 4,5 % a navíc tam mám dost velké příspěvky zaměstnavatele.
Už nyní si nechávám vyplácet výsluhovou penzi (na 7 let).
elinor
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků