Asketický život

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 6. 7. 2019 09:37

Však já se turistickým místům většinou vyhýbám, naposledy bylo na městečko tak 5 bělochů, ve větším městě snad ani to ne. Má to samozřejmě své zvláštnosti, domluvit se nebývá zrovna snadné, nápisy jen v klikyhácích, ale suma sumárum je to mnohem lepší než v těch profláknutých destinacích. Kupodivu i v těchto "dírách" bez mrakodrapů infrastruktura naprosto fantastická i ve srovnání s ČR: čisto, spousta zeleně, hezká architektura, luxusní silnice, cyklistické stezky...
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod ripper6 14. 7. 2019 19:53

xls píše:To neřeš, nic pro zaměstnance.

jo sorry ty jses ten digitalni nomad, no uz tam kamos miri a ja se mozna pridam taky ;-)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod xls 14. 7. 2019 21:15

Jo, už abych byl pryč. Dneska je opravdu u spousty prací jedno, odkud to člověk dělá. Naprosto jedno.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 7. 2019 11:32

ale proč to dělat v nějaký řiti mimo civilizaci?
Jack111
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aaischa 16. 7. 2019 09:56

není ve výsledku jednodušší 0,5 úvazek na kvalifikované pozici v CZ, za cca 20 čistého, v levnější části ČR a mít haldu volna na procestování ČR+SK, či to samé na IČO např u alzy, vodafone a dalších kteří rádi zaměstnávají na živnosťák, než být někde v cizině a trávit tolik času prací ?

aspoň taková je moje cesta a možná přináší i více volna..
aaischa
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 7. 2019 10:09

Ony firmy moc částečné úvazky nemají rády, ve většině firem, kde jsem byl to nepřicházelo do úvahy vůbec, v některých jen teoreticky (pouze pro velmi úzký okruh lidí).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 16. 7. 2019 10:21

Záleží jak pro koho... Nevím co dělá @xls, ale třeba IT práce je sezení na židli v jedné a té samé místnosti (nezáleží zda má 50 nebo 100m2) a koukání do počítače. Je jedno, zda člověk sedí v té místnosti sám či s 5 dalšími lidmi, je to z definice dost osamocená práce , komunikuje především s počítačem, s ostatními přes commit messages v GITu (správce zdrojových kódů).

Navíc, internet běží 24/7 a práce nekončí v 15:30.
Přitom mne ale ta samotná práce baví a měnit ji nechci :)
Chce to ovšem častou změnu, aby se kreativní člověk nezbláznil.

Takže se musí měnit to, *kde* se ta práce dělá.

No a odledět na měsíc či dva do Asie, ráno vstát, posilka, dobrá snídaně, pár hodin u moře, čerstvé ryby na oběd, teplo, spousta nových vjemů kolem (a nemusí to být jen "luxusní" vjemy, ale prostě jiné věci) je fantastický refresh.

Pak člověk odpoledne sedne k notebooku, klidně ve Starbucks kavárně, nebo v proskleném atriu s výhledem na moře, v Evropě se právě vstává, takže ideální doba, chvíli pracuje (fakt rád pracuje, i to je zábava), a večer se jde někam bavit.

Pozná pár lidí, pokecá s nimi.

Co si budeme povídat, skoro každý má v práci rutinu.
Freelance profese ji ovšem umí snadno rozbít.
Na té "dovolené" člověk něco utratí, ale i pár hodinovou prací vydělá víc.
Asie, když člověk ví kam jet, je levnější a přitom zábavnější jak Česko.
Kouzlo je v tom, že člověk na té "dovolené" fakt ani nemusí pracovat, ale on chce, tak jak jej to baví, a přitom aktivně relaxuje, psychicky odpočívá.

Když jej to místo omrzí, přesune se o pár /set/ km jinam.
365 dní v roce je 30C a víc a stačí mu si sbalit kraťasy a tričko.

Jiní lidé makají "u pásu" a pak mají 3 týdny vysněné dovolené.
Freelance profese si to řídí jinak.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod treborit 16. 7. 2019 11:43

I v tom IT je to jen omezena mnozina specializaci, ktere si mohou dovolit sync s ostatnimi pres komentare v Gitu nebo jednou tydne pres Skype ...
treborit
Diskutér

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 16. 7. 2019 12:12

Však Slack či Skype lze řešit denně.. Dělám v IT projektech s lidmi třeba 10 let a přitom jsem některé nikdy neviděl osobně.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aaischa 16. 7. 2019 13:58

Co se týče IT práce, je pravda, že víceméně vsade chtějí fulltime, a je velkým problémem chtít třeba i neplacené volno nějak častěji, prostě firmy staví směny atd na plný počet hodin.

Rok před 30tkou jsem dospěl k tomu, že práci se dopracuju akorát do duchodu, ikdyz me práce baví tak zbývá malo času na zahradu, prochazky, atd a zpravidla mam dost peněz navíc, a spíš chybí čas a ten si už nikdy nekoupím.

Freelance ma podle me hlavní výhodu v tom že se pracuje opravdu vicemene kdy člověk chce a nemá jen pulku směn za mesic které jsou pevně určený..
aaischa
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 16. 7. 2019 16:05

Tak v té Asii to funguje zhruba jak píše Radek: naprostá pohoda, moře, jídlo, teplo. V podstatě se tam dá dělat, na co si člověk vzpomene, aniž by člověk musel řešit peníze nebo nějaké jiné složitosti. Je tam ještě jeden velice důležitý aspekt: časový posun 5-6 hodin. Takže ať se děje, co se děje, od odpoledne Evropa spí a nikdo neotravuje. Taková půldenní dovolená. Ráno se člověk vyspí, snídaně, moře, pak zapnout mobil a po obědě a večer už práce dle potřeby. Občas je extrém, když jsem třeba chodil na pláž s počítačem a pak seděl do noci. Na tu pláž a jídlo si ale člověk vždycky udělá.

Pro mě je to opravdu psychicky nutnost, jinak bych se v ČR na jednom místě zbláznil, a to jsem si zařídil opravdu rajské podmínky. Tady je variantou pravidelná 2hodinová procházka v lese. To je taky super, ale ta Asie člověka zresetuje za 2 dny, v tom je to fantastické.

Nedělám přímo v IT, ale taky věčné čumění do počítače a řešení problémů. Není to, že by člověk musel dělat od vidím do nevidím, ale vůbec se to nedá plánovat, a když přijde nějaká pořádná práce, tak je holt potřeba máknout. A radši to udělat dřív, aby nepřišlo něco dalšího a dalšího... Část se dá samozřejmě na někoho přehrát, ale další část ne. Skoro všechno stálí zákazníci, zajímavá práce, odmítnout se to skoro nedá. Samozřejmě, že když je člověk venku 2 měsíce, tak třeba 2 týdny není nic, 3 týdny pohoda, 3 týdny maso. Spíš funguje zákon schválnosti: doma se člověk 2 měsíce kope do zadku, jakmile vyjede na letiště, tak se to začne valit. Už jsem dávno rezignoval na nějaké získávání další práce, nechávám to běžet samospádem, ale ono to jde dolů-nahoru samo.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 9. 2019 18:58

Jak jsou teď skoro všechny obchody zavřené, tak Billa v Praze na hlavním nádraží totálně nestíhá. A platí tam (stejně jako v jiných Billách) garance, že "je-li před vámi alespoň 5 zákazníků a nejsou všechny pokladny otevřené dostanete dárkovou poukázku": Tak jsem si koupil džus a zmrzku, celkem za 31 Kč, zaplatil stravenkou a korunou a dostal jsem poukázku na 25 korun
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 29. 9. 2019 09:30

Zřejmě slušenej oddíl... 8-D
Na multimilionáře extrémní kolenovrt :D
redhaven
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 9. 2019 10:56

Teď jsem se od kamaráda dozvěděl, že je to tam poměrně setrvalá situace, chodím kolem každé ráno do práce, asi si tam budu kupovat snídaní :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod redhaven 29. 9. 2019 12:06

Pravda, po intervencích "národní" banky ve prospěch cizích montoven a korporací, je milion korun čím dále méně...už nestačí ani na prorezlý "ekologický" nový Tesla vehikl, někde už ani stavební parcelu.
redhaven
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků