ukradená věc.

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod grunska1 28. 6. 2012 23:50

Dobrý den, v únoru tohoto roku jsem půjčila kamarádovi konzoli kterou jsem koupila vloni za 8 tisíc. Už je to půl roku a nemůžu jej od něj dostat zpět. Bydlí ted v Praze ale nevím ani adresu :( kamarád mi sliboval že si ji nechá a že mi pošlě peníze když jsem ho po měsíci urgování tak si zrušil i facebook a do telefonu mi říká že nemá peníze že nedostal vyplatu. Ted nemám ani peníze ani konzoli. Dá se něco dělat jak získat věc zpátky?

-- 29. 6. 2012 00:51 --

napadlo mě zajít na polici a nahlásit že mi tu věc ukradl. vím jen kamarádovo jméno a telefoní číslo ale to asi policii stačit nebude :(
grunska1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dr._lukas 29. 6. 2012 00:02

Ty nevíš, kde tvůj kamarád bydlí, či jeho rodiče? To asi moc kamarád nebude.. na PČR se ti vysmějí.. o zapůjčce nemáš žádný důkaz a konzoli už neuvidíš..bohužel
dr._lukas
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vigilantibus 29. 6. 2012 05:18

Proč chceš ale policii lhát a tvrdit ji, že ti to ukradl? Vždyť to není pravda a policie na to stejně přijde. Krádež je, když ti někdo něco odcizí a ne když mu to dobrovolně dáš do jeho dispozice. :mrgreen:

Tu věc jsi mu snad poskytl dobrovolně a na základě svého vlastního rozhodnutí, tohle opravdu žádná krádež není. Vypadá to, že jsi mu tu věc prodal a povolil jsi mu sám a dobrovolně, aby zaplatil až později, on nemůže zaplatit, protože nemá peníze, to je ale jenom tvůj boj, to není nic pro policii, sežeň si o něm údaje totožnosti a podej na něj žalobu k soudu. Policie to za tebe dělat nebude. Když něco prodáváš neznámé osobě a nevíš o ní ani údaje totožnosti, je to jenom tvé vlastní riziko, že ten obchod nevyjde a na to riziko jsi sám a dobrovolně přistoupil, to riziko pak musíš také nést, protože ty pak nebudeš mít v případě problémů možnost, jak ho kontaktovat a nebudeš ani vědět, na koho podávat žalobu soudu, pokud se nedohodnete.
Naposledy upravil vigilantibus dne 29. 6. 2012 05:50, celkově upraveno 2
"vigilantibus iura scripta sunt"
vigilantibus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 6. 2012 05:27

lhat policii urcite ne, to by se obratilo proti tobe. Ale mozna pujde o "neopravnene uzivani cizi veci", takze trestni oznameni muzes zkusit podat. Nejspie budes v dukazni nouzi, ale treba nejsi sam/sama koho podvedl a najde se vas takovych vice.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vigilantibus 29. 6. 2012 05:36

To není ani neoprávněné užívání cizí věci, vždyť tu věc užívá oprávněně, tu věc od něj koupil, akorát za ní nezaplatil, což je věc občanskoprávní nikoliv trestní. Tu věc mu dal sám k dispozici a nechtěl ji v okamžiku předání zaplatit, pak to je už jenom jeho boj, to že kupující nemá nyní peníze, protože je v nějaké hmotné nouzi, není trestné.

Za tohle ho nemůže nikdo ani odsoudit, je to dáno Listinou základních práv a svobod a LZPS je součástí ústavního pořádku ČR, má vyšší právní sílu a důležitost než standardní zákony.

čl. 8/2 věta druhá LZPS
Nikdo nesmí být zbaven svobody pouze pro neschopnost dostát smluvnímu závazku.



Mezi nimi vznikla pouze nějaká oboustranná a dobrovolná ústní dohoda, že on mu dá k dispozici nějakou věc a ten druhý ji později zaplatí, až bude mít peníze, jenže ten druhý později zjistil, že žádné peníze mít nebude, nyní musí ten první čekat, až ty peníze bude ten druhý mít a pokud se mu to nelíbí a nedohodnou se mezi sebou dobrovolně jinak (třeba o odstoupení od té ústní smlouvy nebo o splátkovém kalendáři), bude na něj muset podat žalobu soudu a to odstoupení od smlouvy si tak vynutit.
"vigilantibus iura scripta sunt"
vigilantibus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod qsubt 29. 6. 2012 09:24

off topic: to je to no, kamarad, facebook kde ma kazdy 400 "kamaradu"..
-
chodit s timto na policii to by sis fakt pomohla. Bych si o nem zjistil co nejvic, kde pracuje, kde bydli.. - to je asi zaklad, pak poprosil SKUTECNE kamarady (klidne i jednoho ale namakaneho) kterym skutecne veris, a snima by jsi tam zasla... ho "presvedcit" ze pujcene veci se vraceji, at vyda penize nebo at vrati tu pujcenou konzoli.
huh?
qsubt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ttikttak 16. 7. 2019 16:53

Dobrý den,potřebuju radu,když vím,že někdo ukradl dvě kola a vím přibližně kde jsou schované i když se jedná o osobu blízkou,mám to nahlásit na PČR?
Ttikttak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mate59 16. 7. 2019 16:56

Jednoznačně na PČR vše nahlásit.
mate59
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ttikttak 16. 7. 2019 16:59

I přesto to nahlásit i když se jedná o osobu blízkou z rodiny?
Naposledy upravil Ttikttak dne 16. 7. 2019 18:31, celkově upraveno 1
Ttikttak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 16. 7. 2019 18:28

A jak jinak bys to chtel jako resit? Prijit za nim a udelat "tytyty" a nechat ho, aby si to odklidil nekam, kde to uz nenajdes?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod iglooo 16. 7. 2019 18:42

No, a na co se vlastně ptáš? Jestli to musíš udělat nebo jestli bys to měl udělat? Nebo?
iglooo
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jack111 16. 7. 2019 19:50

Ttikttak píše:Dobrý den,potřebuju radu,když vím,že někdo ukradl dvě kola a vím přibližně kde jsou schované i když se jedná o osobu blízkou,mám to nahlásit na PČR?


Snad sám víš, co mu nahlášením způsobíš a jestli to chceš udělat.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod e-osobne 16. 7. 2019 20:13

Opravdu chces udat pribuzneho fizlum? To je ale pekna svinarna.
e-osobne
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod branator 16. 7. 2019 21:30

Jestli tvůj příbuzný někomu ukradl dvě kola , a ty o tom víš, i o tom, kde jsou schované, tak si musíš sám rozmyslet, co s tím. Oznamovat se musí zákonem vyjmenované trestné činy (např. vražda, zabití, loupež, znásilnění, vydírání, mučení), prostou krádež oznamovat nemusíš, pokud se jí dopustila osoba blízká.
Když jsi tak dobře o krádeži informován, je jasné, že s tím příbuzným bydlíš v jednom místě, často se navštěvujete. Když to práskneš na polici, tak jsi přišel o příbuzného a je otázkou, jak se na to bude dívat zbytek rodiny, v které žiješ/nebo blízko které žiješ.
Je to prostě na tobě. V každém případě bych dotyčnému pobertovi řekl, co si o něm myslím. Jestli je to mladej kluk, tak bych to řekl jeho rodičům, pokud bydlí poblíž a znáš je. Třeba si ho srovnají sami. Na policii bych ale nešel. Ale styky, hlavně vzájemné návštěvy doma, bych s ním omezil, nechtěl bych s ním být kamarád.
Je to jen můj názor, ty se zařiď podle sebe.
branator
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drkarel 17. 7. 2019 05:11

Tak já celou dobu myslel, že ta kola ten příbuzný ukradl jemu, což lehce mění situaci. Já bych o takového příbuzného nestál. Ostatně jednoho podobného (nekrade … zatím) jsem vyženil a mám pocit, že bych ho napráskal úplně klidně. Ale pravda je, že se mi to jako Pražákovi mluví, na vsi či malém městě by to nebylo tak anonymní.
drkarel
Inventář

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků