Aktualne nejvyhodnejsi dodavatel elektriny

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MiASX 5. 4. 2019 07:21

Distributor. To je jeho elektromer.
MiASX
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 5. 4. 2019 15:57

Zdravím všechny,

porovnávám právě rodičům pro RD dodavatele na elektřinu.

Nyní jsou přes podomní jehovistický prodej prostřednictvím Terra Group u Centropolu a elektřinu jsem již vypověděl.

Nemám preference pro dobu neurčitou (riziko změny cen/VOP a je pak reálné vypovědět ale zase u některých nutné hlídat VOP manuálně každý měsíc - viz. např. Bohemia Energy) a určitou (zafixování s rizikem následného poklesu v budoucnu).

Když se podívám na grafy, tak elektřina "pravděpodobně" ještě chvíli na této hranici vydrží, ale nemyslím si, že ještě poroste. Je spíše pravděpodobné, že bude za půl roku až rok o něco klesat. Proto fixaci vidím optimálně na 12-24 měs. , ale určitě ne na 36 měs. .
https://kalkulator.tzb-info.cz/cz/vyvoj ... -elektriny

Všechny prognostiky výše jsou pouze můj zcela laický a amatérský odhad.

--------------------

Spotřeby - elektřina:
D25d
3x25A
VT - 1,5 MWh
NT - 2,1 MWh

Teď k tomu hlavnímu. Udělal jsem si tabulku se srovnáním dodavatelů, kdy nejlepší nabídku z pohledu ceny dodali následující dodavatelé:

Elektřina
Bohemia Energy Start++ prostřednictvím jimi koupené 3E - 999 Kč MWh VT, 999 Kč MWh NT, 0 Kč měsíční plat bez DPH => 12.570,79 Kč vč. DPH a regulované části dodávek

Skautská energie (Terra Group) - 830 Kč MWh NT, 1.344 Kč MWh VT, 40 Kč měsíční plat bez DPH => 13.350,61 Kč vč. DPH a regulované části dodávek

Další dodavatelé pro zajímavost vyšli např. až za 15.400 Kč, takže potenciál pro úsporu zde nějaký je.

--------------------

Bohemia Energy
- doba neurčitá
- 3 měs. výpověď s počátkem od měs. násl. po podání výpovědi
- bez přímého informování mohou změnit VOP i ceník, nutno každý měsíc kontrolovat jejich web a VOP, abych neprošvihl 10 denní okno
- pokud prošvihnu okno přecházím na "neznámý" tarif ENERGIE A++, který bude s vysokou pravděpodobností nevýhodný
- pokud u nich pak budu chtít zůstat už nedostanu Start++, protože je pouze pro nové zákazníky a budu tedy muset přejít k jinému dodavateli (nemám s tím problém)
- reputaci společnosti, která je převážně negativní znám a snažím se na to dívat pragmaticky podle ceny a také s jasně zadanou upomínkou pro podání výpovědi v kalendáři

Skauti
- doba určitá do 31.12.2020
- cena je do té doby garantovaná
- smlouvu a podmínky prozatím neposlali (VOP)
- nutnost shánět skauta (snad uspěju) pro doporučení a předpokládám snad i prodloužení (???)
- výpověď cituji "Když se Vám ceny nebudou líbit, pak bude třeba vypovědět plnou moc a od 1.1.2021 budete mít dodavatele dle svého výběru"
- reputaci "aukční" společnosti Terra Group, která je převážně negativní znám a snažím se na to dívat pragmaticky podle ceny a také s jasně zadanou upomínkou pro podání výpovědi v kalendáři. Jako výhodu zde vidím možnost nesouhlasu (nečetl jsem VOP) s novým dodavatelem a brzké výpovědi



--------------------

Do čeho by jste na mém místě doporučovali jít?

Já to vidím tak, že vyčkám na Skauty, ale inklinuji i přes vyšší cenu jít spíše k nim, protože s jednáním BE i TG mám zkušenosti a BE je hrůza a děs. Přidám tedy vlastní kritérium frustrace komunikace s podporou jednoznačně vede TG. Jediné, co to může zvrátit jsou ty VOP.

Jinak budu řešit brzy ještě další 2 odběrná místa (RD a byt), kde jsme nyní u ČEZu a co jsem se díval také zbytečně přeplácíme. Jsou tam nicméně jiné distribuční sazby a dodavatelé neměli vůli více odběrných míst zohlednit v ceně, což celkem chápu, že to pro ně asi není zajímavé.


Díky moc.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ROlda78 5. 4. 2019 18:27

Kdyby ses obtěžoval přečíst aspoň posl. pár stránek, tak by ses nejspíš BE vyhnul..
Máš-li možnost jít ke skautům, jdi tam.
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aaischa 5. 4. 2019 20:04

přesně, BE je starost navíc a úspora vůči skautům neni nijak velká.. vzal jsem nedávno skauty, přechod v pohodě, cena taky fajn, je to už moje 3tí změna dodavatele za poslední roky, holt se to pořád mění :(
aaischa
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bodyczech 5. 4. 2019 20:47

Souhlas s příspěvky přede mnou, mám zoufalou zkušenost s podomními prodejci Bohemia E., Centropolu apod., takže za mě ani náhodou k takovým šmejdům, nemluvě o četných kritikách.
Nevím jak pro tvoji roční spotřebu vychází Fonergy, ale v mém segmentu spotřeby jasná volba. Je sice o chlup dražší než zmínění šmejdi, ale dlouhodobě v top5. A moje prozatím sice krátká zkušenost však splňuje představy, založení účtu za pět minut, za dva dny smlouva doma, vše online, jasné, stručné a bez keců. Nechci svatořečit, jsem u nich krátce a skutečný charakter se většinou projeví při odchodu.
Chtěl jsi názor, rozhodnutí je na tobě...
bodyczech
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 6. 4. 2019 12:21

Díky za odpovědi.

Skauti = Terra Group = mají oddělení podomních jehovistů stejně jako Bohemia Energy. Nicméně komunikace s podporou se mi zdá relativně OK.

To, že cena se neliší není tak úplně pravda:
Plyn 36.771 Kč/rok u BE vs 38.557 Kč/rok Skauti (Terra Group) vs 44.437,88 Kč (Fonergy)
Elektřina 12.570,79 Kč u BE vs 13.350,61 Kč/rok Skauti (Terra Group) vs 13.959,99 Kč (Fonergy)

Procházel jsem si teď VOP u dodavatelů (eCentre = Licit, Armex, Bohemia Energy) a víceménně všichni tam mají, že nemají povinnost informovat jinak, než-li zveřejněním změny ceníku a VOP na webu. Armex dokonce, že když taková změna nedorazí spotřebiteli, tak to vlastně nevadí a "jede se dál". Tzn. z praktického pohledu každý měsíc ohlídat jestli se něco nezměnilo a neprošvihnout tu 30 dní (oni předem) a 10 dní (já pro výpověď před účinností změny) lhůtu. U všech bez rozdílu pak člověk přejde na ceník dle libosti dodavatele. Např. BE ho pojmenovává ENERGIE A++.

Jinak příspěvky o BE jsem se "obtěžoval" přečíst. Již u nich rodiče jednou byli, komunikace nic moc. Podomní prodejci jsou ale stejní jak od BE, tak Terra Group. Všichni valí důchodcům bulíky na nos, jedni "kontrolují smlouvy", druzí "vyhlašují a vyhrávají aukce v obci". Taky na BE je od řady lidí na tzb-info fóru poměrně chvála, otázka co si z toho píšou sami. Co platí pro všechny jsou ale stejné zákony.

Rozdíl tedy vidím v nic moc komunikaci BE oproti Terra Group (skauti) ze strany podpory. Pak už se dívám zejména na cenové podmínky.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 6. 4. 2019 12:32

Mas to vsude stejne, musis si to hlidat sam. Na rozdil od CEZu, ktery nedodrzel letos cenu na dobu urcitou a zdrazil vsem, tak vsichni ti tzv. smejdi cenu na dobu urcitou zatim dodrzeli, pokud vim, takze za me staci hlidat 4 mesice pred koncem smlouvy (nejpozdeji 100 dnu pred koncem si vyhradit cas na vypoved/odstoupeni) a vybrat si noveho lze i pozdeji, treba az po vypovedi...

V pripade BE si dej pozor na spravne datum ukonceni, jiny problem tam nevidim. Smlouva na dobu urcitou konci stejny den, ve ktery se stala ucinnou (zahajila se dodavka - lze zjistit u distributora, pokud si to je nekdo liny precist s periodicke faktury), ne o den drive. https://www.vasestiznosti.cz/stiznost/7 ... i-poplatek

Vzhledem k tomu, ze BE pristoupila ke kodexu, tak staci SPRAVNE vypovedet nebo odstoupit (coz tedy pravda 99% obcanu mozna nezvladne, hlavne ze nejmene 40% techto sheeple by se odtrhavalo od EU ;-).

Lide jsou stado.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 6. 4. 2019 12:44

CEZ ji skutecne zmenil a na jinem odbernem miste co mam to notifikuji do weboveho rozhrani pouze elektronicky (mam tam eTarif), takze i tam si to clovek holt musi hlidat rucne. Uz mam ale propocet a jsou pomerne drazi, takze i tam prejdu co nejdriv k alternativnim dodavatelum. Na dalsim odbernem miste, kde je spotreba o neco vyssi mam prozmenu zafixovany CEZ jeste pred zdrazenim, ale i tak je relativne drahy v porovnani s alternativou.

Jestli sem mel ale nekdy problemy v komunikaci s podporou tak CEZ je jednoznacny vitez. Maji tam misto lidi roboty, kteri jedou sablonovite odpovedi. Velice casto odpovidaji na otazku A odpovedi B, nebo na otazku A, B odpovedi A. Stalo se mi, ze dokonce odpovedeli k uplne jinemu odbernemu mistu a to opakovane. Vynucuji si reseni veci telefonem a pak kdyz mi volaji, tak nemaji zadne informace a chteji, abych jim spotreby nadiktoval znovu telefonicky, apod.. Jednim slovem frustrace. Tohle je ten servis za ktery si u toho naseho "giganta" priplacime ? :-) Kdyz jsme osekali s prodejem v telefonatu argumenty proc CEZ, tak jsme zustali jen u jedineho "jsou velci a nezkrachujou". To je opet absurdni argumentace na to proc platit vic, protoze zakony kryji spotrebitele i z hlediska krachu jejich dodavatele komodit E/P.

Ted uz zpatky k BE - ja se zrovna pred chvili dival na webu ERU do te veci zvane "Eticky kodex" a nikde jsem tam BE nenasel. Je tam hromada alternativy a neni tam ani CEZ a Innogy.
https://www.eru.cz/documents/10540/4566 ... 6649a17047

Edit: Myslis Europe Easy Energy a.s. ? Ty sice BE koupila, ale smlouvu bych mel v tomto pripade ceniku Start++ na dobu neurcitou prave s BOHEMIA ENERGY entity s. r. o. (jiz mam navrh).
Naposledy upravil Mufinmufi dne 6. 4. 2019 12:53, celkově upraveno 1
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 6. 4. 2019 12:50

Bud maji svuj od 1.1.19
https://www.bohemiaenergy.cz/eticky-kodex/
https://www.bohemiaenergy.cz/wp-content ... 9/01/Etický-kodex-Bohemia-Energy_1.pdf
nebo to je na eru zastarale...

K 28.2.2019 byla BEE nejlevnejsi na trhu jednoznacne, uvadel jsem to tu. 1.3. zdrazili ten jejich PLUS.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 6. 4. 2019 13:02

Ja to chapal tak, ze ma BE svuj eticky kodex "podle doporuceni" ERU. Ted ale na webu ctu hromadu clanku (zpravidla komercni sdeleni), ze pristoupili k tomu od ERU. Zvlastni, ze nejsou v seznamu.

BE podle moji analyzy z 30.3 aktualizovane ted zacatkem dubna je stale nejlevnejsi ze vsech pro me odberne misto a mnou uvedene spotreby (viz vyse). Je nejlevnejsi u elektriny take pro jine odberne misto a jine spotreby na jine distribucni siti. Vzdy uspora v radech jednotek tisicu za rok.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 6. 4. 2019 13:08

Pokud nechces nic resit, zarid si SIPO a jdi ke skautum, to je alternativa pro oligopoly. Pro malou spotrebu elektriny se uz ale prodrazi diky mesicnimu pausalu.

Pokud nemas problem v orientaci, pak sjednej vzdy smlouvu na nejvyhodnejsiho, ale musis to az 2x za rok na kazde misto a odber (el a plyn) resit, jednou vypoved a jednou novou smlouvu

Menit si trvale prikazy a inkasa byva take pomerne horor. Zvlaste kdyz toho mate vic. Proto doporucuju SIPO.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 6. 4. 2019 13:17

Ja prave az na tu komunikaci s podporou nevidim moc rozdil mezi Terra Group a BE. Od Terra Group (Skauti) jsem nedostal ani VOP k dodavkam. Na webu jen "vzorova smlouva" s aktualnim dodavatelem. Hledat si to sam nechci, protoze muzou byt jine VOP pro dany tarif pres ne (byt to je mene pravdepodobne).

Jedine, co je pro ne svate je ta plna moc a pristup "pak uz nam do toho nekecejte". Kdybych to takhle udelal pro obe komodity, tak prodelavam na plynu docela dost. Resit to castecne taky nema moc smysl (pokud nejsou vyhodnejsi, coz nejsou).

Kdyz uz budu hlidat elektrinu, tak muzu hlidat i plyn. Navic i tak bych ty skauty musel hlidat ve smyslu toho kam mne chteji presunout, tzn. neni to "podepis a zapomen".

Vyhoda BE je, ze to je na dobu neurcitou, tak i kdyby clovek nestihl vypoved pri zdrazeni (zmena ceniku/VOP), tak proste poda normalne vypoved s lhutou 3 mesice od mesice nasl. po podani vypovedi. Odpada pocitani lhut podle NOZ se kterym ma hodne lidi problem (ani se nedivim, motaji si to s temi dle zakoniku prace).
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 6. 4. 2019 13:40

K tomu jeste hlidat burzu, abys vedel, zda se vyplati uzavrit novou smlouvu 6 mesicu pred dodavkou anebo az 1 mesic po ukonceni dodavky (1 mesic bez dodavatele:) apod.

Stoji ti to za to? K to u potrebujes expertni znalosti a dostatek casu, pri prumerne mzde se ti to nevyplati.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 6. 4. 2019 13:42

Holt doba je zlá, kdyby nabízeli rozumné podmínky jinde s fixací, tak do toho jdu a mám klid na delší dobu. :-)

Já doufám, že když řeším 3 odběrné místa zkušenosti se zúročí a pak už to půjde jak po másle.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vpe 6. 4. 2019 13:46

Treba u te BEE muzes uzavrit pokud je zahajeni dodavky do 6 mesicu, takze kdyz jsi chtel zahajit v srpnu, tak ty ceny MWh 899 za el a 496 za plyn jsi mohl vyuzit.

Ale pokud z toho nestihnes uteci vcas, tak budes mit nejdrazsi elektrinu na dobu neurcitou, tusim 3 Kc denne pausal plus DPH a nejake silene ceny za MWh :-)

Takze prava patri pouze bdelym.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků