Curve karta

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Lafayette16 15. 7. 2019 18:11

Neblokuje zase RB platby přes Curve? Dnes se mi nepodařilo zaplatit dříve ověřenou kartou RB Life.
Lafayette16
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 7. 2019 18:14

Ve vlákně RB se píše o dnešním celodenním výpadku online bankovnictví RB, tedy neúspěšnost net plateb přes Curve s tím může souviset.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Lafayette16 15. 7. 2019 18:55

Aha! Zkusím ještě zítra.
Lafayette16
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 7. 2019 20:46

Dnes večer RB Mall přes Curve normálně funkční (zkoušeno tedy jen gbit na Mall, ale u přímé platby to jistě bude také už ok).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Lafayette16 16. 7. 2019 13:44

Ano, už je to OK.
Lafayette16
Diskutér

Odeslat příspěvekod Dualtron 18. 7. 2019 08:15

Přátelé, nějak se začínám ztrácet v těch mnoha limitech. Je tu někde jakýsi ucelený přehled všech limitů a podmínek?
Limit 500£/měsíc platí i pro nákup v českém obchodě s podkladovkou v CZK? Nebo jen pro transakce s kurzem?
Dualtron
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 7. 2019 08:39

Limity vidíš přímo v Curve aplikaci v Card-Curve card limits-See details (akorát noví uživatelé je tam neuvidí, těm naskočí místo nich text z nápovědy informující o limitech které zde píšu dále, až po vybudování nějaké historie budou vidět). Já mám stále počáteční limity-zatím jsem se ani ročnímu limitu nepřiblížil, tak nemají důvod mi je zvyšovat, jinak prý to dělají automaticky, jak zde už padlo. Základní limity pro CZ uživatele jsou (bez ohledu na měnu ve které se platí, jde o limity karty, všechny limity jsou stanoveny v GBP):
Pro platby u obchodníků/po netu: denní limit 2000, limit pro posledních 30 dní 5000, pro posledních 365 dní 10000.
Pro výběry z ATM: denní 200, 30 dní 3500, 365 dní 10000.
Toto jsou skutečně LIMITY, tedy po jejich dosažení by daná operace nebyla možná (bez navýšení), tedy tak jak je známe u českých karet. Kromě limitů má Curve ještě řadu "objemových omezení bezplatných služeb". Někdo tato omezení také nazývá limitem, ale to není limit, nic nelimituje, akorát při překročení dané částky by MOHL BÝT účtován poplatek (různý, viz dále). Ta možnost (ne nutnost) poplatku je důležitá-neboli je na zvážení Curve, zda při překročení těchto omezení poplatek naúčtují nebo ne (i to že často stává, že ne). Mezi tato objemová omezení patří třeba:
-max. 200GBP vybraných přes ATM za kalendářní měsíc podkladovou kreditní kartou (podkladová debetní karta toto omezení nemá), nad tuto hranici mohou účtovat poplatek 2% z výběru
-max. 10 domácích (tedy CZK) výběrů z ATM jakoukoliv kartou za měsíc, další výběry mohou být s poplatkem 0,50 GBP
-max. 500GBP měsíčně bezplatné konverze z jiné měny do CZK při používání karty v zahraniční měně, nad hranicí může být poplatek 2% (na toto jsi se ptal, týká se tedy jen plateb s měnovou konverzi)
-zákaz cash recyclingu-neboli výběry z ATM by objemově neměly překročit běžné platby u obchodníků či na netu, za to by Curve mohli být nepříjemní (přímo uvádějí, že tímto způsobem přes ATM čerpat třeba bonusy kreditek a normálně platit daleko méně, to fakt netolerují)
Uvedené příklady platí té bezplatné Curve Blue, placená Curve Black má vše vyšší). Vše je i v dokumentech Information on fees a FUP, vše na té stránce s detaily limitů dole.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drpatrik2 18. 7. 2019 11:59

Jak poznám, jestli naúčtovali poplatek za konverzi měn nad 500 liber?
drpatrik2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aquilas 18. 7. 2019 12:11

V aplikaci to neuvidíš. Takže jedině tak, že si po daném nákupu sám spočteš, jakym kurzem ti to převedlo peníze.
aquilas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tatar77 18. 7. 2019 13:07

Zdravim, vcera jsem si neco objednal na czc.cz a chtel jsem si zaplatit s Curve kartou ale v jejich platebni brane mi naskocila chybova hlaska neco jako nepodporovana karta. Nevite nekdo proc?
airalo.com - appka na eSIMky po celým světě (data) - zaregistruj se a získáš 3$. Promo kód je JAKUB1888
Tatar77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 7. 2019 21:12

Tak jsem prosel takovou hezkou nestandardni situaci. Booking poslal 15 USD na Curvu, nebyl to navrat platby, ale "odmena". Aktualne navolena karta byla jiz zablokovana. Platba vcera dorazila, na prave navolenou kartu. V Curve se transakce nezobrazuje. V mBank se zobrazuje s nasledujicim popisem:

- castka v puvodni mene 15 USD
- castka ve zuctovaci mene 13,39 EUR
- smenny kurz 23,0587
- castka v mene uctu 345,88Kc

EUR castka je zrejme dopocitavana bych tipoval. Zajimave ale je, ze Curva predava informaci o puvodni mene a jeji castce. A mBank to umi zobrazit namisto sveho kurzu.

Vcera mela mBank nakup USD za 22,1324 resp. 22,1590 Kc/USD. Kurz CNB vcera 22,829 Kc/USD. Nepamatuju si ted, jakym zpusobem mBank USD transakce u KK MC prepocitava, jestli pres EUR jako v minulosti a nebo podle listku.

Curve tedy nakoupila dolary za lepsi nez stredovy kurz.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 7. 2019 23:29

@Tatar77:
Evidentně CZC patří mezi e-shopy, jejichž platební brána cíleně podporuje pouze české platební karty, takže s britskou Curve tě to odmítne. Takových eshopů máme u nás dost, ale funguje to i opačně, ty zase nezaplatíš českou kartou v mnoha zahraničních eshopech... Ale mohu tě uklidnit aspoň tím, že v kamenných obchodech na terminálu se ti toto nestane (akorát pozor, že terminál může na displeji po zjištění britské karty nabízet DCC do libry, je třeba červeným tlačítkem odmítnout konverzi a nechat CZK).

-- 19. 7. 2019 00:42 --

@octaviampi:
Špatně si pamatuješ, jak mBank provádí přepočty. Kurz USD/CZK z lístku mBank vůbec není použit, cituji ze sazebníku mBank pro platební karty MasterCard:
Pro zúčtování zahraničních transakcí v EUR využívá mBank vlastní kurz. V případě jiné měny než EUR je převod z jiné měny na EUR proveden kurzem společnosti MasterCard a následně z EUR na CZK kurzem mBank, ke kterému je připočtený poplatek za převalutování ve výši max. 2 % z objemu transakce.


Takže to co píšeš s Curve vůbec nesouvisí! Curve skutečně poslala do mBank na kreditku tu částku 15 USD (jinak by mBank neměla jak zjistit, že to nebyla CZK platba, když by konverzi do CZK udělala Curve), ta USD částka se kurzem MasterCard (ten je blízký středu, využívá ho třeba Hello kreditka) přepočetla na EUR a až na tu byl nasazen mBank kurz EUR/CZK. Navíc to že platba ti dorazila včera neznamená, že byl použit včerejší kurz, zaúčtování mohlo chvíli trvat, takže kurz (ať už MasterCard pro USD/EUR, tak mBank pro EUR/CZK) mohl být o 1-2 dny starší než den připsání. Protože třeba kurz MasterCard se typicky používá ze dne odeslání platby (dle kalkulačky na US webu MasterCard), tak to aspoň je právě u Hello kreditky, která ho bez přirážky používá.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 19. 7. 2019 20:17

Moc hezká manipulativní vsuvka o špatném pamatování, když přitom uvádím jako jednu z variant to, co sám popisuješ.

Ale k věci. Pokud by opravdu Curve poslala na podkladovou kartu původních 15 USD bez konverze, pak by musela mBank při deklarované sumě v EUR (13,39 EUR bylo v IB, dle MC k 17.7. 13,391295 EUR, dříve byl podobný kurz nejblíže 10. července) tuto částku nakoupit kurzem 25,8287 EUR/CZK. Případně kurzem 25,8312 EUR/CZK, pokud by zaokrouhlovala na dvě desetinná místa.

Jednak by při tom nevyužila možnosti poplatku 2%, ale především by nakupovala za kurz, který by se zdaleka nerovnal EUR - nákup (ten byl 24,85 17.7. odpoledne nejlepším kurzem za poslední týden). Banka by dokonce nakupovala za lepší než středový kurz.

Ledaže by tuto platbu považovala za vrácení platby a pro přepočet použila kurz deviza - prodej s uplatněním 2% poplatku a zaokrouhlení kurzu EUR na dvě desetinná místa. Pak by to vycházelo dokonce na halíř přesně.

Bohužel dnes uplynula výpovědní lhůta a všechny transakce danou KK zmizely z IB. Poprosím tedy někoho s KK MC u mBank, který přes ni platí Curvou, jestli by se nepodíval do IB, co má uvedeno v detailu platby.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod tlamik5 20. 7. 2019 12:00

Jen pro sichr, jestli tomu rozumím správně:

Mám Curve a pod ní mám dvě karty českých bank (FIO a Equa) a Revolut. Když jsem v ČR, tak mám nastaveno po všech kartách CZK, ale teď se chystáme do Bulharska a jen bych rád potrvzení, že uvažuju správně.

1. Zaplatím Curve (teda, snad to půjde) a podkladovky budu mít nastavené pořád na CZK, tak konverzi BGN na CZK udělá Curve podle svého kurzu (který sem sice nikde furt nenašel) a na všech kartách budu mít blokaci bez konverze v CZK ?

2. Zaplatím Curve a podkladovky budu mít nastavené na BGN. Na českých kartách předpokládám, že konverzi BGN na CZK provedou české banky. Na Revolutu mám aktivní BGN účet s dostatkem peněz, tak předpokládám, že žádná konverze nebude a ztrhne se to z BGN účtu ? Samozřejmě, když tam nebude dost, tak se to veme z jiného, včetně konverze (včetně víkendového navýšení).

Samozřejmě si uvědomuju, že mi někdo třeba bude cpát DCC, ať už při platbě nebo při výběru v ATM, ale pokud to půjde, tak odmítnu.

Teoreticky teda nemůžu nic zkazit, když na podkladovce Revolut budu mít BGN nebo CZK, buď udělá konverzi Ceurve nebo Revolut ?
U českých podkladovek předpokládám, že bude dycky lepší kurz Curve než oněch bank.

Nicméně, co se týče, GBIT, tak tam už to tak snadné není a pokud zaplatím Curve a na aktuální podkladovce budu mít CZK, tak když dám GBIT na Revolut s BGN, to stejně ztrhne z CZK, že ?

Pak mi z toho vychází, že nejlepší bude mít na všech kartách nastaveno BGN

Díky za rady
tlamik5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wit.cz 20. 7. 2019 12:14

Je to jak předpokládáš, jen GBIT funguje imho jen u stejně nastavených podkladovek, protože se jen přeúčtuje již jednou stanovená pevná částka.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků