Rozdíly ve spořících účtech CZK (toto není obecná diskuze)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod LaNov 8. 3. 2019 07:53

Michl z ČNB v Lidovkách apeloval, aby banky přestaly lízat smetanu přes čáru a podělily se o své zisky (dostupné tady: http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2019/cl_19_20190301_michl_ln.html )
Jestli dobře interpretuju informace o REPO operacích http://www.cnb.cz/cs/financni_trhy/penezni_trh/tendry_denni.jsp tak banky mají na 14denních REPech u ČNB cca 2100 mld. korun (sečetl jsem operace za posledních 2 týdny před splatností), které pořád točí. Při sazbě 1,75% to je bezpracný zisk pro banky 36,75 mld. (!) ročně, resp. 3 miliardy (!) každý měsíc.
Podle jiné statistiky na webu ČNB byly průměrné sazby na depozitech domácností k 31.1.2019 jen 0,36 % (a to včetně termínovaných). Situace myslím uzrála na masivnější kroky ze strany veřejnosti. Co kdybychom vyhlásili akci, že každý přijde do své banky a řekne, že chce za své vklady aspoň polovinu toho, co na nich banka vydělává (aspoň 0,9%). Vyhlašuju tímto akci CHCEME ASPOŇ PŮLKU!*

* je mi jasné, že některé banky mají časově nebo objemově omezené akce, kde nabízejí víc. Ale jde o to rozhýbat tlusté kocoury ...
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlaju 8. 3. 2019 08:09

lanov: Až lidi nebudou líní sednout si k IB a převést peníze tam, kde dnes mají 1% - neakční, bez limitu, bez podmínek - pak se začnou dít věci..
vlaju
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomas3 8. 3. 2019 09:01

LaNov: Měl jsem za to, že ta REPO 14 je maximální sazba již mohou banky dosáhnout. ČNB tak může v tendrech nabízet různé sazby a v různých objemech, dle vlastních cílů.
Tomas3
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 8. 3. 2019 23:48

LaNov píše:Situace myslím uzrála na masivnější kroky ze strany veřejnosti. Co kdybychom vyhlásili akci, že každý přijde do své banky a řekne, že chce za své vklady aspoň polovinu toho, co na nich banka vydělává (aspoň 0,9%). Vyhlašuju tímto akci CHCEME ASPOŇ PŮLKU!*


Ale to se nikdy nestane, vzdyt se nedomluvime se sousedem, tak jak se muze domluvit verejnost :-))

Navic pro 80% lidi je necele procento nepodstatne, pod rozlisovaci schopnost.

To je jako se snazit, aby “verejnost” platila za elektrinu 890/890/0 namisto 1643/1604/73,97 (VT/NT/Pausal mesicne) u dominantniho obchodnika - prikladmo D5x - ne, nezajem, neresi i kdyz je to skoro dvojnasobek :-)

Nezbyva nez si vybrat banky s 1,5% pa a na vyssi sumy investovat lepe a jinak (bezne zhodnoceni 5%-10% z najmu + rust hodnoty v nemovitostech, nebo fondy 4-6%).
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod LaNov 9. 3. 2019 09:45

Tomas3 píše:LaNov: Měl jsem za to, že ta REPO 14 je maximální sazba již mohou banky dosáhnout. ČNB tak může v tendrech nabízet různé sazby a v různých objemech, dle vlastních cílů.

Vycházel jsem z údajů na tom linku, kdy je minimální, maximální i průměrná sazba u jednotlivých tendrů stejná. Samozřejmě, zřejmě může ČNB vypsal jiné sazby a jiné limity; pokud bere všechno a za max. sazbu, tak to by zase banky byly hloupé, kdyby jim to tam nehrnuly pod tlakem.
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod evelista 9. 3. 2019 14:44

ja se chci se co nejdříve dočkat toho ze jedna klasika s nej urokem, bez zadnych dalších podmínek u vybrani svého sporiciho zustatku a poslani jinam.

A tu je ten point, mam prutokovej gold ucet u KB a v ten moment bych si okamzite preposlal peníze ze sporaku druhé banky do uctu u kb napojeného na debetku.

Ano nechci používat richee debetku, ani jjsem ji neaktivoval stejne tak i hb bez aktivace debetky.

Muj sen je mit jednu debetku a ucty ruzne u cz bankovních domu s okamžitou domaci platbou.

krasna predstava
evelista
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 9. 3. 2019 16:08

Ano, jedna dobrý debetka je ideální. Hlavně když ji sežere v zahraničí bankomat a ještě si u toho zamlaská.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 3. 2019 16:15

Přesně tak, jet do zahraničí s jednou kartou - to si člověk koleduje o průšvih. Já obvykle vozím 4 karty (kreditku Visa a MC a debetku Visa a MC) a to jedu s kamarády, kdy každý z nich má také několik karet.
Nikdy nevíš, kdy bude mít tvoje banka odstávku/výpadek, kdy ti zruší kartu kvůli hromadnému úniku dat (stalo se mi 2 krá), kdy si kartu poškodíš, sežere ti ji bankomat (stalo se mi jednou - v ČR), atd.

-- 9. 3. 2019 16:15 --

...ale pokud to myslíš jako "hlavní kartu na všechno" a k tomu budeš mít v záloze další pro případ problémů, tak proč ne
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 9. 3. 2019 18:49

Jak vůbec postupovat, pokud mě kartu "sežere" bankomat a nevrátí a nevrátí...? Co když karta vyjede za 10minut někomu po mě....Kartu samozřejmě zablokovat v IB apod., ale než to stihnete, tak vám ji někdo podojí o nákupy do 500Kč...
Také mě kartu banokomat už vzal a nevrátil ale to se jednalo o ověření platnosti karty, byla už neplatná.
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 3. 2019 18:53

čistě teoreticky bys měl mít v telefonu uložené telefonní číslo na blokaci karty a ihned volat.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 9. 3. 2019 20:52

Já zavolal do banky, kartu zablokovali a za týden došla nová. Problém byl, že to bylo v Asii poslední večer před odjezdem a v podstatě jsem měl všechny místní peníze utracené. Dalo by se vybrat jinou kartou, ale tam by byl mizerný kurz + 2 poplatky velice drahý špás, nakonec se mi to podařilo vykrýt nějakými dolary v hotovosti.
Taky ponaučení: mít vždy 100-200 USD jako zálohu v hotovosti.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod sysgen 9. 3. 2019 23:36

Chtěl bych zhodnotit cca 200k z končícího stavebka na nějakém spořáku zdarma a bez podmínek. Pročítal jsem si příspěvky za poslední dobu a momentálně se jeví jako dobrý nápad Hello Bank! s 1,5% nebo ING s 2% p.a.. Očekávám, že bych je tam nechal ležet zhruba 2 roky, ale chtěl bych mít možnost finance vybrat případně i dřív, což jak jsem pochopil, je u obou produktů možné. IGN se mi sice z principu zamlouvá méně, ale když vezmu v potaz jen čísla, tak vyjde nejlépe, ale jen na půl roku. Resp. nechat si zhodnotit peníze po dobu 6-8 měsíců a pak převést do HB!, případně někam jinam, kde bude úrok tu chvíli výhodnější. Nebo jsem přehlédl jinou variantu či produkt? Ocením jakýkoli tip.
sysgen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stepano 9. 3. 2019 23:39

Nejlíp teď vychází ING na dobu 6 měsíců.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 9. 3. 2019 23:49

Obojí má krátkou historii (resp. u ING to skoro určitě skončí a bude potřeba zase počkat na nějakou akci, HB dlouho měla úroky nic moc a zvedla je až teď na podzim, takže kdo ví co bude dál).

Jestli se o to absolutně nechceš starat, Creditas má 1% a trošku delší historii stabilně vyšších (ale ne špičkových) sazeb. Jestli chceš nejvyšší úrok, tak ING a hlídat to.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod branator 10. 3. 2019 11:46

CREDITAS dá za 200 000Kč úrok 1%, TRINITY (dříve MPU),dá za 200 000Kč úrok 1,18%.
Ale mít těch 200 000Kč nejdříve půl roku u ING Konta a po půl roce převést, to snad není taková časová ztráta..
branator
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků