Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Havers 19. 1. 2019 13:21

Změnu distribuční sazby udělej přes dodavatele. Samozřejmě to má svá pravidla, ale jde to změnit normálně v průběhu trvání smlouvy kdykoliv.

Řekl bych, že u většiny dodavatelů to půjde udělat odesláním podepsaného skenu žádosti přes e-mail.
Dodavatel pak změnu DS zařídí u distributora a měl by ti o tom dát vědět.

Koukni třeba sem -> https://www.centropol.cz/rady-a-tipy/ch ... -elektriny
Havers
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 19. 1. 2019 15:14

redhaven píše:Jde mi o změnu sazby pouze on-line, zda je možná?? tzn. abych nikam nemusel chodit ??

Změna sazby je on-line u ČEZ je ale asi možná pokud jsem stále jejich zákazníkem a beru od nich ampéry i s obchodní složkou ceny- tj. "vše" platím ČEZu, že ??

Pokud přejdu s obchodní složkou ampér(kW) ke konkurenci, on-line sazbu už nezměním, že ?? A budu muset k místnímu distibutorovi (ČEZ) osobně dostavit se pro změnu sazby ??

Je možná vůbec změna sazby když podepíšu novou smlouvu na obchodní složku kW, řekněme na dobu určitou 24 měsíců třeba u Skautů, tj. jde změnit pak sazba až v průběhu plynutí nové smlouvy?

Jakou část procentuálně celkové ceny kW tvoří její obchodní část? ČEZ obchodní část kW od 1.3. u D45d zvedl o astronomických 18% !!!

Máte někdo zkušenost s obchodníkem "Energie ČS/ON-LINE" ?? Mají nejlevnější kW u D45d hned po nechvalné BE....

Děkuji.


1) ne, změna sazby se vždy řeší s distributorem* ať jsi u kteréhokoliv obchodníka (dodavatele), ohledem změny sazby zavolej ČezDistribuce : 800 850 860 a vyplníš si žádost 2 02 https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... atele.html máš 3 možnosti, jak vyplnit. Pravděpodobně nebudeš vědět, co vyplnit (když máš tyto otázky) a tak si zavoláš na tu bezplatnou... Obchodník bere změnu sazby na vědomí.

* vyjma změny sazeb z D01 na D02 a naopak a změny z nich na D25 (bojler do 3,5kW), tyhle změny udělá obchodník bez distributora

2) Ano mam u eČS jedno OM. Pokud chceš platit paušál, směle do toho :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 19. 1. 2019 15:47

Protože u ČEZ platíme za obchodní složku stálý plat 83/89Kč po zvýšení, je 12Kč u eČS pakatel, levné kW mají zejména Skuati NT 1,3Kč což plně vykompenzuje dražší stálý plat 48Kč proti eČS. A hlavně u Skautů mám jistotu stejné ceny až do 12/2020, což u eČS není, tam je možnost pravidelné "úpravy" ceny zejména nahoru, že.
Takže asi zatím vychází nejvýhodněji Skauti.
"Jste za jedno?"
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod aaischa 19. 1. 2019 17:50

Distribuční sazbu lze měnit bez ohledu na závazek u daného obchodníka.

energii ČŠ máme od července, cenově s naší spotřebou a D57d nejlevnější po Bohemce

vyplnil jsem formulář od ČEZ Distribuce, poslal na mail dle instrukci na stránkách.
od Distribuce přišla za 2 tejdny smlouva (maj na to 30dní) podepsal jsem, vrátil zpět. tím bylo u distribuce vyřízeno.

následně jsem obchodníkovi eČS zaslal revizní zprávu, potvrzení o montáži TČ a formulář na žádost o změnu ze stránek eČS (změna D25d -> D57d), a za dva dny to bylo vyřízené, pak jen přijeli montéři od ČEZu dát jiné HDO..

tedy proces absolutně bez problémů, na portálu distribuce https://dip.cezdistribuce.cz/irj/portal lze sledovat stav podaný žádosti.. případně si tam zavolat zdali je vše v pořádku, nebo něco chybí, nebo je špatně vyplněno..
aaischa
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 19. 1. 2019 19:08

aaischa: Bacha, eČS on-line tarif mění ceny od 1.3. 2019, hádám že směrem výše...jedno vím jistě od března jsou o nějakých 250Kč/MWh s DPH DRAŽŠÍ než Skauti a hlavně u Skautů mám smlovu a cenu pevnou až do konce 2020, což u eČS ne!!!

Pokud budu měnit sazbu, tak jedině z přímotopné již nenabízené D45d na D25d, 8hod NT pro boiler. Zatím jsem na vážkách, neb úspora změnou sazby není jistá, je relativní. Musel by se nejen spínaní boileru přesunout do krátkého úseku 8hod NT, zásuvky na pračky už máme takto zapojené, ale jsou tu další nepostradatelné spotřebiče. Odhaduji poměrně přesně max. přesunutou spotřebu do NT 8hod na 2,2MWh a VT 16hod na 1,7MWh, což potom vychází šul nul ve srovnání sazeb D45d x D25d, spíše výhodněji pro stávají sazbu D45d.
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod aaischa 19. 1. 2019 20:32

děkuju za upozornění - ceník sleduju, a případně k datu změny půjdu jinam

co se týče D45d na D25d - hodně bych přemýšlel, měli jsme bojlerovou sazbu a pračku a sušičku jsme dávali na odložené spuštění do NT v noci, ale třeba u vaření a pečení nám spotřebuje opravdu hodně a to se často netrefí do NT, protože ten jsme měli v odpoledních hodinách přes den... tedy za mě přímotopná sazba se vyplatí víc.. v minulém domě jsem snížil hlavní jistič na pro většinu rodin netypických 3x16A ( nízký měsíční poplatek za jistič u D45d vůči celkem vysokému u 3x25A..) a nikdy jistič nevypadl, bojler jsem spínacíma hodinama odsunul na noc aby přes den neměl zbytečně odběr (spínal jsem nulový signál od HDO) a úspora byla za rok opravdu zajímavá vůči "bojlero sazbě"

za zvážení případně jako kompromis stojí přechod na sazbu D26d... pak je cena ve VT velmi zajímavá.. měsíční platba za jistič 3x25A stále rozumná... stačí na aukru koupit 2-3akumulační kamna, což se zpravidla povede do 1000kč, elektrikář, revize... to už záleží na každym, jak se dohodne aby byl papír pro čez že tam kamna jsou a razítko v revizní zprávě... náklady se vrátí dost rychle, ale to už asi odbíháme dost od tématu..
aaischa
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 20. 1. 2019 14:09

Tak jsem se ještě zakoukal na nejlepší cen. nabídku BE, o více jak 3k levnější oproti ČEZ, jedná se skutečně o nejlevnější elektřinu v současnosti u D45d....ale, jen 1. rok v tarifu "PLUS"...další roky už ty jejich jiné tarify nejsou tak výhodně oproti třeba Skautu. Pokud nezměníte včas tarif, napaří vám dení velkoobchodní ceny po roce trvání tarifu PLUS+celkem tučné poplatky za každý den.
Dále se nám stalo u ČEZ, že vlivem stržení doplatku po ročním vyúčtování, nedošlo následně v tom samé měsíci k inkasu běžné měsíční zálohy, pro zafixování max. částky inkasa v bance. Následovala písemná upomínka a úhrada převodem, vše bez pokuty, penála atd.
Ted čtu u recenzí na BE za každý den prodlení v zaplacení zálohy pokuta 200Kč + deaktivační poplatek a odpojení 24 000Kč...takže se opravdu BE "vyplatí" v případě jakéhokoliv i neúmyslného problému ihned využijí max. pokuty a sankce, výpověd smlouvy u BE čtu taky problém, zatajování převzetí výpovědi, falešné podpisy u různých dodatků smluv, kterými se pak ohánějí a hrozí pokutami v případě odchodu od nich...přešla mě chut o BE vůbec uvažovat.
Navíc mě záhadně už 2x tlf. kontaktovali i když jsem svoje číslo u nich neuváděl ani u nich nic nevyplnoval. Hádám, že kupují kontakty na černém trhu od nějakých zkorumpovaných úředníků konkurence nebo čez, innogy.

https://www.cenyenergie.cz/poradna/tema ... kusenosti/



https://www.penize.cz/diskuze/279724-bo ... -elektriny
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod treborit 21. 1. 2019 09:37

Zdravim, zmenil jsem matce dodavatele na CEZ k 1.1.2019, odecet ji distributor (PRE) prisel udelat 11.1.2019. Dnes dorazila FA od CEZu za tech 11 dni mezi 1-11.1. na naprosto nesmyslnou castku (asi pulrocni spotreba). Dnes z matky vypadlo, ze neodeslala k 1.1. samoodecet, ze zapomnela. Jak mam postupovat? Reklamace? Diky.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 21. 1. 2019 10:48

Ještě bych uvedl jednu prasárničku, která by ale teď už neprošla. Svého času změnili všeobecné podmínky ve smyslu, že od jejich platnosti se smlouva mění ze smlouvy na dobu neurčitou na smlouvu na dobu určitou s automatickým prodloužením o rok a ty podmínky vyvěsili někdy v létě na svém webu (a tenkrát to stačilo). Takže jsem do toho nechtěně spadl. Z druhé strany jsem tam měl od začátku záruku nejnižší ceny (a tenkrát to opravdu byla záruka, že účtovaná cena bude nižší než u konkurence), takže mi museli účtovat za lepší cenu než měli v ceníku.
Kdyby nepodváděli a neudělali chybu v každém vyúčtování, tak jsem tam asi zůstal.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 21. 1. 2019 18:03

Redhaven, pokud uz chces setrit, a menit sazby, tak je cesta snizit z 3F na 1F, to u D45 udela velky rozdil v pausalu.

Pak staci prednostni rele na pracku, mycku, topidla a je to. Z 1F lze špičkově (až hodinu) dostat prikon az 1,45 x 25A x 230V = 8337 Watt...

Pokud nekdo nema 3F motor apod., i sporak s indukcni deskou se da v pohode (vetsina jich ma moznost nastavit limitaci). Akorat vam to zadny elektrikar z ucnaku neudela, a ani projektant, a ani revizak a rozvodak distributora netusi nic o charakteristice jisticu (min 1,13 nasobek a max 1,45 nasobek po dobu 1 hodiny).

Dnes vsichni navyšuje jistice (jak mi tvrdil elektrikar) a ja vsude snizuju :-))
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 21. 1. 2019 18:33

Jj, starej byt s rozvodama v hlíně bude ideální přehodit ze 3 fází na jednu... BTW abych přemýšlel, jestli si můžu ugrilovat kuře, když mně zrovna jede boiler, to fakt za těch pár ušetřených korun stojí. A nedej Bože, když bych si při tom grilování chtěl ještě vyluxovat a nemám zrovna ten jediný správný vysavač povolený soudruhy z Evropské Uhnije.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod SVitara 21. 1. 2019 18:35

Navic by ta hlina uz neprosla revizi.
SVitara
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaischa 21. 1. 2019 19:03

mě vyšlo nejlíp 3x16A a D45d
na jedný fázi bojler, časový spínací relé spíná nulák pro spínání stykače jen v noci (není souběh odběrů)
další fáze zásuvky v koupelně - pračka, sučička
třetí fáze sklokeramická deska v kuchyni(dvouplotýnka)

nikdy nám nevypadnul hlavní jistíč
aaischa
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 21. 1. 2019 20:32

Aischa - mě vypadnul jistič 16A do kuchyně jen asi 2x za život a to jen z lenosti tam dát 20A :-) To co popisuješ by klidně 1x25A utáhlo taky, jen by to chtělo předn.relé (tak 1-2000 Kč) pro easy life anebo disciplínu, které vypne neprioritní okruhy, když zrovna budu potřebovat těch 7 kW v kuchyni :-) ale z 3x16A už se to tak moc nesníží jako z 3x25A na 1x25, takže bych se s tím nenamáhal.

Nevýhoda je, že když náhodou potřebuješ na jedné fázi větší příkon (třeba silná vrtačka nebo kango), no prostě cokoliv s 3,6kW co má třeba záběrový odběr anebo na té fázi už něco běží...

Oficiálně se sice nevyrábějí spotřebiče nad 3,6 kW na 230V, ale...

No a taky asi nikdy nevyužiješ celých 3x16=48A...

Nezapomeňte na OZE, jak se platí ten poplatek, takže kdo využije naplno co má, dostává defakto slevu 599 Kc / MWh.

SVitara píše:Navic by ta hlina uz neprosla revizi.


Při změně sazby i fází, se nedělá revize na žádnou hlínu!

-- 21. 1. 2019 20:54 --

Tomáš Marný píše:Jj, starej byt s rozvodama v hlíně bude ideální přehodit ze 3 fází na jednu...


Tomáši máš to Marný. Prosím objasnit, co jsi tím myslel? :-) Když ti teď jdou ke sporáku třeba 4 dráty hlíny Ayky 4x4, tak sdružíš 2x4 pro PEN a 2x4 pro L.

4mm2 AL přenese podle teto tabulky 32A, takže ke sporáku ti vede až 64A :-)

Ps: Všude, kde nepotřebuji 400V napětí anebo tam není D01/D61 (kde je zatím levný jistič) už mám 1F.

Fakt je, že člověk musí být trochu technický hračička, protože přednostní relé ti běžný projektant nezděl.
Naposledy upravil vpe dne 21. 1. 2019 21:03, celkově upraveno 2
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 21. 1. 2019 21:01

3f potřebujeme, řežem dřevo, i občas topíme elektřinou, ale hlavně plynem. O proudové char. jističů víme více než dost )) )), on každý jistič jak je složitelný při výrobě, tak je i opačně....Topení plynule regulujeme PID regulátorem teploty a termostatem přes výkonová SSR relé v nule, kdy dochází k cyklování spínaní i v řádech sekund neustále za sebou a nakonec jsou vřazeny i výkonové triaky na snížení napětí, takže jistič je využitý a zblblý na max. Revize se na starší instalaci obecně dělají podle tech. norem platných v době zhotovení el. instalace. Ampérovou hodnotu jističe snižovat zatím nebudem, protože kdyby jsme jej náhodou zase za cca 3 roky museli zvýšit, tak nevím zda náhodou stále neplatí jednorázový velmi tučný poplatek za každou navýšenou ampéru "rezervovaného příkonu pro distributura", splatný před povolením navýšení ampérové hodnoty jističe, tento velmi tučný poplatek se určitě platil nebo platí u připojení nových odběrných míst a myslím že u navýšení ampér u stávajících.
Ještě bych zopakoval nehorázné zdražení ČEZ od 1. 3. 2019 u silovky o 19% :!: u více sazeb, což dělá cca 10% celkové složené koncové ceny kW

vpe: Ty hodnoty co uvádíš pro Al vodiče, to jsou jednak A pro svorky a jednak myšleno špičkové zatížení A při situaci, kdy právě přetížíš obvod/jistič nad jmenovitou hodnotu jističe a než za daný čas v řádu minut až desítek minut vypadne, tak aby to ten vodič vydržel. Rozhodně nelze na 4mm Al vodič dát např. 20A nebo 25A jistič !!!! ale max 16A/B :!: S jištěním se neexperimentuje, zbytečně nepřetěžuje až za hranu, natož s vymačkatelným Al vodiči. Už na to dost lidí doplatilo vyhořením nejen instalace, ale třeba celého bytu, domu.
Naposledy upravil redhaven dne 21. 1. 2019 21:23, celkově upraveno 3
redhaven
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků