Curve karta

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ROlda78 3. 1. 2020 18:35

Lafayette16 píše:Dnes jsem chtěl udělat GBiT na částku 35.000 Kč a zjistil jsem, že to nejde.
Bylo vždy!
ROlda78
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lafayette16 3. 1. 2020 18:44

OK, nikdy jsem to nezkoušel a nevěděl jsem o tom, dneska mě to překvapilo.
Lafayette16
Diskutér

Odeslat příspěvekod Lenka_2 3. 1. 2020 18:46

Mně třeba ČSOB reklamaci neúmyslně potvrzeného DCC v jejich bankomatu uznala. Asi dost záleží na formě té reklamace - ne stylem "vy zloději, okradli jste mě na DCC", ale spíš si nasypat popel na hlavu a slušně požádat, jestli by to nešlo stornovat.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod suram 3. 1. 2020 18:52

To by musel tedy reklamovat u banky, která má v Penny terminály?
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mimonik 3. 1. 2020 20:03

antonsek píše:Ty ***** v Penny asi změnili nabídku DCC, nešlo to zrušit červeným tlačítkem, dali na volbu dvě jiná tlačítka, tak mě spletli, že jsem zmáčkl tlačítko F1 nahoře a hned mám třítisícový nákup o cca 200 Kč dražší. Zkoušel jste někdo DCC u Curve reklamovat? S jakým výsledkem?

A vsiml sis toho hned? Jestli jo, mel si reklamovat hned, me takle pingl jednou navolil DCC kdyz jsem platil, kartu pipnul a pri zadani pinu uz nebyla videt castka, pak vyjel listecek v GBP a tak mu rikam, ze mi to nechal zauctovat v librach, on na to "ze ne", tak mu to ukazuju na uctence a pak i v aplikaci (trosku mam tuseni ze delal blbyho schvalne), no kazdopadne hned udelali storno posledni transakce (museli kvuli tomu teda volat na support, protoze netusili jak na to).
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod octaviampi 3. 1. 2020 20:48

Taky jsem takhle nechal vycukat ve Spanelsku babu ve zmrzlinarne. Vyslovne jsem ji rekl, ze budu platit v EUR, jebla to tam i tak a pak hezky rusila transakci. Zjevne to nedelala poprve. Budu posledni, kdo bude obhajovat melouny z brusele, ale DCC je opravdu svinarna.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Lafayette16 3. 1. 2020 21:31

Dneska jsem si všiml v Tescu nové verze SW v terminálech. Volba CZK/GBP je tam jinak. Dřív stačilo zmáčknout červené tlačítko (Cancel) pro zrušení platby v GBP, dnes se musí zmáčknout F4 pro platbu v CZK.
Lafayette16
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 3. 1. 2020 23:17

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32019R0518 na ně s takovými věcmi. 19. 4. 2020 nemůže přijít moc brzo.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Delitzsch 3. 1. 2020 23:40

V návaznosti na tuto směrnici mi moje německá banka oznámila, že platby debetní a kreditní kartou v rámci EU budou od 19.4. přepočítávány kurzem ECB, nikoliv kurzem karetní asociace, respektive banky jako dosud. To bude pokračovat dál jen pro platby mimo EU. Chápu dobře, že ta směrnice je závazná i pro české banky? Skončí nevýhodné kurzy českých bank?
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 3. 1. 2020 23:50

Jestli to dobře chápu, 1) ti, co provozují DCC, a 2) vydavatelé karet, budou obojí muset ukazovat přirážku vůči kurzu ECB. (Tj. žádné „kurzy jsou v lístku, spočítej si spread sám“, žádné „DCC s tímto kurzem a s touto celkovou částkou, zjisti si aktuální kurz a spočítej si přirážku sám“. Tzn. všichni ti šmejdi, co dělají DCC s 10% marží, to budou muset přiznat.

Nevyplývá z toho, že směnný kurz musí být ten z ECB, a ani to moc neočekávám (ani banka nemůže cizí měnu jen tak bez nákladů nakoupit za kurz ECB). Samozřejmě se tak může někdo rozhodnout.

(Už teď je ale zajímavé sledovat, jak čím dál víc českých bank začíná mít 3 různé kurzovní lístky - pro hotovost, bezhotovostní převody a konverze, a platby kartou.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Lenka_2 4. 1. 2020 09:26

A možná by tím mohla zaniknout víkendová přirážka ke kurzu. Jinak by ten terminál musel předem vědět, jestli k zaúčtování platby dojde v pracovní den nebo o víkendu, a podle toho zobrazit příslušnou výši přirážky.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod suram 4. 1. 2020 10:10

Já myslím, že při DCC se právě kurz při zaúčtování nemění.
suram
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2020 10:26

Samozřejmě, to měla být v minulosti právě "výhoda" zavádění DCC, že klient hned přesně ví, kolik mu bude odečteno v měně karty a už se to nezmění, narozdíl od běžných plateb v cizí měně, kde se kurz do zaúčtování mění a klient neví v okamžiku platby, kolik bude odečteno. To je hlavní argument bank zachování DCC, jistota částky hned při platbě (to že o dost horší už tak ochotně neříkají).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 1. 2020 16:58

Lafayette16 píše:Dneska jsem si všiml v Tescu nové verze SW v terminálech. Volba CZK/GBP je tam jinak. Dřív stačilo zmáčknout červené tlačítko (Cancel) pro zrušení platby v GBP, dnes se musí zmáčknout F4 pro platbu v CZK.

Potvrzuji totéž z Penny, jen pár minut čerstvá zkušenost. Nová verze SW nabízí na displeji F1=GBP a F4=CZK, takže je teď nutné mačkat F4 vpravo nahoře. A je to zároveň důkaz, že Penny a Tesco v tom budou coby konkurenti téměř jistě nevinně, když je to u obou stejně. Tedy za to může SW pro daného výrobce terminálů (ty jsou v Tesco i Penny stejné), a tedy původcem změny bude buď banka (nevím zda i Tesco má terminály od ČS jako Penny), nebo přímo jejich výrobce. Testují tedy naši ostražitost, vždy je třeba na displeji minimálně to XX=CZK číst a tím zvolit správné XX. Dřív to bylo Cancel, dnes je to F4, za měsíc třeba zase něco jiného :D
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 4. 1. 2020 17:25

Pánové, to jste platili v Penny přímo Curve či Revolut kartou nebo těmito kartami mobilem přes G-pay? Od jaké částky je nutné zmáčknout F4 na terminálu?
MirekM.
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků