Richee (účet u Creditas)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod pavelza 12. 3. 2019 13:19

tomasfinance píše:No já jsem někde četl, že právě Creditas umí (jestli se nepletu) i posílat platby z jiných bank, ale to asi není ta aplikace Richee, ale to se dá asi jenom dělat v klasickém internetovém bankovnictví bez úroku 1,5 %.

Přes Richee se dají provádět platby i z jiné, na Richee napojené, banky, ovládání Richee je ale takové velmi kostrbaté, neintuitivní, prostředí Richee je nepěkné až odpudivé. Velmi chybí možnost mít a ovládat Richee přes počítač, možnost spojit Richee a dalšími účty Creditas!!!
Richee používám jen jako další spořicí účet.
pavelza
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Renam 12. 3. 2019 20:19

Čekala jsem, že to bude ukazovat souhrnný přehled mých účtů.
Ale jednak v případě možnosti kontokorentu ukazuje o danou částku víc a jednak nelze přidat kreditní kartu, jejíž částku by to mělo odečíst.
Takže výsledek je zkreslený a pak tedy nechápu smysl aplikace, než to, aby se do povědomí dostal nový účet od Creditas, který jistě není špatný, ale nadělá se kolem toho trochu příliš...
Nehledě na to, že přihlašování do účtu přes Richeeho je složitější, než když se přihlásím rovnou do George.
Navíc na oba své dotazy jsem ještě stále nedostala od Richeeho odpověď, ačkoli píše, abychom se na něj s důvěrou obrátili...
Renam
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 3. 2019 20:36

Banky mají povinnost poskytnout API pouze k běžným účtům, ale už ne k úvěrovým produktům, takže kreditky v Richee nejsou a nejspíše nikdy nebudou (pokud například Česká spořitelna tyto údaje neposkytne dobrovolně).
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fremantle 12. 3. 2019 21:07

Absence dalších produktů, než "platebních účtů" je přesně důvodem, proč multibanking nemůže fungovat seriózně - ty údaje jsou docela k ničemu, když "nevím", že mám za týden datum splatnosti kreditky, zítra úhradu splátky hypotečního úvěru, jindy zase vklad na stavebko (případně kdy mi končí jeho vázací lhůta), kdy mi končí termiňák a kde mi bude vypořádán. Od komplexních financí je to hodně vzdálené řešení...

Lze nejvýše očekávat rozvoj "platebních služeb", které byly běžné v západní Evropě (Sofort, Trustly, iDEAL, a pod.) a které dosud fungovaly hlavně na principu screen scrapingu (prostě se natvrdo do nějakého internetového formuláře třetí strany vepsaly přihlašovací údaje do IB a ty byly "strojově zpracovány" - a možná někam "uchovány" v lepším případě třeba pro reklamní účely), ale to nelze chápat jako regulérní "multibanking".
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 13. 3. 2019 08:13

Primarne je to api urcene rekl bych k nastrojum klientu (platebni systemy etc) a ne bankovnich aplikaci...

Pripojovat fio, kdyz tam mas 20 uctu je take porod, po jednom, nebo to jde hromadne, jako equa?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fc70 13. 3. 2019 12:06

Ne, klienti (neregulovaní dohledem jako platební instituce) nemají k PSD2 API vůbec přístup.

To je zkrátka tak, když nápad vzniká čistě lobbingem a zákonem. PSD2 říká, že se musí zpřístupnit zůstatek účtu, a GDPR + zbytky bankovního tajemství říkají, že bez explicitního povolení zákonem nebo klientem se nemůže automaticky zpřístupnit informace o existenci a výši kontokorentu.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod vpe 14. 3. 2019 02:56

Bavil jsem se o obecnem api, popis treba zde https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/api-bankovnictvi
Takove rozhrani muze zverejnit kdokoliv a jakkoliv a legislativu na to nepotrebuje.

Psd2 je trochu neco obecnejsiho. Asi pro ty, kteri to vyse uvedene v 1. odstavci udelat nechteji. Neznam tu smernici, jen tusim, ze implementovana ma byt 2018 - oni to prodlouzili anebo proc to nektere banky nemaji?

Nebo se pletu?

Neco malo o tom mam v pameti. Btw fio umelo neco jako api uz pred 15 lety (neinteraktivni poskytovani transakci v csv formatu), expandia banka to umela uz v minulem stoleti pres tu ekomerci (za jednorazovy implementacni poplatek). U ostatnich bank to byl porod a snad to ani neinteraktivne rozumne neslo ziskavat data v rozumnem formatu (jasne, stahovat data v kbc a podobnych hruzach slo uz v dobe MSDOSu a piskacich modemu pres komutovane linky jiz v polovine 90 let). Samozrejme i zadavani transakci je uz jiny level...

Nicmene stale i v roce 2019 narazite na to, ze prijemce platby argumentuje, ze netegistruje vasi platbu, ze se musi pockat do druheho dne po pripsani a pak na to, az ucetni stahne VYPIS... Pritom to uz v 90 letech slo viz odstavec vyse, automatizovat a platbu sparovat v jednotkach minut...
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod A1rh- 14. 3. 2019 15:49

od rána se snažím přes aplikaci zřídit účet Richee, dostanu se ke kroku, kde mne identifikují jako zákazníka Creditas a přesměrují na přihlášení do Creditas. Tady se na pár vteřin zobrazí možnost přihlášení, ale než to stihnu vyplnit, tak chyba, že je server nedostupný a konec. Zkoušel jsem to dopoledne a znovu teď (cca 15:30). Podle infolinky nemají problémy hlášeny. zkoušel jsem přes Wifi i přes data, stejný výsledek.
A1rh-
Diskutér

Odeslat příspěvekod _vpa 14. 3. 2019 16:25

Kontaktujte Richee, včetně detailů a oni to v systému posunou.
_vpa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod A1rh- 14. 3. 2019 23:47

večer už se to podařilo. Jen to probíhalo podivně. Po oznámení, že jsem asi klient Creditas a přihlášení došlo k propojení účtu Creditas do aplikace, místo založení Richee účtu. Očekával jsem, že se přihlášení použije pouze pro ověření, místo zasílání dokladů a první platby z jiného účtu.
Zvolil jsem tedy podruhé přidat Richee účet, zase mě to směrovalo přes přihlášení ke Creditas a přidaly se spořící účty Creditas do app. Až napotřetí se skutečně začal zakládat Richee účet a karta.
A1rh-
Diskutér

Odeslat příspěvekod MiASX 15. 3. 2019 17:21

Tady se cenzurovalo? Chybeji tu prispevky ne?
MiASX
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MiASX 15. 3. 2019 17:21

Tady se cenzurovalo? Chybeji tu prispevky ne?
MiASX
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 3. 2019 17:29

Jo, zase stránka a půl kódů. Napíše jeden, ostatní si řeknou, "když může on, tak já můžu taky" a za chvíli je celá diskuse na ... protože jsou tu jen kódy
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MiASX 15. 3. 2019 17:30

No ale smazal jsi i prispevky bez kodu. :hm

Zkousel nekdo doobjednat kartu, kdyz zalozil Richee ucet bez karty? K te akci je nutne mit Richee ucet s kartou.
MiASX
Nadšenec

Odeslat příspěvekod taylor729 15. 3. 2019 17:45

Hm, tady clovek nedostane kod ani kdyz chce.
Řeknu si nekomu soukrome.
taylor729
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků