Co s 15 miliony

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Elnor 12. 5. 2018 13:09

Zdravím místní komunitu, měl jsem štěstí a vydělal na kryptoměnách kolem 750k USD a moje otázka zní co s tím.
Bydlení mám vyřešené, dluhy žádné.

Nevěřím všelijakým poradcům a institucím, všechno dle mého názoru dělají pro vlastní zisk. Proto bych se chtěl zeptat tady, jak byste podobnou částku rozložili s tím, že investiční horizont je řekněme 40,50,60 let. Také bych uvítal nějakou pravidelnou rentu ať už dividendy nebo nájem, klidně pouze s použitím třetiny nebo poloviny portfolia pro tyto účely. Jak byste rozložili ty prostředky skrz různé instrumenty a případně kdy začít investovat, postupně, nebo si počkat na korekci, případně krizi? Předpokládám že někdo bude doporučovat akcie ať už v jakékoliv procentuální výši, potom jaké instrumenty využít podílové fondy, etf, vlastní portfolio, zajišťovat do koruny atd.

Díky předem za názory.

EDIT1: i pro kolemjdoucí pány :)
Naposledy upravil Elnor dne 12. 5. 2018 17:33, celkově upraveno 1
Elnor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kolem.jdouci 12. 5. 2018 13:53

Chtěl jsem ti poradit, ale jelikož tě zajímá jen názor žen, tak nemůžu.
Kolem.jdouci
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Venn 12. 5. 2018 14:02

1) Kupte dva byty v Praze. Z každého měsíčně čistého 10 tisíc + růst ceny nemovitostí
Z toho zbytku:
10 % do zlata
40 % do spořících účtu (Airbank, Equa banka, Creditas) (kdyby se naskytla nějaký dobrá příležitost)
20 % akcie (dividendové)
do 5 % P2P platformy - Mintos, Zonky
a zbytek bych dal termínovaného vkladu - JT banka, založil bych stavební spoření - pokud máte rodiče a jste za nimi za dobře, tak na jejich jméno a nějaké defenzivnější produkty
Jinak byste si měl pospíšot, protože koruna apreciuje vůči dolaru, abyste vůbec těch 15 mega měl
Venn
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 12. 5. 2018 16:39

Tohle není až tak otázka „co s penězi“, jako až skoro „co s životem“ :)

Z hlediska konstrukce portfolia otázka není jen horizont, ale i schopnost a potřeba nést riziko (a to jak dočasné výkyvy tak riziko trvalé ztráty).

První krok z hlediska investování je rozmyslet si, kolik peněz potřebuješ k dosažení svých cílů, a na to je potřeba ty cíle nějak formulovat. Už nejsi v kategorii „to je jasné, potřebuji co nejvíc peněz, mám jich na všechno málo“, jako většina začínajících investorů, takže nemusíš nutně investovat do nejrizikovější třídy aktiv, kterou sneseš.

S takovým horizontem tipuji, že chceš pracovat normálně a „jen“ mít důchod. (Nebo možná jde o něco jiného a cíl je předat dětem velké jmění? Nebo zkrátka najednou máš peníze a nevíš, za co je utratit, tak to chceš odložit? To je všechno v pořádku, ale trochu na tom záleží.)

Pointa je, že na „jen“ důchod stačí investovat velice konzervativně (no, teda… se současnými úrokovými sazbami možná ne velice, ale přesto), pokud jen udrží krok s inflací, 15M/30 let = přes 40 tisíc měsíčně v dnešních cenách, což by mohlo stačit. Takže jestli je primární priorita důchod a sekundární priorita naprosto klidné spaní, nebránil bych se ani sérii dlouhých pojištěných termínovaných vkladů (asi nejlépe stylem „bond ladder“, každý rok uložit desetinu na 10 let tam, kde zrovna nabízí nejvyšší realistický úrok).

Samozřejmě i na cíl „jen“ důchod můžeš být spokojenější s představou daleko vyššího důchodu za cenu nějakého kolísání a nějakého rizika trvalé ztráty, a radši investovat do řekněme akcií.

Ale s 15M se už dá uvažovat o trvalém příjmu a možnosti přestat pracovat, zkrátit si úvazek, zkusit dělat něco jiného atd. S výraznou akciovou složkou (90?%) se podle dlouhodobé historie dá rozumně očekávat výnos někde 4% nad inflaci, tj. 50 tisíc měsíčně v dnešních cenách, a jen dividendy budou někde kolem 2% nad inflaci, tj. 25 tisíc, nebo řekněme určitě minimální mzda. Ale to už se s termínovanými vklady neposkládá, a je tam riziko; a životní úroveň v ČR stoupá, takže nadprůměrný příjem se za 50 let může stát podpůrměrný. Osobně bych se s 15M ještě na pláž válet nešel, ale to taky záleží na výši reálně dosažitelného příjmu z práce. (Nebo možná zkrátit úvazek a jít studovat výnosnou vysokou školu?)

Takže první krok je opravdu rozmyslet si, jaké jsou cíle a kolik rizika „za to stojí“. Nebo, pokud nevíš, klidně dej zatím velkou část na termínované vklady, třeba 10% do akcií, ať si to „osaháš“. (Ale jestli jsi vydělal na bitcoinu, asi máš s volatilitou a rizikem ztráty nějaké zkušenosti :) )

----

Do čeho a jak investovat:

Akcie: ETF. Diskuzí už je tu několik, nejnovější viewtopic.php?f=312&t=1280299 . Pozor na USA estate tax. Investovat teoreticky klidně jednorázově, ale z psychologických a praktických důvodů asi po částech, třeba po desetinách nebo každý měsíc v průběhu roku až dvou – už jen proto, abys při prvním nákupu neudělal hloupý překlep a neskončily všechny peníze kdovíkde, je lepší to na ty desetiny rozdělit.

Dluhopisy: Z dlouhodobého hlediska stojí za zvážení, teď ale vycházejí pojištěné termínované vklady daleko lépe. A i v normálních dobách nevím, jak to udělat levně, platit přes 1% za české bankovní fondy je dost.

Pojištěné spořicí účty, termínované vklady znáš. Družstevní záložny za to riziko už asi nestojí.

Na zlato zapomeň, nic nevynáší a ani v nouzi se za něj na ulici těžko dá koupit chleba.

Jiné komodity, libovolné spekulace, kryptoměny, P2P půjčky, crowdfunding, „nové nápady“ – pryč od toho. Každé desetiletí nějaký nový nápad vyhraje loterii, nikdy se nedá předpovědět, který. Ale vysoké výnosy nejsou zárukou dalších vysokých výnosů, spíš naopak. Většina „nových nápadů“ jsou staré špatné nápady převyprávěné tak, že to není vidět, nebo že se na ně nevztahují staré zákony. Nutný standard je mít dobrou odpověď na „proč by mi měl vesmír platit za to, že do tohodle dám své peníze“; pokud se vesmíru nechce dobrovolně platit, asi nakonec nebude.

U každého nástroje počítat s rizikem, že instituce (banka, broker, …) bude mít nějaký problém, a mít aspoň dva opravdu různé.

Na minimalizaci politického rizika a vedení akcií v zahraničí nebo zakládání trustů mi na první pohled 15M připadá málo, ale nemám s tím zkušenosti, třeba bude vědět někdo jiný.

POZOR:

Zaplať všechny daně! Bylo by hloupé místo pohodlného života skončit ve vězení. Najdi si opravdového, důvěryhodného daňového poradce (někdo tu snad bude vědět, jak je najít) s dostatečným pojištěním profesní odpovědnosti.

Limit pojištění vkladů je 100k € na jednu banku; pro maximálně bezrizikové uložení je tedy potřeba je rozložit tak do 7 bank.

!!Za žádnou cenu nedělej okamžité zásadní životní změny typu výpověď všude, a neříkej o těch penězích ani širší rodině!! Naprostá většina lidí, co takhle najednou „vyhrají loterii“, skončí špatně, hůř než na tom byli předtím. Přečti si třeba https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Whittaker_(lottery_winner) . Manželce o tom asi říct chceš, ale ani děti ani rodiče to vědět nemusí.

Klidně pracuj dál třeba aspoň rok, není žádný spěch si rozmyslet, co se životem. Klidně pracuji do 70, jestli tě to baví – a přídadná možnost (pokud se tak rozhodneš) kdykoli s tím praštit a nemuset strpět nějakého idiota ještě požitek z práce dál zlepšuje. A i kdyby ses nakonec rozhodl nepracovat nebo zkrátit úvazek, radši postupně o pár hodin týdně, ať máš jistotu, že ten volný čas dokážeš naplnit nečím nedestruktivním a ať si okolí zvykne.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Chichi 12. 5. 2018 21:26

já bych volil investici do rekreačních objektů v turisticky atraktivních lokalitách (Krkonoše, Šumava, Jeseníky, Máchovo jezero, Lipno....) Koupit nebo postavit pěknou luxusní chatu. A pronajímat ji na týdenní dovolené. Dá se na tom vydělat mnohonásobně víc než na bytě s dlouhodobým nájemníkem. U luxusnějších chat není problém za týden vydělat 20 litrů v sezóně. Po termínech se jen zapráší.
A pak samozřejmě taky P2P půjčky, které jsou zajištěné.
Nick: Chichi; Povolání: Nosič dříví do lesa; Zájmy: Hledání dříví
Chichi
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Elnor 12. 5. 2018 23:04

Abych odpověděl na současné návrhy, začnu od konce

Chichi: Určitě nebudu kupovat ani stavět žádnou podobnou komerční nemovitost, ze 2 důvodů, zaprvé to není rozhodně diverzifikovaná investice, zadruhé už vůbec se mi o něco takového nechce starat, což platí i v případě P2P půjček.

Venn: Tohle už zní smysluplněji, akorát mi to procentuálně nevychází, 25 % z 15M je 3,75M a za tu cenu 2 byty těžko seženu, ale třeba se pletu.

fc70: Díky za nejzájimavější přispěvek a pohled na věc, ano je to z části i filozofická otázka. Každopádně nechci mít žádné problémy a daně tedy poctivě platím a i všechny disclaimers na konci splňuju, tedy nevozím v kufříku půl milionu jako borec z článku ani to nedávám nijak najevo v práci nebo doma.

Co se týče dosažení cílů, to už je složitější otázka.
Jak jsem uvedl bydlení již mám vyřešené, nějakou mzdu pobírám a něco člověk stejně dělat musí, tak v tom hodlám pokračovat.

Představa je asi taková, že bych z těch peněz chtěl v zásadě 3 věci:
1. Přivýdělek ve formě dividend/nájmu, bohužel netuším jestli se vyplatí dneska kupovat nemovitost. Ale tento přivýdělek nemusí být nijak velký, stačí třeba 1-2 %.
2. Něco pro vlastní děti do startu života
3. Když by se to povedlo tak i pro případná vnoučata, prostě nějaké trvale udržitelné bohatsví po generace, třeba to neutratí za kokotiny.

Jinak abych se ještě vyjádřil k těm návrhům, mám s těmi termínovanými vklady a sporokonty ten problém, že tam nevidím tu přidanou hodnotu. Navíc, člověk je z kryptosvěta zvyklej na ty výkyvy, tudíž mi pořád jako nejlepší volba připadají akcie, -30 % za den nebo měsíc mě nechává naprosto klidným. Nicméně zase je asi blbost dát úplně všechno do akcií, kór když jsou na maximech.
Elnor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 13. 5. 2018 06:14

TV jako jádro řešení nijak zvlášť nedoporučuji, jen upozorňuji, že už máš takové možnosti (což většina lidí řešících důchod nemá). Dlouhodobě jsou z těch standardních tříd aktiv nejvýnosnější akcie, v jistém smyslu jsou snad na opravdu dlouhém horizontu i nejbezpečnější (pokud bereme jako cíl ochranu před inflací).

Z akcií je nějaký příjem, a likvidní jsou pro libovolné trochu předvídatelné vyšší výdaje dostatečně (dětem do startu jde odprodat akcie třeba 3–5 let předem a vynout se rizku momentálního propadu v okamžiku plánovaného daru). Takže požadavky 1–3 můžou splnit třeba samy o sobě.

Nájem je populární, ale je to do značné míry podnikání, je o to potřeba se daleko víc starat než jen koupit ETF. Na druhé straně je snadné vzít si hypotéku, čímž se výnos může znásobit - proto je to taky populární, většina si nemůže na žádnou jinou investici vzít levný úvěr. A jestli je to něco, co chceš nebo umíš dělat, je to nějaká diverzifikace (i politická – je víc lidí, co pronajímají byt, než lidí, co mají spoustu peněz v akciích, tak je politicky méně průchodná nějaká zásadní (pseudo)konfiskace bytu).

Ať už jsi na výkyvy zvyklý nebo ne, něco by v měně, ve které utrácíš, být mělo. Akcie můžou kdykoli klesnout o 10% a kterýkoli půlrok o 40%, a bylo by hloupé muset je kvůli středně velkému nepředpokládanému výdaji (havárie auta) muset prodávat po poklesu. Ale to může být klidně pod 1M.

Jinak, jestli jsi schopný a ochotný držet 90% v akciích, no proč ne.

Teorie říká, pokud se tvá situace nějak výrazně neliší od průměru ostatních investorů, držet „tržní portfolio“ (tj. „vše, do čeho se investuje“) v tržních poměrech; a případnou nižší nebo vyšší schopnost nést riziko řešit ukládáním do bezrizikové hotovosti, nebo finanční pákou (tu páku teda nelze doporučit skoro nikomu). Takže by tam kromě akcií měla být i výrazná dluhopisová složka – ale teď aspoň v Evropě vynáší spořicí účty a termínované vklady víc než dluhopisy i s velmi dlouhou splatností, takže (snad) dočasně dluhopisy nedávají smysl.

Akcie na maximech… jenom takhle řečeno vůbec nejsou problém, hodnoty akciích v penězích rostou pořád řádově tak, jak roste HDP a hodnota firem, takže maxima by klidně mohla být každý rok, nebo třeba polovinu dní, a není na tom nic divného. Ano, ohodnocení je fakt vysoko, a spadnout ceny můžou hodně výrazně; jen se na to už pět let čeká a pořád nic. Navíc equity premium vůči hotovosti prý zůstává zhruba na historických úrovních, takže to vysoké ohodnocení akcií je spíš dáno nízkým výnosem všeho ostatního – a stejně jako je v principu možná nárazová korekce k historickým průměrům, je taky možný jen velice pozvolný návrat do normálu; co já vím, třeba tak, že dividendy se budou vyplácet v současné výši, ale nominální ceny akcií neporostou, dokud do nich hodnota firem při historickém ocenění „nedoroste“. (Pro jistotu, vůbec nepředpovídám, že se to stane, jen teoretizuji, že by mohlo.) Různé vládní instituce se asi budou snažit průdkým propadům předejít (což se jim ale nemusí podařit, můžou taky paniku dalším zadlužováním ještě zhoršit.)

Vzhledem k tomu, že snad cokoli jiného než akcie, nemovitosti v bublině, a vlastní úspěšné(!) podnikání teď reálně ztrácí na hodnotě, nevidím moc smysl v tom cíleně zůstávat v penězích a čekat roky na pokles akcií, který nikdy nemusí nastat (a nebo, pravda, může nastat hned toto pondělí). Investovat vše nárazově jeden den rozhodně ne – ale rozložit to na rok, možná dva, se myslím dá docela s klidem. Pokud je při současném vysokém ocenění očekávatelný průměrný výnos někde nad 5%, tak mít dva roky zainvestováno a pak 10% propad nebo mít dva roky hotovost je velice hrubým odhadem nastejno – a bez toho 10% propadu jsou akcie zjevně lepší.

-- 13. 5. 2018 07:18 --

(K „přidané hodnotě“ – i když teď TV nedosáhnou na inflaci, to ještě neznamená povinnost investovat víc rizikově. Ano, může být lepší to dát i do těch akcií, a třeba konkrétně tobě by to mohlo dobře vyhovovat (co já vím, nikdy jsme se neviděli), ale akcie nejsou v žádném smyslu „rovnocenná alternativa TV“ a varuji před přemýšlením ve stylu „chci výnos X% a dám peníze tomu, kdo mi to slíbí, ať už slíbí jakýkoli mechanismus“.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod KDante 13. 5. 2018 08:09

Jak píše fc70, z velké části je to nejdříve filozofická otázka, co chceš dál dělat, jestli nemáš nějaké další (nenaplněné) tužby - lítání, expedice na Antarktidu etc., které bys chtěl realizovat a tak. Ale budu předpokládat, že na tyto záležitosti máš peníze někde jinde. Ještě také trochu záleží na tvých současných přebytcích z příjmů. Pokud ti každý měsíc zůstane 50 tis, které neutratíš, pak může rozhodování vypadat jinak.

Teorie diverzifikovaného investování říkají, že rozložení investic by mělo být cca následující:
* Cash (optimum 10%) - spořící účty, kratší TV
* Dluhopisy (optimum 30%) - dluhopisy a další půjčky
* Akcie (optimum 30%) - a také různé akciové deriváty
* Nemovitosti (optimum 20%) - investiční nemovitosti, ne to kde bydlím
* Alternativa (optimum 10%) - zlato, diamanty, veterán, krypto

Nicméně, to rozložení si každý můžeme nějak přeuspořádat a např hotovost, nebo aleternativu (tu především) bych snižoval tak na 2-5%.

Osobně bych v tvojí situaci zvážil několik věcí.
1. Jak píše fc70, nějakou rozumnou částku (pro mě cca 1M) nechat na spořících účtech a termínovaných vkladech a to dlouhodobě, pro všechny případy. Pokud jsou však vysoké přebytky z příjmů, tak to považuji za zbytečné, protože takovou rezervu si rychle zase vytvoříš.
2. Pořídil bych rozumnou nemovitost v místě, kde se dá předpokládat, že by
a) tvoje děti byly případně ochotné bydlet - Praha?, Brno?
b) ty jsi byl ochotný bydlet v důchodu - horský apartmán?, malý byt v centru města?
c) případně další rozumnou nemovitost (blízko centra s VŠ) v tvém případě cca v hodnotě do 30%

3. zbytek bych postupně v průběhu 2 let rozinvestoval do akcií (nejspíše formou ETF na široké portfolio). Při takto dlouhém horizontu je klíčové vybrat fondy/správce, které už dlouho existují. Sám mám zkušenosti, že už mi v průběhu 10 let 3x znemožnili pravidelné investování do fondů, které jsem si vybral. Také budeš chtít mít fondy, které zisky reinvestují místo aby vyplácely dividendy, kvůli danění.
Nicméně tady by se hodilo upozornit ještě na jeden zásadní zádrhel a tím je měna. Hodilo by se totiž také vědět, v jaké měně budeš utrácet ty (a tvoje děti) úspory. Pokud jsou to CZK, pak já osobně počítám s tím, že CZK/USD bude více posilovat, než CZK/EUR, kde je přímější vazba. V takovém případě se hodí zajištění do CZK, což se na větším portfoliu už dá poměrně rozumně udělat - např. měnovým forwardem https://www.roklen.cz/roklenfx/forwardy. Blbý je, že se o to musí člověk starat.
V podstatě hledáš něco jako http://www.partnersis.cz/podilove-fondy ... selection/, zajištěný do CZK, vyplácí pravidelnou rentu, je to bez práce. Myslím, že jsou stále ještě schopni manažerský poplatek snížit až k 0% - fond teprve začíná

Také se mi líbí princip fondu Quant http://www.fondquant.cz/fond-quant, který je vázaný na velikost měnové zásoby, což mi přijde více než rozumné. Nákladovost je sice vysoká, ale 1M tam asi není problém vložit.

Pokud bys uvažoval o tom víc si užívat, tak bych doporučil řídit se pravidlem Williama Bengena - 4% ročně odkupu představují stále bezpečnou doživotní annuitu. Samozřejmě z velikosti investičního porfolia.

Více k tomu se dá nastudovat zde:
https://www.forbes.com/sites/wadepfau/2 ... a0599e6be4

http://www.vanguard.com/pdf/s325.pdf
KDante
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 13. 5. 2018 08:40

Zdá se, že Elnor ví nejlépe, kam jeho 15 milionů korun uloží.
On se zde jen chtěl pochlubit, že vydělal 15 milionů s kryptoměnami. :-)
Zajímavé by bylo vědět jen, zda prodal kryptoměny v prosinci 2017 blízko jejich vrcholu, nebo si nechal klesnout ceny na polovinu a prodal kryptoměny několik měsíců později.

Já mám zde na starosti jen ta jména levných dividendových akcií ze západní Evropy a z USA, které se mohou dnes koupit nepředražené a sám je také kupuji každý měsíc. :idea: http://nr1a.com/Mary-Ann-stocks.htm
Neměly by být kupovány žádné akcie z bývalých socialistických zemí. Protože akcie největší česká akciové společnosti ČEZ 7 let klesala a 3x snižovala dividendy a další pokles zisku závodu, pokles kurzu akcie a pokles dividendy se očekávají budoucí léta. A u všech ostatních socialistických akcii je možno očekávat stejná ublížení akcionářům.

Pan Elnor by se neměl omezovat na dividendové blue chip firmy ze zemí, které strhnou z dividend 15% (USA, Nizozemsko)(0% Británie), ale koupit kvůli diverzifikaci i levné akcie z Německa: BASF, BMW, Munich Re, přestože strhnou z dividend 26.38% daň.
V USA připadají v úvahu dnes jen 2 levné akcie ATaT a Kraft Heinz. Ostatní americké akcie, dnes drahé (JNJ, PG, PFE, CSCO, WFC) by se měly koupit několik let později, na konci velkého krachu.
A pak zde máme levné dividendové blue chip akcie Iberdrola (19% daň), Royal Dutch Shell (třída A 15% nebo třída B 0% daň) a levná akcie od farmacie Sanofi (30% daň).
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Elnor 13. 5. 2018 09:23

Ladislav 1. : Kdybych to tak věděl, tak se neptám. Jasně takový to, že se píše všude akcie jsou nejlepší long term, to si přečíst umím, ale třeba o tom rozložení dle diverzifikované teorie jsem zatím nikde nečetl.
A co se prodeje týče, prodával jsem nadvakrát, poprvé BTC na 18k před vrcholem a potom na asi 11k po propadu a korekci ceny nahoru. Nicméně oba prodeje jsou několikanásobek nákupní ceny a průměr mi vychází na zhruba 15 tisíc, což považuju za úspěch.
Elnor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 13. 5. 2018 14:20

''Diverzifikovanou teorii'' nevedu, ale uložil jsem od 2006 do 2018 všechny peníze do 22 akcií z různých branží a chci je držet stále, přes všechny předražení a hluboké krachy a zotavení, jen kvůli dividendám jako důchod, ve kterém už jsem od 63,5 let. Jiná aktiva nemám než akcie. (BASF, BMW ST, Münchener Rückversicherung, AT&T, Bank of America, Cisco Systems, Johnson & Johnson, Kraft Heinz, Pfizer, Procter & Gamble, United Technologies, Wells Fargo, Banco Bilbao, Banco Santander, Iberdrola, Telefonica SA, BHP PLC, HSBC, Lloyds Banking Group, Royal Dutch Shell A + B, Tesco, Sanofi)
Některé z mých 22 jsou dnes drahé, ale já je koupil už 2009-2010.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eeet 13. 5. 2018 15:08

Akcie jsou nanic, kupujes je - platis za to poplatky, prodavas je - platis za to poplatky a daň, vyplaci ti dividendy - platis za to poplatky a daň, a to jeste urcite platis nejaky pausalni poplatek za spravu portfolia. Nikdy nemas 100% jistotu, jestli bude cena akcii stoupat nebo klesat. Na akciich se vydelat da a to hodne, ale jen pokud budes za poplatky zprostredkovavat jejich nakup, prodej, spravu portfolia. Proto tihle zprostredkovatele vsude melou ty sve nesmysly o zisku z akcii a velkych dividendach.
eeet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarekVach 13. 5. 2018 15:46

"Na akciich se vydelat da a to hodne, ale jen pokud budes za poplatky zprostredkovavat jejich nakup, prodej, spravu portfolia."

To jo no, na začátku ledna 2016 jsem nakoupil pár akcií na BCPP (ČEZ, KB, Erste a VIG), pak jsem je prostě jenom držel a pobíral dividendy a teď o 2 roky a 4 měsíce později jen zisk z prostého držení činí téměř 2 miliony CZK čistého. Poplatky dělaly všeho všudy tak 6 tisíc. Neříkám, že by to nebylo štěstí, že jsem za 2 roky na akciích udělal asi +30 %, ale odvolávat se na poplatky tady myslím nemá moc smysl. Daleko větší poplatky jsou v případě, že se peníze svěří nějakému fondu, tam můžou dělat poplatky třeba 2-3 % ročně, což může schramstnout třeba i většinu samotného výdělku. To by se teprve protočily panenky. Ale když někdo koupí levné ETF, tak za to neplatí v podstatě nic. Rovněž odvolávat se na daně nemá moc smysl, protože daně se platí všude, někde dokonce i větší (např. nemovitost daň z převodu nemovitosti, daň z pronájmu stejně zůstává...), v tom akcie nijak znevýhodněné nejsou, tedy při držení min. 3 roky, kdy se splní časové testy, aby nedocházelo ke zdanění jak dividend, tak i samotného zhodnocení titulu.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 13. 5. 2018 16:36

Zdenda jenom placa o necem, co nechape. A tak to shazuje.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod luboal1 13. 5. 2018 16:51

Co s 15 Milliony?To je ale blba otazka!!!
Uzivat si zivot a proste zit!!!!
luboal1
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků