Dlouhodobá pravidelná investice do ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 23. 4. 2019 00:47

„Nesmí zahojit“ neznamená „technicky nemůže“; nikdy jsi asi neviděl formulář od českého CDCP žádající o heslo a SMS potvrzení před provedením operace brokerem.

Typicky by se mohlo stát, že se dlouhodobě vydělávající broker dostane do „malého krátkodobého problému“ a potřebuje si „na pár dní“ půjčit peníze nebo zajistit půjčku, a „s nejlepšími úmysly“ nějaký zaměstnanec, který nechce přijít o celoživotní kariéru čeká, že firma vydělá a všechno vrátí – a ono to nějak nevyjde. Viz MF Global.

Problém pak není, že by člověk neměl nárok dostat peníze zpět, problém je to 1) prokázat, když interní záznamy brokera jsou nedůvěryhodné, a PDF s výpisem si může taky vymyslet kterýkoli klient jakékoli – i kdyby se to nakonec všechno zjistilo, může to trvat měsíce / roky (a po tu dobu zákazník nemá co jíst), a 2) aby ještě existovaly / nebyly ty CP prodané a peníze ukradené, a bylo je odkud vrátit.

Tohle není jen problém brokerů / akcií, úplně stejný průšvih v principu může být s bankovními vklady (evidovanými jen v té bance) a investicemi do podílových fondů (evidovanými jen provozovatelem fondu). Nebo v ČR problém Metropolitního spořitelního družstva, kdy dlouhé měsíce neprováděli platby, ale pojištění vkladů ještě nic nevyplácelo.

Srovnávat se s Buffetem / penzijními fondy nemá smysl, ti jsou dost velcí na to, aby nemuseli používat účty brokerů, mají vlastní právníky na to, aby si vybrali relevantní strukturu, a kdovíco. (Jinak, jako většina věcí ve financích, neřeší se to asi primárně technicky, tj. „nejde to ukrást“, ale právní zodpovědností a strukturováním tak, aby podvod buď šel reklamovat / vrátit zpátky, nebo aby za něj měl kdo zaplatit. Ale i tak bych nesázel na to, že to je kdovíjak spolehlivé, https://www.podnikanivusa.com/2019/04/1 ... -vyresena/ je dost děsivé.)

My se, asi, víceméně vždycky musíme spolehnout na přístup přes nějakého brokera - a ať už by to byl účet v centrální evidenci nebo navazující / účet vlastníka, broker má v principu možnost na ten účet přistupovat bez souhlasu / proti vůli.

Samozřejmě, pokud se zeptáš právníka, rádi si tu přečteme, co řekne.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Roman1989 23. 4. 2019 10:51

fc70 napsal:

a ať už by to byl účet v centrální evidenci nebo navazující / účet vlastníka, broker má v principu možnost na ten účet přistupovat bez souhlasu / proti vůli.

Vy víte jaký je mezitím rozdíl? Toto jsem já nepochopil.


Samozřejmě, pokud se zeptáš právníka, rádi si tu přečteme, co řekne.

teď odjíždím (mimochodem právě na valnou hromadu W. Buffeta :-D ), ale v květnu to proberu s někým z práce a napíšu co jsem zjistil. Zeptám se i kamaradů jejichž kolegové vedou třeba české akciové fondy. Takže koncem května se ozvu.
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 23. 4. 2019 13:39

''''Pravidelně měsíčně 30.000 kč do ETF s 30-500 akciemi a spořící učet/penzijko/nemovitost/crypto/p2p pujčky''''

1) Pravidelně bych vůbec neinvestoval, protože některý měsíc kvůli zahraniční dovolené nebo nákupu drahé věci nezbydou žádné peníze.

2) Nedělil bych peníze na ETF, spořící učet/penzijko/nemovitost/crypto/p2p pujcky,
ale jen jeden druh investice, ze kterého je profit každý měsíc bez práce.
Všechno bych tedy zrušil, ukončil, prodal, kde má pán všude peníze, neumějíce se rozhodnout.

3) Kdo může investovat každý měsíc 30.000 kč, ten může zrovna tak každý měsíc koupit za 1.000 € nějakou jinou fundamentálně levnou akcii s dividendou 4% až 7%, která se lecjaký rok zvyšuje.
A za 30 měsíců už může mít akcie od 30 podniků, tak jak ETF, ale bude dostávat z těch 30 akcií 70x ročně dividendy. Má diverzifikaci převelikou tak jak ETF. Ale ETF nemá žádnou dividendu nebo 1x ročně.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radecekh 23. 4. 2019 15:45

Ladislav 1.:
Myslel jsem si, že jste podivín, ale vy jste asi blázen. To jako opravdu do těch akcií cpete úplně všechno, co máte? To jako vážně nemáte nejen žádné jiné investice, ale ani žádnou disponibilní finanční rezervu, kterou byste vykrýval třeba ty nerovnoměrné výdaje během roku?
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 23. 4. 2019 22:22

Roman1989 píše: a ať už by to byl účet v centrální evidenci nebo navazující / účet vlastníka, broker má v principu možnost na ten účet přistupovat bez souhlasu / proti vůli.

Vy víte jaký je mezitím rozdíl? Toto jsem já nepochopil.
  • Samostatná evidence = provozovatel podílového fondu (nebo snad v principu akciová společnost?) má seznam všech investorů, nikdo jiný to neví.
  • Centrální evidence + účet vlastníka = CDCP má seznam vlastníků daného CP, vlastník má účet na své jméno v CDCP / zahraničním ekvivalentu (ale broker s ním může pracovat, v CDCP zdá se (?) víceméně na nějaký ekvivalent čestného prohlášení, že je to jeho zákazník).
  • Centrální evidence + účet zákazníka (navazující evidence) = CDCP má seznam vlastníků daného CP, kde je evidován jako vlastník obchodník, s jedním účtem obchodníka pro všechny zákazníky, obchodník pak má seznam svých zákazníků vlastnících daný CP.
Můžou tam být i další úrovně seznamů (zahraniční CP evidují CDCP jen účty českých držitelů, US akcie jsou všechny vlastněné Cede & Co, což je technicky jediný akcionář dané firmy).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod luba.s 24. 4. 2019 09:46

Ladislav 1.
Proč bych si měl vyplácet dividendu, pokaždé ji zdanit a potom znovu reinvestovat?
Pokud bych chtěl investovat do dividendových firem, udělal bych to přes ETF fondy zaměřené na dividendy, které dividendy akumulují k dalšímu nákupu akcií (většinou jsou umístěné v nějaké daňově výhodné lokalitě). Pokud bych chtěl pravidelný příjem, prodávál bych poté malou část fondu tak, aby se aktuální celková hodnota nesnižovala.
A opravdu si nechci komplikovat život sledováním x-desítek akcií, rebalancováním, daněním z různých zemí apod.
luba.s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Roman1989 26. 4. 2019 22:06

fc70: díky za rozšíření obzorů.
Mě Google nepomohl. Odkud čerpáte? To by mě dost zajímalo.
Pokud byste měl k doporučení i nějakou literaturu na toto téma sem s tím. Rád se dovzdělám.
Já četl i tento zákon, ale nebyly tam žádné nové informace, jen to co je na cdcp.cz
https://business.center.cz/business/pra ... cast8.aspx
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 27. 4. 2019 06:16

Mně Google našel https://www.in-server.cz/rubriky/akcie- ... nce-akcii/ , na stejném serveru je i pár dalších podobných stránek.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod mirekd11 13. 5. 2019 14:30

Ahoj.Investuje tady někdo do Iwda prostřednictvím LYNX ????
Ptám se proto že jsem se poohlížel po stejném etf v rámci diverzifikace. Díval jsem se na jiného emitenta respektive na SWRD od SPDR.Pokud chci ale vyplnit příkazový lístek tak mi to chce účtovat i transakční dan ve výši 1 %. Zajimavé je to že u Iwda se tato 1% dan neobjevuje.Tomu nerozumím :-(
Mimochodem u XDWD se tato 1% dan objevuje také :-(
mirekd11
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mlsal 13. 5. 2019 19:54

Přes Lynx neobchoduji, ale podívej se tady. Na některých burzách platíš daň z objemu transakce, např. na burze VB pro irské společnosti 1%. V Německu neplatíš nic.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 20. 5. 2019 21:23

luba.s píše:Ladislav 1.
Proč bych si měl vyplácet dividendu, pokaždé ji zdanit a potom znovu reinvestovat?


Protoze ten pocit, kdyz ti prijdou dividendy, k nezaplaceni ;-) Jen se nesmis divat, kolik ti sebrali na danich;-)
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vejnis 1. 6. 2019 09:22

Zdravím,
jak řešíte pravidelné investice do ETF (popřípadě akcií), když chcete docílit cost averagingu s pravidelnou měsíční/kvartální fixní částkou v řádu jednotek tisíců czk?

Už nějakou dobu se snažím najít rozumného/levného brokera, který by umožňoval frakce UCITS etf, ale nedaří se mi :hm

Nějaké tipy prosím?
vejnis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JPT666 1. 6. 2019 10:21

Já mám (zatim ještě) podílové fondy a tam si posílám měsíčně stejnou částku. Když jsem tohle chtěl u ETF, tak to vypadá, že to nejde (jedině asi přes Portu) a díval jsem se po levném brokerovi a přemýšlel jsem nad Lynx a Degiro. Řekl jsem si teda, že si vždycky našetřím tolik, aby mě nákup nestál víc než 1 %. Nakonec jsem u Degiro a vždycky, když našetřím 10 tisíc, tak koupím to ETF, které je nejvíc v mínusu. Tak to dělám já.
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 2. 6. 2019 10:58

Dostavate se s etf i pod < 1 % ?
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JPT666 2. 6. 2019 11:31

U Degiro jsem nakupoval zatim vždy za cca 400 EUR, tak to je necelých 0,6 %.
JPT666
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků