Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 21. 1. 2019 21:07

Jj kdyz je potřeba 400V častěji než 1 ročně, tak to jinak nejde, než 3fáze. Charakteristika i hlavního jističe je daná normou https://www.elektric.cz/files/dl/1/953/B.jpg takže pro 1 minutu je to i víc jak 300% jmenovitého příkonu.

Rozložitelnost jističe - tyhle typy už neprojdou https://www.cezdistribuce.cz/edee/conte ... isticu.pdf

a rozkládat jiný hlavní jistič tak to už je dost podvod a i dost nebezpečné v rukou laika.

Jen bych zdůraznil tu slevu 599 Kč/MWh za OZE, když umíš využít ty Ampéry, o kterých píšeš. Což se ti s 3F v domácnosti nepovede asi NIKDY, jak jsem uvedl výše.

-- 21. 1. 2019 21:35 --

redhaven píše:
vpe: Ty hodnoty co uvádíš pro Al vodiče, to jsou jednak A pro svorky a jednak myšleno špičkové zatížení A při situaci, kdy právě přetížíš obvod/jistič nad jmenovitou hodnotu jističe a než za daný čas v řádu minut až desítek minut vypadne, tak aby to ten vodič vydržel. Rozhodně nelze na 4mm Al vodič dát např. 20A nebo 25A jistič !!!! ale max 16A/B :!: S jištěním se neexperimentuje, zbytečně nepřetěžuje až za hranu, natož s vymačkatelným Al vodiči. Už na to dost lidí doplatilo vyhořením nejen instalace, ale třeba celého bytu, domu.


Ano, máš pravdu, na 4mm hlínu, která je často ve starých rozvodech k zásuvkám je trvalých max 16A (na to mám sporák myčku pračku mikrovlnku troubu konvici lednici ...).

V tom tlustém třífázovém Ayky co jsem dával za příklad myslím že bývá dokonce AYKY 4x6mm2 (pokud byl byt elektrifikován, navržen v 60-80 letech pro ele sporák a 3 fáze, pokud byl s plynem, tak ne) - takže to máš 12mm2 pro PEN a to samé L (fázi) a to jest 50 Ampér s přehledem trvale... tedy na byt s 1x25A je to o 100% předimenzované..

Ony se ty průřezu na AL dost mizerně odhadují ale názor VŠE VEN je pěkně hloupý ;-) tedy pro elektrikáře dobrý.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 21. 1. 2019 22:01

OZE se platí za spotřebované kW, ne za teoretické ampéry jističe.
Hliník vyžaduje péči nebo plošně velké svorky- co největší styk povrchu Al vodiče, s minimalizací nadměrného tlaku (ten Ale nevydrží a vymačkává se a hřeje současně), což právě nesplnují prakticky žádné zásuvkové spoje nebo pérové Wago už vůbec nebo šroubové svorky. Ideální bylo a stále je "prasácké" dlouhé smotání Al vodičů do sebe v jakési Al lano v rozbočné krabici mírným tlakem za pomoci kleští. Takové spoje fungují i při zatížení i 50 let bez údržby dotažením, ověřeno. Oni předci nebyli hloupí. Proto se také stále používají Al kabely větších průřezů pro hl. přívody, konce žil se nalisují oky daným tlakem kleští a vydrží desítky let.
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 21. 1. 2019 22:31

“OZE se platí za spotřebované kW, ne za teoretické ampéry jističe.”
Ne. Doporučuji si přečíst ceník a zákon pořádně:-)

Platí se momentálně 4922,28 (13,56x25Ax12měsx1,21dph) za 1x25A jistič a rok anebo 599 Kč za MWh, platí se to, co vyjde méně. Takže se úspora projeví po 8,21 MWh za rok. Zkus si to v ERU kalkulačce, jenže pro 3F ještě vynásob vše 3x, takže bys musel odebrat 24,7 MWh, abys začal šetřit 599 Kč za další MWh, to se ti asi nepovede, na tom se shodneme.

“regulujeme PID regulátorem teploty a termostatem přes výkonová SSR relé v nule, kdy dochází k cyklování spínaní i v řádech sekund neustále za sebou a nakonec jsou vřazeny i výkonové triaky na snížení napětí, takže jistič je využitý a zblblý na max”

Neumím odhadnout, na kolik amper je využitý jistič, ale v zimě, kdy je 0°C a méně, tak logicky hlavní jistič je lépe chlazen a více udrží... nesmí vypnout při 1,13 násobku, takže jistota je 1,13 x 25 x 230V = 6500 Watt a přednostní relé může na chvilku odstavit pračku myčku sušičkou bojler přímotop, když je potřeba proud jinde.

A taky nedává smysl dělat dřevo (píšeš řežem dřevo - tak nevím zda truhlář anebo topič dřevem) a přitom topit elektrikou. Ono dřevem se dnes už nevyplatí topit - leda mít vlastní, protože co jsme to počítali, plnometr za 900 je drahý, a ono se prodává za tohle spíš PRM, joo plyn je levnější... a bohemka má stále <500 za MWh :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 23. 1. 2019 17:16

vpe: Nějak nechápu tvoje výpočty, či spíše proč výpočty, když stejně zaplatím to co vyjde méně, tj. 495Kč bez DPH za MWh. Jaký tak asi jistič o prtavé hodnotě bych musel mět, aby mě vyšel podle tvého výpočtu nižší výpočet, cena, než ten paušál za MWh ??
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 23. 1. 2019 19:26

Zalezi, kolik mas rocni objem MWh a jak moc ti voni prirazka 599 za MWh s DPH - to se plati.

Vdyt jsem to spocital, kolik musi byt jistic ku spotrebe :-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 23. 1. 2019 20:34

No uznej, kdo z 99% populace bude mět spotřebu elektřiny ročně na domácnost nad 25 000 kW a platit 100k
Volíme co nejmenší spotřebu, aby jsme logicky v součtu neplatili moc na solární Tunel politiků a podnikatelů
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 24. 1. 2019 07:35

Co nejmenší spotřebu a u toho si platíte co největší 3x25Ax1,43koefx230V=Cca 24000 watt jističe pro nejmenší spotřebu... S 1x25A dosahneš hranice u spotřeby cca 20k no a to kdekdo za otop a TUV dává... No ji ale když u toho potřebuje točit 400 Volty cirkulí, tak je to těžký :-)

Ps: Všiml sis, ze se letos cena (OZE) za Ampéru snižovala, ale ta za MWh zůstala stejná? Ledaže čteš věstník.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jichaj 24. 1. 2019 20:03

platba za OZE Kc/A jde dolu kazdy rok,ale to je ulitba velkoodberatelum... bezny clovek s beznou spotrebou bude porad platit dle MWh (495kc/MWh, je dana zakonem)
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 25. 1. 2019 07:03

...495 ve výsledku je to s DPH 60 haléřů v každé odebrané kWh, co platí běžný člověk za to, že má velký jistič vůči malé celkové spotřebě.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 25. 1. 2019 10:48

Molocha odstaví až malé kogenerace do RD a radikální objev ve slevnění a skladování elektřiny, nový typ akumulátoru.
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vpe 25. 1. 2019 15:33

To si před rokem ošéfovali přes zákaz D01d na “výrobny”. Protože síť je nejlepší AKU. Těžko kdy bude účinnější AKU, když přečerpávačka má “jen” 75% ideál.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yowie 30. 1. 2019 18:47

Zdravím po čase místní diskutéry. Mám dotaz. Samozřejmě jsem u skautů. Od konce července 2018. Teď mi přišlo finální vyúčtování od Centropolu. Samoodečet jsem neudělal a je tam brutální nedoplatek. Za 5 měsíců a kousek mi naúčtovali 1,5 Mwh, přičemž předtím za celý rok byla reálná spotřeba 1,6 Mwh. Přemýšlím ale, jestli to mám reklamovat nebo ne. O co jde? Pokud jsem byl teď převeden pod Yello, předpokládám, že mi nemohou naúčtovat těch 1,5 Mwh, co už si naúčtoval Centropol, tedy teď vlastně na dalšího cca půl roku v tom nedoplatku Centropolu zaplatím pořád ještě levnější elektřinu a Yello mi tím pádem bude po vyúčtování zase hodně vracet. Pokud to funguje takto, tak pro mě vlastně nemá význam reklamovat, protože bych pak zaplatil víc. Teď jen, je tato moje úvaha správná nebo ne? Předem díky za rady. ;-)
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MiASX 30. 1. 2019 19:08

No pokud byl predchozi dodavatel levnejsi, tak je to logicke, ze se zadna relamace nevyplati. Pokud ti tedy nevymeni elektromer.
MiASX
Nadšenec

Odeslat příspěvekod redhaven 30. 1. 2019 22:36

Před asi třemi dny proběhla zpráva o novém objevu ve skladování i elektřiny mj. ze solárů se teplo přímo ukládá do nově objevené metamorfozní kapaliny, která teplo dokáže přeměnit na chemickou reakci, která jde uskladnit až 18 let a poté přes nějaký katalyzátor zpětně vydat.
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Markil 30. 1. 2019 22:37

yowie píše:Zdravím po čase místní diskutéry. Mám dotaz. Samozřejmě jsem u skautů. Od konce července 2018. Teď mi přišlo finální vyúčtování od Centropolu. Samoodečet jsem neudělal a je tam brutální nedoplatek. Za 5 měsíců a kousek mi naúčtovali 1,5 Mwh, přičemž předtím za celý rok byla reálná spotřeba 1,6 Mwh. Přemýšlím ale, jestli to mám reklamovat nebo ne. O co jde? Pokud jsem byl teď převeden pod Yello, předpokládám, že mi nemohou naúčtovat těch 1,5 Mwh, co už si naúčtoval Centropol, tedy teď vlastně na dalšího cca půl roku v tom nedoplatku Centropolu zaplatím pořád ještě levnější elektřinu a Yello mi tím pádem bude po vyúčtování zase hodně vracet. Pokud to funguje takto, tak pro mě vlastně nemá význam reklamovat, protože bych pak zaplatil víc. Teď jen, je tato moje úvaha správná nebo ne? Předem díky za rady. ;-)

Úvaha je správná ;-) Nový dodavatel naváže na stejný stav. Ten odhad se dělá dle pevně daných pravidel. Když to vyšlo ve tvůj prospěch, nemá smysl reklamovat. Nevím, jak se postupuje při případné výměně elektroměru, ale v určitě nebude nikdo účtovat elektřinu 2x
Markil
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků