EK chce regulovat poplatky za SEPA platby

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Pezos 2. 4. 2018 10:24

Evropská komise chce rozšířit regulaci poplatků za SEPA platby i na země mimo eurozónu. Poplatky za převod eur by tak měly být stejné jako vnitrostátní poplatky (stejně jako to dnes funguje v rámci eurozóny).
Zajímavé bude sledovat reakci bank, očekávám něco ve stylu, že je to zruinuje. Přitom jizž dnes má spousta bank horší devizové kurzy než jsou valutové kurzy leckteré hotovostní směnárny + poplatky navrch.

Celý článek na: https://byznys.ihned.cz/c1-66094540-evr ... u-v-cizine

P.S.: další věc z článku moc nechápu:
Evropská komise navrhuje, aby mohl zákazník před zaplacením kartou či výběrem z automatu porovnat různé způsoby přepočtu a vybrat si. Dosud se systém při platbě kartou pouze ptá, jestli má cenu strhnout v eurech či v domácí měně, přičemž není vidět, na kterém způsobu bude zákazník případně tratit.

Z kontextu to vypadá na nějakou regulaci DCC.
Pezos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jisy 2. 4. 2018 13:28

Taky to tak chápu - akorát to vylepšili, že před platbou mi musí ukázat porovnání obou plateb, co se týká výhodnosti. Šmejdům s DCC by mělo odzvonit.
jisy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 2. 4. 2018 13:41

Ano, jde o DCC. Ještě kdyby tak přikázali bankám chovat se ke každé kurzové marži jako k poplatku, nejen u DCC…
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Pezos 13. 1. 2019 10:41

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/re ... 47ab5f122/
První česká banka ruší poplatek za platby v eurech. Ostatní to dostanou brzy povinně
"Politicky je text schválený, musí jen projít právními a jazykovými úpravami, a pak formálně schválen a podepsán zástupcem země předsedající EU a předsedou Evropského parlamentu. Zveřejnění v úředním věstníku, Official Journalu, očekávám do dvou měsíců," řekl Aktuálně.cz Tomáš Hládek, expert na platební styk České bankovní asociace.

Protože jde o nařízení EU, jednotlivé státy ho musí automaticky převzít a zavést ve stanovených termínech. Pro zavedení stejných cen pro domácí a přeshraniční platby platí datum do 15. prosince 2019.

A taky regulace DCC:
Nové nařízení také ochrání klienty před nevýhodnými platbami, když platí v zahraničí kartou nebo vybírají z bankomatu. Jde o službu Dynamic Currency Conversion (DCC), která nabízí úhradu transakce přímo v českých korunách, nikoliv v cizí měně dané země. O rostoucím počtu zneužívání této služby informoval on-line deník Aktuálně.cz v září.

Informaci, podle jakého kurzu se počítá a zda je možnost použít ještě jiný kurz, klient bude muset dostat ještě před zaplacením. Tato nová povinnost by měla platit zhruba do dvou let.
Pezos
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků