FIO

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 24. 9. 2019 00:41

Zedna1 píše:@vpe
Asi bych v tomto pripade (exekuce) doporucil ty platby posilat klasickou postovni slozenkou.
Poplatek tam bude odhadem kolem 20Kc (velmi hruby odhad).


Myslim ze okolo 50,- Kc a buhvijake prodleni (3 dny?)

-- 24. 9. 2019 01:44 --

PatrikChrz píše:
vpe píše:K tomu potrebujes aby ta treti osoba mela OP a nemela EX, coz je zjevne pro nektere lidi nemozne, proto byl dotaz

Take nechapu, proc ty banky maji poplatek za libovolny vklad 90,- Kc (Fio), coz nekoresponduje s realnymi naklady, ale je to spise pokuta, v pripade Fio banky je to spise styl KK: kopirujeme konkurenci

Jak nemám rád poplatky, tak s tímto souhlasím. Už takto jsou u pokladen Fio fronty, kdyby byly vklady zdarma i pro neklienty, musela by banka zaměstnat dalšího pokladníka na každé pobočce na full time. Nevidím důvod, proč by banka měla dotovat vklady pro neklienty. Možná, že ani těch 90 korun nepokryje reálné celkové náklady


To je ale ciste tendencni a sobecka uvaha :-) ja zase nevidim rozdilu, kdyz neklient da penize klientovi a ten jde do banky :-)

Jo a nerikej mi ze naklady na vklad 1000 Kc a 1 milionu jsou stejne :-) Anebo ze naklady na vklad neklienta a klienta jsou ruzne, to je prece iracionalni kravina:-) Racionalni je, ze hajis, co je vyhodne pro tebe.

Ale jo, at si to kazdy neklient poresi jak umi, oni take ve Fio vydelavaji jak umi. V Praglu budete mit Fio vkladomaty letos, pristi rok nejpozdeji, Fio banka chce setrit za bankovni pokladniky.
vpe
Poslední varování
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jantars 27. 9. 2019 17:28

Nevím proč vám nová směrnice vadí. Zavádí bezpečnější ověřování plateb. Vždy mě fascinovalo, jak málo se platební karta zneužívá na to, že je v podstatě nechráněná. Ale uživatel bude vždycky brblat, protože chce komfort. Tedy do té doby, než o peníze přijde.
To je to samý jako bezpečnost v podnicích, typická odpověď. "my lepší zabezpečení nechceme, my tady nemáme nic důležitýho". A když už jsou odpovědný lidi uvědomnělý, tak to zase skončí na vedení. Tedy těch rozumných manažerů je minimum. Běžnej se sice pro zabezpečení nadchne, ale jakmile si jednou nechá token doma a nedostane se do PC tak je konečná......................

Já jsem rád, že je změna k lepšímu. Docela by mě zajímalo co na to Patrik Chrz, když je tak protřelý.......
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 27. 9. 2019 21:52

Jantars píše:Nevím proč vám nová směrnice vadí. Zavádí bezpečnější ověřování plateb. Vždy mě fascinovalo, jak málo se platební karta zneužívá na to, že je v podstatě nechráněná.
No právě. Platební služby neexistují od toho, aby nějakému teoretikovi zahřály srdíčko, že jsou ideálně bezpečné, ale aby převedly peníze s minimálními náklady všeho druhu a maximálními výhodami pro klienty, a maximálním ziskem pro poskytovatele.

Práce navíc s ověřováním je taky náklad, a když sám říkáš, že tě fascinuje, jak málo se platby zneužívají, tak proč si dávat extra práci s chráněním před rizikem, které buď nenastává nebo se dá existujícími mechanismy (chargeback) docela dobře řešit? To je čisté zhoršení.

A ještě k tomu, tím, že se silněji ověřuje klient, je pak klient v horší důkazní pozici v případě sporu (ať už proto, že platbu vůbec neprovedl a autentizace byla nějak prolomena, třeba útokem na mobil), nebo když nějakou platbu chtěl provést a byl podveden nebo zmanipulován prodejcem ohledně výše / automatického opakování apod. (Tím neříkám, že klienti by měli mít právo lhát o platbách – ale občas jsou opravdu sporné situace a možnost vložit do toho banky přes chargeback je lepší než automatické zamítnutí reklamce protože SCA.)

Jedna věc je na tom celém cirkusu aspoň zábavná: Dobře se projevuje, které banky mají schopnost a ochotu do IT pro spotřebitelské služby investovat, které se jen tak tak drží nad vodou na starých systémech, popř. které na to úplně kašlou a buď klienty přitahují něčím úplně jiným, nebo jsou zkrátka beznadějné.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod evlo 28. 9. 2019 14:52

Jantars píše:Nevím proč vám nová směrnice vadí. Zavádí bezpečnější ověřování plateb

realne je zrovna karta zneuzitelna furt stejne
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 28. 9. 2019 15:42

Pokud jde o karty tak ty jsou od doby po zavedení bezkontaktních plateb s platbami do 500 Kč bez PINu velmi snadno zneužitelné. Navíc na kartě jsou všechny informace potřebné pro platby na internetu včetně CVV což také napomáhá jejích zneužití. Tím netvrdím, že bychom se měli používání karet bát nebo jich nepoužívat vůbec. To, že karty jsou málo zabezpečené nikomu nevadí, ale zabezpečení IB které bylo na rozdíl od karet zabezpečené mnohem lépe některým hňupům z EU vadilo. Nic proti lepšímu zabezpečení čehokoliv, ale nemělo by se to přehánět.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Jantars 30. 9. 2019 16:33

@fc70: no já se obávám, že s Tebou nemůžu úplně souhlasit. Útoky (obecně na cokoli karty nevyjímaje) jsou, bránit se můžu aktivně jen omezeně (na phishing se dřív nebo později nachytá každý). V domácím prostředí uživatelé netuší že jsou napadeni desítkami různých útoků, a netuší to ani ve většině firem ("ma žádnou sekuritu nechcem, my žádný problémy nemáme" - a jak to vědí když neumí detekovat hrozby?). Já každé posílení bezpečnosti i u karet přivítám, protože při tom počtu plateb již nestíhám ověřovat každou platbu jestli je oprávněná nebo ne (k čemu mi je chargeback když si nevšimnu že mě někdo švihnul o pětikilo).

Prostě je mi líto, ale nemohu akceptovat lehkomyslné chovaní drtivé většiny obyvatelstva jako standard. Kdo má v bytových domech správný zámek a dveře? Kolik denně při řízení potkáte spoluobčanů na přechodech, kteří jdou hlava nehlava jak berani? Koli lidí se v autě nepoutá? Kolik lidí má alespoň "zaheslovaný" telefon nemluvě o šifrování dat? A co notebooky? Kdo si rozumně zálohuje data a kdo si vůbec uvědomuje jak důležitá data vlastně má? Atd atd....

Já chápu že budu působit nepatřičně, ale doma mám jako základ sítě rozumný router typu UTM a dále profi wifi AP. Na wifi oddělenou interní síť od návštěv které mohou pouze na net aby mě neohrozily, vše samozřejmě realizováno pomocí VLAN. A protože nejsem až sase takový šílenec, tak mi doma neběží radius server na ověřování, neboli musím si ohlídat, aby se mi návštěva náhodou nepíchla jinam než do jedné červené zásuvky v kuchyni, protože uživatele neověřuji. Dále stále používám WPA2 a UTM funkcionalitu si aktuálně neplatím, takže nemám plně pod kontrolou provoz dovnitř a ven. A to co popisuju by mělo být naprosté minimum jak by se měl člověk alespoň trochu chránit. Bohužel se to nedá dodat jako krabička bez nutnosti konfigurace, takže by to běžný člověk nekoupil.

Abych zakončil svůj notně rozevlátý příspěvěk - většina mých spoluobčanů se nechová zodpovědně a je jí jedno co se děje s jejich přístupy, jejich daty, životy, penězi, zdravím. A jsou samozřejmě schopni tvrdit, že to a to není o bezpečnosti ale že je to blbost. Nevím, jestli mě má tento stav společnosti těšit.
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 30. 9. 2019 16:52

Píše o PC, kartách, chodcích, dveřích, … a to nejdůležitější nezmíní: Bezpečný sex jedině s kondomy Primeros!
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Jantars 30. 9. 2019 18:09

:-)
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 30. 9. 2019 18:26

Jantars: a jaky routery a AP realne pouzivas? Model/typ?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jan23 30. 9. 2019 19:51

Ahoj prosím nevíte jak se to má s novou apkou pro android?
Díky jAN23
jan23
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jantars 30. 9. 2019 20:02

@S474N: tak jsem se nejdříve podíval jestli tu nevisí moje veřejná IP abych si neuřízl ostudu :-)....Jako UTM mám Fortigate a wifi mám APčka od Aruby v režimu instant tj. řízená síť........přesné typy asi netřeba uvádět. Ale sypu si popel na hlavu, toto už asi opravdu nepattří do FIO diskuse...
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlazy 30. 9. 2019 21:29

Jantars:
Mne jde především o to, že EU vadilo údajně nedostatečně zabezpečené IB, ale téměř nezabezpečené karty jim už nevadí. Ono nic není tak dokonalé zabezpečené aby se to za určitých okolnosti nedalo překonat a zneužít. Asi u všeho se dá vymýšlet lepší zabezpečeni, ale jde o to aby to lepší zabezpečení natolik neomezovalo lidi, že jich to bude obtěžovat natolik, že danou službu, věc atp. kvůli tomu přestanou používat.
Pokud se až tak panicky bojíš nějakého útoku tak by jsi měl přestat používat IB, karty, mobil, internet atp. a pak by jsi možná mohl být v klidu, že ti nikdo nemá na co jak zaútočit.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fc70 1. 10. 2019 00:48

Jantars píše:Já chápu že budu působit nepatřičně, ale doma mám jako základ sítě rozumný router typu UTM a dále profi wifi AP.
V tomhle popisu se docela poznávám, ale je potřeba si uvědomit, že takhle to můžou mít lidi, kteří …relativně…„pitomému internetu“ chtějí obětovat dny/týdny? času, a ještě mají za sebou několik let vzdělávání, aby to vůbec připadalo v úvahu. Normální člověk může tak leda koupit některý z těch pár modelů spotřebitelských WiFi routerů, které slibují automatické bezpečnostní aktualizace a mají už řekněme dvě nebo tři vydané.

Věnuješ stejné úsilí a dosahuješ stejnou úroveň zabezpečení a kontroly něčemu, co není IT, třeba dodávce plynu, kvalitě vodoinstalace v nemovitosti, vhodnému výběru neškodlivého plastu v držácích na ručníky, mechanicky správné konstrukci kupovaných dětských hraček, aby se nezlomily po týdnu používání jen proto, že návrhář na to nemyslel?

… ne, že? Ne všechno z toho, že?

Bezpečnost, stejně jako třeba nejlepší cenu zboží nebo nejlepší možné zaměstnání, vůbec nemá praktický smysl posuzovat na absolutní škále, kde je jedno nejlepší řešení a všichni jsou hloupí, že je nemají. Máme nějakých 70–90 let života, svět je strašně složitý a typicky je daleko snazší mít 80% řešení libovolné věci než 90%, a ještě násobně snazší mít 90% řešení než 95%.

Prakticky nikdo nemá ani teoretickou možnost přečíst všechny zákony, které se ho týkají, natož pak všechny soukromé smlouvy (podmínky každého e-shopu).

Jediné možné řešení je většinu věcí aproximovat a cílit na to 90% řešení, s tím, že některé problémy se delegují na stát (všelijací regulátoři, soudy odmítnou vynucovat „překvapivé“ spotřebitelské adhezní smlouvy), některé na spotřebitelské organizace a pověst, některé na doporučení známých (kteří o tom často tak moc nevědí), a některé problémy se zkrátka risknou, protože je důležitější jít s rodinou na výlet než rozumět tomu, co by se stalo, kdyby spotřeba plynu najednou vzrostla za měsíc patnáctkrát.

Tohle se úplně stejně týká kvality zboží, dosažení spravedlnosti, i bezpečnosti čehokoli.

Každý pak může věnovat svůj čas na to, aby v nějaké libovolné věci dosáhl místo 90% řešení to 99% – v jedné libovolné věci. Ale to je potřeba chápat jako životní rozhodnutí (kariéra/rodina/sláva) nebo koníček (bezpečnost WiFi/pěstování zanedbatelné trochy potravin na vlastní zahrádce); v žádném případě za něco, co musí přece dělat každý inteligentní člověk, a když se někdo jiný rozhodne takhle hledat 99% řešení něčeho jiného než já, je pitomec.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod evlo 1. 10. 2019 08:34

To jsou sracky fakt.
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dlouhy.dejw 9. 10. 2019 12:29

Pro majitele jablecnych telefonu, pokud po upgrade na iOS 13.1 mate problem, ze prihlaseni otiskem prstu trva velmi dlouho, nebo nefunguje vubec. Problem je se vsemi aplikacemi ne jen Fio bankovnictvim. Mne pomohlo vymazat ulozene otisky prstu, restartovat mobil a zadat si otisky v nastaveni systemu znova.
Vice zde:
https://www.ikream.com/2019/09/how-to-f ... hone-35756
Uznavam, ze to sem uplne nepatri, ale zase to muze nekomu pomoci.
dlouhy.dejw
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků