Účet v EUR + karta - kde nejlépe?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod evlo 27. 3. 2017 08:51

Ja jsem zalozil jediny EUR, ktery je tam mozne zalozit. Bezny jde jen v CZK.
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Smurfik 27. 3. 2017 08:57

Pokud ti v IB jde založit jen Fio konto, tak nemáš podepsaný nějaký dodatek, už nevím přesně jak se ten jejich formulář jmenuje. V tom případě musíš běžný účet založit na pobočce. Každopádně na stránkách banky je uvedeno, na jaké účty lze z Fio konta platby zasílat:
https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/spor ... -konto-eur
Smurfik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 27. 3. 2017 09:05

Chtít eurový účet v ČR je především o kompromisech - pokud chci nějak použitelné řešení, které pravidelně využiji, tak je nejjednodušší si zaplatit stokorunu pro Velký tarif u Air Bank - uvážíme-li, že na spořicím účtu pořád poskytuje sazbu 0,8 % p.a., tak se to může vyplatit (v eurozóně je docela luxus najít i spořicí účet se sazbou 0,5 % p.a.), jinak záleží co si člověk představí pod pojmem "normálně platit" - spoustu nákladů lze hradit právě platební kartou (sám právě pravidelné platby bankovním převodem ani nemám, kartou platím prakticky všecnny služby a zboží v eur, počínaje fakturou u operátora, přes jízdenky, třeba až po letenky), pokud jsou třeba pravidelné odchozí platby, pak zbývá zpravidla opravdu jen nějaký účet v eurozóně, na výběr je toho spousta...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod evlo 27. 3. 2017 09:07

Smurfik píše:Pokud ti v IB jde založit jen Fio konto, tak nemáš podepsaný nějaký dodatek, už nevím přesně jak se ten jejich formulář jmenuje. V tom případě musíš běžný účet založit na pobočce. Každopádně na stránkách banky je uvedeno, na jaké účty lze z Fio konta platby zasílat:
https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/spor ... -konto-eur

Dik, uz jsem to taky objevil, fio konto mam z doby kdy vysel iPhone 3g, nechci mit dva loginy, zkusim najit jestli jde dodatek online podepsat, to bude nejjednodussi. Mam tam 84 neprectenych zprav :D

-- 27. 3. 2017 10:08 --

fremantle píše:Chtít eurový účet v ČR je především o kompromisech - pokud chci nějak použitelné řešení, které pravidelně využiji, tak je nejjednodušší si zaplatit stokorunu pro Velký tarif u Air Bank - uvážíme-li, že na spořicím účtu pořád poskytuje sazbu 0,8 % p.a., tak se to může vyplatit (v eurozóně je docela luxus najít i spořicí účet se sazbou 0,5 % p.a.), jinak záleží co si člověk představí pod pojmem "normálně platit" - spoustu nákladů lze hradit právě platební kartou (sám právě pravidelné platby bankovním převodem ani nemám, kartou platím prakticky všecnny služby a zboží v eur, počínaje fakturou u operátora, přes jízdenky, třeba až po letenky), pokud jsou třeba pravidelné odchozí platby, pak zbývá zpravidla opravdu jen nějaký účet v eurozóně, na výběr je toho spousta...

A ma nekdo v CR k EURo uctu kartu zdarma?
Naposledy upravil evlo dne 27. 3. 2017 11:43, celkově upraveno 1
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod treborit 27. 3. 2017 11:04

Kartu zdarma k EUR ma napr. AirBank
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod evlo 27. 3. 2017 11:51

Tak vyreseno, hodim to k airbank, fio poladim nekdy jindy.

Dekuji za realne, nelzive informace, na forech se to moc nevidi.
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod paty07 28. 3. 2017 17:40

Zdarma vydává kartu taky Fio.

Záleží na jakém fóru, ale je fakt, že na garáži jsou většinou plky o ničem. :mrgreen:
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Hlava 7. 5. 2018 14:41

Potřeboval bych poradit, neb se v tom úplně neorientuju.
Chystáme se přesunout do Rakouska. Tzn. veškeré naše veškeré výdaje a platby budou v EUR (nákupy půjdou řešit kartami, ale minimálně nájem předpokládám bude převodem). Můj příjem bude od CZ zaměstnavatele v CZK, manželky příjem od AT zaměstnavatele v EUR.

Co jsme zatím lehce sondovali, tak účty v Rakousku je v zásadě vždy zpoplatněny, což mě poměrně překvapilo (nenarazili jsme tam zatím na nic jako "účet zdarma"). Zatím máme Fio účty (+ manželka tuším ještě nějakou Monetu). K tomu mám kreditní kartu RB Life (původně CiTi). Dle dotazů neumí RB spárovat českou kartu s rakouským účtem. Výběry z bankomatů bych předpokládal minimální (max. 1x měsíčně, ale spíš méně).

Jak to provozně vyřešit?
Udělat u Fio EUR účet a jet vše přes něj?
Nebo nějaký rakouský a jet přes ten (ale to hádám vyjde dráž na poplatcích?).
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod eeet 7. 5. 2018 16:26

Mozna vyjde levneji Eurovy ucet na Slovensku?
eeet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 7. 5. 2018 17:07

Hlava píše:Co jsme zatím lehce sondovali, tak účty v Rakousku je v zásadě vždy zpoplatněny, což mě poměrně překvapilo (nenarazili jsme tam zatím na nic jako "účet zdarma").


V Německu je to podobné. A debetní karty Maestro nebo V-Pay. Nejlepší bude založit účet v SK, tam to bude s nabídkou účtů zdarma určitě lepší, účet poslouží stejně jak ten rakouský, a najdou se i výběry z bankomatů zdarma.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 7. 5. 2018 17:57

Pokud to chcete mít pod jednou střechou a nevadila by stokoruna za vedení Velkého tarifu u Air Bank, tak je to velmi rozumná volba (s ohledem na to, že v tom paušálu jsou všechy příchozí/odchozí SEPA platby v ceně, dvě karty, výběry v eurozóně a dokonce i EUR spořicí účet se sazbou 0,8 % p.a.) - akorát jen případnou směnu měn bude dobré řešit jinak... Popřípadě si to nakombinovat ještě s Malým tarifem pro druhou osobu a vzájemně si disponentsky pořešit 2+2 karty (třeba 2x EUR, 2x CZK - pro každého jedna výběry ve Velkém tarifu, jedna pro platby)...

Jde to samozřejmě i bez poplatku, ale typicky takové obyčejné balíčky vyžadují plnění bambilionu podmínek, aby byly vedené bez poplatku, jinak vyjdou typicky více, než na cca. 4 € - ekvivalent oné stokoruny. Je možnost si to popřípadě i "poskládat" (například eurový účet u holandské bunq - ten je bez poplatku, ale i bez karty a pro výběry si třeba dobíjet Revolut, na výběry si k tomu navázat Curve), používat to pak nějak jde, ale to tě hodně musí i "bavit".
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Delitzsch 7. 5. 2018 17:57

V Rakousku opravdu nejsou účty zdarma obvyklé, ale existují výjimky. Například vím o internetové bance ING-DiBa, kde v případě, že na účet chodí mzda, je zdarma. V ceně je debetní karta Maestro (v Rakousku jsou debetní karty výhradně Maestro, pouze banka P.S.K. Bawag má VPAY, nepoužívají název debetní karta, ale Bankomatkarte) a kreditní karta VISA (poskytnuta při dobré bonitě). Možná najdete ještě jinou takovou internetovou banku. Většina tradičních bank nabízí při otevření účtu, kam chodí mzda (Gehaltskonto), vedení první rok zdarma. Mohla by vás zaujmout síť Erste Bank/Sparkasse, kde je pak v bankomatech České spořitelny výběr rakouskou debetní kartou zdarma (kurz určuje rakouská banka). Jinak všechny platby do Česka jdou jako SEPA platby, což znamená nulový poplatek na rakouském účtu a různý poplatek na českém. Zasílání české výplaty na rakouský účet rozhodně nelze doporučit. Pozor, jakmile by na rakouský účet nešla mzda, dostáváte se do jiné cenové kategorie, poplatky jsou výrazně vyšší. Propojení české Raiffeisenbank a rakouské sítě Raiffeisenbank neexistuje, zcela oddělené banky. V případě sítě Erste Bank/Sparkasse, Raifeisenbank a Volksbank platí pravidlo regionality, musíte otevřít účet v bance v místě, kde bydlíte. Ideální kombinace rakouského účtu je třeba s FIO, Air bank, určitě s Revolut. Jsou i další, i když komplikovanější varianty.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod luboal1 8. 5. 2018 08:10

https://www.easybank.at/de/produkte/konto.html

Mam v Rakousku tohle: Easy-gratis a spokojeny.
Ale prijem mam jen v EUR.Myslim,ze Kurs pri posilani CZK ne nej nebude nejlepsi.Nevim.
luboal1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 5. 2018 09:10

CZK bych rozhodně na EUR účet neposílal přímo. Je asi důležité, zda se tam tazatel stěhuje navždy, či se plánuje v dohledné době vrátit, jak vysoké budou příjmy v EUR vůči výdajům v EUR ... CZK bych ale každopádně posílal na český účet a v případě potřeby postupně směňoval, např. přes devizovku.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 8. 5. 2018 10:43

V případě práce v zahraničí je určitě lepší si tam rovnou otevřít účet, na něj posílat mzdu, atd. Bez toho se člověk obvykle neobejde pro různé účely, i kdyby se za to mělo něco málo platit.

Jinak asi mít u Fio CZK i EUR účet, přes ně prostřednictvím devizovky řešit případné převody mezi CZK a EUR. Těch 20 Kč za EUR převod je ještě skákatelné, třeba EU časem nastaví jednotná pravidla a ostatní české zlodějské banky si přestanou za SEPA platby nehorázné poplatky.
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků