Kdy je vhodná kreditní karta?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Klamerka 9. 1. 2018 14:42

Dobrý den

Na fóru jsou thready věnované jednotlivým kreditním kartám a jejich vlastností, kde jsem při pročítání zaregistroval tisícové vrácené částky z plateb, kterými se někteří chlubí. Stavíme RD a každou chvíli platíme a nakupujeme drobnosti, což dá docela velkou částku, takže bych se rád svezl na této vlně a jestliže je možnost, že mi někdo něco vrátí, budu jen rád (nyní platím kartou ČS a sbírám body na iBod. Proteče jí 300k ročně a ve finále si tak mohu objednat předplatné novin. Stejně tak tankuji u Shell a po roce tankování si mohu koupit dvě láhve Cocacoly).

Zaregistroval jsem se na vratnepenize, ať mám něco alespoň z online nákupů, ale jsem nedisciplinovaný a nepostupuji podle pravidel, nebo se našla nějaká drobnost, kdy jsem udělal něco špatně.

Takže dotaz zní:
Peníze máme a není potřeba využívat kontokorentu na těchto kartách. Rád bych měl kartu (ideálně dvě pro mě a pro manželku), kterou by se platily veškeré náklady a jednou měsíčně by se jen přeposlalo z účtu dorovnání. Některé karty jsou vhodné na platby u obchodníků, některé na onlineplatby. Doporučíte mi nějakou variantu, která má potenciál nám v něčem pomoci? Zatím jsem se z jednotlivých threadů dočetl, že by měla být dobrá karta u Cetelemu?
Klamerka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2018 15:01

My taky stavíme (spíše dostavujeme) a navíc zahrádkaříme, přičemž si leccos děláme a kupujeme sami a osvědčila se mi v tomto směru kreditka od Monety v nastavení Dům, hobby, zahrada (nebo tak něco), která vrací 5% (max. 500,-/ měsíc) v obchodech daného typu (případně je možno ji přepnout do módu Elektronika, při koupi spotřebičů - navíc vrací ještě něco navíc v určitých obchodech - např. Datart, Kika). Mnohé obchody - Bauhaus, Hornbach, Ikea ... mají možnost koupit poukázky (fungují různě), a tak při plánovaném větším (>10 tisíc) nákupu nakoupím předem tyto poukázky. Nevýhoda je, že vrací pouze v nastaveném balíčku.

Pro nákupy na netu jsou lepší karty než Cetelka (ta nyní vrací 1% ze všeho, max. 500,-) - RB Mall (nevýhoda - vrací jen po celých 500,-), mBank e-shop vracejí 2 %, v kombinaci s Curve (jakákoliv platba se pak tváří jako internetová) se dají využít pro veškeré nákupy.

Pak ještě běžně využíváme karty s 1% vratkou, tam bych asi normálně preferoval tu Cetelku, která má navíc výhodu výhodných kurzů a při určitém chování není účtován poplatek za vedení.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod jumpmans 9. 1. 2018 17:28

pripadne jeste pokud jste klienty CEZ vraci CEZ karta 2% z kazde platby do vyuctovani CEZu - max 6000 rocne.
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ROlda78 9. 1. 2018 18:24

zase další vlákno o tomtéž: viewtopic.php?f=316&t=1257673&start=90
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2018 20:33

Ne zcela. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 9. 1. 2018 21:50

Nákup ve stavebninách v zimě na fakturu (zálohu) ve větším množ. vyjde nejlevněji. Na další příslušenství lze využít:

OBI - jednorázově 5 tKč nebo ŽL nebo stav.povol. nebo podepsanou hypotéku, jen domovská prodejna, 12M
3% do 80
5% do 250
10% do 500
15% nad

BAUMAX - první útrata 10 tKč, do 50 bez slevy, nebo stav.povol. (bez útraty)
3% od 50 do 100
5% do 200
10% nad 200

BAUHAUS - osobně na informacích
3% do 151 tKč
6% do 300 tKč
8% do 500 tKč
10% nad 500 tKč
ŽL nebo sta.povol.

HORNBACH - žádná sleva, trvale nízké ceny

Na stav.spoření se raději poptat. Ale v podstatě platí, co ušetřím, to projezdím...

https://www.finance.cz/478110-slevove-karty/ Lítadlo
https://www.finance.cz/479057-slevove-karty-2/ Bata, Billa
https://www.finance.cz/480481-slevove-karty-3/ Hobby, stavba
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2018 23:10

Slevu v Bauhausu a Baumaxu jsem k tomu čerpal též. Navíc v Bauhausu mívali poslední lednový víkend akci "rodinný nákup" se slevou 20%. Ovšem letos mi nějak nedorazil slevový kupón, tak nevím, jestli ji zrušili, byl jsem vyřazen, nebo mi pošta stále nedoručuje některé dopisy. Slevy v Bauhausu se nevztahují úplně na všechno zboží.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 10. 1. 2018 08:20

V Hornbachu je sleva 5% na kartu Quattro převydanou za Tankovací kartu.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2018 10:05

Jo, to je (tedy není to sleva, ale vratka), ale má to drobnou vadu - není v nabídce.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod neosobně 10. 1. 2018 17:38

Nejvyšší sleva stejně vždy vyjde částečný odpočet DPH, typicky 15%, když materiál či spotřebič poskytne levná spřízněná firma plátce DPH a provede "s montáží" ... :D
neosobně
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Klamerka 10. 1. 2018 17:41

Zdravím a děkuji za reakce.

Trochu jsem pročítal témata a upřesňuji si, co bych potřeboval:
- Někteří přispěvatelé mají více účtů s kartami a využívají podle toho, co jim více vyhovuje. To není nic pro mě, protože tímto chci mimo jiné zjednodušit naše rodinné platby.
- Moc se mi líbí Curve karta a vážně uvažuji o jejím pořízení. Mám trochu strach z nastavování v angličtině, ale jak jsem pochopil, potenciální riziko je při výběrech z ATM, což bych nedělal.
- Jak jsem také pochopil, jakákoli kreditka v kombinaci s Curve kartou je vlastně online platba, takže výhoda se vztahuje právě na online karty.

Protože mám jeden z účtů u mBank, uvažuji právě o kreditce u mBank (ale tam se posílají peníze na jakési mSpoření?), nebo o mall kartě, kde jsou 2000,00 hned a pak 2%. Také je zajímavá Alzakarta, která se vztahuje jen na jejich eshop, ale zase nabízí 5% slevu ze všeho.
Klamerka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ROlda78 10. 1. 2018 19:45

Curve je super! Které KK k ní, viz můj předch. příspěvek.. Moc není co nastavovat, pravda chtělo to z aplikace po registraci na support napsat, že máš tvr. adresu v ČR, ať pošlou kartu tam.. pokud vybereš z ATM jednotky tisíc měsíčně, problém nebude žádný. Teď je možná spíš otázka, jak dlouho se na ni čeká, když je už pro "všechny".

mKreditka: mSpoření, je prostě "vedlejší účet", kam ti přistávají mmj. prémie a odkud to můžeš 1x měsíčně zdarma převézt na mKonto
Mall od RB, vratka 2 % všude a 2000 kupon na nákup na Mall.cz, ale obvykle se za ni platí 500/600 Kč za rok (tady si také musíš prémie ručně převádět z IB, min. 500,- Kč)
KK Alza (Hb!), MoneyCard (Moneta) nebo Euronics (Hb!) jsou úžeji vázány na konkr. prodejce či kategorii. Euronics vlastně ne: všude jinde dává 1 % a více by měl vracet na Euronicsu a také v Kasa.cz a Datartu.

Pokud chceš fakt jen jednu a budeš platit hlavně v ČR, šel bych do mBank. Mallka je mi sympatičtější (používám ji), ale tu bys nemusel mí zdarma.
EDIT: I když já už ty 2000 od Mall.cz dostal, v tvém případě by to mohlo převážit proč upřednostnit RB.
Naposledy upravil ROlda78 dne 10. 1. 2018 20:19, celkově upraveno 1
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2018 19:55

Jo, pokud máš mBank, šel bych asi do té jejich karty. Z mSpoření jde peníze poslat (asi jednou měsíčně bez poplatku) na normální účet u mBank, tam problém není. Ale už mBank nemám, tak podrobnosti nevím.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Klamerka 10. 1. 2018 21:11

No, zažádal jsem si o curve kartu a uvidím. Je přede mnou 49 394 lidí, takže uvidím, kolik času bude potřeba. Zastavil jsem se v aplikaci právě na informaci, kolik žádostí je přede mnou, takže předpokládám, že další kroky budou až ve chvíli, kdy bude žádost vyřízena.

Mezitím si rozmyslím, jakou kartu k tomu, no.
Klamerka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pravý Tomáš Marný 28. 1. 2020 08:15

Paní je blbá jak troky a její příběh má sloužit jako varování před kreditkami :-D. https://www.idnes.cz/finance/financni-r ... viteze_frp
Pravý Tomáš Marný
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků