Co s 15 miliony

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MarekVach 13. 5. 2018 17:16

"Co s 15 Milliony?To je ale blba otazka!!!
Uzivat si zivot a proste zit!!!!"

Když se to neinvestuje, tak útratami a inflací to bude za 20 let fuč... Když se to investuje, tak to může kupní sílu zachovat navždy (i po 10 dalších generací) a na ty útraty může být stejně.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 13. 5. 2018 17:29

Přesně tak; lidský mozek má tendenci u vyšších částek úplně přestat počítat, ale to vede k průšvihu.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod MarekVach 13. 5. 2018 17:50

Hh, u mě mozek pracuje přesně obráceně, čím víc peněz, tím větší starost o ně, protože vím, že už je nikdy v životě nemusím vydělat. Jenže ono dneska investovat, to fakt není p*del. Až v lednu 2019 splním časové testy, tak bych chtěl vysypat z portfolia min. Erste a z peněz, co mám na účtech u sázkovek, koupit barák na bydlení. Ale ty ceny nemovitostí jsou teď tak příšerný, že se k tomu stejně asi neodhodlám...
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod eeet 13. 5. 2018 18:18

Penize kazi charakter. Nejstastnejsi zivot stejne prozivaji ti, co zadne penize nemaji.
eeet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noxik 13. 5. 2018 18:55

eeet: A proc je tedy tolik miliardaru hloupych, ze se vseho nevzdaji a neziji stastnym zivotem bezdomovce?

MarekVach: Co nejdriv kup dobry pozemek a stavej ve vlastni rezii. Sam sobe to neosidis a cena muze byt jinde.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MarekVach 13. 5. 2018 19:05

Noxik: To myslíš za 4.000 CZK / m2, 5 km od centra města?
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod eeet 13. 5. 2018 19:12

Noxik: Asi necetli Bibli.

Matous 19
23 Ježíš řekl svým učedníkům: „Amen, pravím vám, že bohatý těžko vejde do království nebeského.
24 Znovu vám říkám, snáze projde velbloud uchem jehly než bohatý do Božího království.“
eeet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 13. 5. 2018 20:15

Elnor píše:Zdravím místní komunitu, měl jsem štěstí a vydělal na kryptoměnách kolem 750k USD a moje otázka zní co s tím.
Bydlení mám vyřešené, dluhy žádné.

Nevěřím všelijakým poradcům a institucím, všechno dle mého názoru dělají pro vlastní zisk. Proto bych se chtěl zeptat tady, jak byste podobnou částku rozložili s tím, že investiční horizont je řekněme 40,50,60 let. Také bych uvítal nějakou pravidelnou rentu ať už dividendy nebo nájem, klidně pouze s použitím třetiny nebo poloviny portfolia pro tyto účely. Jak byste rozložili ty prostředky skrz různé instrumenty a případně kdy začít investovat, postupně, nebo si počkat na korekci, případně krizi? Předpokládám že někdo bude doporučovat akcie ať už v jakékoliv procentuální výši, potom jaké instrumenty využít podílové fondy, etf, vlastní portfolio, zajišťovat do koruny atd.

Díky předem za názory.

EDIT1: i pro kolemjdoucí pány :)

Elnor,

Pokud máte horizont opravdu 40 let (tj. 40 let nebudete nic čerpat a všecko reinvestujete), tak na nic nečekejte a za všecko kupte irská etf EUNL+IS3N+IUSN v tržních vahách přes 2 brokery, např. Fio + Lynx. Eura nakoupíte levně např. na EasyChange. Můžete čekat reálný výnos cca 3 % až 4 % ročně. Měnové zajištění v tomhle případě (akcie+dlouhý horizont) neřešte. Zabezpečte si pokud možno nadstandardním způsobem účty proti hacknutí + dávejte si na IT rizika po celou investiční dobu pozor (stejně jako u bankovního účtu).

Nerozumím požadavku na pravidelnou rentu. Rentu si "vyrobíte" ručně, odprodejem vždycky části ptf po uplynutí 40 let. Žádnou dividendu / rentu z fondu nepotřebujete.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 14. 5. 2018 06:53

:-( ''Žádnou dividendu / rentu z fondu nepotřebujete.'' :-(
Nikdo by neměl nechávat dividendy z akcií investiční společnosti.
Každý by si měl vytvořit svůj vlastní fond nebo vlastní ETF bez poplatků ale s krásnými dividendami každý měsíc z jiné akcie.
Kdyby někdo chtěl mít ETF na DAX nebo ETF na Dow Jones, jistě za několik dní na to přijde, že všech 30 akcií mít nemusí a vybere si jen 5-10 akcií z indexu DAX a 5-10 akcií z indexu Dow Jones. Ty levnější akcie, s lepší dividendou, s lepším grafem, od firem s růstem tržby a bez konkurence. Například kdo koupí z DAXu akcie BMW, už nemusí mít akcie Daimler a VW. A komu se nelíbí ta telekom v D.J. ani banky v D.J., koupí mimo index ty akcie ATaT a Wells Fargo.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ab84 14. 5. 2018 08:43

MarekVach píše:... a z peněz, co mám na účtech u sázkovek...


Na co sázíš?
ab84
Nadšenec

Odeslat příspěvekod luboal1 14. 5. 2018 09:41

MarekVach píše:"Co s 15 Milliony?To je ale blba otazka!!!
Uzivat si zivot a proste zit!!!!"

Když se to neinvestuje, tak útratami a inflací to bude za 20 let fuč... Když se to investuje, tak to může kupní sílu zachovat navždy (i po 10 dalších generací) a na ty útraty může být stejně.

To je pravda.
Bral jsem to z meho hlediska,60-ti leteho starce. 8-)
luboal1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aw10 14. 5. 2018 09:50

Elnor: Se zajištěným bydlením a horizontem 40+ bych dal podstatnou část do akcií. Nevím, jaké máš náklady, ale s 15 miliony (i s polovinou) se dá sestavit "konzervativní" akciové portfolio složené z kvalitních firem vyplácející pravidelnou každým rokem se zvyšující se dividendu (o víc jak inflaci). Nůžky se rozevírají a pokud jsi skromný, máš dokonce života vystaráno. Můžeš se věnovat věcem, co tě baví.
Uvažujete o založení účtu u Lynx? Nabízím $50 bonus na poplatky za obchody. Piště do zpráv.
aw10
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 14. 5. 2018 10:11

aw10 píše:Elnor: Se zajištěným bydlením a horizontem 40+ bych dal podstatnou část do akcií. Nevím, jaké máš náklady, ale s 15 miliony (i s polovinou) se dá sestavit "konzervativní" akciové portfolio složené z kvalitních firem vyplácející pravidelnou každým rokem se zvyšující se dividendu (o víc jak inflaci). Nůžky se rozevírají a pokud jsi skromný, máš dokonce života vystaráno. Můžeš se věnovat věcem, co tě baví.

aw10,

Klasický nesmysl. Vyplacení dividendy není o nic lepší než nevyplacení dividendy + růst ceny akcie o nevyplacenou divi.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod aw10 14. 5. 2018 10:51

Nehodnotil jsem, jestli je vyplacení dividendy lepší nebo ne. Elnor psal, že by rád uvítal pravidelnou rentu, to pravidelně zvyšující se dividenda splňuje dokonale.

Navíc v době krize ceny akcií klesnou o více než 50%, to není nejlepší doba na odprodej části portfolia. Naopak, přebytek vyplacených dividend může posloužit jako cash pro nákup dalších akcií. Při poklesu 50%, portfolio s 500 000 ponese minimálně stejný příjem z dividend jako s 1 000 000.

Jde jen o to, jestli člověk chce pravidelný pasivní příjem a z toho žít. Pokud ne, tak ať si klidně koupí reinvestující ETF (je to bez práce).
Uvažujete o založení účtu u Lynx? Nabízím $50 bonus na poplatky za obchody. Piště do zpráv.
aw10
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 14. 5. 2018 11:14

aw10 píše:Nehodnotil jsem, jestli je vyplacení dividendy lepší nebo ne. Elnor psal, že by rád uvítal pravidelnou rentu, to pravidelně zvyšující se dividenda splňuje dokonale.

Hodnotil, akorát si to asi neuvědomujete. A nesplňuje. Zvyšuje se tím jenom rizikovost portfolia.

aw10 píše:Navíc v době krize ceny akcií klesnou o více než 50%, to není nejlepší doba na odprodej části portfolia. Naopak, přebytek vyplacených dividend může posloužit jako cash pro nákup dalších akcií. Při poklesu 50%, portfolio s 500 000 ponese minimálně stejný příjem z dividend jako s 1 000 000.

To je zase to samé. "Přebytek vyplacených dividend" není lepší než "přebytek nevyplacených dividend". Točíte se pořád dokola kolem té samé nepravdy.
jednadva
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků