nová eObčanka, portál občana od 1.7.2018

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jumpmans 7. 9. 2018 12:10

Davam priznani k dpfo datovkou uz spoustu let vcetne oskenovanych priloh - hypoteky, dary, uroky, ruzna potvrzeni uz 5 let. Nikdy po mne nikdo nechtel neco poslat jeste postou. Kdyz neco chybelo, volali mi a stacil obyc mail s pdf
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 7. 9. 2018 12:28

audiobullys píše:plus se tam dodávaj originály podklady - zaměstnavatel, úroky z hypo, stavebka, penzijní fond, někdo má i z pojiśtovny, někdo dary do fondu


Vše toto stačí datovkou poslat jako PDF, a prostě přiložit ke zprávě.
Řadu let nikdo nic nechce vytištěné.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 7. 9. 2018 13:49

Já si hned říkal, že je to hoax. A jak píše jumpmans, tak i kdyby něco chybělo, tak stačí poslat správkyni pošty mail s přílohou a oni si to zařadí. Dneska ta státní správa funguje elektronicky kupodivu velmi dobře (když teda pominu ty problémy s nefunkčností osobních certifikátů prakticky ve všech prohlížečích).
Mr.Scully
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod audiobullys 8. 9. 2018 10:03

U nás na fu to bez podkladů papírových nevyplácejí - ty přeplatky, možná pokud máte 0 nebo něco platit tak to nepotřebujou, stejně tak když to posílá daň.poradce.
Ale pokud je to někde jinak , tak bych se vůbec nedivil, vedoucí ani neumí a nezná termíny dokdy se může daň.priznani posílat bez pokuty a penále, na jiným okresním fu si zas vymýšlej svoje verze zákona kdo má platit daň.
Jinej fu ve vedlejším kraji ani neumí spočítat daň z nabytí nemovitosti a klidně určí daň o 50 procent nižší.misto 4800 jen 2400 a ještě jim to říkáte po tlf že ta daň asi bude vyšší než z kupní ceny.
I na minulým fu mi říkali že je sice hezký, že to máj nahraný elektronicky, ale že musejí vidět a mít fyzicky ty podklady. A jak to nemaj tak volají že se to musí dodat.- když to ztratí krava na podatelně třeba.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod jumpmans 8. 9. 2018 10:14

Ta teorie s preplatkama je mimo - preplatek na dani jsem mel vzdy a vzdy byl bez problemu vyplacen. Postupne jsem vystridal 3 ruzne FU ve trech ruznych krajich. Vzdy jsem pouzival ty jejich online xml formulare a nahraval prilohy jako pdf. Odesilal pres datovou schranku. El. podpis nemam.
jumpmans
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod libol 8. 9. 2018 20:22

Taky dělám přes net, přílohy nahrávám v PDF a posílám datovkou - poslední dva roky mám přeplatek a vždy jsem ho dostal.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod S474N 9. 9. 2018 10:15

Presne to same ja, taky preplatky a taky bez problemu, vse v PDF.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audiobullys 24. 9. 2018 21:06

no tak to je finančákem který si vymýšlí tydle rádoby pravidla, 3 měsíce po podání a přeplatek nikde, účet zaregistrovanej. zas se tam babka kope do (i) a třeba v Libereckým kraji tam se platit daně nemusej, tam nestíhaj ani přihlašovat dluhy do ins. řízení.

pak nemá bejt bordel v tomdle státě, už zas vymejšlej kde by vzali prachy a choděj kontrolovat zákresy v katastru se skutečností, jestli náhodou jste nějakou budovu nezapomněli nahlásit, zaměřit a pod.
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod Hlava 30. 9. 2018 10:21

Chystám se na vygenerování žádosti o elektronický podpis.

Klasicky to doteď (zjednodušeně) funguje tak, že se na počítači vygeneruje žádost, na základě žádosti autorita vytvoří elektronický podpis, který se pak nahraje do toho původního počítače. Problém je ten, že vygenerovaný elektronický podpis je svázaný s počítačem, na kterém byl vygenerován/nainstalován. Což je problém zejména ve chvíli, kdy se s počítačem něco stane a je potřeba jej třeba přeinstalovat; v tu ránu je po elektronickém podpisu (zkoušel jsem samozřejmě i zálohu elektronického podpisu, ale nikdy se mi to nepodařilo obnovit ze zálohy).

A teď můj zásadní dotaz, zdali nějak jde s pomocí elektronické občanky vygenerovat elektronický podpis, který by byl vázán ne na počítač, ale právě na elektronickou občanku? Na internetu nic k danému tématu nemůžu najít. Samozřejmě chápu diskomfort, že když budu potřebovat cokoli podepsat, musím předpokládám občanku strčit do čtečky. Ale výhodu vidím právě v té možnosti, nemít podpis svázaný s počítačem, ale moci případně podepisovat na kterémkoli počítači, kde budu potřebovat.

Že jde elektronický podpis na občanku nahrát se dočíst lze (např. https://www.lupa.cz/clanky/jak-se-podep ... -obcankou/). Ale jde i to generování?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Vladimir99 30. 9. 2018 11:37

K první části:
Elektronický podpis lze samozřejmě přenést na jiný počítač. Jen je ho třeba z originálního počítače vyexportovat včetně privátního klíče.
Vladimir99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 30. 9. 2018 22:49

Striktně vzato, datová schránka je jen forma autentizace, ne podpisu. A předpokládá se mlčky, že zaslaný obsah, nepodepsaný, nebyl nijak změněn. Některé úřady proto datovkou posílají elektronicky podepsaná PDF ;)
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 30. 9. 2018 23:17

Myslím, že vyexportovat elektronický podpis a přenést na jiný počítač je drobnost, ne? Určitě už jsem to dělal a nemám pocit, že by tam byla nějaká překážka.
Mr.Scully
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hlava 1. 10. 2018 08:56

Super! Jde s pomocí elektronické občanky vygenerovat elektronický podpis, který by byl vázán ne na počítač, ale právě na elektronickou občanku?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Hlava 3. 10. 2018 09:53

Tak si odpovím sám - zdá se, že to jde, aspoň u Postsignum. Při generování žádosti stačí zvolit jako úložiště ne Windows, ale právě eOP. Což uloží vygenerovaný certifikát právě na občanku.
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod paty07 4. 10. 2018 23:29

A je nějaká fičura, která umí vyexportovaný podpis vložit do eOP?
paty07
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků