Přechod k jinému dodavateli el. energie

Vytápění, klimatizace, obnovitelné zdroje, nové materiály

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bado 27. 9. 2019 14:45

Ano, smlouva (na 24 měsíců) byla předčasně vypovězena protože zdražila elektrika. Byl mi nabídnut jiný ceník. Pokud s ceníkem nesouhlasím, musím já zažádat o ukončení smlouvy z důvodu změny ceny a přejít kam chci. Pokud nebudu reagovat tak mi bude 19.10 smlouva změnena na nový platný ceník a zároveň smlouva opět prodloužena na 24 měsíců. Rozdíl mezi novým ceníkem "pro mne" a veřejným je cca 15 háleřů. Což je směšné.
Takže jsem se docela vzrušil, protože oni mohou kdykoliv smlouvu vypovědět, ale já ne. Zároveň bych předpokládal, že po ukončení současné smlouvy předčasně, bude převedena na veřejný tarif a bez závazku a ne že mi vnutí svůj nový se závazkem na dalších 24 měsíců.
Ještě dokážu pochopit ukončení kvůli zvednutí ceny, ale fix na dalších 24 měsíců bez upozornění mne vadí.
bado
Návštěvník

Odeslat příspěvekod curvecardik2 27. 9. 2019 18:56

Podej na ně stížnost na ERU, ještě se podívej do podmínek smlouvy, ale standardně u smlouvy na dobu určitou by neměli mít možnost podat výpověď, kdy se jim zlíbí.
curvecardik2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Markil 30. 9. 2019 20:42

Vůbec bych s tím neztrácel čas a utekl rychle pryč.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xxiro 1. 10. 2019 08:19

Pokud Váš dodavatel vypovídá smlouvu na dobu určitou předčasně a zvedá cenu, leccos to o dodavateli vypovídá. Správně by si měl po podepsání smlouvy s Vámi nakoupit na burze potřebné množství plynu a být v klidu. V praxi to tak úplně není, většinou nakupují např. jednou za 14 dní, poté co podepíší např 1000 smluv se zákazníky s předpokládanou spotřebou xy - GW (někdy i s menší rezervou, přebytky pak můžou později prodat, pokud jim chybí, musí dokoupit).

Do léta 2018 se dodavatelům vyplatilo čekat a nenakupovat hned, protože ceny plynu i elektřiny několik let postupně klesala. Před rokem se to obrátilo a ceny rostou, což dostalo některé firmy do problémů a buď zkrachovali, nebo je skoupila konkurence, nebo musely výrazně zvedat ceny.

Zajímavé je, že když se změní smluvní podmínky ze strany dodavatele, jedná se de facto o ukončení smlouvy, ale žádný postih jim nehrozí. Na rozdíl od zákazníka, který, když vypoví, platí pokutu x-tisíc.

Teď na podzim začínají firmy vypisovat nové ceníky na další rok. Při výběru nového dodavatele dávejte pozor, když budete porovnávat ceníky, jestli srovnáváte ceny pro příští rok. Některé firmy čekají až na poslední chvíli, aby neodradili nové zákazníky pak se může se stát, že je bude ke konci roku čekat nepříjemné překvapení.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MildaX 1. 10. 2019 10:10

Bado: A o jakého dodavatele se jedná?
MildaX
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Markil 1. 10. 2019 15:13

Jak jsem psal, zrušit a šup ke skautům. Víc bych v případě lidí , kteří se v tom tolik neorientují neřešil. Já to sice sleduji, ale už mám u Skautů celé příbuzenstvo, protože to bych asi jinak nedělal nic jiného, než pořád za někoho vypovídal a uzavíral smlouvy a sledoval X odběrných míst. Navíc i svůj plyn mám u Skautů a elektřinu jsem od nich převedl loni pryč jen proto, že se mi povedlo chytit ten "pozapomenutý" ceník a akci eonu. Příští rok až to vyprší stejně předpokládám návrat ke Skautům i s elektrikou...

Navíc se domnívám, že ty ceny u Skautů jsou dnes mezi nejlevnějšími pokud ne nejlevnější - samozřejmě záleží na odběru a tarifu. A navíc je třeba vzít do úvahy i to, že cena u Skautů je garantovaná do konce roku 2020 a nehrozí, tak jako mnohde jinde, že by to v mezičase zvedli.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod bado 13. 10. 2019 11:51

Tak samý odborník, ale k ceně a mému dotazu se nikdo rozumně nevyjádřil. Děkuji však za tip na Skauty.
Od 1.11. nabíhá smlouva Skauti/Yello. Lepší ceny jsem nikde nenašel. Vše vyřízeno přes internet,zatím max. spokojenost.
bado
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Markil 14. 10. 2019 16:22

Že tvoje cena byla vyšší jak u Skautů, to si snad na jejich stránkách a porovnáním ceníku snadno poznal sám... Dělat průzkum trhu, počítat ti ceny pro tvůj tarif a spotřebu (neexistuje univerzálně nejlevnější řešení) a studovat podmínky jednotlivých dodavatelů za tebe zadarmo fakt asi nikdo dělat nebude... Navíc by to stejně nepomohlo, protože nejlevnější ještě neznamená, že je pro tvé potřeby nejlepší. Proto doporučení na Skauty, kteří jsou podle mě pro tebe nejlepší volba...

Ke Skautské energii tu máme jedno celé vlákno, kde se jistě objeví jakékoli novinky, tak doporučuji sledovat. No a pokud budeš muset něco řešit a nepůjde to přímo s Yello (dodavatele skauti mění, takže za rok to můze být zas někdo jiný a ne vždy všechno funguje jak má), vždy máš možnost obrátit se o pomoc na TGI/Občanům, kteří to mohou vyřešit, nebo v nouzi i přímo na Skauty...
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Bond2 14. 10. 2019 16:45

Bado, pokud chceš poradit, měl by si i ty odpovídat, tedy potřetí "A o jakého dodavatele se jedná?". Je to dobré vědět, aby se s nimi dále už nikdo nezapletl. Negativních recenzí na odchod od Bohemia Energy, Centropol už tady bylo dost. Je to někdo další ?
Jinak u Skautů mám plyn a už to moc nesleduju, protože jsou vždycky mezi TOP 3 při mé spotřebě.
Bond2
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 12. 11. 2019 08:57

"ČEZ stoupl zisk: Čistý zisk ČEZ stoupl letos za tři čtvrtletí meziročně o polovinu na 13,6 mld. Kč a tržby o 16,3 miliardy na 148,1 mld. Pomohl k tomu růst cen elektřiny."
A pořád mají málo, takže poslali uplakaný mail, jak jsou nuceni od 1.1.2020 zdražit... Nastal čase se rozloučit, nemilý ČEZi.
Tomáš Marný
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 12. 11. 2019 09:59

Zisk ČEZu a vývoj cen na maloobchodní trhu mohou být naprosto odlišné věci.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod filas81 12. 11. 2019 11:54

Tomáš Marný píše:"ČEZ stoupl zisk: Čistý zisk ČEZ stoupl letos za tři čtvrtletí meziročně o polovinu na 13,6 mld. Kč a tržby o 16,3 miliardy na 148,1 mld. Pomohl k tomu růst cen elektřiny."
A pořád mají málo, takže poslali uplakaný mail, jak jsou nuceni od 1.1.2020 zdražit... Nastal čase se rozloučit, nemilý ČEZi.


Když dáš výpověď, tak ti z retenčního dají nabídku s úplně jinou cenou. Já nakonec u nich zůstal, respektive se 14-ti denní pauzou u jiného dodavatele, který je "donutil" snížit rapidně cenu.
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod audiobullys 4. 1. 2020 14:14

Je nějaká sankce u eon závazek na 2 roky když nový majitel bytu si elektřinu převede jinam, např. pod ČEZ? Musím jako stávající odberatel u eonu jim něco písemné oznamovat když nový majitel půjde na ČEZ si to se všemi údaji přepisovat?
Na formulářích eonu je jen přepis eon - eon nový zákazník nebo formulář pro ukončení odběru a to demontaz elektromeru.
audiobullys
Diskutér

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků