Převod libry na CZK - hned nebo vyčkat?

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Adaaa 10. 8. 2019 20:23

Dobrý den,

Toto léto jsem pracoval v UK, ale bohužel jsem brzy zjistil, že jsem si nevybral zrovna nejvhodnější dobu, co se hodnoty libry týče.
A protože se v tomto oboru příliš neorientuji, rád bych se vás zeptal na váš názor - měl bych si poslat libry hned, nebo raději vyčkat a věřit tomu, že libra zase posílí?

Už se ke mně dostal názor, že bych měl počkat, ale tomu já moc nevěřím vzhledem k tomu, že Boris Johnson kope za brexit bez dohody.
Adaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 8. 2019 10:11

To je vesteni z koule. Kdyz nutne potrebujes penize hned, tak vymenit. Dalsi otazka, o jakou castku se jedna, zda to ma vyznam vubec resit. Protoze mam taky libry, uznavam, je to dost smutny pohled, jak se nachazi na historickem minimu. Technicky je libra hrozne vyprodana, podle mne v strednedobem horizontu stoupne. A podle mne Hard Brexit nebude, EU cukne a domluvi se nove podmiky, nebo se s irskou pojistkou udela nejaka vyjimka.

Mas je na nejakom UK ucte? Pripadne to hod na sporak, RCI bank nabizi 1,41%, lepsi nic neni...
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod dinkylinky 11. 8. 2019 10:22

EU rozhodně necukne, musí cuknout Irové, kteří doplatí nejvíc na hard brexit. Jinak souhlasím, absolutně nikdo nic neví, kam se to vyvine.
A k tomu výhledu - nejčastější předpovědi GBP k EUR jsou při odchodu s dohodou kolem 1,20 GBP/EUR, při no dealu parita nebo GBP těsně pod ní.
Jenže je třeba započítat i možné předčasné volby. Vláda Corbyho je stejný negativum pro GPB jako brexit, takže další mohutné výprodeje, pokud dá vládu dohromady.
dinkylinky
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 8. 2019 10:27

Ale nakonec se vse utrese, podle mne za rok bude kurz GBP proti USD a EUR vyssi nez dnes.
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 11. 8. 2019 10:35

Podle toho, co Velká Británie poslední roky předvádí, bych na vzestup libry nesázel - nevidím k tomu nejmenší důvod. Problém brexitu je především problém Británie co dělat se Severním Irskem, kde to ztroskotalo na tom, že nejsou schopni navrhnout rozumné řešení, jinak s EU v podstatě žádné problémy nejsou.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod dinkylinky 11. 8. 2019 10:40

Tak ona i ta slavná obchodní dohoda s USA není jistá, protože v kongresu i senátu je spousta lidí s irskými předky /celkem 100/ a ti řekli, že pokud se Johnson vykašle na Iry, tak budou dělat vše, aby zablokovaly dohodu s Británií. A může se mezi tím změnit prezident USA, i když tomu nevěřím. Je tam prostě tolik neznámých, že se předpovídat nedá. A co platilo kdysi /nějak se dohodnou na kompromisu/ se dnes nenosí.
Podle mě to bude trvat několik let. Dlouhodobě si to myslím jinak též vůči EUR, ale otázka je, kde bude zase CZK.
dinkylinky
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fc70 11. 8. 2019 11:04

Spekulovat, s jakou pravděpodobností se daleko v budoucnu stane to či ono, bez nějaké odbornosti nemá smysl (a i sebevětší odborník asi nedokáže předpovědět, jak se zrovna který politik v kritický den vyspí).

Ptát se lidí na fóru, s jakou pravděpodobností se daleko v budoucnu stane to či ono, bez nějaké schopnosti poznat odborníka taky nemá moc smysl.

V první aproximaci platí EMH a současný kurz nějak odpovídá rozložení těch rizik; těžko tam bude pro amatéry evidentní možnost vybrat jednu nebo druhou měnu a s vysokou pravděpodobností vydělat.

Daleko snazší je o tom uvažovat z pohledu minimalizace rizika: Víš, v jaké měně chceš ty peníze utrácet? Tak je hned konvertuj do té (nebo nech v librách, pokud chceš utrácet libry) a máš jasně dané, kolik jsi vydělal/ušetřil a můžeš plánovat budoucí útratu / kolik je ještě potřeba pracovat.
fc70
Přeborník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků