Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 26. 3. 2019 03:54

Pro jistotu, tímhle neargumentuji pro Ladislavovu tezi o držení akcií donekonečna, a už vůbec ne pro vyhledávání akcií s vysokými dividendami:
  • Skoro každý bude mít o dost lepší důchod (neboli, bude pro stejnou útratu potřebovat výrazně míň naspořit), když bude postupně portfolio odprodávat a zmenšovat (ano, za cenu rizika, že nakonec peníze dojdou a bude žít ze státního).
  • Ten nadprůměrný dividendový výnos je způsobený českými akciemi; je možné, že jsou zkrátka levnější, ale nedovolil bych si na to vsadit důchod; za normálních podmínek by utrácení jejich vysokých dividend bez reinvestice mohlo znamenat, že reálná hodnota těch investic (~= budoucí objem dividend) bude klesat.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod chodovson 26. 3. 2019 16:54

Když už je tu neustále řeč o těch dividendách, tak to připojím sem a nebudu zakládat nové téma.

Víte někdo o nějakém ETF sledujícím MSCI World High Dividend Yield Index - ACCU (akumulační, tedy reinvestující dividendy)? Ideálně s co nejnižším TER.

Zatím držím MSCI World, ale zjistil jsem, že High Dividend ho téměř každý rok překoná. Konkrétně od Června 1995 do Května 2018 ho ročně překonává o 1,41%. Otázka, jestli to tak bude i v budoucnu, to bych klidně taky rád znal názor někoho, kdo se tím třeba zabýval.
Zdroj: https://www.msci.com/documents/10199/8a ... f36e938549
chodovson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 26. 3. 2019 17:51

MSCI World bys dokázal překonat sám. Vždycky někdo skončí nad a někdo pod. I když investuje naslepo (tj. i když nemá žádnou extra informaci a vybírá akcie "podle oka"). Takže toto o ničem nevypovídá.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 26. 3. 2019 22:22

jednadva píše:Za mě ty ceny stanovují ti investoři, kteří něco vědí.


Jenze co kdyz ne a 99% se jich veze a pak bum zblunk...?

Technicka: davas do ETF jen to, o co si muzes dovolit prijit anebo i to, o co prijit nechces? A pres jake ETF aby to bylo tech 0,1% rocne?


Jednadva píše:To bude jen náhoda. Pár dobrých let. Z toho nemůžeš usoudit na nějaký budoucí vývoj. (Technický dotaz: z jaké základny počítáš ten příjem z pronájmu ve výši 10 %?)


Uz jsem k tomu rikal: ze vstupni ceny (uhrn vsech nakladu). Napr. priklep + kolek + dan z nabyti + pripadne dalsi vylohy, to je vstupni cena.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 26. 3. 2019 23:48

vpe,
vpe píše:
jednadva píše:Za mě ty ceny stanovují ti investoři, kteří něco vědí.


Jenze co kdyz ne a 99% se jich veze a pak bum zblunk...?

Nikdo neví, co by se pak stalo. Možná by se vyplácelo investovat aktivně (fond). Ale nikdo to přesně neví. Podle mě to ani zdaleka nehrozí.

vpe píše:Technicka: davas do ETF jen to, o co si muzes dovolit prijit anebo i to, o co prijit nechces?

V akciích mám momentálně cca 30 % majetku. Pokles o 50 % bych ustál. Na každý pád levně + rozkládat riziko.
vpe píše:A pres jake ETF aby to bylo tech 0,1% rocne?

Globální ETF za 0,1 % ročně? To snad asi zatím ne. LCUW je za 0,12. SPPW taky za 0,12. IS3N za 0,07 (po započtení Wertpapierleihe). Levnější jsou na S&P500. Podívej se na justETF.com. Situace se průběžně mění.


vpe píše:
Jednadva píše:To bude jen náhoda. Pár dobrých let. Z toho nemůžeš usoudit na nějaký budoucí vývoj. (Technický dotaz: z jaké základny počítáš ten příjem z pronájmu ve výši 10 %?)


Uz jsem k tomu rikal: ze vstupni ceny (uhrn vsech nakladu). Napr. priklep + kolek + dan z nabyti + pripadne dalsi vylohy, to je vstupni cena.

Takže to nájemné ti v absolutním vyjádření neroste s růstem ceny nemovitosti? V procentuálním vyjádření s růstem ceny klesá?
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 27. 3. 2019 14:25

Najemne roste stavajicimu najemci s inflaci a pri zmene najemce libovolne. Strategie je dobre pracovat s marzi a kauci.

Prepocitavat zhodnoceni z najmu na rust nemovitosti mi prijde blbost, odpisy se take neprepocitavaji a cenu nemovitosti nelze zjistit nez realnymi obchody.

Takze ty pouzivas vylucne justetf nebo jeste nejake jine platformy stoji za pozornost?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 27. 3. 2019 15:07

Aha, takže to aktuální % neznáš. Vztahuješ to k pořizovací ceně před x roky, ale celý trh se mezitím pohnul někam jinam.

Představ si, že celý trh vyroste na dvojnásobek, přijde sem nějaký nový majitel realit a začne se s tebou hádat, že výnos z nájemného není 10 %, ale 5 %. Kdo z vás pak bude mít pravdu?
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 27. 3. 2019 23:23

Vynos kazdeho vychazi z jeho investice, z jim investovaneho kapitalu. Take si umim predstavit prepocet na trzni hodnotu jednou za 5 nebo 10 let (jako v usa kvuli dani z nemovitosti).

Ale co kdyby TRZNI cena KLESLA??

Pokud kapital = nemovitost vzrusta nejmene v urovni inflace, a pokud i dividenda (najem) vzrusta nejmene v urovni inflace, tak budu spokojen a JINY majitel me moc nebude zajimat. Protoze budes mit jak kompenzaci inflace, tak rentu (kterou s etf nemas, leda spotrebovavas investici).

V jeho pripade bude jeho vynos pouhych 5% protoze nakoupil draho resp. ja si mohu prepocitat a uz vzit v uvahu i narust kapitalu a mit 2 ruzne zhodnoceni.

Neodpovedels na ETF
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 28. 3. 2019 00:14

vpe,
vpe píše:Vynos kazdeho vychazi z jeho investice, z jim investovaneho kapitalu. Take si umim predstavit prepocet na trzni hodnotu jednou za 5 nebo 10 let (jako v usa kvuli dani z nemovitosti).

Každá investice má nějaký očekávaný výnos (tj. střední výnos). Nemůže mít současně střední výnos 10 % a 5 %.

vpe píše:Ale co kdyby TRZNI cena KLESLA??

Kdyby nájemné v penězích zůstalo stejné nebo dokonce vzrostlo, tak by se "procentuální nájemné" zvýšilo.

vpe píše:Pokud kapital = nemovitost vzrusta nejmene v urovni inflace, a pokud i dividenda (najem) vzrusta nejmene v urovni inflace, tak budu spokojen a JINY majitel me moc nebude zajimat. Protoze budes mit jak kompenzaci inflace, tak rentu (kterou s etf nemas, leda spotrebovavas investici).

Proč bych neměl mít z ETF rentu? Pokud se mi zhodnotí papíry stejně jako tvoje nemovitosti a na dividendách dostanu totéž co ty na nájemném, tak mám úplně stejnou rentu jako ty. Akorát s tím rozdílem, že tobě ta nemovitost chátrá a musíš ji opravovat + spravovat, což tě stojí čas a peníze, ale já se o ty "papírky" nemusím starat víc než pár hodin ročně, a pokud budu lenoch, tak ani to ne.

O moji investici se stará profík správce fondu, který na valné hromadě zvolí profíky do managementu a udělá to o dost líp než já. Já za to zaplatím (dnes) míň než 0,2 % p. a. a můžu se válet na Mallorce, zatímco ty budeš skotačit někde po bytech, vybírat drobné a řešit rozdíly mezi septikem a jímkou, na které já můžu zvysoka víš co. :)

Jo a hodnota mojí investice do ETF = počet ks * cena kusu. Takže pokud se ti zvýší cena kusu o zadrženou divi, tak můžeš odprodat tolik ks, aby ti ta hodnota zůstala tatáž, ale nic netratíš. (Samozřejmě to nejde úplně dokonale, protože aktiva ani na burze nejsou nekonečně dělitelná.)
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Inev 28. 3. 2019 08:28

jednadva : nedával jsi včera tady nějaký vzorec? Kam se poděl? Já večer už podřimoval a četl to jen jedním okem.
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jednadva 28. 3. 2019 08:35

Tak, dával, ale vymazal. Vzorec sáhodlouhý, ale špatný. :) Navzdory času strávenému na jeho odvození nedával smysl. :)
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Inev 28. 3. 2019 08:56

Jak říkám já : " Kdo nic nedělá, nic nezkazí ".
Inev
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 28. 3. 2019 09:52

“tak by se "procentuální nájemné" zvýšilo.”

- no právě a toje ten bullsh*t co delate s papirkama resp co tu Ladislav tvrdil, zkreslovani skutecnosti, podle me je me zhodnoceni vuci memu vkladu a ne vuci aktualni hodnote :-)

“Nemůže mít současně střední výnos 10 % a 5 %. ”

- asi to nechapes, to, ze mam dlouhodobe zhodnoceni 9-10% v prumeru z najmu bude platit v lednu i v prosinci i za 2 roky treba... protoze muj vklad (investice) se uz nijak nezmeni a prijem z najmu pouze poroste, nedam prostor vypadkum, nejsou tam vykyvy jako u fondu a papiru... riziko, ze se postavi pobliz vice bytu nez se narodi lidi je minimalni...

Kdezto zhodnoceni investice (aktualni cena nemovitosti) je platne jen ke konkretnimu okamziku, lita to nahoru nahoru nahoru porad, vyjimecne se to zastavi a naposled to kleslo pred 10 lety...

Ano, lze k konkretnimu okamziku spocitat celkovy vynos zhodnoceni + renta do jednoho procenta, ale nevidim v tom valny smysl.


Papirky maji
- vyhodu, ze jsou osvobozeny od DP po 3 letech a nemovitost az po 5 letech, pokud se nepletu.
- nevyhodu, ze kdyz chci rentu, musim se rozhodnout odprodavat (a k tomu musi byt kupec), logicky kdyz nebude kupec papiru (akcie, etf, dluhopisy), krachne i cena cele me investice (coz se u najmu nestane).
- vyhodu- znam presnou cenu me investice (coz u najmu neznam viz rozdil realizacni a nabidkove ceny).
- nevyhodu, nemaji zadneho vyuziti, nemohu v nich bydlet ani rozhodovat na VH

BTW. ze bude neco chatrat? Myslim ze ne nutne, v nakladech mas pojisteni, FO (placeno jeste pred tim mnou spoctenym zhodnocenim) a pak mas NV 308/2015.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jednadva 28. 3. 2019 10:33

vpe,

Tvůj realizovaný výnos není jen inkasované nájemné, ale i kapitálový výnos, takže ti to možná vystřelilo vzhůru a vydělal jsi víc než 10 % per annum. Měl jsi štěstí. Taky jsi mohl mít výnos z nájemného nula nula nic a kapitálovou ztrátu. Což se ti taky může do budoucna klidně stát. Podobně jako u akcií.

Každopádně pokud je dnešní cena dvojnásobná, tak dnešní výnos z pronájmu = 5 %.

vpe píše:- nevyhodu, ze kdyz chci rentu, musim se rozhodnout odprodavat (a k tomu musi byt kupec), logicky kdyz nebude kupec papiru (akcie, etf, dluhopisy), krachne i cena cele me investice (coz se u najmu nestane).

U nájmu nemusí být ochotný nájemník, protože všichni budou bydlet ve vlastnickém, zůstanou u rodičů atd. Přijde ti šikovný neplatič. V daném místě se objeví hygienické riziko, zvýší se hluk, povede tam dálnice, propadne se ti to nad metrem atd. atd. Rizik habaděj.

ETF jsou naopak vysoce likvidní, obchodují se na regulovaném trhu, není důvod předpokládat, že po nich bude nulová poptávka. Pokud bys o to přesto hodně stál, můžeš si pořídit dividendovou třídu.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 28. 3. 2019 10:41

Několik dní jsem se sem bál podívat v domnění, že mne zde někdo uráží.

Dnes jsem zde zas, abych zjistil, že na forum finexpert e15cz / peníze / investování
bylo ze všech vláken nejčastěji zobrazeno moje téma diskuse ''''Akcie na stálo pro dividendy''''.
182.973 zobrazení
Možná taky proto, že ste sem dali i nepatřící slova s vysokoškolskou matematikou, slova o ETF, slova o nájemném z bytu.

K mým 65. narozeninám v sobotu 30.3.2019
snad dostanu ještě včas dividendy od Deutsche Telekom.
Dividendy z českých akcií by neměl nikdo převažovat, ale pokud možno zrušit - akcie prodat.
Protože české podniky mají ve zvyku, během dekády třeba i 3x snížit dividendu. Zatímco šéfovi mzda a bonus každým rokem roste.
Také však moje Deutsche Telekom během dekády 3x snížila dividendy a má dnes dividendu přibližně stejnou jak před 10 lety. Kdo ale jednou všechny české akcie prodá, neměl by dát všechny peníze do amerických akcií. Více jak polovinu peněz by měl mít v akciích západní Evropy a méně jak polovinu peněz v akciích z USA.

Pomocí dividend z akcií by měl mít nepracující důchodce vyšší příjem ve věku 65 let než jako pracující ve věku 55 let. Takže pak nejsou žádné starosti s tím, že důchodci mají 2x méně peněz, než když pracovali. Že mají 2x nižší důchod než minulou mzdu.
A tak to mám i já zařízeno, nehezky nízký důchod, slušné dividendy, státní přídavek na děti téměř 400 euro měsíčně. A tolik peněz jsem nedostával, když jsem pracoval.
Důchodce by měl dostávat více peněz z dividend než důchodu od státu. Mezi těmi jeho akciemi by neměla být ani jedna česká akcie, ale raději Allianz, Munich Re, BASF, BMW, BHP, R.D.Shell, Sanofi, Pfizer, ATaT, Wells Fargo, Johnson a Johnson, Procter a Gamble, AB InBev, Iberdrola, Brit.Amer.Tobacco.
Důchodce by neměl žádnou akcii prodávat, ale nechat ty dividendy i pro mladou paní, syna a dceru.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků