Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 22. 1. 2019 16:15

mlsal píše:Při 5% dividendě je to 1000*12/0,05/0,85


Tech 15% to je dle paragrafu 8 dan a co nejake transakcni poplatky pripadne kurzové riziko?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 23. 1. 2019 12:33

Moje dividendy rostly roku 2018 o 15% az po zdaneni tech dividend presahujicich 1.600 euro s dani 26,38%, francouzske dividendy Sanofi mi zdanila banka dokonce 41,38%. Ja mam konto v Nemecku a bydliste taky.
Takze ja nepocitam rust dividend pred dani ale po dani 0%-26.38%-41.38%.
Transakcni poplatky neexistuji u pripisovani dividend na konto u me banky.

Kurzove riziko? Kdyby akcie klesly, byl bych rad, ze je mohu levne prikoupit za penize z dividend.
A tak jsem dal na vsechny moje akcie s vynosem dividend nad 5% o 1.000 eur vic nez na akcie s vynosem dividend pod 5%. A jen tim se ty dividendy asi zvysily 2018 o 15%. Taky jsem prodal vloni akcie s vynosem dividend 2%-2,5% Barclays a United Technologies, abych za ty uvolnene tisice a tisice eur koupil akcie s vynosem dividend nad 5%: BMW, BASF, Kraft Heinz, Br.Am.Tobacco, BHP, Munich Re, AT&T, HSBC, Iberdrola, Shell.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 23. 1. 2019 19:44

Bavime se o CZ bankach a Kc mene. Jsme na ceskem foru, takze kdyz krachne € vuci CZK, tak je nasinec v prd....

Btw do 1600€ dividend se dane z prijmu neplati nebo co?

V cem to obchodujes (lynx?) a za kolik tech akcii mas?

Me totiz stale prijde, ze investice do nemovitosti je lepsi. Jasne, chce to umet a vic makat. No urcite typy nemovitosti se zaplati dle vypoctu za 6 let a pak uz vydelavaji :-) takze na to, kolik asi musis studiu a sledovani akcii venovat casu a je to z urciteho pohledu promarneny cas (nevytvaris hodnoty), pokud tedy nejsi vlk z wall streetu, tak mi prijde nezajistenych 6% p.a. jako pomerne maly zisk (muj nazor).
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 24. 1. 2019 10:57

vpe,

Nemovitost se může "zaplatit" obratem. Pokud ji obratem prodáte za víc, než jste ji koupil, po zohlednění peněžních toků v mezidobí (výdaje, příjmy). Totéž platí o libovolném jiném aktivu.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 24. 1. 2019 12:21

Bavíme se o zaplacení investice a přechodu na výdělek, nebolí za jak dlouho na sebe vydělá (akcie nebo nemovitost) a ne o tom, ze se zbavíme zdroje příjmu (dividendy). To co popisuješ je spekulace, kde u nemovitosti musí být marže desítky procent, tak 30-50%, aby to vůbec mělo smysl, a i tak do toho najdeš, nevím jak u akcie, tam je to asi snazší.

Přesto mě zajímá, v čem efektivně managovat ty divi akcie?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 24. 1. 2019 12:49

vpe,

Zdroj příjmu není jenom dividenda (nájemné, kupón apod.), ale taky prodejní cena aktiva. Tvůj výnos závisí na obojím. Ta investice si "na sebe vydělává" těmi peněžními toky (dividenda, nájemné), ale taky změnou ceny na trhu. Ve chvíli, kdy chceš ty peníze spotřebovat, tak je ti jedno, kdo ti je za tu investici dal, jestli firma na dividendách, nebo nájemník v nájemném, nebo kupující jako prodejní cenu (na realitním trhu nebo na burze).
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 25. 1. 2019 15:51

To jo ale jak říkám, to by musela být výrazná skoková změna na trhu (u nemovitosti 30-50% nahoru), tedy nepravděpodobná, aby tě motivovala prodat obratem po nákupu (režijní náklady). U akcií to bude méně a na to jsem se ptal - v čem a kolik % musí stoupnout, aby byl prodej beze ztráty?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fc70 25. 1. 2019 16:08

Tohle je zkrátka taková aproximace pro lidi s vysokou averzí k riziku a malým zájmem o časovou hodnotu peněz: nemůžou se dočkat, jen aby se investice co nejdřív nominálně „vrátila”, a jakékoli další cash flow potom (ať už nájem nebo prodej) je „bonus navíc”.

Striktně řečeno je to samozřejmě špatně, ale když datum konečného prodeje není známo ani trochu, přesná DCF se spočítat nedá.

Když pomineme tu psychologii nákupu nemovitostí a nominálního uvažování, návratnost je doslova P/E, pro což je v kontextu akcií dlouhá tradice – takže nemá moc smysl se nad tím příliš pozastavovat.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 26. 1. 2019 12:36

Kdo chce brzy akcie prodat, za několik hodin nebo za týden nebo za rok, asi stejně častokrát prodá se ztrátou jako s výdělkem, takže to nemá smysl. Ale když se koupí levně akcie zdravého podniku, nebudou nikdy 10 let v mínus. Mít akcie několik let v mínus je radostné jen, když z nich chodí každý rok 5%ní dividendy. Dnes ale dostaneme slušné akcie i s vyšší dividendou. Nahoře v příspěvku najdeš Shell, ATaT, Brit.Amer.Tobacco.

Dlouhodobě, za 50 let, nám ukazují zfalšované statistiky, že profit s akciemi zdravých podniků nebo s hloupým indexem SaP500 byl dosažen několikrát vyšší růst investovaného kapitálu než s nemovitostmi a se zlatem.

Musíme se však vyhnout neřádu české akcie. Ty jsou jak General Motors, od deseti k nule. Nejvíce oblíbená česká akcie ČEZ 2008-2016 osm let klesala a 3x snížila dividendu za těch 8 let.

Investovat do akcií dává nejlepší smysl, když se drží až do smrti kvůli dividendám jako důchod. To ale nesmí být žádný český neřád. Ale akcie zdravých západních podniků jak Procter a Gamble a Johnson a Johnson a BASF a BMW a Wells Fargo atd.
S prvním rokem důchodu by měl mít každý vyšší příjem z dividend než jeho důchod. A tak je to asi zcela normální v Anglii, bývalé Británii, kde mají lidé důchod od státu jen asi 25% z jejich bývalé čisté mzdy.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 26. 1. 2019 15:49

1/ Pardon, otazka znela jinak: jake jsou transakcni naklady na nakup a prodej akcie?
A vubec, jake jsou transakcni naklady na akcie vcetne casovych? To ani nejde vycislit, protoze Ladislav1 nedelas skoro nic jineho nez ze sledujes akcie... je to takovy tvuj konicek.

2/ tam pises o dani 41,38% na dividendu, wtf? To jako fakt je na cistou dividendu?
V Česku dividendy podléhají zdanění 15% srážkovou daní. Vypláceny jsou přitom ze zisku, který rovněž podléhá zdanění. Dividenda je tedy fakticky zdaněna dvakrát, přičemž složené daňové břemeno překračuje 30 %.

3%/ ty procenta rocni dividendy uvadis ne na aktualni, ale tvou porizovaci cenu akcii, je to tak?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 26. 1. 2019 18:01

Robinhood pocita 0 za nakup a prodej akcii.
Interactive Brokers asi 1 dolar. Velice levne poplatky jsou u Lynx a Degiro a ti jsou v Čechách oblíbené.
Ja mam akcie u Targobank.de a poplatek za nakup akcii v hodnote 1.000 euro mam 9 euro na nemeckem trhu Tradegate a asi 10 euro za Xetra a o par euro vic za burzu Frankfurt.
A na Tradegate a Xetra kupuju i akcie americke, spanelske a britske.

''nedelas skoro nic jineho nez ze sledujes akcie". Ja sleduju jen 3 diskusni fora pro akcie a několik amerických, německých a španělských skupin na Fejsbuku kazdy den. Ne abych se tam poucil, ale abych poucil jine lidi.
Jednou denne sleduju moje girokonto, zda prisly dividendy. Plus nebo minus u mych 25 akcii chci videt jen na Silvestra, nebo kdyz akcie prikoupim. Moc mne to nezajima, kolik procent jsou me akcie v plus nebo v minus, protoze pocitam s tim, ze je nikdy neprodam. Potrebuju jejich dividendy.

41,38% dan z dividend je mi vzata jen u dividend Sanofi z Francie. Protoze 30% mi strhnou ve Francii, i kdyz chteji brat cizincum jen 12,8% od 1.1.2018, ale neumi to banky zaridit zatim. A z tech 30% mi zapocte nemecka banka jen 15% a vezme mi dalsich 11,38% kvuli nemecke dani 26,38%. Takze mam Sanofi dividendy zdaneny 41,38%. A mam pravo zadat dane z Francie zpatky, jenze poplatek za to by mohl byt vyssi nez penize, ktere bych dostal zpatky.
Naposledy upravil Ladislav 1. dne 27. 1. 2019 10:06, celkově upraveno 3
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod treborit 26. 1. 2019 18:41

Pokud se orinetujes jen na dividendy a nezajima te jake maji akcie aktualni cenu, tak je to stejne jako pronajimat byt a nezajimat se jam ti najemnici ten byt demoluji. Pri investovani je dividenda dulezita, ale vetsinou mensinova cast zisku.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 27. 1. 2019 10:13

Když akcie nikdy neprodám, tak nebudu mít nikdy zisk s růstu akcií.
Zisk pro mne jsou stovky eur každý měsíc dividendy a za 20 let moje děti Bill a Joe Konecny
budou mít už tisíce eur dividend každý měsíc a nebudou muset pracovat.
Přílohy
Bill-Joe-15.jpg
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod treborit 27. 1. 2019 15:56

Preji opravdu uprimne hodne uspechu. Muj nazor je ale takovy, ze navic predpokladat, ze firma s dividendou 5% ji bude vyplacet i za 10 nebo 20 let je velmi odvazne.
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 27. 1. 2019 17:43

I kdybys mel dnes 900 eur mesicne a tohle zvysoval 20 let o deset procent, budou mit za 20 let asi 3000 eur mesicne. Za 20 let, v nemecku? Ti budou hakovat jako kazdej jinej.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků