Kolik je skutečná inflace?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lidoop 23. 6. 2019 09:43

Dobrý den všem,
lze kalkulovat, kolik činí reálná inflace pro mediánového občana?

Našel jsem inflaci kalkulovanou dle starších vzorců - vychází to někde mezi 5 a 9%.
http://www.shadowstats.com/alternate_da ... ion-charts

Co pozoruji: ceny se v ČR dvojnásobí za 10 let. To by bylo 7,2% ročně. Co pozorujete Vy? S jakou inflací počítáte ve svých kalkulacích?
lidoop
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod redhaven 23. 6. 2019 10:03

ČSÚ lže jak když Rudé právo tiskne, to je více než jasné. Pracuje na politicko-hospodářskou objednávku politiků, podnikatelů a korporací. Zadání už je 30 let stejné, tj. spočítat inflaci tak, aby vyšla nízko a nebyl tlak na zvyšování platů a důchodů a tím se dále zvyšoval zisk podnikatelů a státu. Stanovení tzv. spotřebního koše je ryze na libovůli ČSÚ. Zkrátka se to vždy spočítá, tak aby to pěkně vyšlo.
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Noxik 23. 6. 2019 13:00

Osobne bych rad videl kazdy rok nejakou kalkulaci, kterou bych nazval "inflace bezneho obcana", coz by zahrnovalo z 1/3 bydleni (najmy, ceny nemovitosti, uroky a poplatky hypotek), z 1/3 potraviny (brambory, ne kaviar, atd.) a z posledni tretiny obleceni, elektroniku, atd. Bohuzel by se to zadne oficialni medium neodvazilo uverejnit.
Osobne to odhaduji na cca 10% rocne, ted hlavne diky nemovitostem.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod octaviampi 23. 6. 2019 14:33

Pro kazdeho je inflace jina. Spotrebni kos je jenom nic nerikajici prumer.

Ze by se od roku 2009 ceny celkove zdvojnasobily je blbost. Mozna vzrostly ceny nemovitosti, zdrazilo jidlo a asi nejvyrazneji pivo. Auta jsou i pres navrat z cenoveho dna porad velmi levna. BenzinA ted jde o to, jestli nekdo spori na auto nebo na byt v centru Prahy.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod redhaven 23. 6. 2019 14:42

Inflace ve spotřebním koši mediánového spotřebitele a zaměstnance samozřejmě přesahuje 10% ročně, jen si vemte o kolik (za 30 let) tisíc procent zdražila pitná voda, ceny realit a bydlení, cibule, brambory, energie. Do spotřebního koše mediánu je třeba počítat věci a potřeby, které potřebuje deně několikrát a nebo v nich deně tráví většinu dne, tedy nelze tam významně počítat ceny nových aut, v těch medián nebydlí. Ani zdaleka tak bídný růst příjmů mediánu nepokryje skutečnou inflaci a medián populace neustále chudne a chudne, zatímco cca 5% populace bohatne a bohatne a bohatne.
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod fc70 23. 6. 2019 17:01

Ale houby, třeba oblečení roky nezdražuje nebo dokonce zlevňuje, a když se to cena rozpočítá na dobu použití, je to dost výrazná položka. Je velký rozdíl mezi tím, co člověk kupuje denně a přesně ví (jako chleba), a co je opravdu velká část rozpočtu.

U bydlení byly stížnosti, že se neměří realisticky, oprávněné (snad tam byl jen nájem v družstvech nebo co), a proto se metodika v posledních letech upravovala. ČNB navíc zkoumala, jak by inflace vypadala u úplně extrémní nerealistické metodiky (myslím celá cena nově stavěných bytů), a nějaké zvýšení tam bylo, ale vůbec nic závratného (jestli si dobře pamatuji, něco jako půl procenta navíc).

Koneckonců složení spotřebního koše a měřené výsledky pro 12 jeho kategorií jsou veřejné, nic nikomu nebrání ho věcně kritizovat – ale to by byla práce, kdežto plácat nekonkrétní nesmysly nic nestojí, co?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod srato 23. 6. 2019 19:32

Tak u nás voda za posledních deset let asi inflaci nedohnala (roky 2011 vs 2018 - vodné 30,49 vs 33,95kč, stočné 17,38 vs 25,90kč) :D
A našel jsem i faktury za elektriku. Aby jsme se nehandrkovali o růst jakékoliv složky na faktuře za energii (systémové platby, OZE, ...) tak jsem prostým vydělením spočítal cenu za kWh. A výsledek onoho tisíciprocentního nárustu je 2011 vs 2018 - 3,25 vs 2,77kč/kWh - tak takové zlevnění popravdě překvapilo i mně ...
PS: starší faktury na emailu nemám
srato
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jack111 24. 6. 2019 17:12

Hezka ukazka, jak jsou lidi vecne nespokojeni i kdyz to nemusi byt pravda :D
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saabik 25. 6. 2019 06:57

To není nespokojenost. To hraničí s hloupostí.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod octaviampi 25. 6. 2019 10:42

Hlavne redhaven nema jasno co vlastne inflace je.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 25. 6. 2019 15:49

Noxik píše:Osobne bych rad videl kazdy rok nejakou kalkulaci, kterou bych nazval "inflace bezneho obcana", coz by zahrnovalo z 1/3 bydleni (najmy, ceny nemovitosti, uroky a poplatky hypotek), z 1/3 potraviny (brambory, ne kaviar, atd.) a z posledni tretiny obleceni, elektroniku, atd. Bohuzel by se to zadne oficialni medium neodvazilo uverejnit.
Osobne to odhaduji na cca 10% rocne, ted hlavne diky nemovitostem.


Tak konkrétně spotřební koš vypadá takto: 16 % potraviny, 1,7 % nápoje, 9,2 % alko a tabák, odívání 4,1 %, a hlavně bydlení voda energie a paliva mají v koši váhu 25,7 %. Dále doprava 10 % a pak ostatní.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radecekh 25. 6. 2019 20:49

Vždycky, když vidím nářky nad inflací a nad tím, že nám všichni lžou, říkám si, jestli jsou ti lidé opravdu tak hloupí, nebo to jenom dělají. A pak si vzpomenu, jak dopadají volby, a je jasné, že jsou jen tak hloupí.
Spotřební koš se aktualizuje podle skutečných tržeb. Tedy oficiální inflace je inflací průměrného jedince. Ale samozřejmě, že jestliže ve spotřebním koši nájemné ve výši asi 3,4 % z výdajů, tak když uvážíme, že 80 % lidí bydlí ve vlastním, tak ti, co nájemné platí ho mají ve své inflaci zastoupené cca 5x víc, než je ten průměr, tedy pro ně bude nájemné mít v jejich spotřebním koši cca 17 %, a my ostatní ho ve svém spotřebním koši nemáme vůbec. A to ještě počítám, že utrácíme stejně, ale ono to bude ještě tak, že ti bohatší, co více utrácejí, bydlí ve vlastním, a tedy ti nízkopříjmoví, co bydlí v nájmu, budou mít zastoupení nájemného ve spotřebním koši ještě výrazně vyšší, než těch 17 %.
Ale to neznamená, že je oficiální inflace podvod. Jen to prostě neznamená, že všechno zdražuje o inflaci.
Jo a ještě jedna poznámka, kterou mají někteří jedinci problém pochopit. Když si místo levného tlačítkového telefonu koupím iPhone, tak mi sice vzrostly výrazně výdaje, ale neznamená to, že stoupla inflace.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod Noxik 26. 6. 2019 15:12

Saabik. Diky. Ten podil bydleni a potravin vypada jeste relativne rozumne, cemu se vsak divim je skoro 10% u alkoholu a tabaku. Mozna je to zkresleno mym pohledem nekuraka, ale propit temer desetinu prjmu mi prijde silene moc.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod saabik 26. 6. 2019 20:59

Kdo vykouří 20 marlborek denně, dá měsíčně 3000 jen za cigára. Pokud si dá v průměru 1 pivo denně a nepije tvrdý, je už na skoro 4000 za měsíc. A to může být klidně i 20 % čistého příjmu. Takže myslím, že v průměru 9 % v koši je cajk. Kolik toho Češi vypijou se celkem dobře ví.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Noxik 27. 6. 2019 14:37

Kouri udajne tretina populace. Ale kdyz se to zprumeruje, tak to asi vyjde, asi jako prumerna mzda. Akorat ze to bude spis zalezitost extremu.
Noxik
Diskutér
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků