Co s 15 miliony

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod aw10 14. 5. 2018 14:15

jednadva píše:Hodnotil, akorát si to asi neuvědomujete. A nesplňuje. Zvyšuje se tím jenom rizikovost portfolia.


Klidně si můžem tykat. V čem je to rizikovější?

jednadva píše:To je zase to samé. "Přebytek vyplacených dividend" není lepší než "přebytek nevyplacených dividend". Točíte se pořád dokola kolem té samé nepravdy.


Tady se asi neshodnem. To nevadí, je možný, že to nechápu. Mě to ale sedí víc, dividendy jsou vypláceny na základě počtu akcií. Pokud chci žít z dividend, je potřeba "hromadit" KUSY akcií a ne jejich hodnotu či cenu. Chápu, že reinvestující ETF ty dividendy reinvestuje, takže to vypadá, že to je to samé. Ale v okamžiku, kdy to ETF dividendu reinvestuje, já vlastním pořád stejný počet reinvestujícího ETF jako na začátku.

Jak píšeš, ta nevyplacená dividenda je stane součástí ceny a abys tu dividendu dostal, musíš část portfolia odprodat a tudíž prodáš několik kusů akcií. Pokud ale dostáváš pravidelnou dividendu, tak ti počet kusů neklesá. Pokud ti tato dividenda pokryje běžné výdaje a každým rokem se zvyšuje o víc jak inflaci, tak není co řešit. Cena akcie může lítat o 50% nahoru, dolu každý rok.
Uvažujete o založení účtu u Lynx? Nabízím $50 bonus na poplatky za obchody. Piště do zpráv.
aw10
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 14. 5. 2018 15:22

aw10,

Ne všechny akcie vyplácí dividendy. Tím, že koupíte jenom dividendové, se připravujete o diverzifikační efekt. Neboli je to rizikovější investiční strategie.

aw10 píše:Ale v okamžiku, kdy to ETF dividendu reinvestuje, já vlastním pořád stejný počet reinvestujícího ETF jako na začátku.

Ano. Vlastníte podíl na NAV toho ETF. Vaše firma dosáhla zisku, takže se zvýšila její hodnota, neboli hodnota akcií v ETF, a tím NAV toho ETF. Pokud by firma vyplatila dividendu, snížila by se hodnota jejích akcií, ale ETF inkasuje dividendu a NAV toho ETF zůstane stejné.

aw10 píše:Jak píšeš, ta nevyplacená dividenda je stane součástí ceny a abys tu dividendu dostal, musíš část portfolia odprodat a tudíž prodáš několik kusů akcií. Pokud ale dostáváš pravidelnou dividendu, tak ti počet kusů neklesá.

Pokud hodnota jednoho papíru poroste rychleji než vaše spotřeba, tak potřebujete s časem prodat čím dál míň papírů, abyste spotřebu pokryl. Tím pádem nikdy ptf nespotřebujete.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 14. 5. 2018 16:52

"ab84" "Na co sázíš"

Hlavně tenisy, baskety a volleye.



Co se týče akcií, tak mi přijde, že ty akcie, co nevyplácí dividendy, jsou pro dlouhodobého investora ještě rentabilnější, protože po 3 letém splněném časovém testu má vlastně sníženou daňovou zátěž, když se mu nedaní dividenda, ale nabaluje se mu to na hodnotu samotné akcie.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aw10 14. 5. 2018 17:17

MarekVach píše:Co se týče akcií, tak mi přijde, že ty akcie, co nevyplácí dividendy, jsou pro dlouhodobého investora ještě rentabilnější, protože po 3 letém splněném časovém testu má vlastně sníženou daňovou zátěž, když se mu nedaní dividenda, ale nabaluje se mu to na hodnotu samotné akcie.


Pokud zrovna netrefíš bezdividendovou akcii jako je například Berkshire Hathaway, tak historicky dividendové akcie jasně vítězí.
https://i1.wp.com/www.suredividend.com/ ... =710&ssl=1
Uvažujete o založení účtu u Lynx? Nabízím $50 bonus na poplatky za obchody. Piště do zpráv.
aw10
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radecekh 14. 5. 2018 17:29

MarekVach:
To, že růstová akcie je rentabilnější, platí jen tehdy, když společnost má kam růst. Tedy v okamžiku, kdy společnost vydělané peníze má kam investovat, aby nesly zisk, tak v pořádku, vyplatí se, aby nevyplácela dividendy. V opačném případě, je výhodnější, když peníze svým akcionářům rozdělí, byť za cenu zdanění.
Když má třeba Apple nasysleno 300 miliard, které jen leží na účtech, je to naprosto k ničemu. Kdyby třeba před 3 lety vyplatili 100 miliard akcionářům, ti by dostali 85 miliard, které by mohly investovat. Za ty 3 roky se americké akcie zhodnotily o 50 %, takže ty dividendy by byly už zhodnoceny na 127 miliard, kdežto u Applu mají hodnotu stále těch 100 miliard.
Na ziskovost Apple by ty vyplacené dividendy neměly žádný vliv, protože se s nimi nijak nepracuje. Jen se válí na účtech. Naopak by vzrostla rentabilita vlastního jmění.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 14. 5. 2018 17:30

Neříkám, že ne, ale z logiky věci, pro dlouhodobého investora by bylo výhodnější držet dlouhodobě akcii, která dividendy vyplácet nebude a po splnění 3 let ji může kdykoliv a libovolnou část odprodat. Dlouhodobě to daňový hlediska seřeže z výnosu strašně moc.

-- 14. 5. 2018 18:36 --

radecekh:

Tak to považuji za samozřejmost, že když se firma rozhodne nevyplácet dividendy, že ty peníze bude investovat sama a jinak. Kdyby to mělo jenom ležet na kase, tak jaký je smysl takovou akcii v portfoliu mít? Ale stejně těch akcií je jenom minimum, co to takhle řeší, většina z nich dividendy vyplácí.

Z 5 % roční dividendy * 0,15 = 0,75 % ročně fuč jenom zdanění. A spousta těch lidí ty peníze stejně jenom dál válí na neúročených účtech nadále. Když se investuje do růstové akcie, tak se o to člověk starat nemusí.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jednadva 14. 5. 2018 18:06

O výplatě dividendy každopádně rozhodují akcionáři firmy na VH.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod MarekVach 14. 5. 2018 18:22

"O výplatě dividendy každopádně rozhodují akcionáři firmy na VH."

Minoritní akcionář (to jsme na tomto fóru myslím my všichni) nemá právo rozhodovat vůbec o ničem.
MarekVach
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jednadva 14. 5. 2018 19:24

Tak já bych se s dovolením vrátil zpět od těchto blbin k původnímu dotazu, tedy co s 15 miliony. Můj názor jest, že na 40 let do globálního akciového ptf prostřednictvím 3 etf, viz výše. Pokud by OP chtěl, může si zkusit půjčit a zainvestovat na dluh. Ale přijde mi to dost o ústa. Případně navíc přikoupit IJS+MTUM, ale to jsou zase U.S. etf (estate tax). Nějaký jiný věcný + konstruktivní nápad?
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 5. 2018 06:45

Podle horizontu odhaduji, že ti je 20-25, tak mě napadá, že to, že jsi tak zabezpečen můžeš využít třeba k nějaké "rekvalifikaci", třeba známej si takhle udělal pilotní průkaz, další si dělá. Vyjde to tak na milion, typovou zkoušku ti už často zaplatí letecká společnost (například Ryanair má akci pro nové piloty).
Ale třeba tě tohle neláká a máš práci, která tě baví a kterou chceš dělat do smrti.

Jak už zde zaznělo, určitě si to pořádně rozmyslet a nepoužít vše najednou a využít různé možnosti. Já jsem ultrakonzerva, takže využívám jen pojištěné bankovní produkty, ale u tebe to vzhledem k původu peněz (a tedy zcela jistě nemáš problém s podstoupení rizika) je něco jiného. Možná bych uvažoval i o vkladech v jiných měnách, které nejsou svázány s českou korunou. V tom případě ale uložit v zemi, kde je ta měna měnou domácí (například vklad v CHF ve Švýcarsku), aby tě nepostihla podobná situace jako dolarové vklady kdysi v Argentině.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 5. 2018 06:54

PatrikChrz,

Cizoměnový vklad má malý výnos, ale vysokou korunovou volatilitu kvůli volatilitě kurzu koruny. K ničemu to není: vzhledem k volatilitě je očekávaný výnos minimální.

Pokud má OP tak malou averzi k riziku, že investoval do krypta, tak bych tipoval optimum 100% z těch 15M do globálního akciového ptf, ideálně faktorového, např. 70 % EUNL+IS3N+IUSN (podle kapitalizace) + 15 % IJS + 15 % MTUM, ale žel potenciálně 30%+ U.S. estate tax (nutno zvážit riziko). Případně si na toto ptf ještě půjčit, např. 5M.

Co se týče doporučení neinvestovat vše najednou: krátkodobý výnos v řádu měsíců a možná i let je nepredikovatelný. Říkají to profíci. Tím míň ho umí predikovat OP. Takže investovat rovnou všecko.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod tom brava 15. 5. 2018 12:13

Částečná alokace financí do TV/ dluhopisu/akcie v CM (=svět. stab.měny USD/EUR) jako měnová "diverzifikace/zajištění" je naopak výborná obrana proti svévoli ČNB manipulovat s kurzem, čehož jsme byli v posledních 4 letech přímými svědky. Kurz kačeny může apre- ale i depreciovat.
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 15. 5. 2018 12:37

To rozhodně, ale na to měnově nezajištěné akcie fungují stejně dobře, není potřeba např. eurové dluhopisy se záporným výnosem.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 5. 2018 12:58

tom brava,
tom brava píše:Částečná alokace financí do TV/ dluhopisu/akcie v CM (=svět. stab.měny USD/EUR) jako měnová "diverzifikace/zajištění" je naopak výborná obrana proti svévoli ČNB manipulovat s kurzem, čehož jsme byli v posledních 4 letech přímými svědky. Kurz kačeny může apre- ale i depreciovat.

Cizoměnový vklad je v podstatě sázka na kurz. Malý střední výnos, vysoká volatilita.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Elnor 15. 5. 2018 16:40

Díky všem za názory co se drželi tématu, jsou tu pro mě určitě zajímavé postřehy ať už ohledně jednotlivých investic nebo daňové optimalizace, to je třeba věc o které jsem tolik nepřemýšlel, mám na mysli ten 3-letý časový test a rozdíl mezi vyplácením a reinvestováním dividend.
Pravděpodobně se budu inspirovat něčím jako je ta teorie diverzifikovaného portfolia, kterou zde postnul KDante, samozřejmě s nějakými drobnými úpravami. Navíc věřím tomu, že každý má svou pravdu a je dobré si odnést něco ze všech příspěvků, tedy těch co odpovídali na mé otázky. Dobrý se mi zdá také nápad podívat se po nějaké druhé nemovitosti, kterou bych mohl částečně sám využívat v létě/zimě podle lokace, případně aby mohla v budoucnu sloužit dětem a ve zbytku roku pronajímat. Až budu vědět jak to konkrétně chci rozložit, klidně se zase ozvu a podrobím své portfolio kritice :-D Nicméně on koneckonců až čas ukáže.
Elnor
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků