Zděděné akcie

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vlkoslav 1. 11. 2019 10:21

Prosím zkušené o rady:
zdědil jsem asi tři druhy akcií v nominální hodnotě cca 8000,-Kč, tržní tak 50000,-Kč. Z toho jeden titul se obchoduje v RMS v tržní hodnotě cca 6000,-Kč, zbytek je na trzích neobchodovaný.
Pochopil jsem, že abych se k těm akciím dostal, musím si zřídit účet u nějakého účastníka CDCP a převést akcie na něj z nyní nezařazeného účtu. S tučnými poplatky, pochopitelně, jednak účastníkovi a jednak CDCP.
První dotaz - jakého účastníka byste mi doporučili? Z hlediska minimálních poplatků. Přičemž podle těch poplatků (jednorázové/trvalé) bych se snažil těch akcií zbavit, nebo bych je případně nechal ležet na tom zařazeném účtu.
Druhý dotaz - mám ještě vlastní nezařazený účet a na něm trochu víc akcií s několikrát větší tržní hodnotou (i kótované na BCPP). Předběžně počítám s tím, že to zatím nechám jak to je. Ale nevím, jestli tu příležitost se zřízením zařazeného účtu nevyužít i k převodu těchto svých akcií na něj. Jednak bych asi zjednodušil situaci mým vlastním budoucím pozůstalým, případně se všeho mohl v případě potřeby zbavit a koneckonců bych třeba mohl i nějaké akcie přikoupit za účelem výhodné investice. S jakými výdaji bych v takovém případě musel počítat? Opět mám na mysli jednorázové/trvalé výdaje.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Ondra101 12. 11. 2019 18:23

Ono zde není moc možností - v zásadě se jedná o Fio či Patria. Jelikož Fio má přístup na RMS (jako jeho vlastník), asi bych ji v tomto případě upřednostnil, zároveň poplatky u ní bývají menší než u Patria.

Pokud se nemýlím, poplatek CDCP se platí i u nezařazených účtů, ale do nějaké výše se odpouští (cca 180 tis. u nekótovaných a 360 tis. u kótovaných). Pokud se akcie obchodují na volném, nikoliv regulovaném trhu RMS, berou se jako nekótované. V případě, že máte Fio a máte vlastní účet u CDCP (což je tento případ), vedení účtu se řídí právě ceníkem depozitáře a Fio si nic navrch nepřidává.

Co se týká těch akcií, co nejsou vůbec veřejně obchodované, je dobré si ověřit, zda jejich emise stále existují a zda nedošlo k vytěsnění minoritních akcionářů (zde je potřeba si ohlídat časový limit vypláceného protiplnění) - znám pár lidí, co takto o akcie přišlo.

Míst, kde s nimi obchodovat už moc není, ale člověk může jít například na https://www.in-server.cz či https://www.kurzy.cz/nabidky-akcii/

Co se týká poplatků za převod, nejsem si na 100% jist, ale u Fio by to mělo být 290,- za jednu emisi (+80 pro CDCP), pokud byli zděděny. Přiřazení účtu - sepsání smlouvy je pak zdarma (alespoň u Fio a Patria). Výhoda přiřazeného účtu je mimo obchodování ta, že by se nemělo stát, že člověk přijde o dividendy.

Relativně tučné poplatky bývají u nákupu a prodeje, zejména nekótovaných akcií (kromě RMS, který je levnější, max 100,-). Záleží, jestli požadujete tzv. Delivery versus Payment (tj. broker zprostředkovává výměnu akcií za peníze, není potřeba důvěra mezi prodávajícím a kupujícím), tam se dá čekat poplatek 0,10% z objemu min. 660,-/ max. 5.000,- za obchod (+285,- pro CDCP).

O něco levnější by to mohlo být v případě, kdy kupující a prodávající vyřeší peníze mezi sebou a pouze požádají o převod akcií, tam se to pohybuje v řádu stovek (Fio 660,- + 125,- CDCP ). Zde je dobré mít podepsanou smlouvu (kdyby nešel soubor otevřít, je třeba změnit příponu na .docx).

Snad jsem zodpověděl alespoň nějaké dotazy.
Ondra101
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlkoslav 25. 11. 2019 07:24

Díky za ochotu a odpověď.
Shodou okolností jsem opravdu zvolil FIO (mám tam BÚ), ale těch možností bylo, hádám, daleko víc. Creditas a další banky. CDCP má na svých stránkách seznam.
S poplatky to bylo zhruba asi jak píšete. Celkem mě potěšilo, že při mých objemech jsou, aspoň jak se zatím zdá, nulové provozní poplatky.
S tou smlouvou je to zajímavé v tom, že si ji prý před podepsáním mám nechat (u FIO) předběžně "schválit".
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vlkoslav 12. 12. 2019 09:35

Tak už jsem i nějaké akcie přikoupil, když už mám tu možnost. Chci je držet dlouhodobě s předpokladem čerpání dividend. Ale nechtěl bych pominout možnost přikoupení v případě nízké ceny a hlavně ani odprodeje v případě velkého nárůstu ceny.
Celé to chci držet co možná s nejnižšími náklady, zejména tedy zhruba do 300 000 Kč, aby mi nevyskočily poplatky od CDCP. FIO by mělo být snad zadarmo (samozřejmě kromě poplatků za obchody).

Ale včil řeším povinnost podání daňového přiznání. Dočetl jsem se, že nebudu mít daňovou povinnost, pokud prodám v kalendářním roce akcie v souhrnu do 100 000 Kč, nebo pokud i za víc, pokud budou prodané akcie v mém vlastnictví aspoň tři roky (klidně za milion?).
To je mi tedy jasné. Ale není mi jasné, zda i v těch případech, kdy nebudu mít z tohoto titulu daňovou povinnost, musím podávat daňové přiznání (byť s nulovou daní v příslušné části). V současnosti za mě podává přiznání zaměstnavatel a nechtěl bych na tom raději nic měnit.
Neporadí mi někdo, jak to spolehlivě je?
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Ninaa 12. 12. 2019 10:26

Ve vašem případě (nepodnikáte, jste zaměstnanec) se FÚ oznamuje až příjem osvobozený od daně NAD 5 MIO

https://www.financnisprava.cz/cs/financ ... -musi-7227
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlkoslav 12. 12. 2019 13:48

Jo, díky. To by bylo fajn, ale hádám je to něco jinýho, než na co se ptám. Tady jde imho o samobonzáctví, aby náhodou někdo nepřišel ke slušnějšímu majetku, aniž by se o něm vědělo.

Tak jsem se nakonec odvážně vrhnul do zákona a kupodivu, něco jsem přece vykutal.
Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů, § 38g, odstavec (2):
Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.


A protože, podle stejného zákona, § 4, odstavec (1), písmeno w:
příjmy z úplatného převodu cenných papírů a příjmy z podílů připadajících na podílové listy při zrušení podílového fondu, pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období částku 100000 Kč;

jsou od daně osvobozeny,
mělo by to být cajk :hm
Ale ten zákon, to je teda něco :roll:
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Ninaa 12. 12. 2019 19:45

Měla jsem tím na mysli, že daňové přiznání u osvoboz.příjmu zaměstnanec nepodává, a to ani tehdy, pokud je osvobozený příjem nad 5 mio, Jen to v tom druhém případě musí oznámit na FÚ.

Zdaňování resp. časový test u akcií je i s příkladem pěkně vysvětlen zde:
viewtopic.php?f=312&t=1302079
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jednadva 13. 12. 2019 01:30

vlkoslav,

"Cajk" to může být z hlediska vzniku daňové povinnosti (splnění časového testu), ale pokud bys měl příjem nad 5M z prodeje papírů splňujících časový test, tak bys to měl na FÚ patřičnou formou oznámit, přestože je to příjem osvobozený od daně. Jinak ti hrozí pokuta: 0,1 % v případě pozdního oznámení bez vyzvání, 10 % v případě oznámení na výzvu a 15 % v případě neoznámení na výzvu.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlkoslav 13. 12. 2019 07:12

Čéče, dyť o něčem takovým já vůbec nepíšu. Píšu o případném prodeji akcií v souhrnu do 100k do konce roku. Ty akcie jsem koupil teďko v prosinci o<:)

Tak je asi fakt, že až ty akcie po třech letech prodám a shrábnu za ně deset melounů, nebudu ani tak muset podávat vlastní daňové přiznání (pokud náhodou budu ještě pořád v zaměstnání), akorát to holt na sebe napráskám FÚ. Ale to budu řešit až to případně nastane :lol:
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod jednadva 13. 12. 2019 10:15

Píšeš tam taky "klidně za milion". Takže to spíš vypadalo, že o oznamování (vysokého) osvobozeného příjmu nevíš. Pokud ano, tak je všecko v pořádku.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlkoslav 13. 12. 2019 17:00

Nó, to jsem tam sice psal, ale s otazníkem. To mi bylo (pořád je) docela divný, že je vůbec možný. Chápu to dobře, že jsem (teoreticky) koupil před čtyřmi lety akcie za, řekněme, půl milionu, ony mezitím desetkrát zhodnotily - a já z toho zhodnocení po prodeji nezaplatím ani korunu daně? Navíc to ani nenabonzuju FÚ, páč to není NAD pět milionů.
Není to chyba v matrixu? :hm

O tom samobonzáctví jsem nevěděl, ale šak mi to Ninaa napsala, číst umím.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod jednadva 14. 12. 2019 01:45

Přesně tak. Ale až bude státu téct do bot, tak to začne danit taky. Je to dobře politicky prodejné: bohatým brát a chudým dávat. A kapitalista je vždycky bohat, i když má v akciích sice slušné, ale přece jen normální úspory, které z něj nedělají zrovna Billa Gatese. :)

Co se týče držby jednotlivých akcií, tak do toho bych nešel, protože to není dobře diverzifikovaná investice. Jednotlivé akcie bych prodal a koupil bych akciové ETF.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlkoslav 14. 12. 2019 09:04

Tak asi se shodneme, že daň je loupež. Čím víc stát vybere, tím větší škodu je schopen způsobit :roll:

Ale přece jenom v rámci té loupeže by mohla být nějaká plus mínus spravedlnost. Když budu makat "rukama" a vydělám za tři roky pět milionů, tak z toho zacvakám pěkné výpalné. Když tyhle prachy vydělám takhle "hlavou", nezaplatím ani floka. Navíc si myslím, že je to i prostor k cíleným, poměrně legálním daňovým únikům. Něco jako korunové dluhopisy. Chyba v matrixu. S největší pravděpodobností záměrná.

Pokud jde o ETF, či co, tomu nerozumím, tak do toho nejdu. Akcie už mám hromadu let z kupónovky, jsou srozumitelné, bezpečné a každoročně mi nesou bezpracně nějakou tu kačku. Samozřejmě promptně zdaněnou :hm
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 12. 2019 20:40

Na druhou stranu firma svůj zisk zdaňuje, takže když pomineme případy kreativního účetnictví, tak stát nějakou daň z toho, co ta firma vydělala, dostává.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod xxiro 18. 12. 2019 07:43

Takhle vydělal někdejší předseda vlády Standa Gross, v době kdy už premiérem nebyl. Koupil cenné papíry za částku něco přes 3 mil. a po uplynutí časového testu, který byl v té době jen 6 měsíců, prodal za desetinásobek. Všem bylo jasné, že je to levárna, ale v té době do toho nikdo ze státního zastupitelství nechtěl šťourat.
xxiro
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků