Začátek

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod sanyczech 25. 7. 2019 16:33

Dobrý den.
Brzy mi bude 18 let studuji SPŠ a v budoucnu bych chtěl začít investovat, ovšem asi nebude jednoduché našetřit něco do základu, aby to bylo možné přes nemovitosti. A proto bych si teď chtěl udělat nějaký pasivní příjem, který nebude moc, kldině 1000Kč měsíčně dejme tomu. To by jsem chtěl vkládat na spořící účet a poté co už budu mít něco na spořícím účtu + nějaká část z budoucí výplaty (brigád), pak proložit hypotékou a zakoupit nemovitost/i.

Ale spíš mě zajímá toto: Jak se zlepšit v finanční gramotnosti (nějaké stránky, kde je to pěkně rozepsané a vysvětlené)
A pak nějaký nápad na pasivní příjem, který by mě nějak moc časově nevytižoval. :-)

Za všechyn odpovědi budu spokojený
sanyczech
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod suram 25. 7. 2019 16:58

google.cz
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 25. 7. 2019 17:06

xls
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 25. 7. 2019 17:09

Právního 1/2 roku začni shromažďovat prostředky a hodně číst knih nebo zde forum-312/Investovani.html
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jack111 25. 7. 2019 19:25

xls píše:http://prirucka.ujc.cas.cz/


:roll: jak mu tahle stránka pomůže?
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Roman1989 25. 7. 2019 21:07

sanyczech:

začni tímto, to je takovej úvod.
https://www.kosmas.cz/knihy/195898/inve ... isicileti/

a jestli máš rád životopisy a rád čteš, tak nejlépe tě namotivuje pro budování majetku toto. Myslím, že každej kdo si to přečetl tak ho to nějak ovlivnilo. Samozřejmě se tam i hodně dozvíš i o tom co požaduješ.
https://www.martinus.cz/?uItem=78368
ale musí tě bavit čtení, je to docela dlouhá kniha :)
půjč si to v knihovně. Tím bych začal, že si pořídím průkazku do knihovny. Ideálně nějaká velká univerzitní knihovna. Nevím odkud jsi. Tam je pak půjdeš do oddělení financí a výběr je nekonečnej.

Musíš hodně číst knížky. Denně. Internet by neměl být tvůj hlavní zdroj.

+ Pokud máš rád videa, zkus těchto 5 dílů:
https://www.youtube.com/watch?v=YswCgJA ... jj_GyimJk-
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 25. 7. 2019 21:19

Jack111 píše:
xls píše:http://prirucka.ujc.cas.cz/


:roll: jak mu tahle stránka pomůže?


V tomto věku je spíš se vzdělávat, včetně toho, aby byl člověk bych schopný bez hrubých chyb formulovat pár řádků. Když nebude trubka, tak pak peníze přijdou samy.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Tomas3 25. 7. 2019 22:56

Vysoká úroveň finanční gramotnosti je vždy výhodou, ale největší přínosy jsou u mnohem vyšších částek, než o kterých Ty uvažuješ. Proto bych se velmi intenzivně zaměřil na prvotní akumulaci kapitálu k budoucímu investovaní. To je ale v rozporu s nízkou časovou náročností kterou požaduješ. Každopádně je Tvoje + , že nad investováním uvažuješ. Ale teď musíš hlavně vydělávat.
Tomas3
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jack111 26. 7. 2019 01:56

xls píše:
Jack111 píše:
xls píše:http://prirucka.ujc.cas.cz/


:roll: jak mu tahle stránka pomůže?


V tomto věku je spíš se vzdělávat, včetně toho, aby byl člověk bych schopný bez hrubých chyb formulovat pár řádků. Když nebude trubka, tak pak peníze přijdou samy.


To je ale nesmysl :oboze

Mimochem tvuj prispevek je katastrofa sama.
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fc70 26. 7. 2019 02:31

Trochu hledej v předchozích příspěvcích, namátkou viewtopic.php?f=312&t=1234613 viewtopic.php?f=312&t=1293990 .

Začínat v tomhle věku hned budovat pasivní příjem… no, v jistém smyslu proč ne, a čím dřív tím líp, ale se slušnou pravděpodobností tě ještě poměrně brzo čeká dost zásadních rozhodnutí a příležitostí / dobrých důvodů všechny peníze umístit nějak jinak (speciálně pokud uvažuješ o hypotéce).


Debatovat o „pasivním příjmu 1000 Kč“ je ale trochu zcestné, evidentně je to jen prostředek k něčemu dalšímu, tak proč to nevzít kompletně s celým tím cílem? Speciálně, pokud chceš naspořit větší částku pro jednorázové použití, je to něco dost jiného než vyplácený příjem jako nějaký důchodce, a to vyplácení příjmu je kontraproduktivní (svádí k utrácení, je s tím režie navíc, omezuje volbu investování).


S nemovitostmi opatrně, dlouhodobě se obecně předpokládá, že dlouhodobě vynášejí dost málo (nebo snad i skoro nic?) nad inflaci (i když jsou nově i vyjímečná jiná čísla). Pravda, jde je koupit na úvěr, ale s tím je taky spojeno o dost větší riziko jako s každým pákovým instrumentem. Ale jestli na nic jiného nemáš příjmy…


… což vede k tomu, že vlastně nic moc nepíšeš o své finanční situaci a možnostech. Orientačně, pro 1000 Kč permanentní pasivní příjem při 4% reálném výnosu před zdaněním potřebuješ mít investici 300 000 Kč. Je to pro tebe hodně, málo, dávno dosažené, nedosažitelné?

Takhle naslepo bych řekl, že první priorita by s vysokou pravděpodobností měla být zvyšování kvalifikace a potenciálních příjmů - vysoká škola nebo něco podobného v žádaném oboru, snad světové jazyky, nebo jasně daná a dobře využitelná odborná specializace. Dokud to jde v rámci státního systému, kde je to z velké části standardizovaný prošlapaný proces, a stát to navíc platí, je to daleko snazší než tytéž znalosti (pokud jsou tedy potřeba tytéž znalosti!) získat mimo státní vzdělávání nebo později při zaměstnání / s dětmi. Titul nebo odborný diplom, který zvýší celoživotní příjmy o desetitisíce každý měsíc, bude mít daleko větší dopad, než správné investování pár tisíc o rok nebo dva (nebo pět) dřív.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 26. 7. 2019 11:08

:) ''''první priorita by s vysokou pravděpodobností měla být zvyšování kvalifikace a potenciálních příjmů - vysoká škola nebo něco podobného v žádaném oboru, snad světové jazyky'''' napsal Efcé Sedmdesát

To je dobrý vtip - Když chce pan Sany Čech koupit na splátky extrémně předraženou nemovitost, radit mu absolvovat vysokou školu a učit se cizí jazyky. :)
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kolem.jdouci 26. 7. 2019 11:26

Co by tedy doporučil Ladislav Konečník? Koupit akce BMW?
Kolem.jdouci
Nadšenec

Odeslat příspěvekod sanyczech 27. 7. 2019 05:52

Lidi, všechno jsem si od vás přečetl. Jsem rád že jste to vzali v takovém bodu, jaký jsem chtěl. Prioritně se teda zaměřím na ty knihy, weby a pár videí. Až tohle budu mít za sebou, nebudu se bránit i další radě od vás :), a když to vše přečtu, tak to snad budu i ve více směrech chápat. Asi se i ten cíl výdělku z nemovitostí změní. A jak jsem říkal, moc děkuji jsou to super rady. Přeji pěkný zbytek dne.
sanyczech
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 28. 7. 2019 13:38

Kolem.jdouci píše:Co by tedy doporučil Ladislav Konečník? Koupit akce BMW?


Koupit BMW (X5)

-- 28. 7. 2019 14:40 --

Jack111 píše:
xls píše:http://prirucka.ujc.cas.cz/


:roll: jak mu tahle stránka pomůže?


Vsak sam kriticky uvadi, ze se chce zlepsit v gramotnosti :-D

Aha, tak jinak:

Moje rada: akumuluj kapesny :-) Jako studnt za prazdniny vydelas na brigade 30.000 Kc. No a kdyz si kazdy mesic odlozis 10.000 tak kdy budes milionar? Uz brzy!

Kazma Kazmitch taky dela v realitach, pry nakoupil garaze. Dalo by se to asi dohledat. Reality rostou, pozemky rostou, cas pracuje pro tebe. Existuje spousta zdroju placenych i free, ale zatim akumuluj, tim nic nepokazis, ja v 15 take akumuloval, tu na hifi, tu na motorku...

No ale pak jsem si, nejak paralelne s Robertem Kiyosakim, to rozmyslel a rekl si, proc nakupovat pasiva (to ti penize z kapsy taha), kdyz mohu nakupovat aktiva (to ti penize prinasi)... A tak nasetrene prostredky putovaly jinam...

-- 28. 7. 2019 14:47 --

Ne, kecam, ;-)) bylo by fajn tohle uz znat od 15... Ze ano? Si spocitej, co prozeres za 10 let. Parada je prozrat az vynos z toho pasivniho prijmu.

-- 28. 7. 2019 14:51 --

I kdyz vlastne, kolem a kolem, to hifi jsem si koupil az z prijmu, na ktery jsem pouzil ten nasporeny kapital, tedy odlozeny konzum nebo jak se to podle Marshmelow testu zove, motorku jsem vyhodne po par tydnech prodal za nakupni cenu beze ztraty a defakto ty principy, ktere RK popisoval pozdeji, jsem tak nejak intuitivne vyuzival :-)

Pokud pocatecni kapital nemas, tak musis jit holt makat...
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xxiro 29. 7. 2019 13:18

Souhlasím s ostatními, nejdřív je dobré si nastudovat, co to vlastně investování je a osvojit si základy fin. gramotnosti. Pokud si v tom uděláš jasno hned na začátku své kariéry, je to jen tvoje velké plus a budeš mít náskok před tvými vrstevníky. A až začneš vydělávat, budeš mít dobrou představu jak naložit s penězi.

Hodně lidí si investování představuje skoro jako kurzové sázky nebo ruletu, kde se sází černá-červená. Proto se to už pomalu svým známým nesnažím vysvětlovat. Když jim řeknu, že týdně načtu o potenciálních investicích několik hodin (i když je pravda, že v červenci jsem tomu moc nedal), ale ročně dám max. 10 příkazů k nákupu nebo prodeji, jejichž vyřízení trvá řádově pár minut, zdá se jim to jako velký nepoměr, a řeknou mi že by je to nebavilo.

Měl by sis uvědomit, jaký je tvůj vztah k riziku, kolik času bys tomu byl ochoten věnovat, ale taky co tě zajímá. Když trhy rostou a ruku v ruce s tím i tvoje investice, vše je zalité sluncem. Vypadá to všechno jednoduše, vydělávají totiž skoro všichni.

Zkus si, ale představit, že tvoje investice postihne propad o 20-30%. Jak na to budeš reagovat? Ne všichni jsou schopni racionálně zhodnotit zda investovali správně. Radši co nejdřív prodají, protože vidina další ztráty jim už nedá spát a do investování se už nikdy v životě nepustí. Jestli se jen svezli dolů s celým trhem, bez toho aniž by se změnily fundamenty nebo zkrátka udělali chybu a investovali špatně se už neptají. To jsou mimochodem velmi cenné zkušenosti do budoucna.

Podle to si zvol třídu aktiv a oblasti, do čeho chceš vkládat svoje prostředky.

Pamatuj, že pro vytvoření stabilního pasivního příjmu, je třeba být velmi aktivní při jeho tvorbě.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků