Degiro

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod JPT666 5. 7. 2019 06:16

blackwork píše:No jakkoliv, nějak mi to nejde ...

Jakože chceš vybrat prachy klidně i v korunách ? Jestli jo, tak bílé tlačítko "Vložit/Vybrat peníze" pod černým menu zhruba uprostřed nefunguje ? A nebo z menu nahoře vybrat Objednávky->Vložit/VybratPeníze.

Pokud máš koupené nějaké instrumenty, tak je samozřejmě musíš prva prodat, ale tak to snad víš.

Já ještě nevybíral, tak nevím přesně jak to funguje. Jestli se to musí prva převéct na koruny nebo se dají poslat i eura, které se automaticky převedou ? Jen vím, že se zatim nedají vybírat eura. Ty se dají jen vkládat.
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vejnis 7. 7. 2019 16:34

Nejdříve musíš převést do korun, pak vybrat - viz návod od JPT666
vejnis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 9. 7. 2019 16:21

U Degira je zajímavé, že se mohou koupit akcie na kredit vysoký jako 70% hodnoty akcií na kontě a z toho dluhu se platí úrok jen 1,5% za rok.
Akcie na dluh je vhodné kupovat jen, když jsou levné a jen akcie zdravých velkých starých podniků, které nemíří k bankrotu. Ten úrok by měly zaplatit dividendy.
Já měl 2009-2010 dovoleno u Brokerjetu přetáhnout konto o 20.000 euro. A tehdy jsem toho musel využít a koupit akcie na dluh, neboť byly 2009-2010 mnohé akcie extrémně levné. Tak jak jsou dnes akcie BMW, BASF, Deutsche Bank.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chodovson 9. 7. 2019 18:43

Jakým způsobem si od nich mohu půjčit za 1,5% pa? Jde to s Custody účtem?
Co ovlivňuje výši toho úroku? Aby z toho za dva roky nebylo třeba 7% pa.
A když do 70% hodnoty akcií na kontě, co se stane, když poklesne valuace portfolia třeba o třetinu a rázem už půjčené peníze nebudou 70% hodnoty, ale mnohem víc?
chodovson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod volnicko 11. 7. 2019 08:26

K vybírání. Převádět nemusíš, Degiro má pouze eurový účet, vypořádání mezi CZK a EUR probíhá automaticky a za středový kurz. Klikni tedy na vybrat peníze, zadej CZK částku, kterou chceš vybrat a čekej. Máš to na účtu, který jsi uvedl při registraci zhruba za 2 dny.
----------
Úroky jsou počítány podle měn. Zajímá tě patrně EUR, které je 1,25% + EONIA (které je aktuálně v mínusu, takže se bere 0). Pod Custody účtem nejde, patrně chceš účet Trader.

Výpočet, kolik si můžeš k aktivům půjčit je složitější, záleží na aktivech, které nakupuješ. Degiro na to má své vzorce. Za předpokladu, že hodnota podkladových aktiv poklesne pod určitou mez, tak musíš doplnit peníze nebo ti prodají aktiva. Určitě je tedy docela nebezpečné mít půjčené maximum, co můžeš. Já se držím aktuálně cca 50/50, tedy něco jako pokles o 20% je safe. Pak bych případně musel dodat další kapitál. Samozřejmě pak preferuji aktivita s nízkou volatilitou.

"Aby z toho za dva roky nebylo třeba 7% pa."
Jak je ta sazba počítáná jsem psal výše. Ale samozřejmě to Degiro může kdykoliv změnit a ty se pak musíš podle toho zařídit. Ale IMHO Degiro nese minimální riziko z tohoto produktu, když ti mohou akcie prodat... A nějaká konkurence je. Nečekám, že by to brzy měnili.
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod chodovson 12. 7. 2019 12:00

Zdravím,
mám u Degira ETF iShares Core MSCI World (ISIN: IE00B4L5Y983) s TER 0,2%, ale bez transakčních nákladů (je v seznamu ETF zdarma a občas přikupuji).

Teď jsem ale zjistil, že jsou dvě další stejný ETF (na stejný index, taky reinvestující dividendy) s TER jenom 0,12%, ale zase s poplatkem za nákup/prodej.

Jedno z nich má domicil v Lucembursku (ISIN: LU1781541179) a jedno v Irsku (IE00BFY0GT14).
Podle čeho se rozhodnout, který z nich vybrat? Předpokládám, že v těch zemích daní tu reinvestici dividend jinak (nevim jak). Nebo to zdanění už je v tom ukazateli TER, takže pro mě jako klienta je úplně jedno, které ETF s jakým domicilem si vyberu?

A jen se ujistím, že můj výpočet je správně. Co jsem pochopil, tak u účtu Custody je náklad za nákup ETF 2,00 € + 0,038%.
Tzn. hypotetický nákup za milion korun vychází na poplatek cca 431,- Kč.
Roční držení s TER 0,2% vychází na 2000,- Kč.
Roční držení s TER 0,12% vychází na 1200,- Kč.
Docházím tedy správně k výsledku, že už při jednoročním držení ETF v hodnotě milionu korun se více vyplatí to ETF s nižším TER i za cenu zaplacení transakčních nákladů?
chodovson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 7. 2019 09:29

chodovson,

Nevím o tom, že by indikátor TER obsahoval daně. Každopádně platí identita "zdanění = chaos". :) Alespoň tedy z mého hlediska. :) Viz např. stránky Deloitte. Dividendy z USA (cca 2/3 globálního akciového ptf) by měly být podle smluv zdaněny při výplatě do Irska i Lucemburska stejnou maximální sazbou 5, resp. 15.

Otázka je, jak to potom vypadá po výplatě do ETF. V mezinárodních smlouvách to bývá formulované tak, že zdanění může proběhnout ve státě zdroje do výše maximální sazby stanovené ve smlouvě, ale to ještě neznamená, že rezident toho druhého státu (v tomto případě ETF) pak už nemusí nic dodaňovat podle vnitrostátní úpravy.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod pfoliocz 28. 7. 2019 13:15

chodovson,

LYXOR CORE WORLD vychází nejlépe, ale má nižší objem obchodů (často se cena během dne moc nehýbe) a velikost fondu https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 1781541179

zkus se podívat na graf poplatků https://pfolio.cz/srovnani-etf/, zohledňuje to jen pravidelný nákup (samotné držení by bylo jen těch 0.12% + poplatek za případný prodej), od pravidelných nákupů 1000 EUR a více na dlouhodobý horizont se mi to zdá nejlepší
pfoliocz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KoulK 13. 8. 2019 10:58

Jak řešíte zdanění dividend přes Degiro? Musí se podávat daňové přiznání, i když už byly dividendy zdaněný?
KoulK
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxiro 13. 8. 2019 11:43

KoulK píše:Jak řešíte zdanění dividend přes Degiro? Musí se podávat daňové přiznání, i když už byly dividendy zdaněný?


Já začal uvádět v DP příjem ze zahraničních dividend, když přesáhly 10 000. U český tato povinnost není.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KoulK 14. 8. 2019 09:34

xxiro píše:
KoulK píše:Jak řešíte zdanění dividend přes Degiro? Musí se podávat daňové přiznání, i když už byly dividendy zdaněný?


Já začal uvádět v DP příjem ze zahraničních dividend, když přesáhly 10 000. U český tato povinnost není.


Díky. Ten limit 10tis je čistě na dividendy? Nebo se do toho počítáji i další příjmy (např. z prodeje akcií).
KoulK
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cz01 14. 8. 2019 11:45

Zažádal jsem o interní převod CP z jednoho svého Degiro účtu (Basic) na svůj druhý Degiro účet (Custody) a tak nějak jsem očekával, že mi zůstane zachována historie v tom smyslu, že nákupní pozice a případné zisky se přenesou na cílový účet. Toto se, ale nestalo a místo toho mám připsáno jako zisk celou hodnotu převáděného portfolia, což mi krásně kazí přehled o investici, protože najednou tam mám napsané nesmyslné číslo.

Je pravda, že sem se na to měl zeptat před převodem, ale nějak mě to nenapadlo, že s interním převodem může tato situace nastat. Volal jsem na support a prý s tím zkusí něco udělat, ale nic neslibují, tak uvidíme. Berte to, jako varovný příspěvek :-)
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Monostatos 14. 8. 2019 12:13

Dej pak pls vedet jak to dopadlo, chystam se udelat to same a tohleto by mo vadilo...
Monostatos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mlsal 14. 8. 2019 12:30

KoulK píše:Díky. Ten limit 10tis je čistě na dividendy? Nebo se do toho počítáji i další příjmy (např. z prodeje akcií).

Žádný takový limit neexistuje. Jediná výjimka se týká zaměstnanců, za které dělá zúčtování daní zaměstnavatel a nemají jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč (§ 38g ZDP). Ti pak nemusí podávat DP.

Pro příjem z prodeje CP jsou limity 100 tis. a 3 roky.
mlsal
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xxiro 14. 8. 2019 17:18

KoulK píše:
Díky. Ten limit 10tis je čistě na dividendy? Nebo se do toho počítáji i další příjmy (např. z prodeje akcií).


Jak píše mlsal, žádný limit není. Správně bych měl v DP uvést každou korunu příjmu. Ale do 10.000 jsem si říkal, že to není natolik velká částka, kvůli které by se po mě finančák musel vozit, když už to bylo stejně všechno zdaněno v zahraničí a neměl jsem žádnou povinnost tento příjem danit ještě jednou v ČR. S tím jak rostlo PTF a příjem z dividend, jsem pak začal tyto příjmy v DP uvádět a tam, kde byla povinnost danit, doplácet daň.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků