dala67:
Tohle jsou s prominutím hrozné kecy. Položky ve spotřebním koši si můžete snadno dohledat, takže moc dobře víte, že tam není ani jedna z těch, co jste vyjmenoval.
Ale dám vám pár příkladů. V srpnu roku 2000 jsem poprvé tankoval do auta, které bylo moje. První tankování bylo za 30,20. Dneska jsem tankoval za 30,50. Mezitím byla oficiální inflace přes 45 %. Tedy logicky, když nezdražoval benzín, muselo něco jiného zdražovat o to víc.
Nebo, když už jsem u aut. V roce 2006 jsem si kupoval nové auto. Totéž auto stojí dneska o nějakých 5 % víc, zatímco oficilání inflace byla asi 28 %. Tedy opět něco jiného muselo zdražovat výrazně více.
Nebo třeba připojení k internetu. V roce 2004 jsem platil 850 korun měsíčně. Dneska platím 410 korun měsíčně. Tedy pokles o 52 %, zatímco inflace byla nějakých 35 %. Tedy opět obrovský prostor pro to, aby něco zdražilo výrazně víc, než inflace.
Samozřejmě každý to máme jiné, ale třeba za nová auta u nás v rodině dáme několikanásobně víc, než činí jejich podíl v oficiálním spotřebním koši (1,77 %), stejně tak dáme několikanásobně víc za benzín, než je jeho podíl ve spotřebním koši (1,9 %).
A máte pravdu, že i kdyby stály brambory 300 korun za kilo, na inflaci by se to moc neprojevilo. Jejich podíl na spotřebním koši je 0,35 %.
Obecně si ale nemyslím, že by ve spotřebním koši byly nějaké nesmyslnné položky podobného typu, o kterých mluvíte.
https://www.czso.cz/csu/czso/spotrebni_kos_archiv