Kam ukladat penize pro dite?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod broom 9. 11. 2019 16:05

Dobry den,
poradte prosim kam zacit pro dite odkladat penize tak, aby je neznehodnotila inflace a jeste se zhodnotili

Horizont 18-20 let.

Vyplati se smisene fondy, nemovitostni fondy, nakup fyzickeho stribra nebo zlata?

Rozhodne nechci abyste odtajnili sve know how, jen dobre poradili. Start castka cca 100 tisic, dale pak po 25-100 tisic rocne.
Víc lidí víc ví
broom
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tom brava 10. 11. 2019 00:43

25-100 tisic ročně s dlouhodobým inv.horizontem bych řešil aktuálně alokovat takto:
20 stavebko
2-40 akcie (já preferuji aktivní stockpicking, nebo pasivně min. čtyři nízkopoplatkové indexové ETF - US,záp.EU,Asie,EM- točit nákupy nastřídačku přes Degiro ze seznamu zvýhodněných 1xměsíc bez poplatku; jelikož ETF neexistují v CZK, přirozeně tím dojde i k pokrytí měn. rizika/měnové diversifikaci, což je v každém ptf rovněž žádoucí)
2-40 firemní dluhopisy (buď aktivní bondpicking nebo dluh.fond...mně se osvědčil JTMoney, ale výběr je široký)
Naposledy upravil tom brava dne 10. 11. 2019 13:46, celkově upraveno 6
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod e-ossobne 10. 11. 2019 05:06

Jestli jste viceclenna rodina, tak stavebko na kazdeho, na investice se vykasli, kdyz tomu nerozumis, akorat budes platit poplatky a misto v zisku muzes byt ve ztrate. Zadna garance statu tam neni, takze muzes prijit o vse. Jeste ty protiinflacni statni dluhopisy mozna.
e-ossobne
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 10. 11. 2019 06:11

Horizont 18-20 let je dost na to, aby se investice do rizikovějších (ale ne praštěných) aktiv, tj. převážně široce diverzifikovaných akcií, výrazně vyplatily se slušnou pravděpodobností. Dobrá ETF stojí nejvýš 0,2% p.a., což je vzhledem k tomu, co poskytují, až směšně levné (a mimochodem srovnatelné s náklady na pojištění vkladů v ČR :) ).

Dluhopisy, v prakticky libovolné formě, když snad čtvrtina na světě obchodovaných dluhopisů má záporný nominální (natož reálný) úrok, nedávají víceméně žádný smysl. Už dlouho je výnos u těch nejlepších spořících účtů bez výpovědní lhůty (a popř. některých termínovaných vkladů) znatelně lepší než výnos do splatnosti u korunových dluhopisových fondů i před započítáním nákladů, natož po něm, takže dluhopisové fondy vůbec nebrat. (Pravda, pravidelné přesouvání peněz na nejlepší spořicí účty zabere nějaký čas.)

Z nesmyslnosti dluhopisových fondů přímo plyne nesmyslnost smíšených fondů - pokud je potřeba omezit riziko akcií, tak líp vyjde dělat si to sám a mít nějakou část v akciových ETF a nějakou část na těch spořicích účtech.

Ty momentální státní protiinflační dluhopisy – no dobře, znatelně lepší než většina, ale stavět plán na 20 let na tom, že takové produkty budou, moc nejde, a 0,5% p.a. reálný výnos je na dvacetiletém horizontu nic moc, daleko míň, než lze (i při současných přepálených valuacích) čekat u široce diverzifikovaného akciového portfolia. No dobře, kdyby akcie neumožňovaly klidné spaní, je to cesta jak aspoň neprodělat.

Nemovitosti… no jsou pro to všelijaké psychologické důvody, ale tam jsou (i právě proto) ceny vysoké a výnosy relativně nízké, obzvlášť teď blízko vrcholu cyklu.

Pokud je potřeba akciím a ETF porozumět, to nevadí, do té doby peníze můžou být na nějakém to spořicím účtu nebo krátkém termínovaném vkladu. Ale velká většina těch úspor by (pokud to tedy osobní přístup k riziku snese) měla směřovat do zhruba řečeno akcií, ideálně pasivně držet široce diverzifikované indexy.

Potenciální nevýhoda akcií je, že většina je v dolarech nebo eurech – osobně vidím vázání investic na korunu jako zbytečnou koncentraci rizika, že se tu pár politiků zblázní, ale jiní to tak nevidí; investovat do ETF a zajišťovat do koruny tak, aby to ještě bylo levné, je trochu problém, snad by to šlo přes Portu, ale nevím, jestli tu někdo má (dost dlouhou) zkušenost.

Komodity nebrat, fyzické držení komodit z principu nic nevynáší (naopak je potřeba platit náklady uskladnění), je to víceméně čistá spekulace bez dobrého důvodu čekat výnos odpovídající riziku. To přeneseně platí i pro všechny další formy (fondy / ETF investující přes futures apod.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod mlrs 10. 11. 2019 07:51

Urcite souhlasim se zalozenim stavebek pro kazdeho clena rodiny (klidne to pak secist a dat diteti) - samozrejme to pokryje jen malo toho, co chces v souhrnu investovat, ale urcite bych se garantovanemu vynosu nebranil.
Dalsi veci jsou pak ty akcie a pripadne nemovitost - s akciemi se da souhlasit s fc70 - na tom dlouhem horizontu by se snad tratit nemelo.
Pak zalezi, zda v urcitem okamziku nejit do investicniho bytu - ted na vrcholu cyklu ne - tezko rict, zda za par let to bude lepsi - kazdopadne s dobrym najemnikem by se byt mohl ve slusne lokalite splacet sam + za tech 20 let bude velka cast splacena (s mimoradkou cely) a dite (za 20 let dospelak) bude mit kde bydlet - to mi taky neprijde jako spatny napad - samozrejme to pocita s tim, ze mas pocatecni kapital kvuli LTV a dostatecne prijmy na prolezeni zadosti hypo.
mlrs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 10. 11. 2019 10:28

Tyhle roční částky pro děti nic nevyřeší. Než přemýšlet o odkládání peněz, živořit a škudlit, tak by bylo lepší se v první řadě zamyslet, jak jich vydělávat podstatně víc, jak dětem poskytnout slušné vzdělání, rozšířit obzory, slušně bydlet a cestovat.

Pokud se vám to podaří, tak jednak vám bude těch peněz každoročně zbývat několikrát tolik (tam teprve má cenu uvažovat o investicích), druhák ty děti si při slušné práci ty potenciálně naspořené částky rychle vydělají.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Ondra101 12. 11. 2019 16:52

Broom, myslím si, že o tom lze uvažovat dvěma způsoby.

Obecná rada je to, co říká většina diskutujících - na tak dlouhý horizont má cenu investovat do globálně diverzifikovaného akciového portfolia (například skrz ETF). Pokud uvažujeme, že dlouhodobý reálný výnos akciových trhů (po odečtení inflace) byl 6.8% p.a. (nicméně s výraznou volatilitou - směrodatná odchylka činí 22%), potom se při použití složeného úročení se startovací částkou 100 tis., příspěvkem 25 tis/rok a horizontem 18 let dostáváme na nějakých 1,2 milionu. To samozřejmě počítá s tím, že investor dokáže unést větší volatilitu akcií a nenechá se vést emocemi v neúspěšných letech (a tudíž neprodává po propadu jeho portfolia). Pokud je volatilita velký problém, dalo by se i uvažovat o nějakém smíšeném portfoliu, například relativně populárním 60/40 (akcie/dluhopisy). Ještě je zde riziko špatného načasování investice (například investováním většího objemu v době, kdy jsou akciové trhy relativně nadhodnocené), ale tím, že chcete každý rok pravidelně investovat, je toto riziko lépe rozložené.

Druhý způsob je to, co říká xls výše. Pokud máte například nějaký podnikatelský nápad a tyto peníze by se vám hodily na jeho realizaci, má smysl o tom uvažovat. Zvláště, pokud byste u takového nápadu docílili potencionálně vyšší návratnosti, než při "pasivním" investování. Podobně to může platit i u vzdělání, byť mi to přijde trochu účelové (peníze nejsou vše), internet je plný statistik o tom, jaké školy/programy (často se to diskutuje u MBA) mají nejvyšší návratnost jejich ceny. No a přínos některých výdajů, jako je třeba cestování, jsou pro mě osobně nevyčíslitelné, takže s tím mohu jen souhlasit.


PS: dovoluji si opravit jedno tvrzení co se vyskytlo na začátku diskuze - stavební spoření je kryto fondem pojištění vkladů, takže je velmi bezpečné. Nicméně, pro takto dlouhý časový horizont se mi zdá až moc konzervativní, ale každý jsme jiný a tohle je potřeba posoudit na individuální bázi.
Ondra101
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků