Mladý investiční začátečník

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mandarr 27. 8. 2019 20:06

Zdarvím finanční experti,
asi to nebude úplně nové téma, ale již tak 14 dní si tu pročítám příspěvky a zajímali by mě vaše rady pro mladého začátečníka v investování. Vzhledem k tomu, že jsem mladý (26) a bez žádných závazků, tak bych řekl že je nejlepší čas začít. Zatím jsem většinu financí investoval do vzdělávání, což mi přineslo ovoce.
Teď k situaci... Mesíčně mi navíc zůstane 50-70k a už jsem si koupil co jsem potřeboval (nejsem moc náročnej na luxusní věci), no a asi by se penízkům líbilo někde jinde než na účtě.

Od tohodle příspěvku očekávám doporučení na zajímavé weby/blogy/knihy, nebo čemu se vyvarovat atd..

Aktuálně mám rozečtenou knihu "The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing" a další v pořadí mám Sněhovou kouli od Warrena Buffeta.

Zatím mi do začátku příjdou nejlepší investice do P2P jako MINTOS a ESTATEGURU. Termínované vklady, spořící účty nebo stavebko mě nelákají, protože je výnos menší. Akciový trh je pro mě zatím velká neznámá a spíš by to pro mě byl hazard, ale mám v plánu si koupit premium účet u Revolutu, kde bude k dispozici možná prodej/nákup akcií (ještě jsem někde četl se jde sledovat to co nakupují fondy a řídit se dle toho). Finanční rezervu mám na 6 měsíců, který bych taky rád někam dal - máte nějaké doporučení?

Za jakékoliv odpovědi předem děkuji :)
Xperia U
Mandarr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OnderCZ 27. 8. 2019 20:21

Měsíčně ti zůstane 50-70k a máš rezervu jen na 6 měsíců? Sakra chlape, kam to všechno dáváš? ;)
OnderCZ
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mandarr 27. 8. 2019 20:38

Rekonstrukce bytu něco stála
Xperia U
Mandarr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OnderCZ 27. 8. 2019 20:54

Tak to pak chápu, jen mi to nějak bez této informace nesedělo do toho kontextu. Každopádně záleží co od toho sám čekáš a čeho bys rád dosáhl.
OnderCZ
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mandarr 27. 8. 2019 21:26

OnderCZ píše:Tak to pak chápu, jen mi to nějak bez této informace nesedělo do toho kontextu. Každopádně záleží co od toho sám čekáš a čeho bys rád dosáhl.


Jde mi o uložení peněz a zhodnocení.
Spíš co nevidím:
Investici do další nemovistosti nechci, protože sám nevím kde bych chtěl bydlet a nemám čas se o to starat. Takže řekněme že v dalších 5letech neplánuju hypoteku ani větší výdaje.
Jedině co je možné, je kapitál k vyplacení dědiců v dědickém řízení.
Dále tu jsou ETF, což dle mého není úplně vhodné, protože mířím na kratší horizont, dle mého.

Nebo čeho se měla přesně týkat ta otázka?
Xperia U
Mandarr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 27. 8. 2019 21:28

Už tu pár podobných témat je, začni tam.

P2P je pravděpodobně o dost větší riziko než akcie (stejný typ analýzy, ale minimální sekundární trh, který ji udělá za tebe a žádné fondy).

Akcie pro začátek rozhodně široce diverzifikovaným fondem nebo radši ETF, což Revolut neumí – a začínat výběr investice tím, která aplikace se mi líbí, nedává smysl. Nejdřív cíle, pak tolerance k riziku, pak třídy aktiv, pak nástroj/typ produktu a až úplně nakonec poskytovatel!
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 28. 8. 2019 10:56

Jakmile přečteš inteligentního investora, jistě se začneš zajímat o nákup levných akcií pro několikaleté držení. A akcie přestanou být pro tebe hazard, pokud se jedná o velké staré zdravé podniky západní Evropy a USA, jako Allianz, BHP, R.D.Shell, ATaT, Wells Fargo.

Sněhová Koule nemá cenu. To je příliš dlouhá a nudná kniha bez potřebných čísel.
Na styl Warrena Buffetta přijdeš četbou kratší a chytřejší knihy Buffettologie.

''''Sněhovou kouli od Warrena Buffeta''''
Bohužel kniha neni od Buffetta a pamatuj si, že se píše Buffett a ne Buffet.

:idea: Na kratší horizont u akcií zapomeň. O tom nejsou knihy od Grahama a o Buffettovi. Tyto knihy popisují investici na několik let. A dnes možná začíná recese a krach předražených akcií jak Microsoft, Visa, Coca Cola.
Zde bude nejlepší zajímat se jen o dividendy 5% od akcií jako BASF, ATaT, R.D.Shell.
Kratší horizont u akcií znamená stejně tolik vydělat s jedněmi akciemi, jako s jinými akciemi ztratit. A každou spekulaci pojistit se stop loss order, aby si ztratil maximálně 15%. Tedy krátký horizont je hloupost.
Ladislav 1.
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mandarr 28. 8. 2019 11:59

@fc70, diky za prispevek. Neco si nactu a kouknu na pojmy. Co se tyce P2P, dle prectenych prispevku a blogu co jsem si otevrel to nevypada na tak velke riziko, spis jako zhodnoceni na muj horizont. Diky za upozorneni.

@Ladislav 1. Diky za doporuceni Buffettologie i tak si je prectu. Dival jsem se ze tu mas dost prispevku o EFT, na to se urcite podivam vic.
Xperia U
Mandarr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jednadva 28. 8. 2019 17:23

Mandarr: Diverzifikovat, diverzifikovat, diverzifikovat. :) A platit co nejnižší poplatky. Toť v zásadě vše. To znamená, že byste do toho ptf měl naplácat víc než jen P2P, víceméně bez ohledu na to, jestli P2P jsou rizikové tak, nebo onak. Skoro určitě uděláte líp, když k P2P ještě něco přihodíte; riziko se na rozdíl od výnosu mění nelineárně a spíš bych si tipnul, že jste nějaké svoje teoretické optimum takhle od oka netrefil.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod skejwin 2. 1. 2020 09:38

Mandarr: ahoj, o investování a budování pasivního příjmu z podobných východisek, jako máš ty, píšu na svém blogu. Třeba tam najdeš nějakou inspiraci. :-)
Na svém webu skejwin.cz píšu o investování do akcií, ETF, P2P, dluhopisů a budování portfolia obecně. Pravidelně také zveřejňuju výkonnost a podrobné složení mého portfolia.
skejwin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomsln 4. 1. 2020 12:47

Těch zdrojů na tohle je téma je spousta - třeba tady máš článek pro úplný začátečníky, který se věnuje investičnímu riziku, diverzifikaci atd - https://investplus.cz/investice/investo ... m-miliony/ . Tohle jsou základní věci, který sem nikdo psát nebude a přesto jsou jakýmsi základem, bez kterého se zkrátka neobejdeš.

Jinak být to na mne, tak bych si peníze syslil a čekal, co přijde. Klidně bych je odložil na ty spořáky, který jsou sice pod inflací, ale narozdíl od ostatních nástrojů jsou likvidní a když to bude potřeba, peníze budeš míst hned po ruce. Trhy jsou přepálené, cokoliv, co teď koupíš, bude podle mne za pár let níže ...
tomsln
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 4. 1. 2020 14:12

Základní věci… jako doporučovat „prověřeného“ brokera https://www.cnb.cz/cs/dohled-financni-t ... td-00001./ . Aspoň že už se u CFD brokerů musí zveřejňovat to krásné „Služba CFD. 80% [klientů] ztrácí peníze“.

(Co já vím, celé jsem to nečetl, možná jsou tam všelijaké základy dobře. Ale to, že jde o web pro affiliate prodej CFD účtů, tomu dost škodí na důvěryhodnosti.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Stileth 4. 1. 2020 17:21

Jakeho brokera by jste doporucili pro zacinajiciho/maleho investora? Diky
Stileth
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod chodovson 4. 1. 2020 17:53

Degiro
chodovson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 4. 1. 2020 18:28

Nejprve musíš mít plán... Kam vlastně pojedeš? A jakou si vybereš tramway? Teprve pak si kup "lístek" (akcie).
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků